Connect with us

MAREA BRITANIE

Premierul Marcel Ciolacu, la Forumul Economic de la Londra: Ne dorim să fim un partener-cheie al Marii Britanii în regiunea Mării Negre sub aspect economic și energetic

Published

on

© Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a participat miercuri, 13 noiembrie, la Forumul Economic România-Marea Britanie de la Londra, unde a subliniat că organizarea acestui format bilateral trebuie să reprezinte un punct de inflexiune pentru ca parteneriatul strategic româno-britanic, început acum mai bine de 20 de ani, să-și găsească o aplicare mult mai concretă în ceea ce privește investițiile și proiectele economice comune.

„Sunt deosebit de onorat să deschid acest forum alături de Lord Mayor și de reprezentanții mediului de afaceri românesc și britanic. Este momentul perfect ca după 17 ani de la ultima vizită a unui prim-ministru român în Marea Britanie să dăm un semnal puternic că suntem pregătiți să dăm o nouă dimensiune dialogului nostru strategic” a declarat Marcel Ciolacu în deschiderea Forumului Economic. 

Premierul a precizat că dialogul bilateral,„ excelent la toate nivelurile”, are la bază prietenia româno-britanică, îndelungată și profundă, clădită în timp.

„Sunt legături istorice solide, dar cred că în prezent cea mai importantă conexiune este dată fără îndoială de numeroasa comunitate românească de aici. Peste 1,2 milioane de români au ales să trăiască, să studieze sau să muncească în Regatul Unit. Sunt oameni care contribuie activ la dezvoltarea societății și economiei britanice, oameni care excelează atât la nivel academic, cât și profesional, comunitatea românească fiind bine integrată în multe sectoare importante, cum ar fi sistemul financiar-bancar, mediul antreprenorial, sistemul sanitar, zona construcțiilor sau IT”, a punctat Ciolacu. 

El a amintit că limba română a ajuns în topul celor mai vorbite trei limbi din Anglia și Țara Galilor, declarând că ste un „motiv de mândrie” pentru țara noastră.

„În același timp suntem conștienți că economia României are nevoie de oameni profesioniști, serioși, pe care orice companie se poate baza. De aceea, o spun direct, așa cum spui unor prieteni: interesul meu ca premier este să reduc numărul românilor care pleacă la muncă în străinătate și pentru asta îmi doresc ca astăzi să reușim împreună să convingem tot mai mulți șefi ai marilor companii britanice că România este o țară foarte bună pentru investiții. În acest fel, avem o relație win-win. Dumneavoastră găsiți noi oportunități de dezvoltare în România, iar noi ne păstrăm forța de muncă acasă și creștem economia locală”, a mai afirmat premierul.

Acesta a subliniat că dezvoltarea economiei românești a dus nivelul veniturilor din multe industrii aproape de media europeană, spunând că există domenii în care chiar am putea depăși acest nivel.

„Avem salarii și de 2-3000 de euro pentru ingineri, dar și pentru alte categorii profesionale. Construim autostrăzi, spitale și școli moderne, creștem calitatea serviciilor publice. Distinși participanți, avem puterea să ducem relațiile economice la un nou nivel, pentru că toate cifrele sunt de partea noastră. De exemplu, comerțul bilateral a crescut în ultimele șapte luni ale anului cu aproximativ 9%”, a spus el. 

Făcând referire la actualul context global foarte complex, legat de producția energetică durabilă, Marcel Ciolacu a subliniat interesul Regatului Unit pentru România.

„Dintre investițiile majore pe piața românească, aș oferi exemplul Rezolv Energy, care, prin investiția de la Arad, vor construi cel mai mare parc de energie solară din Europa. Suntem a doua țară independentă energetic din Uniunea Europeană, cu doar 28% importuri, față de media Uniunii Europene de 57%. Complementar, România este al doilea cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, iar obiectivul nostru este să devenim independenți energetic până în anul 2030. Acesta este un avantaj de proporții pentru orice investitor. Așadar, mesajul meu pentru dumneavoastră este unul simplu și clar: România este o destinație sigură în care să vă aduceți banii și să faceți profit”, a mai evidenţiat prim-ministrul.

În continuare, Marcel Ciolacu a precizat că România își dorește să devină un hub regional la Marea Neagră, un furnizor de stabilitate, promotor al democrației, precum și un actor-cheie în domenii precum cel energetic, al digitalizării și al apărării.

