Pentru prima dată, aliații SUA din Indo-Pacific au participat la o reuniune ministerială NATO: O coaliție de țări care recunosc că Rusia nu atacă Ucraina, ci ordinea internațională
Pentru prima dată în istorie, miniștrii de externe ai aliaților din Indo-Pacific ai Statelor Unite – Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă, – au participat împreună la o reuniune ministerială NATO, într-o demonstrație clară de unitate a democrațiilor lumi din jurul celor două mari oceane – Pacific și Atlantic – în fața amenințărilor și provocate de China și Rusia. La reuniune, ca în mod tradițional, au fost prezenți și miniștrii de externe din Ucraina, Georgia, Finlanda și Suedia, dar și șeful diplomației UE.
“Participarea tuturor acestor aliați și parteneri evidențiază coaliția remarcabil de largă a țărilor din întreaga lume care sunt unite în a fi alături de Ucraina și împotriva agresiunii guvernului rus – țări care recunosc că Moscova nu atacă doar o țară, ci întreaga ordine internațională bazată pe reguli”, a consemnat și secretarul de stat al SUA Antony Blinken, în contextul în care cei mai importanți aliați NATO – SUA și Marea Britanie – au semnat anul trecut un pact trilateral de securitate cu Australia pentru a contracara influența Chinei în zona indo-pacifică.
La summitul NATO de anul trecut, organizat la Bruxelles, liderii euro-atlantici au decis să întărească parteneriatele cu UE, cu țările democratice din Asia Pacific – Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud și cu alte țări din Africa, Asia și America Latină.
Această măsură a venit și în contextul în care NATO a asigurat deja că relația și interacțiunile cu China vor fi definite în noul Concept Strategic pe care Alianța îl va adopta la summitul de la Madrid, din 29-30 iunie 2022.
De altfel, NATO a criticat constant faptul că China nu a condamnat acțiunile Rusiei, în timp ce Beijingul și Moscova au semnat la începutul lunii februarie, premergător invaziei ruse în Ucraina, o declarație considerată drept anti-occidentală și anti-NATO.
“Vedem că China nu a fost dispusă să condamne agresiunea Rusiei și s-a alăturat Moscovei în a pune la îndoială dreptul națiunilor de a-și alege propria cale“, a afirmat secretarul general al NATO, subliniind cât de important este ca, într-un moment în care puterile autoritare resping ordinea internațională bazată pe reguli, democrațiile să fie unite și să își protejeze valorile.
Astfel, miniștrii de externe aliați au andosat agenda referitoare la provocările comune de securitate cu partenerii din Asia-Pacific
În ceea ce privește România, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat relevanța dialogului în acest format, cu accent pe rolul consolidării relației cu partenerii like-minded, unității și coordonării pe mai departe cu aceștia, în vederea apărării și promovării valorilor comune. A pledat, în context, pentru o agendă strategică nouă și inovativă a relațiilor Alianței cu partenerii săi, plecând de la realitatea, subliniată repetat de România în ultimii ani, pe fondul observării atente a evoluțiilor de securitate generate de atitudinea tot mai asertiva a Rusiei, că securitatea euroatlantica nu poate fi protejată decât dacă vecinătatea NATO este stabilă și sigură. Ministrul Aurescu e subliniat că securitatea aliaților este intrinsec legată de cea a partenerilor din vecinătate, iar rezilienta partenerilor este apropiat conectată de cea a aliaților.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
Ministrul de externe al R. Moldova, alături de președinta Parlamentului European: Drumul spre aderare la UE, singura opțiune care ne oferă prosperitate
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a discutat azi, 28 iunie, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, în marja conferinței aniversare George Marshall Fund.
„Am exprimat recunoștința profundă a autorităților pentru sprijinul politic al europarlamentarilor în vederea acordării statutului de stat candidat pentru țara noastră. Rezoluțiile votate în această perioadă în cadrul Parlamentului au transmis un mesaj clar: viitorul nostru este în Uniunea Europeană”, a precizat ministrul Nicu Popescu.
De asemenea, acesta a reiterat că drumul „spre aderare este singura opțiune care oferă Republicii Moldova stabilitate, dezvoltare și prosperitate.”
Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.
Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp
Parlamentul a adoptat, cu majoritate de voturi, o Declarație cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite, prin care instituția își exprimă speranța că aderarea țării noastre la ”Programul Visa Waiver, obiectiv comun al celor două țări, se va realiza în cel mai scurt timp, fiind deosebit de important pentru toți cetățenii români”.
