Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D), membru în Comisia pentru Bugete din Parlamentul European, critică faptul că Guvernul României nu a
prezentat ”niciun calendar sau vreo echipă de implementare” a Planului Național de Reresare și Reziliență, în contextul în care ”România trebuia deja să înceapă negocierile cu Comisia Europeană”.
Guvernul României a lansat joi în consultare publică Planul Național de Redresare și Rezilență, eveniment la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis.
Într-un mesaj transmis pe Facebook, Victor Negrescu a atras atenția asupra lipsurilor pe care le are documentul mai sus amintit.
În viziunea sa, ”procentajele, statisticile și direcțiile de finanțare sunt doar un copy-paste eronat al documentelor europene sau a unor documente întocmite anterior”, semnalând că ”nu sunt respectate recomandările europene privind alocările financiare pentru educație sau digitalizare”.
”Nu s-a prezentat niciun proiect nou concret, iar pe forma scrisă sunt doar idei generale sau proiecte deja existente. Fondurile nu sunt alocate către economia reală sau spre zonele destinate creșterii nivelului de trai. Nu există ținte clare pe zona economică și socială, indicatori de performanță sau de evaluare, iar prognozele economice nu corespund cu datele Comisiei Europene. Nu s-a prezentat niciun calendar sau vreo echip de implementare. Au uitat de recomandările specifice din raportul de țară, ignorând practic faptul că acest document se negociază cu reprezentanții Comisiei Europene. Au uitat să explice de ce un guvern PPE se opune bugetului european. Tot ce au spus astăzi liberalii este că au <<conturile>> pregătite pentru banii europeni și că, Klaus Iohannis și Ludovic Orban, personal au făcut planul”, a detaliat europarlamentarul român.
Acesta a reamintit că ”inițiativa planului european de relansare a aparținut premierului social democrat din Spania, Pedro Sanchez”.
”Sumele alocate României au fost distribuite pe baza unei formule matematice stabilite de executivul european, iar țara noastră trebuia să primească inițial mai mult. Menționez că jumătate din bani sunt sub formă de împrumuturi, iar restul sumei urmează să fie plătită din contribuții suplimentare din partea statelor membre, noi taxe europene și alocări din bugetul european”, a mai spus Victor Negrescu.
În încheiere, acesta a subliniat că este important ”să ne asigurăm că banii sunt accesați”. ”Banii europeni nu au culoare politică”, a mai menționat europarlamentarul român, reaintind că a propus ”crearea unui task force interministerial, cu cei mai buni specialiști în domeniu accesării banilor europeni care să se ocupe de implementarea planului național”.
Europarlamentarul Victor Negrescu alături de Grupul S&D din Parlamentul European a realizat anterior un studiu amănunțit privind viitorul buget european și planul de relansare în care sunt expuse posibile direcții de acțiune pentru România folosind resursele europene.
Acest studiu a fost prezentat și în cadrul unei dezbateri privind viitorul buget multianual al UE și planul de relansare economică, organizată de Grupul S&D din Parlamentul European și eurodeputatul Victor Negrescu, difuzată live pe CaleaEuropeană.ro.
Printre recomandările studiului conceput sub coordonarea analistului Radu Magdin, se numără următoarele recomandări:
– Actualul proces de redresare reprezintă o oportunitate pentru România de a aplica principii de dezvoltare durabilă și de a urmări modernizarea la toate nivelele: instituții, servicii publice, oportunități economice în contextul tranziției verzi.
– Modernizarea României trebuie să ia în considerare recomandările de țară în contextul Semestrului European, pentru ca reformele viitoare să pornească de la analize integrate.
– România trebuie să ia în considerare recomandările Parlamentului European în ceea ce privește viitorul plan național de redresare și reziliență, în special alocarea a 10% din fonduri pentru educație.
– Societatea civilă trebuie să fie implicată și consultată în fiecare etapă de realizare a planului național, dar și percepută ca un partener de nădejde în implementare măsurilor ulterioare, în special în acele domenii în care autoritățile nu dispun de suficientă expertiză.
– În spectrul mai larg al eforturilor de redresare economică și creștere a rezilienței, România trebuie să-și asume realizarea de pași decisivi în direcția unei tranziții spre o economie verde și o societate digitalizată, fără a pierde însă din vedere realitățile și resursele disponibile în plan local.
– Redresarea economică a României trebuie să devină obiectul unei politici de consens național. Dincolo de alegerile cu încărcătură ideologică, o dezvoltare economică sustenabilă trebuie să ofere oportunități la nivelul tuturor comunităților din România, servicii publice de calitate și o bază solidă pentru a construi pe mai departe.
– În contextul actual, este necesară operaționalizarea imediată a programelor care stau la baza redresării și relansării economice a României, pe baza unui dialog aplicat între societatea civilă și autoritățile statului, pe baza unui dialog transparent.
– Formarea unui task force interministerial, reunind experți din toate ministerele, care să gestioneze măsurile de redresare în plan național, de la concept (prin consultare cu societatea civilă și mediul academic), la implementare și livrarea rezultatelor.