Connect with us

CONSILIUL UE

Praga | Miniștrii de externe ai UE participă la reuniunea informală de tip Gymnich. Agresiunea rusă împotriva Ucrainei, pe agenda dezbaterilor

Published

on

© czech-presidency.consilium.europa.eu

Președinția cehă a Consiliului UE va găzdui în perioada 30-31 august reuniunea miniștrilor de externe în format Gymnich, prilej cu care oficialii europeni vor discuta două subiecte principale: agresiunea rusă împotriva Ucrainei și relațiile UE-Africa, se arată în comunicatul oficial al Consiliului.

În cadrul acestor reuniuni, organizate întotdeauna de Ministerul Afacerilor Externe al țării care deține președinția, împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, sunt discutate atât perspectivele pe termen lung, cât și principalele probleme actuale de securitate internațională.

Reuniunea din acest an va avea loc la Centrul de Congrese din Praga și, conform tradiției. O temă care va traversa întreaga reuniune de la Praga este agresiunea rusă împotriva Ucrainei și implicațiile acesteia pentru securitatea statelor membre ale UE.

Ca parte a discuției despre agresiunea rusă în Ucraina, miniștrii vor discuta despre consecințele globale ale invaziei rusești, precum și despre noi sancțiuni împotriva Rusiei. Miniștrii vor discuta, de asemenea, despre perspectivele europene pentru Ucraina, Moldova și Georgia (așa-numitul Trio asociat) și despre viitorul Parteneriatului Estic.

Miniștrii vor discuta, de asemenea, despre relațiile dintre UE și Africa, unde UE oferă asistență imediată și pe termen lung ca răspuns la agresiunea rusă. Discuțiile vor viza viitorul misiunii EUTM Mali și alte implicări ale UE în regiune, precum și aspecte legate de combaterea dezinformării rusești și de consolidarea contactelor cu țările din Africa.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

CONSILIUL UE

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE a adoptat astăzi un regulament privind indicatorii financiari, menit să simplifice procedurile și să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri, informează comunicatul oficial.

Indicatorii de referință sunt utilizați pe scară largă de întreprinderile și investitorii din UE ca referință în instrumentele sau contractele lor financiare.

Acest act legislativ modifică un regulament din 2016 cu privire la domeniul de aplicare al normelor privind indicii de referință, utilizarea indicilor de referință furnizați de administratori situați în țări terțe și anumite cerințe de raportare.

Principalele elemente ale regulamentului modificat privind indicii de referință:

  • Reducerea sarcinii de reglementare asupra administratorilor de indici de referință definiți ca fiind nesemnificativi în UE prin eliminarea acestora din domeniul de aplicare al legislației.
  • Doar reperele critice sau semnificative rămân în domeniul de aplicare al noului regulament.
  • Administratorii din afara domeniului de aplicare al normelor vor putea solicita aplicarea voluntară a normelor (opt-in), în anumite condiții.
  • Extinderea competențelor Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).
  • Administratorii indicilor de tranziție climatică ai UE și ai indicilor aliniați Acordului de la Paris trebuie să fie înregistrați, autorizați, recunoscuți sau aprobați pentru a asigura supravegherea reglementară și a preveni declarațiile înșelătoare privind ESG.
  • Un regim de excepție specific pentru indicii valutari spot.

Textul final va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE, va intra în vigoare și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2026.

În comunicarea sa intitulată „Competitivitatea pe termen lung a UE: perspectiva după 2030”, Comisia a subliniat importanța instituirii unui sistem de reglementare care să asigure atingerea obiectivelor cu costuri minime. Prin urmare, Comisia s-a angajat să dea un nou impuls raționalizării și simplificării cerințelor de raportare, cu obiectivul de a reduce sarcina administrativă cu 25 %, fără a submina obiectivele de politică aferente.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul adoptă un nou regulament care solicită statistici actualizate privind piața muncii pentru a coordona în mod eficient o gamă largă de politici ale UE

Published

on

© European Union 2025

Consiliul UE a adoptat o nouă lege pentru a îmbunătăți raportarea de statistici privind piața forței de muncă la nivelul întreprinderilor la nivelul UE. În special, noile norme vor garanta că aceste statistici sunt mai actualizate și comparabile între țări. De asemenea, acestea prevăd o mai bună acoperire a economiei și asigură colectarea de date privind diferențele de remunerare între femei și bărbați, informează un comunicat oficial al Consiliului.

