Connect with us

INTERNAȚIONAL

Olanda a cerut un raport asupra consecintelor economice in cazul in care revine la gulden. Va renunta la moneda unica?

Published

on

Partidul olandez de extremă dreapta PVV (Partidul pentru Libertate) a cerut, în urmă cu câteva luni, un raport de la firma britanică de consultanţă financiară Lombard Street Research asupra consecinţelor economice în cazul în care Olanda rămâne în zona euro şi cele ale revenirii la gulden (fosta monedă naţională). Raportul va fi publicat în câteva zile, potrivit „Business Insider“, iar materialul va fi cu siguranţă exploziv, scriu jurnaliştii americani, potrivit Adevarul.ro.

Raportul ce urmează a fi publicat are chiar potenţialul de a dărâma actualul guvern olandez, moderat, de dreapta, pro-euro, care ar fi forţat să renunţe la putere în cazul în care pierde sprijinul PVV.

În cazul în care raportul va încinge spiritele în rândul olandezilor, care se numără printre cei mai nemulţumiţi europeni faţă de salvările de urgenţă cu fonduri publice, atunci ne putem aştepta la reacţii şi în Germania, scriu jurnaliştii americani.

Mai multe detalii gasiti aici.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  singurafelina2.blogspot.com

SUA

Kamala Harris l-a asigurat pe premierul nipon Fumio Kishida de „angajamentul de fier” al SUA față de apărarea Japoniei

Published

on

© Japanese Government/Kantei - Twitter

Vicepreședintele american Kamala Harris l-a asigurat pe premierul nipon Fumio Kishida de „angajamentul de fier” al SUA față de apărarea Japoniei, subliniind că alianța dintre cele două state este „piatra de temelie” a păcii și stabilității în Indo-Pacific, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Întâlnirea celor doi a avut loc luni la Tokyo, în contextul funeraliilor de stat ale fostului premier Shinzo Abe, asasinat în luna iulie la un eveniment electoral.  Vicepreședintele Kamala Harris, care conduce delegația prezidențală a SUA la acest eveniment, a transmis condoleanțe cu privire la asasinarea fostului premier nipon, pe care l-a descris ca fiind „un campion al Alianței SUA-Japonia și al unei relații libere și deschise în Indo-Pacific”. În acest sens, Harris a afirmat angajamentul SUA de a continua să construiască pe baza acestei moșteniri, subliniind, totodată, că Alianța SUA-Japonia este „piatra de temelie” a păcii și stabilității în Indo-Pacific.

Astfel, cei doi înalți demnitari au discutat despre recentele provocări „agresive și iresponsabile” ale Republicii Populare Chineze în Strâmtoarea Taiwan și au reafirmat importanța menținerii păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan. De asemenea, liderii au condamnat recenta lansare de rachete balistice de către Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) și s-au angajat să colaboreze pentru a aborda amenințările reprezentate de programul de arme nucleare și balistice al RPDC. În plus, a fost abordată și problema cetățenilor japonezi răpiți de RPDC. Astfel, vicepreședintele american a reafirmat „angajamentul de fier” al Statelor Unite față de apărarea Japoniei.

În context, Kamala Harris a mai subliniat beneficiile cooperării trilaterale SUA-Japonia-Republica Coreea, având în vedere preocupările comune în materie de securitate, și a salutat progresele înregistrate în direcția unor legături bilaterale mai strânse între Japonia și Coreea de Sud, țară pe care aceasta o va vizita după funeraliile lui Shinzo Abe, de marți. 

Potrivit Casei Albe, Kama Harris a salutat și cooperarea spațială în creștere dintre SUA și Japonia în sectoarele comercial, civil și de securitate și a discutat despre oportunitățile de extindere a parteneriatului bilatera în aceste domenii. În special, cei doi lideri discutat despre necesitatea de a dezvolta reguli și norme internaționale și de a finaliza documentele fundamentale care să reglementeze cooperarea spațială bilaterală.

Nu în ultimul rând, vicepreședintele SUA i-a mulțumit prim-ministrului pentru rolul de lider al Japoniei în ceea ce privește chestiunile regionale și globale. În acest sens, Harris și Kishida au trecut în revistă evoluțiile recente cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, iar vicepreședintele a recunoscut „acțiunea decisivă” a prim-ministrului nipon pentru a se asigura că Rusia este trasă la răspundere. Aceștia au subliniat importanța consolidării cooperării în Asia de Sud-Est, în Insulele din Pacific și în America Latină. 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Directorul AIEA și șeful autorității nucleare din Iran au discutat, la Viena, despre programul nuclear: S-a reluat dialogul privind clarificarea problemelor de siguranță

Published

on

© Rafael Grossi / Twitter

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi şeful autorităţii iraniene pentru energie atomică, Mohammad Eslami, s-au întâlnit la Viena pentru discuţii privind programul nuclear al Teheranului, informează marţi DPA, potrivit Agerpres

„S-a reluat dialogul cu Iran privind clarificarea problemelor de siguranţă restante”, a scris Grossi pe Twitter luni seară.

În urmă cu zece zile, preşedintele iranian Ebrahim Raisi a afirmat că el nu va fi pregătit pentru un acord nuclear cu Occidentul decât după ce disputa referitoare la ancheta AIEA va fi soluţionată. AIEA doreşte ca inspectorii săi să aibă acces neîngrădit la trei obiective din Iran în cazul cărora autorităţile de la Teheran nu au putut oferi explicaţii privind urmele de radioactivitate semnalate.

Rafael Grossi a spus că nu crede că programul nuclear iranian are un caracter strict civil.

Săptămâna trecută, şeful statului iranian a apărat, de la tribuna Adunării Generale a ONU, programul nuclear al ţării sale şi a accentuat că Teheranul are doar intenţii paşnice.

După mai multe luni de blocaj, la 4 august discuţiile au fost reluate în capitala austriacă pentru o nouă tentativă de a salva, sub egida UE, acordul internaţional semnat în 2015 între Iran, pe de o parte, şi SUA, Regatul Unit, Franţa, Germania, Rusia şi China, pe de altă parte.

Ulterior, Uniunea Europeană a prezentat pe 8 august ceea ce a numit un „text final” pentru restabilirea acordului istoric din 2015, din care SUA s-au retras în timpul administraţiei Trump.

Pe 16 august, Teheran a transmis răspunsul său la „textul final” elaborat la Viena de către Uniunea Europeană şi a anunţat că un acord va fi încheiat dacă Statele Unite reacţionează cu „realism şi flexibilitate”.

După acest moment, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a precizat că răspunsul Iranului în cadrul negocierilor care au loc pentru salvarea acordului nuclear din 2015 este „un pas înapoi”

Conform noii propuneri, Iranul va beneficia de o diminuare a sancţiunilor şi ar putea să vândă din nou petrolul în schimbul unor restricţii stricte asupra programului său nuclear. Iranul şi Statele Unite au răspuns propunând o serie de modificări.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, susține că un acord nuclear restabilit va consolida securitatea regională și globală și va arăta că acordurile internaționale echilibrate sunt posibile în vremuri turbulente.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Marea Britanie impune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ”referendumurile false” organizate de Moscova în vederea alipirii unor teritorii ucrainene

Published

on

© UK Prime Minister/ Facebook

Marea Britanie a impus noi sancțiuni împotriva Rusiei ca urmare a referendumurilor fictive desfășurate în patru regiuni ucrainene cu obiectivul de a alipi aceste teritorii la Rusia, fapt ce reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU.

Potrivit unui comunicat al MAE britanic, ”regimul rus a organizat aceste referendumuri fictive într-o încercare disperată de a acapara teritorii și de a-și justifica războiul ilegal. Procesul reflectă aceeași abordare întâlnită în cazul Peninsulei Crimeea, în 2014, combinând dezinformarea, intimidarea și rezultatele fictive. Aceste referendumuri nu reprezintă voința demonstrată a poporului ucrainean și reprezintă o încălcare gravă a integrității teritoriale și a independenței politice a Ucrainei”.

”Referendumurile de fațadă, organizate cu arma în mână, nu pot fi considerate libere sau corecte, iar rezultat lor nu va fi niciodată recunoscut. Acestea urmează un model clar de violență, intimidare, tortură și deportări forțate în zonele din Ucraina pe care Rusia le-a ocupat. Sancțiunile de astăzi îi vor viza pe cei care se află în spatele acestor voturi fictive, precum și persoanele care continuă să susțină războiul de agresiune al regimului rus. Suntem alături de poporul ucrainean și sprijinul nostru va continua atât timp cât va fi nevoie pentru a le restabili suveranitatea”, a subliniat ministrul de externe, James Cleverly.

Pentru a pune în aplicare aceste referendumuri false, regimul rus a desfășurat funcționari și colaboratori în fiecare dintre aceste regiuni controlate temporar – 33 dintre aceste persoane sunt sancționate astăzi. Printre acestea se numără:

  • Serghei Eliseev: șeful guvernului din Kherson, recent instalat de guvernul rus și viceamiral în marina rusă. De când a dezertat din marina ucraineană în 2014, Eliseev a continuat să submineze independența Ucrainei;
  • Ivan Kusov: ministrul Educației și Științei din așa-numita Republică Populară Lugansk și însărcinat de Pasechnik – liderul RPL – cu sarcina de a ”ajuta instituțiile noastre de învățământ să se integreze fără probleme în sistemul educațional al Rusiei”;
  • Evhen Balitskyi: șeful instalat de ruși al așa-numitului guvern din Zaporojie, care a susținut invazia rusă din martie prin declarații publice de susținere. În august, Balitskyi ar fi semnat un decret pentru a permite organizarea unui referendum privind aderarea regiunii la Rusia;
  • Evgheni Solntsev: vicepreședintele așa-numitei Republici Populare Donețk.

