Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit un mandat pentru negocieri cu Parlamentul European cu privire la propunerea unui certificat verde digital, informează Consiliul UE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Acest certificat va facilita circulația sigură și liberă în timpul pandemiei COVID-19 prin furnizarea dovezii că o persoană a fost fie vaccinată împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ al testului PCR, fie s-a recuperat în urma îmbolnăvirii de COVID-19, mai precizează sursa citată.
“Pentru a evidenţia principiul nediscriminării, în special faţă de persoanele nevaccinate, partea operativă a reglementării principale prevede explicit că deţinerea unui Certificat Verde Digital nu este o condiţie prealabilă pentru a exercita dreptul la libera circulaţie”, se arată în textul aprobat de statele membre, publicat alături de comunicat.
a”Situația epidemiologică actuală rămâne de o mare îngrijorare, dar atunci când privim în viitor, trebuie să avem soluții care să funcționeze în toate statele membre. Certificatul verde digital este creat pentru a facilita circulația sigură și liberă. Este cel mai important pentru cetățenii noștri, pentru societățile noastre și pentru redresarea economiilor noastre. Salut acest prim pas. Arată că suntem gata să colaborăm constructiv cu Parlamentul European și Comisia pentru a continua să avansăm rapid cu privire la aceste propuneri, pentru ca certificatul și sistemul să fie pe deplin operaționale vara asta”, a declarat prim-ministrul portughez António Costa, a cărui țară asigură președinția Consiliului UE.
Mandatul de negociere al Consiliului a fost adoptat după ce, la finele lunii trecute, Parlamentul European a decis să accelereze aprobarea adeverinței electronice verzi, pentru a facilita adoptarea sa până în vară și pentru a permite circulația sigură și liberă pe durata pandemiei. Astfel, plenul Parlamentului European va adopta mandatul de negociere cu Consiliul, care poate include amendamente la propunerea Comisiei, în cursul următoarei sesiuni plenare din 26-29 aprilie.
Comisia Europeană a propus la 17 martie crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Propunerea acestei adeverințe face parte dintr-o comunicare adoptată de Colegiul Comisiei Europene prin care Comisia invită statele membre să se pregătească pentru o abordare coordonată a ridicării treptate a restricțiilor determinate de COVID-19 atunci când situația epidemiologică o va permite.
Separat, șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE au transmis prin intermediul concluziilor Consiliului European din 25 martie că “lucrările legislative și de ordin tehnic referitoare la adeverințele electronice interoperabile și nediscriminatorii privind COVID-19, bazate pe propunerea Comisiei, ar trebui să avanseze în regim de urgență”.
Potrivit comunicatului Consiliului UE, cadrul legal al certificatului verde digital constă din două propuneri legislative. Primul se referă la cetățenii UE și membrii familiilor lor, iar al doilea se referă la resortisanții țărilor terțe care se află legal sau au reședința legală pe teritoriul unui stat membru.
Conform acestor propuneri, va fi posibil să se utilizeze adeverința în toate statele membre ale UE.
Modificările cheie introduse în textele legislative de către Consiliu sunt următoarele:
– O referire la faptul că un certificat verde digital nu este o condiție prealabilă pentru exercitarea drepturilor de liberă circulație și nu este un document de călătorie, pentru a sublinia principiul nediscriminării, în special față de persoanele nevaccinate.
– Un nou articol privind dimensiunea internațională a certificatului verde digital, care clarifică tratamentul care trebuie acordat certificatelor emise cetățenilor Uniunii și membrilor familiilor acestora, precum și resortisanților țărilor terțe cu ședere legală / rezidenți vaccinați în țări terțe.
– Dispozițiile privind protecția datelor au fost consolidate de-a lungul textului regulamentului principal, în special pe baza avizului comun al Autorității europene pentru protecția datelor și a Comitetului european pentru protecția datelor.
– Textul include acum o dispoziție tranzitorie pentru a se asigura că statele membre pot continua să utilizeze sistemele existente în prezent pe o perioadă scurtă de șase săptămâni de la intrarea în vigoare a principalului regulament și până când cadrul certificatului verde digital este pe deplin operațional pe teritoriu.
– Textul proiectului de regulament conține o dispoziție care permite Irlandei și celorlalte state membre să accepte reciproc certificate eliberate resortisanților țărilor terțe pe baza reciprocității.