Connect with us

U.E.

Parlamentul britanic o obligă pe Theresa May să solicite prelungirea Brexitului printr-o propunere votată miercuri, în timp ce Guvernul se plânge că i se limitează capacitatea de negociere a unei soluții înainte de 12 aprilie

Published

on

@Pixabay License

Deputații britanici au votat ieri o propunere laburistă care o forțează pe Theresa May să solicite o prelungire a procesului privind Brexit, în încercarea de a evita un scenariu fără acord, informează BBC.

Propunerea a fost înaintată de deputata laburistă Yvette Cooper și a fost trecută de Parlament cu o majoritate extrem de strânsă, de 313 voturi pentru și 312 împotrivă. Din nou, Partidul Conservator al premierului Theresa May a fost cel care a condus opoziția și față de această opțiune.

Proiectul de lege va avea nevoie de aprobarea Camerei Lorzilor pentru a deveni lege, însă UE a impus condiții pentru acordarea unei prelungiri dincolo de termenul de 12 aprilie. Ieri, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a transmis guvernului britanic că prelungirea Brexitului va fi posibilă doar dacă acordul de retragere negociat de Theresa May va fi aprobat de parlamentul britanic.

Între timp, discuțiile începute miercuri de prim-ministrul Theresa May cu liderul opoziției, Jeremy Corbyn, pentru a pune capăt blocajului produs de Brexit, vor continua și astăzi în baza unui ,,program de lucru” convenit de cei doi, care și-au desemnat fiecare o echipă de negociatori.

Discuțiile de miercuri dintre cei doi lideri au fost descrise ca fiind ,,constructive”, ambele părți demonstrând  ,,flexibilitate” și ,,angajament de a pune capăt incertitudinii”, a declarat un purtător de cuvânt al prim-ministrului, citat de BBC.

De cealaltă parte, Jeremy Corbyn a declarat că întâlnirea a fost ,,utilă, dar neconcludentă”, adăugând că nu a observat ,,o schimbare atât de mare cum se așteptase” în poziția premierului, a scris acesta pe Twitter, adăugând că ,,vor avea mai multe discuții mâine”.

,,În cadrul întâlnirii mele cu Theresa May, am prezentat planul alternativ al Partidului Laburist și am înaintat opțiunea unui vot public pentru a împiedica scenariul unui no deal sau al al unui acord nefavorabil”, a transmis liderul opoziției.


 

Însă Corbyn a punctat faptul că dorește ca ,,guvernul să înțeleagă că Parlamentul nu sprijină acordul pe care l-a negociat și că trebuie să vină, chiar și în această etapă târzie, cu ceva care este acceptabil pentru Parlament și care se îndreaptă în direcția indicată de Partidul Laburist”, deoarece ,,o prăbușire în afara Uniunii Europene, fără un acord, este extrem, extrem de gravă și trebuie evitată”, a mai spus acesta.

Laburiștii propun o relație foarte apropiată cu UE, pentru care susțin un acord care să includă uniunea vamală cu aceasta, dar și accesul Regatului Unit la Piața Unică. Această direcție este total opusă celei susținute de Partidul Conservator, aflat la guvernare, de a pleca din UE în baza unui acord care să redea independența politică, economică și juridică a Marii Britanii sau chiar de a se retrage fără o înțelegere negociată, în ideea că pe parcurs ar putea negocia o relație viitoare cu UE în avantajul net al Regatului Unit. 

În orice caz, Theresa May dorește să convină asupra unui plan comun cu liderul laburist pe care deputații să-l voteze înainte de 10 aprilie pentru a-l prezenta la summitul de urgență privind Brexit, convocat de președintele Consiliului European, Donald Tusk ,după ce acordul de retragere a fost respins pentru a treia oară de parlamentul britanic.

Dacă atingerea unui acord cu Partidul Laburist va fi imposibilă, atunci planul următor ar fi să supună la vot în parlament o altă serie de opțiuni alternative la acordul de retragere deja negociat cu UE, guvernul promițând să respecte oricare idee care ar câștiga sprijinul majorității deputaților, a precizat liderul guvernului de la Londra. Însă, pentru ca asta să se întâmple, a spus May, laburiștii ,,ar trebui să fie de acord și cu acest lucru”.

În acest caz, o altă prelungire a articolului 50 ar fi necesară, însă Theresa May declara la începutul săptămânii că ar dori ca acest lucru să nu depășească data de 22 mai, pentru ca Marea Britanie să nu fie nevoită să participe la alegerile europene.

Proiectul de lege al lui Yvette Cooper, care a fost votat ieri, ar obliga-o pe Theresa May să solicite UE extinderea articolului 50 după 12 aprilie și ar acorda Parlamentului puterea de a decide durata acestei întârzieri în cazul în care chiar UE ar propune o prelungire mai îndelungată.