Legiuitorii UE au nevoie de acces la statistici actualizate, fiabile și comparabile privind piața forței de muncă în întreprinderi (statistici „labour market statistics on businesses” – LMB) pentru a elabora, pune în aplicare, evalua și coordona în mod eficient o gamă largă de politici ale UE, de exemplu în domenii precum coordonarea politicilor economice și de ocupare a forței de muncă, politica socială și egalitatea de remunerare pentru bărbați și femei. Statisticile LMB sunt utilizate pentru monitorizarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă, a Strategiei europene de ocupare a forței de muncă, a Pilonului european al drepturilor sociale și a Semestrului european.

Noile norme adoptate astăzi actualizează legislația existentă pentru a îmbunătăți comparabilitatea statisticilor LMB și pentru a crește acoperirea economiei. Regulamentul asigură, de asemenea, colectarea de date privind diferențele salariale anuale neajustate între femei și bărbați, în conformitate cu noile norme privind transparența salarială.


Textul adoptat astăzi trebuie acum să fie adoptat de Parlamentul European. Acesta va fi apoi semnat de reprezentanții Parlamentului și ai Consiliului și va intra în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.

Termenul „statistici privind piața forței de muncă în întreprinderi” (LMB) se referă la statisticile oficiale privind funcționarea întreprinderilor în legătură cu piețele forței de muncă, în special în ceea ce privește costurile forței de muncă, câștigurile salariale (inclusiv diferența de remunerare între femei și bărbați) și statisticile privind locurile de muncă vacante.

Propunerea Comisiei pentru un regulament privind statisticile UE referitoare la piața forței de muncă în întreprinderi a fost adoptată la 28 iulie 2023. Acesta viza statisticile privind câștigurile salariale, costurile forței de muncă, diferența de remunerare între femei și bărbați și locurile de muncă vacante în UE, pe care Sistemul Statistic European (Eurostat) le publică în mod regulat. La 12 decembrie 2024 s-a ajuns la un acord între Parlament și Consiliu.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Cel mai mare sprijin din istoria R. Moldova, adoptat: Țările UE au dat undă verde finală mecanismului de 1,9 miliarde de euro pentru reforme privind aderarea la UE

Published

on

© European Union 2025

Consiliul Uniunii Europene, instituția decizională care reprezintă guvernele statelor membre, a dat marți undă verde finală înființării Mecanismului pentru reformă și creștere economică pentru Republica Moldova, un nou instrument de 1,9 miliarde de euro de sprijinire a reformelor legate de aderarea la UE și a creșterii economice în această țară.

Pachetul de 1,9 miliarde de euro oferit prin acest mecanism reprezintă cel mai mare pachet de sprijin financiar al UE de la independența Republicii Moldova și “se adaugă celorlalte forme de sprijin substanțial acordat țării de către Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al Consiliului remis CaleaEuropeană.ro.

Mecanismul va stimula economia Moldovei și va aduce țara mai aproape de aderarea la UE prin accelerarea reformelor, arată sursa citată.

De asemenea, conform instituției, pachetul va ajuta Moldova să facă față provocărilor care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și din încercările continue ale Rusiei de a destabiliza țara.

“Astăzi îi ajutăm pe moldoveni să avanseze cu reforme socio-economice esențiale, să își relanseze economia și să accelereze aderarea țării la UE. Noul instrument va consolida, de asemenea, reziliența Moldovei prin atenuarea impactului războiului de agresiune nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Adam Szłapka, ministrul pentru afaceri europene al Poloniei, țara ce asigură președinția rotativă a Consiliului.

Această facilitate este pilonul financiar al Planului de creștere pentru Moldova, prezentat de Comisie în octombrie 2024. Aceasta va sprijini Moldova în perioada 2025-2027 și se așteaptă să furnizeze până la 385 de milioane de euro sub formă de granturi și 1,5 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Aceste împrumuturi vor fi foarte concesive, cu termene lungi de rambursare și rate ale dobânzii avantajoase.

Plățile vor fi supuse unor condiții stricte în ceea ce privește realizarea reformelor stabilite în Agenda de reformă convenită.

Aprobarea din partea Consiliului UE vine după ce săptămâna trecută acest mecanism a fost votat în plenul Parlamentului European.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO56 minutes ago

Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE

ROMÂNIA3 hours ago

Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Premierul Danemarcei critică administrația Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei: „Ne vom opune”

EUROBAROMETRU5 hours ago

Eurobarometru: Tinerii din România, printre cei mai optimiști din UE cu privire la viitorul proiectului european. Ce aștepări au de la Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”

euro bani moneda
COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană va plăti parțial cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, după ce România nu a îndeplinit 6 jaloane

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending