Pentru prima dată, aliații SUA din Indo-Pacific au participat la o reuniune ministerială NATO: O coaliție de țări care recunosc că Rusia nu atacă Ucraina, ci ordinea internațională
Pentru prima dată în istorie, miniștrii de externe ai aliaților din Indo-Pacific ai Statelor Unite – Australia, Coreea de Sud, Japonia și Noua Zeelandă, – au participat împreună la o reuniune ministerială NATO, într-o demonstrație clară de unitate a democrațiilor lumi din jurul celor două mari oceane – Pacific și Atlantic – în fața amenințărilor și provocate de China și Rusia. La reuniune, ca în mod tradițional, au fost prezenți și miniștrii de externe din Ucraina, Georgia, Finlanda și Suedia, dar și șeful diplomației UE.
“Participarea tuturor acestor aliați și parteneri evidențiază coaliția remarcabil de largă a țărilor din întreaga lume care sunt unite în a fi alături de Ucraina și împotriva agresiunii guvernului rus – țări care recunosc că Moscova nu atacă doar o țară, ci întreaga ordine internațională bazată pe reguli”, a consemnat și secretarul de stat al SUA Antony Blinken, în contextul în care cei mai importanți aliați NATO – SUA și Marea Britanie – au semnat anul trecut un pact trilateral de securitate cu Australia pentru a contracara influența Chinei în zona indo-pacifică.
La summitul NATO de anul trecut, organizat la Bruxelles, liderii euro-atlantici au decis să întărească parteneriatele cu UE, cu țările democratice din Asia Pacific – Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud și cu alte țări din Africa, Asia și America Latină.
Această măsură a venit și în contextul în care NATO a asigurat deja că relația și interacțiunile cu China vor fi definite în noul Concept Strategic pe care Alianța îl va adopta la summitul de la Madrid, din 29-30 iunie 2022.
De altfel, NATO a criticat constant faptul că China nu a condamnat acțiunile Rusiei, în timp ce Beijingul și Moscova au semnat la începutul lunii februarie, premergător invaziei ruse în Ucraina, o declarație considerată drept anti-occidentală și anti-NATO.
“Vedem că China nu a fost dispusă să condamne agresiunea Rusiei și s-a alăturat Moscovei în a pune la îndoială dreptul națiunilor de a-și alege propria cale“, a afirmat secretarul general al NATO, subliniind cât de important este ca, într-un moment în care puterile autoritare resping ordinea internațională bazată pe reguli, democrațiile să fie unite și să își protejeze valorile.
Astfel, miniștrii de externe aliați au andosat agenda referitoare la provocările comune de securitate cu partenerii din Asia-Pacific
În ceea ce privește România, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat relevanța dialogului în acest format, cu accent pe rolul consolidării relației cu partenerii like-minded, unității și coordonării pe mai departe cu aceștia, în vederea apărării și promovării valorilor comune. A pledat, în context, pentru o agendă strategică nouă și inovativă a relațiilor Alianței cu partenerii săi, plecând de la realitatea, subliniată repetat de România în ultimii ani, pe fondul observării atente a evoluțiilor de securitate generate de atitudinea tot mai asertiva a Rusiei, că securitatea euroatlantica nu poate fi protejată decât dacă vecinătatea NATO este stabilă și sigură. Ministrul Aurescu e subliniat că securitatea aliaților este intrinsec legată de cea a partenerilor din vecinătate, iar rezilienta partenerilor este apropiat conectată de cea a aliaților.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
Cei 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au convenit joi, la Bruxelles, să solicite Comisiei Europene să prezinte un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova în scopul de a ajuta această țară în fața tentativelor de destabilizare din partea Rusiei și de a susține parcursul de aderare al Moldovei la UE.
“Uniunea Europeană va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, inclusiv pentru a consolida reziliența, securitatea, stabilitatea, economia și aprovizionarea cu energie ale acestei țări confruntate cu acțiuni destabilizatoare desfășurate de actori externi, precum și pentru a susține parcursul ei de aderare la Uniunea Europeană. Consiliul European invită Comisia să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea sa reuniune”, se arată în concluziile adoptate de liderii europeni la summitul european de primăvară.
Sosind joi la reuniunea Consiliului European, șeful statului a precizat că, prin implicarea României, Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene, punctând că este “inadmisibil ca această ţară să fie lăsată pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei”.
“Un punct special pe care l-aş menţiona: în concluzii, noi am reuşit – colegele şi colegii noştri s-au implicat foarte mult – am reuşit să includem un pasaj relevant pentru Moldova. Moldova va primi un ajutor suplimentar, consistent, un sprijin din partea UE şi acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova, dar şi pentru noi şi pentru toată Europa, fiindcă este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei“, a spus şeful statului, în cadrul unor declarații de presă susținute la Bruxelles, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European de primăvară.
Ulterior, Parlamentul European a organizat o dezbatere consacrată situației de securitate din Republica Moldova pe fondul încercărilor de destabilizare din partea Rusiei, demers politic în urma căruia deputații europeni au cerut adoptarea unei rezoluții prin care solicită adoptarea de sancțiuni din partea UE împotriva celor care destabilizează țara.