Reacționând la votul din Camera Comunelor, guvernul a declarat că proiectul de lege ar impune o ,,constrângere severă” asupra capacității sale de a negocia o prelungire a termenului de retragere și de a reflecta această nouă dată în registrele de stat din Regatul Unit înainte de 12 aprilie, data la care Marea Britanie ar fi obligată să părăsească UE cu sau fără acord.

Proiectul de lege va fi analizat astăzi de Camera Lorzilor, care va decide dacă îl va oficializa. Dar, chiar dacă propunerea lui Yvette Cooper ar fi transpusă în lege, deputații britanici ar trebui să țină cont de faptul că decizia finală asupra oricărui tip de prelungire a Brexitului va fi luată de UE27, iar liderii europeni au spus în repetate rânduri că o astfel de concesie ar trebui să fie foarte bine justificată și ar presupune oricum acceptarea acordului de retragere negociat timp de 18 luni. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

NEWS

Statistică: Peste 51% dintre români au încredere mare și foarte mare în NATO și Uniunea Eruopeană

Published

on

© Mihai Fifor/ Facebook

Potrivit barometrului INSCOP, românii au cea mai mare încredere la nivel internațional în două instituții: NATO cu 52,5% încredere mare și foarte mare și  Uniunea Europeana  cu 51,4%.

La nivel națioanl, Armata este instituția în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 64% declarând că au încredere mare și foarte mare în această instituție, urmată de Biserica cu 55,2%.

 Pe următoarele poziții se situează Academia Română cu 45,3%, Președinția cu 39,9%, Presa cu 33,7% și Poliția cu 33,2%. În Guvern au încredere multă și foarte multă 12,6% dintre români.  Pe ultimele poziții se află Parlamentul cu 9,2% încredere multă și foarte multă și partidele politice cu 9%.

În opinia a 63,8% dintre respondenți, aderarea la Uniunea Europeană a adus pentru România mai degrabă avantaje, în timp ce 27,7% sunt de părere că a adus mai degrabă dezavantaje. 8,5% reprezintă non-răspunsurile, arată cele mai recente publicate de INSCOP.

61,8% dintre români consideră că, în calitate de stat membru al UE, România are drepturi egale cu restul statelor membre. 30,5% împărtășesc opinia contrarie iar 7,7% nu știu sau nu răspund.

Într-un procent de 77,3%. cetățenii români consideră că România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, are obligații egale cu celelalte state membre.

În contextul în care România și SUA au încheiat cu parteneriat strategic în urmă cu peste 20 de ani, 51,6% dintre respondenți sunt de părere că relațiile dintre cele două țări ar trebui să devină și mai apropiate, 37,4% cred că ar trebui să rămână așa cum sunt, 4% să fie mai puțin apropiate și 7% nu știu sau nu răspund.

65,5% dintre români sunt de părere că alianța cu SUA este cea mai bună garanție de securitate pentru România, 22,9% își exprimă dezacordul cu această afirmație, iar 11,6% nu știu sau nu răspund.

Un procent de 64,7% dintre români este de părere că România și Ungaria ar trebui să facă mai multe eforturi pentru a-și îmbunătăți relațiile, în timp ce 27,5% sunt în dezacord cu această afirmație și 7,8% nu știu sau nu răspund. Aproape jumătate (47,9%) dintre respondenți consideră că Ungaria nu respectă suveranitatea și unitatea României, 37% sunt în dezacord cu această afirmație și 15,1% nu știu sau nu răspund.

42,7% dintre români consideră că relațiile României cu UE, respectiv cu SUA sunt la fel de importante. 33% dintre respondenți sunt de părere că cea mai importantă relație de colaborare pe plan extern pentru România este cea Uniunea Europeană, în timp ce 19% preferă relația SUA. 5,3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Jean-Claude Juncker, convins că Brexit-ul va avea loc, consideră ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană “un moment tragic pentru Europa”

Published

on

© European Parliament

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută la 31 octombrie, “este un moment tragic pentru Europa”, a declarat preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat duminică de cotidianul spaniol El Pais şi preluat de AFP, potrivit Agerpres.

În alt inverviu recent, Juncker s-a declarat convins că Brexit-ul va avea loc, reiterând că dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără acord, atunci va exista o nouă graniţă între Irlanda de Nord şi Irlanda, relatează Reuters, notează Agerpres.

“Sunt convins că Brexit-ul va avea loc”, a declarat el pentru Sky News într-un interviu realizat săptămâna trecută, înainte de a vedea ideile pe care guvernul premierului Boris Johnson le-a trimis Bruxellesului în încercarea de a avansa în negocierile privind Brexit-ul.

“Cred că avem încă posibilitatea de a ajunge la un acord” cu Londra, a afirmat totuşi Juncker, calificând drept “constructivă şi parţial pozitivă” întâlnirea pe care a avut-o luni în Luxemburg cu premierul britanic Boris Johnson.

În acelaşi interviu, citat şi de Press Association, Juncker a insistat că Bruxellesul “nu este în niciun fel responsabil” pentru consecinţele unui Brexit fără acord, spunând că vina ar aparţine exclusiv Regatului Unit.