„Ne dorim astfel să fim un partener-cheie al Marii Britanii în regiunea Mării Negre sub aspect economic și energetic. Este valabil și prin prisma viitorului proces de reconstrucție a Ucrainei. România este în proces de tranziție către o economie verde, care implică schimbări ale metodelor de business prin accentuarea investițiilor în tehnologie inovativă. Vedem un potențial semnificativ de cooperare, spre exemplu, în ceea ce privește dezvoltarea sprijinului pentru IMM-uri. Putem construi împreună incubatoare de afaceri și să facem un schimb de bune practici în domeniul finanțării și al politicilor de sprijin pentru sectorul antreprenorial, transfer tehnologic și digitalizare. În același timp, avem o forță de muncă cu pregătire solidă în domeniul IT și, o spun fără falsă modestie, poate una dintre cele mai bune din lume”, a detaliat acesta. 

În finalul discursului său, Marcel Ciolacu a transmis mesajul ferm al Guvernului României de a lucra împreună „mult mai aplicat”.

„Vreau să identificăm cele mai bune soluții adaptate atât provocărilor, cât și oportunităților de astăzi. Vă urez așadar mult succes pentru lucrările de astăzi, am convingerea că dezbaterile din cadrul acestui Forum Economic vor fi pragmatice, generatoare de idei inovatoare și deschizătoare de noi oportunități de interes comun”, a conchis premierul. 

MAREA BRITANIE

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

Published

on

© Tim Hammond / No 10 Downing Street - Flickr

Regatul Unit nu trebuie să aleagă între SUA conduse de Donald Trump și consolidarea legăturilor cu Europa, a insistat lui seara premierul Keir Starmer.

Într-un discurs important axat pe afacerile externe în City of London, Starmer a declarat că noul său guvern laburist va continua să caute legături mai strânse cu Statele Unite conduse de Trump – care intenționează să impună tarife aliaților săi tradiționali – și cu capitalele europene, informează Politico Europe

”Ideea că trebuie să alegem între aliații noștri, că într-un fel suntem fie cu America, fie cu Europa, este pur și simplu greșită”, a spus Starmer. ”O resping cu vehemență”, a continuat acesta.

Prim-ministrul Marii Britanii – care s-a străduit să prezinte într-o lumină bună o cină cu Trump desfășurrată înainte ca republicanul american să câștige alegerile prezidențiale în noiembrie – a încercat să plaseze legăturile Marii Britanii cu America într-un context istoric. El a enumerat foști prim-miniștri care au colaborat atât cu SUA, cât și cu Europa în vremuri tulburi și a amintit de „sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale.

”(Clement) Attlee nu a ales între aliați. (Winston) Churchill nu a ales. Interesul național ne cere să lucrăm cu amândoi”, a spus Starmer.

”Relația noastră cu Statele Unite a fost piatra de temelie a securității și prosperității noastre timp de peste un secol. Nu ne vom îndepărta niciodată de acest lucru. Nu degeaba o numim relație specială. Nu este scrisă într-un tratat prăfuit, ci cu cerneala sacrificiului comun”, a adăugat acesta.

Victoria lui Trump a provocat o undă de șoc în capitalele europene. Viitorul președinte al SUA a cerut în mod repetat membrilor NATO să facă mai mult pentru a-și finanța propria apărare, în timp ce amenințarea tarifelor se profilează la orizont.

”Nu este vorba de sentimente, ci de realism dur. De nenumărate ori, cea mai bună speranță pentru lume și cea mai sigură modalitate de a servi interesul nostru național comun a venit din partea celor două națiuni care lucrează împreună. Este încă așa”, a declarat Starmer cu privire la alianța Regatului Unit cu SUA.

În același timp, guvernul Starmer urmărește o resetare post-Brexit a relațiilor cu Uniunea Europeană, după ani de tensiuni, inclusiv o atenuare a fricțiunilor comerciale cu blocul european.

Insistența repetată a lui Trump că va pune capăt războiului din Ucraina la începutul celui de-al doilea mandat prezidențial al său – fără a spune că dorește ca Ucraina să câștige în lupta sa împotriva invaziei la scară largă a Rusiei – a generat îngrijorare din partea aliaților UE ai Ucrainei.

Starmer a susținut în discursul său că este „profund în interesul nostru propriu” să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

”Îi încurajez pe toți cei prezenți aici să se oprească și să se gândească pentru o clipă la ce ar însemna pentru noi, pentru continentul nostru, pentru lume ca Rusia să câștige”, a spus Starmer.