Potrivit presei de la Bruxelles, Uniunea Europeană urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, pe fondul dezvăluirilor despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental de la Chişinău. Potrivit EU Observer, care citează un memorandum intern al UE, cea mai mare parte a banilor va fi cheltuită pe un “radar mobil de supraveghere cu rază lungă de acţiune la sol”, pentru a ajuta Republica Moldova să îşi controleze spaţiul aerian.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și omologul britanic James Cleverly au deschis joi lucrările primului Forum Bilateral România – Regatul Unit, cu prilejul vizitei oficiale pe care șeful diplomației române o efectuează la Londra și care a culminat cu semnarea Declarației Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România și Marea Britanie.
Forumul Bilateral România – Regatul Unit este o inițiativă care va avea loc anual, alternativ la Londra și București, reunind reprezentanți guvernamentali, parlamentari, ai cercurilor academice, din mediul de afaceri și mediul neguvernamental din cele două țări, cu scopul identificării de oportunități de consolidare a cooperării bilaterale, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În alocuțiunea sa în deschiderea evenimentului, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat relevanța specială a Forumului, în noul cadru marcat de momentul istoric pentru relația bilaterală al semnării astăzi, cu prilejul vizitei, de către ministrul Aurescu și secretarul de stat Cleverly, a Declarației Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Astfel, Forumul va deveni o sursă de idei și proiecte menite să valorifice potențialul important al cooperării româno-britanice pe multiple planuri.
Oficialul român a evidențiat potențialul existent în sfera relațiilor economice bilaterale, atât în planul schimburilor comerciale, cât și în cel al investițiilor, îndemnându-i pe cei prezenți să exploreze noi oportunități de cooperare economică și subliniind deschiderea autorităților române pentru facilitarea investițiilor britanice în România.
Totodată, șeful diplomației române a accentuat rolul comunității românești din Regatul Unit în dezvoltarea relațiilor bilaterale, având în vedere dimensiunea semnificativă a acesteia, de peste 1,2 milioane de persoane, precum și gradul înalt de integrare socio-economică, ceea ce face ca limba română să fie a treia cea mai vorbită limbă în Anglia, și contribuția acesteia la dezvoltarea în continuare a societății britanice.
Ministrul Bogdan Aurescu s-a referit, de asemenea, la războiul din Ucraina, arătând că România și Regatul Unit împărtășesc aceleași poziții de condamnare a agresiunii ruse și susținere substanțială și consecventă a Ucrainei, precum și de sprijinire a Republicii Moldova, țară afectată puternic de consecințele războiului din imediata sa vecinătate. În acest context, ministrul român a reliefat colaborarea româno-britanică foarte bună în domeniul apărării, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul NATO, precum și perspectivele foarte bune ale relațiilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, odată cu semnarea Cadrului Windsor, ce răspunde provocărilor legate de implementarea Protocolului privind Irlanda de Nord.
Ministrul Bogdan Aurescu a informat, de asemenea, că România va găzdui, în luna septembrie a acestui an, Summitul și Forumul de Afaceri ale Inițiativei celor Trei Mări și a reiterat invitația părții britanice de a se implica în susținerea acestui format deosebit de important pentru dezvoltarea conectivității în regiunea Europei Centrale și de Est.
În final, șeful diplomației române a urat succes participanților la Forum și și-a exprimat încrederea că dezbaterile vor permite identificarea de noi proiecte bilaterale în domenii de interes strategic.
Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova: Împreună putem trece cu bine peste momentele dificile. Dorim să consolidăm punțile dintre noi
Premierul Nicolae Ciucă a avut joi o întâlnire cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.
În cadrul întrevederii, acesta din urmă a prezentat situația legislativă legată de cele nouă puncte de condiționalitate legate de procesul deschiderii negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană și a mulțumit pentru sprijinul acordat de comisiile de specialitate din Parlamentul României.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis aprecieri pentru adoptarea legii ce acordă limbii române statutul de limbă oficială în Republica Moldova și pentru repararea consecințelor generate de regimul sovietic în privința Mitropoliei Basarabiei.
”România sprijină deplin parcursul european al Republicii Moldova, stabilitatea statală și securitatea cetățenilor săi. Anul trecut am demonstrat că stând alături putem trece cu bine peste momentele dificile. Ne dorim să facem mai mult decât atât, să consolidăm punțile dintre noi și să ne dezvoltăm economic împreună, asigurând astfel prosperitate cetățenilor noștri”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.
Acesta a efectuat joi o vizită la Chișinău unde a avut întâlniri cu premierul Dorin Recean și președinta Maia Sandu, înainte de a se opri și la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din capitala Republicii Moldova, ce aparține de Mitropolia Basarabiei.
Vizita a permis o discuție extinsă despre situația Mitropoliei după restabilirea statutului său și al IPS Petru de Bălți. Problemele clerului din Basarabia și cele ale funcționării adecvate a Mitropoliei într-un sediu decent au fost evaluate în cadrul vizitei care a vizat lăcașul de cult reprezentativ pentru românii basarabeni.
Premierul României a felicitat clerul și a enoriașii pentru munca de aproape 30 de ani pentru ridicarea catedralei unde păstorește preotul paroh Petru Buburuz.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.