Totodată,  Jean-Claude Juncker, a declarat joi în cadrul unui interviu pentru Sky News că este dispus să renunțe la mecanismul de backstop, menit să asigure o graniță fără fricțiuni între Republica Irlanda și provincia nord-irlandeză, dacă toate obiectivele sale sunt atinse.

Mecanismul de backstop, care reprezintă principala discordie între Regatul Unit și Uniunea Europeană, a fost cuprins în Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, încheiat de fostul prim-ministru britanic, Theresa May, cu negociatorii europeni, în luna noiembrie a anului 2018, stabilit în luna decembrie 2017, fiind inserat în forma inițială a Acordului de retragere.

Marea Britanie a trimis deja Uniunii Europene documentele tehnice cu schimbările pe care şi le-ar dori la acordul cu blocul comunitar în privința Brexit şi va înainta propunerile oficiale atunci când vor fi gata.

Comisia Europeană a confirmat joi, 19 septembrie, primirea documentelor tehnice din partea Londrei. „Am primit documente din partea Marii Britanii şi, pe această bază, vom avea discuţii tehnice astăzi şi mâine asupra unor aspecte privind vama, bunurile manufacturate şi regulile sanitare şi fitosanitare”, a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Vocea tinerilor din România se poate face auzită la nivel european, completând Chestionarul Comun European pentru cel de-al șaptelea ciclu de ”Dialog UE cu tinerii”

Published

on

© Grupul Național de Lucru și CTR

Dialogul UE cu tinerii (DUET) este un instrument central de participare pentru tinerii din UE și din alte țări europene, după caz, printre elementele-cheie ale acestuia numărându-se dialogul direct între factorii de decizie și tineri, precum și reprezentanții acestora, consultarea tinerilor cu privire la teme relevante pentru aceștia și parteneriatul continuu în ceea ce privește guvernanța procesului la nivel local, național și european.

Completează chestionarul aici.

La nivel național, procesul de Dialog al UE cu tinerii și, implicit aplicarea acestui chestionar, este coordonat de Grupul Național de Lucru.

”Acum este momentul! Chestionarul Comun European pentru cel de-al Șaptelea Ciclu de Dialog UE cu tinerii s-a lansat! Este important să-ți spui părerea pentru a ghida decidenții să creeze politici de tineret sustenabile!”, îndeamnă Grupul Național de Lucru.

Dialogul UE cu tinerii reprezintă comunicarea directă dintre tineri, organizații de tineret, actori relevanți ai societății civile și decidenți cu scopul de a implementa prioritățile în domeniul politicilor de tineret la nivel local, regional, național și/sau european în fiecare stat membru al UE. Totodată, acesta reprezintă un mecanism prin care vocea tinerilor se face auzită în procesul de creare și actualizare a politicilor locale și naționale, a directivelor europene etc.

Dialogul UE cu tinerii se organizează în cicluri de câte 18 luni. Fiecare ciclu se concentrează pe o prioritate tematică diferită setată de către Consiliul de Miniștri. Tematica ciclului actual (1 ianuarie 2019- 30iunie 2020) este Crearea oportunităților pentru tineri (Creating Opportunities for Youth). Trio-ul actual este România (1 ianuarie 2019- 30 iunie 2019), Finlanda (1 iulie 2019- 31 decembrie 2019) și Croația (1 ianuarie 2020- 30 iunie 2020).

Începând cu anul 2010, tinerii din Statele Membre ale Uniunii Europene au posibilitatea de a se implica ȋn largi consultări privind politica de tineret de la nivel local, naţional sau european.
Succesul Dialogului Ue cu tinerii depinde de implicarea activă a tinerilor și a organizațiilor de tineret. La fiecare 18 luni, fiecare țară UE realizează consultări naționale cu tinerii.

La nivel naţional, Dialogul este implementat de Grupul Naţional de Lucru (GNL), organism format din reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai autorităţilor. Grupul Naţional de Lucru este stabilit de către Ministerul Tineretului şi Sportului, pe baza unui apel deschis de candidatură (https://goo.gl/n9VtbQ). La ȋntâlnirile GNL pot fi invitaţi ȋn calitate de contributori şi alţi actori sociali interesaţi.

Pentru perioada noiembrie 2017 – decembrie 2019, GNL are următoarea componență:
Consiliul Tineretului din România (CTR)
Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT)
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
Federația Forumul Tinerilor din România (FTR)
Uniunea Studenților din România (USR)
Organizația de tineret – Blocul Național Sindical (OT-BNS)
Federația YMCA România

Grupul Național de Lucru încurajează tinerii din România să participe activ la dialog: ”E timpul să ai un rol activ! Convinge-ți cât mai mulți prieteni să completeze chestionarul pentru a oferi cât mai multe perspective și mai multă credibilitate nevoilor tinerilor din statele UE! Completează formularul și oferă-le oportunitatea cât mai multor tineri să-și spună părerea!”

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending