Connect with us

MAREA BRITANIE

Boris Johnson și Emmanuel Macron ”solicită o reuniune de urgență a liderilor NATO” după invazia Rusiei în Ucraina: ”Este o catastrofă pentru continentul nostru”

Published

on

© captură video/ Emmanuel Macron/ Facebook

Premierul britanic, Boris Johnson, și președintele francez, Emmanuel Macron, ”solicită o reuniune de urgență a liderilor NATO cât mai curând posibil” în contextul în care Rusia a invadat Ucraina, potrivit Politico Europe.

”Este o catastrofă pentru continentul nostru. Voi discuta cu colegii din G7 și solicit o reuniune de urgență a tuturor liderilor NATO cât mai curând posibil”, a fost mesajul transmis de Johnson într-o postare pe Twitter.

Aterior acestui moment, prim-ministrul britanic a avut o discuție telefonică cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a stabili ”următorii pași”.

”Președintele Putin a ales calea vărsării de sânge și a distrugerii prin lansarea acestui atac neprovocat asupra Ucrainei. Marea Britanie și aliații noștri vor răspunde în mod decisiv”, a menționat Johnson pe Twitter.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării “Am luat decizia pentru o operaţiune militară”, a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

Urmăriți și:
LIVE UPDATE Rusia a invadat Ucraina. Liderii SUA, UE, NATO, Germaniei și Marii Britanii denunță “o zi neagră pentru Europa”. România cere consultări la nivelul NATO

Liderii comunității transatlantice au condamnat în cei mai duri termeni agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care încalcă flagrant dreptul internațional, calificând această decizie drept ”o zi neagră pentru Europa și o amenințare serioasă la adresa securității euro-atlantice”, și au anunțat că invadarea de către armata rusă a țării vecine va avea consecințe pentru Moscova.”

Astfel, președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen, respectiv Charles Michel, au atras atenția că nu îl vor lăsa pe Putin să dărâme ”arhitectura de securitate” a Europei și anunță un nou pachet de sancțiuni ”masive”.

 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

MAREA BRITANIE

Miniștrii de externe român și britanic vor semna, la Londra, Declarația Comună de actualizare a Parteneriatului Strategic România – Marea Britanie

Published

on

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează miercuri și joi o vizită oficială în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la invitația omologului său, secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit, James Cleverly, ocazie cu care România și Marea Britanie își vor actualiza Parteneriatul Strategic, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În marja vizitei, șefii diplomațiilor română și britanică vor semna Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și vor deschide prima ediție a Forumului Bilateral România – Regatul Unit. Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic româno – britanic aduce la zi prioritățile comune în planul cooperării bilaterale, consolidând, în același timp, caracterul strategic al relațiilor.

Programul vizitei include consultări politice cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, precum și o întrevedere cu secretarul de stat pentru apărare al Regatului Unit, Ben Wallace. 

Consultările ministrului Bogdan Aurescu cu omologul său vor oferi prilejul abordării celor mai importante elemente de actualitate ale relațiilor de parteneriat strategic dintre România și Regatul Unit, precum și a evoluțiilor relevante de pe scena internațională, cu accent pe războiul din Ucraina, situația din Republica Moldova, relațiile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit și cooperarea în cadrul NATO.

De asemenea, șeful diplomației române va deschide, alături de secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, prima ediție a Forumului Bilateral România – Regatul Unit, care reunește reprezentanți guvernamentali, parlamentari, ai cercurilor academice, ai mediilor de afaceri și ai mediului neguvernamental, cu scopul identificării de noi oportunități de aprofundare și diversificare a cooperării dintre cele două țări.

În cadrul vizitei, ministrul afacerilor externe va avea și o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Regatul Unit. Întrevederea vizează evidențierea sprijinului autorităților române pentru această comunitate, realizarea unui schimb de opinii cu privire la obiectivele și preocupările românilor din Regatul Unit și identificarea unor eventuale modalități de sprijin suplimentare, precum și analizarea căilor prin care aceștia pot contribui în continuare la dezvoltarea relațiilor dintre România și Regatul Unit, având în vedere gradul înalt de integrare în societatea și economia Regatului Unit.

