Parteneriatul strategic România-SUA și cooperarea militară bilaterală, discutate la Conferința de Securitate de la München

Corespondență de la München – Robert Lupițu

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut sâmbătă o întrevedere cu Thomas Goffus, adjunctul asistentului Secretarului american al Apărării pe problematici legate de UE şi NATO, în marja Conferinței de Securitate care are loc la München în perioada 16-18 februarie 2018.

”Interlocutorii au trecut în revistă dezvoltările relevante din cadrul Parteneriatului Strategic bilateral, cu accent asupra cooperării în materie militară, fiind salutat angajamentul asumat de România în ceea ce privește alocările bugetare și investițiile pentru apărare”, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Oficialul român a semnalat sustenabilitatea acestui angajament și a asigurat cu privire la continuarea acestuia pe parcursul anului 2018.

Convorbirile au avut loc la câteva zile distanță după ce Guvernul României a adoptat proiectul de lege pentru înzestrarea cu sistemele HIMARS, al doilea program de tip acord guvern la guvern între România și SUA, după demararea achiziției sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, în noiembrie 2017.

Discuțiile s-au axat totodată asupra evoluțiilor de securitate din regiunea Mării Negre, precum și asupra Summit-ului Inițiativei Celor Trei Mări care se va desfășura la București în toamna acestui an. S-a subliniat importanța continuării dialogului susținut de nivel  între România și SUA, pe toate dimensiunile Parteneriatului Strategic bilateral, atât la Washington cât și la București.

George Ciamba a mai avut, la München, și o întrevedere cu ministrul interimar al afacerilor externe al Republicii Slovace, Ivan Korčok, cu care a discutat despre relaţiile UE şi NATO cu Rusia. Secretarul de stat din cadrul MAE face parte din delegația României la Conferința de Securitate de la München condusă de ministrul Apărării, Mihai Fifor.

De altfel, întrevederea cu oficialul american a avut loc în contextul în care ministrul Apărării și omologul său american au avut joi a treia lor întrevedere din ultimele șase luni la finalul căreia Mihai Fifor a anunțat că SUA vor continua să dezvolte capabilități în România și în anul 2018 și că secretarul Apărării. Jim Mattis, ar putea veni la București anul acesta.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.