Miniștrii de externe din cele 57 de țări participante la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) se reunesc joi și vineri, în premieră în sistem videoconferință, reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE având loc într-un moment marcat de numeroase situații de criză, precum conflictul din Nagorno-Karabah, criza din Republica Belarus sau situația de securitate din estul Ucrainei.
Pe agenda reuniunii figurează și un moment important pentru viitorul organizației, dar și pentru diplomația română. Cele 57 de țări participante vor trebui să aleagă viitorul secretar general al OSCE, poziție pentru care candidează fostul ministru român de externe Cristian Diaconescu și secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă, Helga Schmid, din Germania.
România a înaintat candidatura ambasadorului Cristian Diaconescu pentru funcția de Secretar General al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în urma lansării, la începutul lunii iulie, a procedurii de ocupare a unor funcții la nivelul Organizației de la Viena, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe la 1 octombrie.
Desemnarea secretarului general se realizează prin consens. Secretarul general al organizației este ales de Consiliul de Miniștri al OSCE pentru o perioadă de trei ani, mandat care poate fi extins pentru încă trei ani. Rolul secretarului general al OSCE este deopotrivă politic și executiv. Acesta asigură implementarea tuturor deciziilor OSCE și acționează ca reprezentant al președintelui în exercițiu și îl sprijină în toate activitățile care vizează îndeplinirea obiectivelor OSCE.
“Ambasadorul Cristian Diaconescu a fost diplomat de carieră, fost ministru de externe (pentru două mandate), fost ministru al justiției, cu o activitate consistentă în domeniile acoperite de OSCE și care a participat, de la începutul carierei diplomatice, la evoluția OSCE, inclusiv la negocierea unor documente relevante pentru activitatea Organizației. Promovarea acestei candidaturi demonstrează interesul și atașamentul României pentru îndeplinirea obiectivelor OSCE în domeniile care au consacrat Organizația ca for de colaborare și dialog în domenii precum securitate, democrație și drepturile omului, cooperare economică și de mediu. Totodată, această candidatură reflectă disponibilitatea României de a utiliza, în folosul OSCE, experiența și cunoașterea dobândite în cadrul Organizației de-a lungul timpului”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.
În cazul în care va fi ales, Cristian Diaconescu va deveni al doilea român într-o funcție internațională prestigioasă și importantă, după ce Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO în 2019.
Cristian Diaconescu a fost ministru de externe al României în perioada 2008-2009 și în 2012, după ce anterior a ocupat funcția de ministru al justiției în perioada 2000-2004. De asemenea, a fost șef al Cancelariei Prezidențiale în timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu.
Consiliul Ministerial OSCE are loc în fiecare an în luna decembrie și marchează finalul Președinției-în-Exercițiu (PiE), deținută anual de câte un stat participant. Reuniunea din acest an are loc pentru prima oară în sistem videoconferință, în contextul generat de pandemia de COVID-19.
Anul 2020 marchează două momente aniversare pentru OSCE: 50 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki și 30 de ani de la adoptarea Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă.
Potrivit unui comunicat al MAE, în intervenția sa la Consiliul Ministerial OSCE, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu se va referi la evoluțiile în domeniul securității europene din ultimul an, cu accent pe cele trei domenii de competență ale Organizației: dimensiunea politico-militară, economică și de mediu și cea umană.
Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția faptul că România, ca țară angajată față de valorile multilateralismului, și-a consolidat consecvent profilul în OSCE, promovând activ obiectivul implementării depline a principiilor și angajamentelor asumate de toate statele participante. Totodată, va reitera sprijinul ferm pentru rolul OSCE în contextul crizelor din Ucraina și Belarus, precum și în procesul de soluționare a conflictelor prelungite din regiune.