România și Marea Britanie se aflau în faza de negociere a unui nou document privind Parteneriatul Strategic bilateral, care datează din 2003 și care a fost reînnoit în anul 2011, încă din anul 2020. România și Marea Britanie au convenit ridicarea nivelului de cooperare bilaterală la cel de parteneriat strategic, în iunie 2003, prin adoptarea unui document intitulat „Marea Britanie şi România în Europa: Parteneriat Strategic”. În iunie 2011 a fost convenită ”Declaraţia Comună privind relansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Marea Britanie”, care prevede angajamentul celor două state de a coopera mai strâns în multiple domenii. Cea mai recentă evoluție în privința Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit a fost înregistrată în luna martie a anului 2019, când miniștrii apărării din Marea Britanie și din România au semnat, la Londra, un Memorandum de înțelegere privind cooperarea româno-britanică în domeniul apărării, un document prin care cele două țări au semnalat ”un angajament comun față de securitatea Mării Negre”.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Fostul premier britanic Tony Blair consideră că revenirea Regatului Unit în UE este „o chestiune pentru o generație viitoare”

Published

on

© Tony Blair Institute for Global Change

Marea Britanie nu va reintra în Uniunea Europeană în următorii ani, este de părere fostul premier britanic Tony Blair, potrivit Agerpres.

„Dacă și cum va reintra Marea Britanie în UE va fi o chestiune pentru o generație viitoare. Cred că aceasta este realitatea”, a declarat Blair într-un interviu acordat AFP. ANSA, DPA și EFE.

Fostul prim-ministru laburist ns-a opus vocal Brexit-ului la referendumul din 2016 din Marea Britanie, călătorind chiar în Irlanda de Nord împreună cu fostul lider conservator John Major pentru a avertiza asupra impactului probabil al părăsirii UE asupra păcii delicate din această țară, zguduită de trei decenii de violenţe până la acordul de pace semnat în aprilie 1998, în urmă cu aproape 25 de ani.

Instituţiile din această provincie sunt paralizate de un an, în faţa boicotului partidului unionist DUP, care se opune dispoziţiilor post-Brexit în Irlanda de Nord.

„Cred că, în acest moment, dezbaterea din Marea Britanie este în ce măsură dorim să restabilim o relație puternică cu Europa, ceea ce cred că ar trebui să facem și cred că și laburiștii o vor face”, a spus Blair.

Fostul lider al guverului de la Londra este de părere că Marea Britanie și UE au multe de discutat în domeniul energiei și climei, al științei și cercetării, precum și al apărării și securității după invazia Rusiei în Ucraina.

„Cred că există argumente solide pentru a încerca să cooperăm în domeniul tehnologiei. Pentru că, altfel, Europa, inclusiv Marea Britanie, va fi prinsă între doi giganți tehnologici, SUA și China, și, posibil, un al treilea în India”, a mai declarat Tony Blair.  „Așa că eu cred că putem face foarte multe lucruri împreună”, a adăugat fostul premier britanic.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Vicepremierul și șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu l-a găzduit joi, 16 martie, la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pe omologul său britanic, James Cleverly. În cadrul întrevederii, ministrul de externe al Marii Britanii a anunţat un nou pachet de sprijin financiar, în valoare de 10 milioane de lire sterline, sumă care va merge în proiecte orientate spre buna guvernare, dezvoltarea economică şi sectorul energetic, informează un comunicat.

De asemenea, oficialii au discutat despre stimularea comerţului, Regatul Unit aflându-se între primii 10 parteneri economici ai Republicii Moldova.

