Ora de muncă din România, printre cele mai ieftine din Uniunea Europeană

lei baniCostul salarial mediu al unei ore de munca este, la nivelul Uniunii Europene, de 23,7 euro, comparativ cu 28,4 euro in cele 17 state ale zonei euro. In Romania, insa, acesta este unul dintre cele mai reduse.

Astfel, costurile medii pentru o ora de munca se ridica la 4,6 euro, in Romania, in urma noastra fiind doar Bulgaria, cu o medie de 3,7 euro, se arata intr-un raport Eurostat, citat de Finfacts Ireland, preluat de Ziare.com.

In studiu nu sunt incluse sectoare ale conomiei pentru agricultura si administratia.

Tara cu cel mai mare cost pentru o ora de munca este Suedia, cu 40,1 euro, urmata de Danemarca (38,4 euro), Belgia (38 euro), Luxemburg (35,7 euro) si Franta (34,3 euro).

Industria (cost mediu orar de 24,6 euro in UE si 31 euro in zona euro), serviciile (23,9 euro in UE si 28 euro in zona euro) si constructiile (21 euro, respectiv 24,5 euro) reprezinta domeniile cu costurile salariale medii cele mai mari cand vine vorba despre o ora de munca.

Costurile fortei de munca sunt formate din salarii si alte cheltuieli, precum contributiile sociale ale angajatilor, care au o proportie de 23,7 la suta in UE si de 25,9 la suta in zona euro, variind intre 8 la suta in Malta si 33,3 la suta in Suedia.

De asemenea, in zona euro, cea mai mare crestere a costului salarial al unei ore de munca a fost inregistrat in Austria (+18,9 la suta) si in Slovacia (+17 la suta), in timp ce, la polul opus, cele mai semnificative scaderi au fost in Grecia (-18,6 la suta) si in Portugalia (-5,1 la suta).

In ce priveste tarile din afara zonei euro, cele mai cresteri la acest capitol, exprimate in moneda locala, la nivelul intregii economii, s-au inregistrat in Bulgaria (+44,1 la suta) si in Romania (+32,8 la suta), in perioada 2008-2013.

 

 

.

One Response to Ora de muncă din România, printre cele mai ieftine din Uniunea Europeană

  1. Pingback: Ora de muncă din România, printre cele mai ieftine din Uniunea Europeană | Radio GRADO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.