”În ultimii 25 de ani, Parteneriatul Strategic dintre România și SUA și-a demonstrat în mod plenar valoarea practică și a evoluat odată cu progresul înregistrat de România în privința aderării la instituțiile europene și euroatlantice și de transformare internă profundă în conformitate cu valorile democratice ale spațiului euroatlantic. Romania și Statele Unite împărtășesc valori și interese comune, angajamentul profund pentru democrație și o relație strategica durabilă. Soliditatea relației dintre Romania și SUA este garantată de sprijinul puternic și constant al societății și al clasei politice românești. Parteneriatul Strategic între România și Statele Unite ale Americii, lansat acum 25 ani, reflectă voința de a răspunde provocărilor și amenințărilor regionale și globale și are o contribuție majoră la parcursul democratic, creșterea prosperității și securității cetățenilor români. Parteneriatul Strategic între România și SUA oferă și cadrul de formulare a răspunsului comun, fundamentat pe dreptul internațional și respectul pentru ordinea internațională bazată pe reguli, la invazia neprovocată și nejustificată a Ucrainei de către Rusia”, este menționat în documentul mai sus amintit.
În egală măsură, Parlamentul reafirmă ”relevanța și validitatea principiilor pe care se bazează Parteneriatului Strategic, respectiv angajamentul comun pentru valorile și instituțiile democrației, statului de drept și drepturile și libertățile fundamentale ale omului, și recunoașterea comună a rolului relevant al României în Europa de Sud-Est în promovarea acestor valori și principii”.
De asemenea, acesta ”subliniază angajamentul ferm pentru Parteneriatul Strategic România-SUA, care constituie și va rămâne unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe și de securitate a statului român”.
Mai mult, instituția legislativă se angajează ”să sprijine în activitatea legislativă și prin mijloacele diplomației parlamentare măsurile de asigurare a securității în mod unitar și coerent pe Flancul Estic al NATO și în spațiul euroatlantic, inclusiv creșterea prezenței militare a SUA în România, fiind încredințat că acestea aduc beneficii reciproce pe termen lung și întăresc legăturile transatlantice”.
În egală măsură, Parlamentul reiterează ”hotărârea de a sprijini contactul strâns și coordonarea cu SUA, uniți în voința de a susține ordinea internațională bazată pe reguli, care este esențială pentru menținerea păcii și securității mondiale, pentru a proteja democrația și libertatea și pentru a asigura securitatea aprovizionării cu alimente la nivel global, în contextul agresiunii militare continue pe scară largă a Rusiei împotriva integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat din nou Statele Unite să desemneze Moscova drept stat sponsor al terorismului – o clasificare care ar atrage sancțiuni semnificative -, după ce un atac efectuat luni cu rachete rusești asupra unui centru comercial din orașul Kremenchuk a ucis cel puțin 18 persoane. Acesta a declarat că forțele ruse au vizat în mod deliberat centrul comercial într-un „teribil atac terorist”, informează EFE și Ukrinform, preluat de Agerpres.
„În această dimineață, am făcut apel la Statele Unite să recunoască Rusia drept un stat care sponsorizează terorismul. Rezoluția relevantă este aprobată de Comitetul Senatului SUA, iar decizia legală poate fi adoptată de Departamentul de Stat. Iar o astfel de decizie este în mod clar necesară și trebuie să fie susținută de întreaga lume democratică”, a declarat Zelenski, într-un mesaj video adresat populației.
Șeful statului ucrainean a adăugat că le-a spus acest lucru participanților la summitul G7 desfășurat în Germania.
Ministerul rus al Apărării a precizat într-un comunicat că forțele sale aeriene au lovit „depozite de arme și muniții [pe care Ucraina] le-a primit de la Statele Unite și de la țări europene” în Kremenchuk. Acesta a susținut că munițiile au detonat și au provocat un incendiu într-un „centru comercial nefuncțional” din apropiere.
Potrivit lui Zelenski, însă, cel puțin 1.000 de persoane se aflau în interiorul mall-ului Amstor în momentul loviturii forțelor de ocupație, adăugând că aceste persoane nu reprezentau „niciun pericol pentru armata rusă”. Videoclipurile care au apărut de la fața locului au arătat clădiri înghițite de fum și civili care alergau să se adăpostească.
De asemenea, președintele ucrainean a precizat că Rusia a folosit deja aproape 2.800 de rachete de croazieră diferite împotriva Ucrainei, iar numărul de bombe aeriene și de rachete MLRS care au lovit orașele ucrainene pur și simplu nu poate fi numărat.
La rândul său, Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, a scris luni pe Twitter că atacul a arătat că Rusia ar trebui să fie „desemnată drept stat sponsor al terorismului” și a cerut mai multe livrări de arme. „Avem nevoie de apărare antirachetă”, a punctat oficialul.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.