Parlamentul European a votat “noul mecanism Copenhaga”: Tarile UE care incalca valorile statului de drept sa fie sanctionate cu suspendarea fondurilor europene

Parlamentul European cere Comisiei Europene sa instituie imediat un mecanism prin care statele membre UE care incalca valorile fundamentale ale Uniunii Europene, cum este statul de drept, sa se aleaga cu sanctiuni inclusiv de inghetare a fondurilor comunitare. 

Solicitarea apare intr-o rezolutie adoptata joi, la Strasbourg, de plenul Parlamentului European, cu 312 de voturi la 244 si 27 de abtineri, potrivit HotNews.
Comisia Europeana trebuie sa instituie imediat un nou sistem de monitorizare a criteriilor de aderare, cunoscute sub numele de “Criteriile de la Copenhaga”, in mod regulat si intr-o maniera obiectiva, se arata in textul rezolutiei. Acest nou mecanism Copenhaga va servi pentru a fixa indicatori, recomandari si sanctiuni precum inghetarea fondurilor europene pentru tarile care nu respecta aceste criterii.

Mecanismul “ar putea fi activat imediat, pe baza unei decizii a Comisiei, cu implicarea deplina a Parlamentului”.

Conform rezolutiei, viitorul mecanism  ar trebui “sa integreze un sistem de alerta precoce, de dialog politic si tehnic, de scrisori de notificare si o <<procedura de inghet>>, dupa cum a solicitat deja Parlamentul, pentru a garanta ca statele membre, la cererea institutiilor UE, suspenda adoptarea legislatiilor care ar putea sa neglijeze sau sa incalce drepturile fundamentale sau ordinea de drept a UE”. 

Eurodeputatii au propus si  revizuirea articolului 7 din Tratatul de Functionare a UE, referitor la regulile care stabilesc daca exista un risc clar de incalcare grava a valorilor UE intr-un stat membru.

Obiectivul ar fi diferentierea clara intre etapele de “risc” si “incalcare”. Pentru a preveni incalcarile valorilor UE pe termen lung, deputatii mai cer si crearea unei “Comisii Copenhaga” formata din experti independenti, de inalt nivel in domeniul drepturilor fundamentale, conform PE.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.