ONU: Consiliul de Securitate discută luni despre ofensiva turcă în Siria

Consiliul de Securitate al ONU va discuta luni despre degradarea situaţiei umanitare din Siria după lansarea la sfârşitul acestei săptămâni a unei ofensive turce împotriva miliţiilor kurde din YPG în regiunea Afrin din Siria, au transmis surse diplomatice citate de AFP, potrivit Agerpres.

Foto: ONU

O reuniune era deja prevăzută pentru a dezbate raportul întocmit de şeful Biroului ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock, după recenta sa vizită în Siria.

La cererea Franţei, întâlnirea cu uşile închise va analiza, de asemenea, escaladarea militară din Siria marcată de ofensiva turcă împotriva Unităţile de apărare a poporului (YPG), precum şi bombardamentele regimului sirian, în special la Idlib (nord-vest) şi în regiunea Ghouta de Est din apropiere de Damasc.

Turcia a lansat o operaţiune militară terestră împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG) în regiunea Afrin, din nordul Siriei, a declarat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Afrin este o enclavă siriană controlată de Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată de Ankara drept organizaţie teroristă, însă aliată Statelor Unite în lupta împotriva grupării Statul Islamic (SI).

Rusia, aliată a regimului de la Damasc condus de preşedintele Bashar al-Assad, a anunţat că şi-a retras trupele din zonă pentru a evita orice pericol creat de operaţiunea Turciei.

Duminică, Departamentul de Stat american a făcut apel la aliatul lor Turcia „să dea dovadă de reţinere„ şi „să să evite în mod riguros orice victimă civilă” în Siria, în timp ce secretarul Apărării, Jim Mattis, a subliniat faptul că Ankara are „preocupări de securitate legitime”.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.