Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Premierul desemnat, Ludovic Orban: ”Viorica Dăncilă, premierul demis, nu mai are nicio calitate să trimită un candidat pentru funcţia de comisar european”

Published

on

© Ludovic Orban/ Facebook

În contextul unei noi nominalizări pentru funcția de comisar european din partea României, nominalizare făcută astăzi de către premierul interimar, Viorica Dăncilă, președintele PNL și premier desemnat, Ludovic Orban, reacționează: ”A ajuns aproape o telenovelă. Este clar că doamna Dăncilă nu mai are nicio calitate să formuleze o propunere de comisar care să reprezinte România.”

Astăzi, 29 octombrie, premierul interimar Viorica Dăncilă a confirmat că Victor Negrescu este propunerea Guvernului în funcție pentru poziția de comisar european, scrisoarea către Bruxelles urmând să fie trimisă marți.

”Ca atare, din punctul meu de vedere, premierul demis prin moţiunea de cenzură nu mai are nicio calitate să trimită un candidat pentru funcţia de comisar european, încălcând din nou legea, fără audiere în Parlament şi fără o consultare cu preşedintele României”, a afirmat Orban după audierile de marţi în comisiile de specialitate a miniştrilor propuşi, realtează Agerpres.

Reamintim că același proces de nominalizare, fără audierea candidaților în Parlamentul României și fără o consultare cu președintele României, Klaus Iohannis, s-a derulat și în cazul primilor numiri, Rovana Plumb și Dan Nica.

Totodată, Ludovic Orban a confirmat că noul guvern va avea capacitatea să formuleze o propunere de comisar european, dacă acesta va fi învestit lunea viitoare.

“Sunt convins că preşedintele Comisiei Europene desemnat şi votat de Parlamentul European cunoaşte situaţia din România şi sunt convins că va lua decizii în funcţie de toate considerentele legate de situaţia politică din România şi de situaţia de la nivelul Parlamentului European”, a adăugat Orban.

Anunțul lui Dăncilă vine după ce președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a scris guvernului interimar condus de Viorica Dăncilă și președintelui Klaus Iohannis pentru a solicita ”nominalizarea, cât mai curând cu putință” a unui candidat pentru funcția de membru al Comisiei Europene, au declarat, în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro, surse din cadrul echipei de tranziție a viitoarei șefe a executivului european. Anterior, Ursula von der Leyen a cerut României să propună urgent un comisar european, atât în cadrul unei întâlniri la Bruxelles cu președintele Klaus Iohannis, cât și prin intermediul declarațiilor publice.

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a acceptat noile propuneri ale Franței și Ungariei pentru pozițiile de comisari europeni. Șefa aleasă a Comisiei a transmis marți Consiliului Uniunii Europene candidaturile lui Thierry Breton (Franța) și Oliver Varhelyi (Ungaria) prin care cei doi au fost desemnați comisari europeni.

La 10 septembrie, când a anunțat echipa sa de comisari europeni, von der Leyen a alocat Franței un portofoliu pentru piață internă, politică industrială în domeniul apărării și spațiu, României pe cel transporturilor și Ungariei pe cel al vecinătății și extindere. Mai mult, echipa inițială propusă de șefa Comisiei cuprindea 14 bărbați și 13 femei, reflectând echilibrul de gen dorit de aceasta.

Propunerea lui Negrescu, asemenea nominalizării lui Breton din partea Franței, prejudiciază criteriul de gen dorit de Ursula von der Leyen.

Propunerile inițiale ale celor trei țări (Sylvie Goulard – Franța, Rovana Plumb – România, Laszlo Trocsanyi – Ungaria) au fost respinse în comisiile Parlamentului European, Goulard în organismele de specialitate, iar Plumb și Trocsanyi pe criterii de integritate în Comisia pentru afaceri juridice.

Între timp, guvernul PSD al premierului Viorica Dăncilă a fost demis prin moțiune de cenzură, iar la București au loc negocieri pentru formarea unui nou cabinet după ce președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe liderul PNL Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, noul guvern urmând a fi supus votului în plenul Parlamentului României la 4 noiembrie

De la începutul procesului de nominalizări, guvernul Dăncilă i-a propus pe eurodeputații PSD Rovana Plumb și Dan Nica, pentru a respecta cota de gen solicitată de președinta aleasă a Comisiei Europene. Ulterior respingerii lui Plumb, premierul Viorica Dăncilă a afirmat propunerea României este Dan Nica, iar secretarul de stat din cadrul MAE Gabriela Ciot reprezintă propunerea de rezervă.