„Ne propunem să liberalizam tarifele de export pentru mai multe exporturi moldoveneşti în Marea Britanie: mere, prune, struguri, cireşe, suc, tomate şi usturoi. Avem un parteneriat puternic în domeniile IT, telecomunicaţii şi industriile creative şi ne dorim să-l extindem și către industria constructoare de mașini, cea electronică, a energiei regenerabile, fintech și turism”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

Totodată, oficialii au discutat despre promovarea și semnarea acordurilor pentru conversia reciprocă a permiselor şi reducerea tarifelor la roaming, ceea ce va aduce beneficii pentru diaspora.

 Nicu Popescu a declarat că autoritățile de la Chișinău îți propun să intensifice cooperarea cu Marea Britanie în combaterea corupției și aducerea în fața justiției a tuturor celor care au prejudiciat statul și cetățenii moldovemi. În acest sens, șeful diplomației Republicii Moldova a salutat recenta sancționare de către Marea Britanie a celor doi fugari moldoveni anunțați în urmărire internațională.

Un alt subiect abordat a fost organizarea summit-ului Comunității Politice Europene, care va fi găzduit de Republica Moldova pe data de 1 iunie, și potențialele proiecte care ar putea contribui la o Europă mai unită și mai sigură.

Oficialii s-au referit și la situația din regiune, reiterând condamnarea războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. În acest sens, vicepremierul Nicu Popescu i-a mulţumit ministrului James Cleverly pentru sprijinul pe care Marea Britanie îl oferă țării în eforturile de contracarare a încercărilor de a destabiliza Republica Moldova. Acesta include împărtăşirea bunelor practici în domeniul securităţii cibernetice, modernizarea sectorului securității și apărării şi consolidarea companiei Teleradio-Moldova printr-un parteneriat cu televiziunea publică britanică BBC. 

„Relația cu Marea Britanie este esențială pentru consolidarea rezilienței țării noastre și suntem bucuroși să continuăm aprofundarea acesteia. Prin sprijinul puternic pe care îl primim din partea Regatului Unit, progresăm în procesul nostru de modernizare și aderare la Uniunea Europeană, în ciuda provocărilor”, a mai spus vicepremierul Nicu Popescu.

Continue Reading

Facebook

Cristian Bușoi16 mins ago

Cristian Bușoi, vizită în Silicon Valley pentru a prezenta acțiunile comisiei pe care o prezidează în PE în domeniul cercetării și inovării: Avem nevoie de o colaborare mai strânsă între UE și SUA în acest sector

Eugen Tomac1 hour ago

Comisia Europeană validează argumentele invocate de Eugen Tomac în procesul deschis la CJUE privind respingerea aderării României la Schengen: A fost o decizie incorectă și regretabilă

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Dmitro Kuleba și Roberta Metsola au abordat într-o discuție telefonică ”demersurile în vederea creării unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Victor Negrescu cere Parlamentului European și Comisiei Europene să conteste legalitatea veto-ului Austriei împotriva aderării României la Schengen

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Nicolae Ciucă merge joi în R. Moldova. Premierul se va întâlni cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean pentru a reconfirma sprijinul României pentru parcursul european al țării

G72 hours ago

Japonia intenționează să contribuie financiar la Fondul voluntar al NATO pentru a sprijini Ucraina cu arme neletale ”până când pacea va reveni în frumoasa țară”

NATO3 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

ROMÂNIA4 hours ago

Departamentul de Stat al SUA constată în raportul anual privind drepturile omului în România probleme legate de corupție generalizată, cenzură, mită, stimulate de lipsa unor mecanisme eficiente

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Charles Michel îi invită pe Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți șefi de stat sau de guvern la Bruxelles pentru a discuta despre situația din Ucraina, competitivitatea UE, securitatea energetică și migrație

CHINA5 hours ago

Declarație cu repetiție anti-SUA și anti-NATO semnată de Putin și Xi la Moscova: Rusia şi China sunt ”preocupate” de prezenţa în creştere a NATO în Asia

NATO3 hours ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Team2Share

Trending