Portugalia are din nou nevoie de un imprumut de urgenta

Statul portughez ar putea avea nevoie de un al doilea program de asistenţă financiară de urgenţă de la UE şi FMI, iar Lisabona ar putea obliga creditorii privaţi să accepte pierderi pe împrumuturile pe care i le-au acordat, exact aşa cum a făcut şi Grecia, informeaza Adevarul.ro.

Joi, costurile de împrumut ale Portugaliei au atins un nou record de la aderarea la zona euro, din cauza temerilor existente în pieţe faţă de viitorul ţării supraîndatorate. Astfel, dobânzile cerute de investitori pentru obligaţiuni guvernamentale portugheze cu scadenţa la cinci ani au ajuns la 19,06%, în timp ce randamentele pentru obligaţiunile cu scadenţa la 10 ani au crescut la 15,1%.

„Datoria publică a Portugaliei este nesustenabilă. Este singura concluzie posibilă“, spune David Bencek, coautor al studiului, citat de cotidianul britanic „The Telegraph“.

Nu vom putea identifica factorul declanşator, însă imediat ce va exista o decizie în ceea ce priveşte Grecia (restructurarea datoriei publice – n.r.), oamenii vor începe să privească tot mai atent şi vor realiza că Portugalia se află fix în aceeaşi poziţie în care era Grecia în urmă cu un an“, spune acesta, adăugând că niciun stat nu poate înregistra surplus bugetar primar mai mare de 5% din PIB pentru mult timp.

Deja, portughezii au început să ceară concesii precum cele acordate Greciei. 

Portugalia a cerut renegocierea termenilor împrumutului de urgenţă în valoare de 78 de miliarde de euro primit în primăvară de la UE şi FMI, după ce Grecia a primit în mai multe rânduri astfel de concesii.

Pedro Passos Coelho, premierul portughez, a cerut „mai multă flexibilitate“ din partea creditorilor internaţionali pentru ca supraîndatorata economie portugheză să poată ieşi din recesiune, transmite publicaţia britanică „Financial Times“.

„Vom propune câteva ajustări pentru programul de asistenţă financiară şi economică de care beneficiem, astfel încât a acesta să ţină cont de realitatea economică şi evoluţia principalelor variabile economice“, a declarat Coelho la o întâlnire a liderilor din America Latină şi Paraguay, care a avut loc la sfârşitul anului trecut.

Pentru mai multe informatii, accesati Adevarul.ro.
Sursa foto:  portuguesecitizenship.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.