Noua Comisie Europeană urmează să își preia mandatul la 1 decembrie, cu 30 de zile întârziere, după ce Parlamentul European a respins candidații inițiali ai Franței, României și Ungariei. Noii candidați propuși de cele trei țări vor trebui examinați și audiați în comisiile PE pe parcursul lunii noiembrie, iar echipa Ursulei von der Leyen este așteptată a fi supusă votului eurodeputaților la sesiunea plenară din 25-28 noiembrie.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

Incendii de pădure: Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro pentru consolidarea flotei rescEU

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro din bugetul UE pentru consolidarea mijloacelor terestre și aeriene rescEU începând cu vara anului 2023, în contextul în care Europa s-a confruntat cu un sezon record de incendii forestiere.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, flota inițială rescEU ar urma să cuprindă un total de  22 de avioane, 4 elicoptere, precum și mai multe echipe terestre prepoziționate. Începând cu 2025, flota ar urma să fie consolidată în continuare prin achiziționarea accelerată de avioane și elicoptere.

”Din cauza schimbărilor climatice, numărul regiunilor afectate de incendii de vegetație este în creștere, depășind granițele țărilor mediteraneene afectate în mod tradițional. Ultimele veri au arătat în mod clar că sunt necesare mai multe mijloace de combatere a incendiilor la nivelul UE. Prin consolidarea flotei noastre de mijloace aeriene și a forțelor terestre, UE va putea asigura un răspuns prompt și flexibil, inclusiv în situațiile în care incendiile ard în mai multe state membre în același timp”, a transmis comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

La rândul său, comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, a subliniat că ”propunerea de astăzi de consolidare a rescEU arată că bugetul UE va continua să îi sprijine pe cei care au nevoie. Solidaritatea europeană între statele membre ale UE rămâne puternică și suntem pregătiți să sprijinim această solidaritate cu mijloace financiare”.

Amploarea, frecvența și intensitatea incendiilor de vegetație din UE sunt în creștere. Până la 1 octombrie, datele pentru anul 2022 relevă o creștere cu 30% a suprafeței arse față de cel mai grav precedent înregistrat în 2017 și o creștere de peste 170% față de media suprafețelor arse de când a început înregistrarea la nivelul UE, în 2006.

În acest sezon, Centrul de coordonare a intervențiilor de urgență a primit 11 cereri de asistență pentru incendii de pădure. 33 de avioane și 8 elicoptere au fost desfășurate în întreaga Europă prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, cărora li s-au alăturat peste 350 de pompieri la sol. În plus, satelitul de urgență Copernicus al UE a furnizat hărți de evaluare a pagubelor din zonele afectate.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană este pregătită să discute despre ”o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate”: Trebuie să limităm impactul inflaționist al gazului asupra energiei electrice

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a anunțat pe eurodeputați, reuniți la Strasbourg pentru a discuta, printre altele, despre escaladarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, instituția pe care o prezidează va prezenta un plan în cinci puncte pentru a proteja ”infrastructura critică” europeană, în contextul recentelor ”acte de sabotaj împotriva gazoductelor Nord Stream”, care au arătat ”cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică”.

”Pentru prima dată în istoria recentă, aceasta a devenit o țintă. Conductele și cablurile subacvatice conectează cetățenii și companiile europene cu lumea. Acestea sunt liniile vitale ale datelor și energiei. Este în interesul tuturor europenilor să protejăm mai bine această infrastructură critică”, a semnalat von der Leyen în Parlamentul European.

Conform detaliilor oferite de oficialul european, planul mai sus amintit este structurat astfel:

  1. O mai bună pregătire. ”Am convenit foarte recent asupra unei noi legislații care va consolida rezistența entităților critice ale UE. Comisia competentă a Parlamentului o va vota săptămâna viitoare. Și putem și ar trebui să lucrăm deja pe această bază”, a subliniat președinta Comisiei Europene.
  2. ”Trebuie să testăm rezistența infrastructurii”. Ursula von der Leyen a punctat că este nevoie ”să identificăm punctele slabe ale acesteia și să ne pregătim să reacționăm la perturbări inopinate”. În acest sens, ”vom colabora cu statele membre pentru a asigura teste eficiente în sectorul energetic”, a mai spus oficialul european, care a evidențiat că astfel de verificări ar trebui efectuate și în alte sectoare critice, precum infrastructura digitală offshore sau infrastructura de electricitate.
  3. Sporirea capacității de reacție prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE. ”Prin intermediul acestuia, putem sprijini statele membre în abordarea perturbării infrastructurii critice – de exemplu, cu combustibil, generatoare sau capacitate de adăpost”, a detaliat președinta Comisiei.
  4. Utilizarea eficientă a capacității UE de supraveghere prin satelit pentru a detecta potențiale amenințări
  5. Consolidarea cooperării cu NATO și cu parteneri-cheie, precum Statele Unite, în chestiuni critice.

Un alt aspect la care s-a referit aceasta este prețul la gaze, utilizat în trei domenii: industrie, încălzire și electricitate.

”Permiteți-mi să încep cu electricitatea. Prețurile ridicate la gaze determină creșterea prețurilor la electricitate. Trebuie să limităm acest impact inflaționist al gazului asupra electricității – peste tot în Europa. De aceea suntem pregătiți să discutăm despre o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate. Acest plafon ar fi, de asemenea, un prim pas pe calea unei reforme structurale a pieței energiei electrice”, și-a exprimat deschiderea președinta Comisiei Europene.

Din punctul său de vedere, ”trebuie să ne uităm la prețul gazelor și dincolo de piața energiei electrice”.

”Vom lucra împreună cu statele membre pentru a reduce prețurile la gaze și pentru a limita volatilitatea și impactul manipulării prețurilor de către Rusia. În martie, am oferit deja această opțiune. Am spus că aceasta poate da un semnal important că UE nu va plăti orice preț pentru gaz. Am calificat o astfel de plafonare a prețului ca având un impact imediat asupra nivelului prețurilor. Dar că implică dezavantaje, în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze. Situația a evoluat critic de atunci. Astăzi, în comparație cu luna martie, mai multe state membre sunt deschise pentru acest lucru și suntem mai bine pregătiți. O astfel de plafonare a prețurilor la gaze trebuie să fie concepută în mod corespunzător pentru a asigura securitatea aprovizionării. (…) Este o soluție temporară până când va fi elaborat un nou indice de preț al UE care să asigure o mai bună funcționare a pieței. Comisia a demarat lucrările în acest sens”, a explicat von der Leyen.

Chiar dacă Putin folosește de multe luni ”energia ca pe o armă” pentru a ”pune o grea povară pe cetățeni și pe economii”, Ursula von der Leyen a dat asigurări că UE dispune ” de instrumente-cheie”:  pentru ”a trece peste iarnă – depozitare și economisire, pentru a achiziții în comun de gaze – Platforma, pentru a ne scoate din ghearele Rusiei – acordul cu SUA, pentru a redistribui profiturile excepționale pentru a-i sprijini pe cei aflați în nevoie – intervenția de urgență în domeniul energiei electrice; și pentru a investi în viitor – REPowerEU”.

”Războiul a intrat într-o nouă fază. Armata ucraineană continuă să raporteze succese impresionante în lupta sa împotriva agresorului. Am văzut cu toții imaginile cu oameni profund ușurați care îi întâmpină pe soldații ucraineni. Iar eu am putut vedea cu ochii mei, în urmă cu trei săptămâni, că viața a revenit la Kiev. Bineînțeles, curajul poporului ucrainean este cel care a făcut posibil acest lucru. Dar contribuția Europei a făcut, de asemenea, o diferență uriașă. Sprijinul nostru a ajutat Ucraina să înfrunte invadatorul. Doar o Europă puternică și fermă îl va opri pe Putin. Acesta este momentul să menținem cursul și să sprijinim Ucraina atâta timp cât este nevoie”, a conchis Ursula von der Leyen mesajul său către Parlamentul European.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE are în vedere mai multe versiuni de plafoane de prețuri la gaze, anunță comisarul european pentru Energie

Published

on

© European Union 2022

Comisia Europeană are în vedere mai multe versiuni de plafoane de prețuri la gaze, inclusiv care vizează gazele naturale utilizate în producția de electricitate și o limită temporară ”flexibilă” impusă prețurilor, a anunțat marți comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

”O variantă posibilă ar fi să analizăm o limitare flexibilă a preţurilor în relaţie cu TTF, într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze, în special cu gaze lichefiate, a Europei”, le-a spus Kadri Simson membrilor Parlamentului European, făcând referire la preţul gazelor înregistrat la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos. O astfel de măsură ar urma să fie temporară, în timp ce UE lucrează la un preţ de referinţă alternativ la TTF, a adăugat comisarul european.

Kadri Simson a explicat că o altă opțiune ar putea fi lansarea unui ”cadru de referință” UE pentru un plafon de preț impus gazelor naturale utilizate în producția de electricitate, împreună cu măsuri pentru a asigura că nu va crește cererea de gaze ca urmare a acestei măsuri.

Ţările membre UE au opinii diferite cu privire la plafonarea preţului gazelor naturale, în încercarea de a reduce o inflaţie accelerată.

România și alte 14 țări membre UE, printre care Franța, Italia și Spania, au solicitat Comisiei Europene printr-o scrisoare semnată de miniștrii Energiei, să abordeze problema prețurilor ridicate la gaze și să vină cu o propunere de plafonare care să fie aplicată ”tuturor tranzacțiilor angro de gaze naturale” pentru a combate inflația.

De cealaltă parte, Germania și Țările de Jos se opun unei astfel de măsuri, în vreme ce Comisia Europeană a subliniat că aceasta nu va face decât să provoace riscuri pentru securitatea energetică.

Comisia Europeană a propus deja plafonarea prețului la gazul rusesc, doar că Rusia nu mai este principalul furnizor, ponderea în importurile europene de gaze naturale reprezentând 9%.

Să nu uităm că Norvegia, ţară care nu este membră UE, dar care face parte din Spațiul Economic European și care a devenit cel mai mare furnizor de gaze al blocului european după ce Rusia şi-a redus livrările ca urmare a războiului din Ucraina, ceea ce aduce ţării scandinave venituri record de pe urma industriei petroliere pe măsură ce preţurile au crescut foarte mult, a respins deja ideea de unei plafonări a importurilor de gaze naturale, punctând, prin vocea premierului său, că această măsură ”nu va rezolva problema fundamentală”.

Șefii de stat sau de guvern se vor reuni vineri în cadrul unui summit informal, pe agenda căruia se va afla și criza energetică.

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN36 mins ago

Parlamentul European a adoptat o serie de recomandări menite să îmbunătățească situația precară a așezărilor romilor din UE

CONSILIUL EUROPEAN39 mins ago

Charles Michel propune liderilor UE crearea unei “veritabile Uniuni a energiei ca pilon esențial al suveranității UE”

COMISIA EUROPEANA50 mins ago

Incendii de pădure: Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro pentru consolidarea flotei rescEU

CONSILIUL UE2 hours ago

Țările UE au ajuns la un acord cu privire la noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală de teritorii ucrainene

U.E.2 hours ago

Șeful diplomației UE: Războiul din Ucraina nu se poate încheia din cauza ”oboselii” lumii occidentale

Eugen Tomac3 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

Cristian Bușoi3 hours ago

Cristian Bușoi: UE trebuie să ofere în continuare o finanțare adecvată pentru prevenirea cancerelor. Să facem tot posibilul pentru a salva cât mai multe vieți

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Klaus Iohannis participă, la Praga, la prima reuniune a Comunității Politice Europene, summit la care vor lua parte și liderii R. Moldova, Marii Britanii și Turciei

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană este pregătită să discute despre ”o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate”: Trebuie să limităm impactul inflaționist al gazului asupra energiei electrice

EDUCAȚIE4 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare număr de școlari în grija unui singur profesor

Eugen Tomac3 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană este pregătită să discute despre ”o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate”: Trebuie să limităm impactul inflaționist al gazului asupra energiei electrice

INTERVIURI2 days ago

VIDEO INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România se află la “linia de sosire” privind aderarea la Schengen; Lecția care trebuie învățată pe calea cea grea este că nu putem avea încredere în Rusia

NATO5 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

Team2Share

Trending