IMA Consulting, supranumită ”agenția de PR favorită a lui Putin”, a fost, de asemenea, sancționată. Se pare că IMA ar fi fost desemnată să gestioneze campaniile publice pentru aceste referendumuri false – atât pentru a sprijini punerea lor în aplicare în cele patru teritorii controlate temporar, cât și pentru a le conferi o falsă legitimitate în Rusia.

Goznak, o companie producătoare de documente cunoscută pentru monopolul pe care îl deține asupra producției a ”zeci de milioane” de documente de stat, inclusiv pașapoarte eliberate rapid în teritoriile controlate temporar, a fost, de asemenea, sancționată.

Putin continuă să se bazeze pe camarila sa de oligarhi și elite pentru a-și finanța războiul.

Astfel, alți patru oligarhi, cu o avere netă globală combinată estimată la 6,3 miliarde de lire sterline, au fost, de asemenea, sancționați pentru că au sprijinit sau au obținut beneficii de la guvernul Rusiei și au operat în sectoare de importanță strategică. Printre aceștia se numără:

  • God Nisanov și Zarah Iliev: cunoscuți ca ”regii imobiliarelor” din Rusia și cu o avere netă comună de 2 miliarde de lire sterline, cei doi dețin și controlează grupul Kievskaya Ploshchad, o importantă companie de construcții care operează pe întreg teritoriul Rusiei;
  • Iskander Makhmudov: președinte și fondator al Ural Mining and Metallurgic Company. Un mare magnat al industriei siderurgice, Makhmudov are o avere netă globală estimată la 2,7 miliarde de lire sterline.
  • Igor Makarov: președinte și proprietar al ARETI International Group, un investitor important în sectorul petrolului și al gazelor și fondator al Itera, prima companie de gaze independentă din Rusia înainte de a fi cumpărată de compania de stat Rosneft. Makarov are o avere estimată la 1,6 miliarde de lire sterline.

Pachetul include, de asemenea, 55 de membri ai consiliului de administrație din organizații de stat care continuă să finanțeze mașina de război rusă. Printre cei sancționați se numără:

  • 23 de persoane din Consiliul de administrație și Consiliul de management al Gazprombank;
  • 16 membri ai Consiliului de supraveghere, ai Consiliului executiv și director ai Sberbank;
  • 10 persoane din cadrul Sovcombank, inclusiv vicepreședintele și membrii Consiliului de supraveghere și ai Consiliului de administrație.

Regatul Unit a sancționat peste 1 200 de persoane fizice și peste 120 de entități, inclusiv peste 120 de oligarhi cu o avere netă globală combinată estimată la peste 130 de miliarde de lire sterline.

Continue Reading

Facebook

SUA18 mins ago

Kamala Harris l-a asigurat pe premierul nipon Fumio Kishida de „angajamentul de fier” al SUA față de apărarea Japoniei

INTERNAȚIONAL20 mins ago

Directorul AIEA și șeful autorității nucleare din Iran au discutat, la Viena, despre programul nuclear: S-a reluat dialogul privind clarificarea problemelor de siguranță

MAREA BRITANIE27 mins ago

Marea Britanie impune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la ”referendumurile false” organizate de Moscova în vederea alipirii unor teritorii ucrainene

ROMÂNIA29 mins ago

Nicolae Ciucă: Fostul premier nipon, Shinzo Abe, va fi păstrat în amintirea noastră și ca un prieten adevărat al României

REPUBLICA MOLDOVA43 mins ago

Republica Moldova va plăti în avans către Gazprom pentru a asigura livrările de gaz pentru luna septembrie

SUA13 hours ago

Joe Biden îl va primi pe Emmanuel Macron în prima vizită de stat la Casa Albă a administrației sale

SUA18 hours ago

SUA alocă încă 457,5 milioane de dolari Ucrainei pentru asistență civilă în domeniul securității

ROMÂNIA18 hours ago

FMI recomandă României să revigoreze ”reformele structurale pentru a impulsiona creșterea economică” în fața unor ”vânturi potrivnice” provocate de războiul rus din Ucraina

INTERNAȚIONAL18 hours ago

OCDE reduce la 2,2% perspectivele de creștere globală pentru 2023 pe fondul războiului din Ucraina

PPE19 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga, după vizita Comisiei LIBE în România: Sper că felul în care România a gestionat criza generată de război va reprezenta ultimul argument în favoarea aderării la Schengen

ROMÂNIA24 hours ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO3 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.4 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA4 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA4 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU6 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL6 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Boloș: Prima cerere de plată din PNRR ar trebui încasată în prima jumătate a lui octombrie. În aceeași lună, ar urma să fie transmisă și cea de-a doua cerere de plată de 2,8 mld. de euro

Team2Share

Trending