”Prin urmare, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și să facem tot ceea ce este necesar pentru a-i susține autoapărarea atât timp cât este necesar, pentru a pune Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru negocieri, astfel încât să poată asigura o pace justă și durabilă în condițiile lor, care să le garanteze securitatea, independența – și dreptul de a-și alege propriul viitor”, a adăugat el.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

MI6 a descoperit o ”campanie incredibil de nesăbuită” de sabotaj rusesc în Europa: Dacă Putin va reuși să reducă Ucraina la un stat vasal, securitatea noastră va fi pusă în pericol

Published

on

© Foreign Office/ Facebook

Serviciul Secret de Informații al Regatului Unit a descoperit o ”campanie incredibil de nesăbuită” de sabotaj rusesc în Europa, care se derulează în vreme ce Moscova recurge la amenințări de natură nucleară pentru a slăbi sprijinul țărilor occidentale pentru Ucraina, a menționat vineri șeful MI6, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Richard Moore, șeful MI6, a atras atenția într-un discurs susținut la Paris că Putin nu se va opri la Ucraina dacă va reuși să transforme țara pe care a invadat-o în vasal.

”Dacă Putin va reuși să reducă Ucraina la un stat vasal, nu se va opri aici. Securitatea noastră – britanică, franceză, europeană și transatlantică – va fi pusă în pericol. Am descoperit recent o campanie uluitor de îndrăzneaţă de sabotaj rusesc în Europa, chiar dacă Putin şi acoliţii săi recurg la zgomot de sabie nucleară pentru a semăna teama cu privire la consecinţele ajutării Ucrainei”, a precizat Moore.

El a atras atenția asupra riscului ca Ucraina să piardă în fața Rusiei.

”Dacă Putin va reuşi, China va cântări implicaţiile, Coreea de Nord va fi încurajată, iar Iranul va deveni şi mai periculos”, a semnalat acesta.

Recent, șefii diplomaţiilor din Marea Britanie şi Franţa, David Lammy şi Jean-Noel Barrot, și-au exprimat agajamentul de a lupta împotriva ”putinizării” lumii.

În această direcție, Regatul Unit va furniza 7,5 milioane de lire sterline (9,5 milioane de dolari) pentru noi drone de atac şi de supraveghere.

Cele 7,5 milioane de lire vor fi investite via coaliţia de drone, alţi aliaţi furnizând încă 16 milioane lire sterline, din care 10 milioane lire sterline din partea Germaniei, 3 milioane lire din partea Canadei şi 3 milioane lire de la Luxemburg.

Aceasta ridică fondul total la 67 de milioane de lire sterline, inclusiv un total de 15 milioane de lire sterline de la Regatul Unit, a precizat Ministerul Apărării.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Premierul Marii Britanii va fi invitat în februarie la o reuniune a șefilor de stat sau de guvern din UE pentru discuții pe probleme de securitate

Published

on

© Simon Dawson / No 10 Downing Street

Uniunea Europeană îl va invita pe premierul britanic Keir Starmer în februarie pentru discuții dedicate apărării cu liderii celor 27 de țări membre ale UE, a anunțat joi un responsabil european, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Va fi o întâlnire informală a șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de țări membre, prezidată de noul președinte al Consiliului European, Antonio Costa, care se va desfășura în Belgia.

Antonio Costa, fost prim-ministru portughez, care îi va succeda de la 1 decembrie în funcţia de şef al Consiliului European belgianului Charles Michel, intenţionează să organizeze mai multe întâlniri de acest tip, cu delegaţii restrânse pentru a le oferi liderilor oportunitatea de a ”se exprima liber”, potrivit oficialului european citat.

”Vom începe la 3 februarie (…) Pentru această dată, ideea este să-i invităm pe secretarul general al NATO (Mark Rutte) şi pe premierul britanic”, a indicat aceeaşi sursă.

Această întâlnire, prima de acest gen după ani de tensiuni generate de Brexit, va avea loc la scurtă distanță după ce Donald Trump va fi fost învestit în funcția de președinte al Statelor Unite, a cărui atitudine generează îngrijorări în rândul europenilor.

Recent, premierul Keir Starmer menționa că Marea Britanie dorește să aibă relații bune cu toți aliații săi, fie că este vorba de UE, fie că este vorba de SUA conduse de Donald Trump.

De altfel, oficialul britanic și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au semnat de curând o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summituri bilaterale.

Obiectivul lui Starmer este mai conturat, și anume acela de a  relansa relațiile cu Uniunea Europeană, inclusiv printr-un pact de securitate.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO31 minutes ago

NATO: Norvegia trimite în Polonia avioane F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS pentru protejarea centrului logistic strategic de la Rzeszów

SECURITATE42 minutes ago

Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO

INTERNAȚIONAL56 minutes ago

Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme

U.E.59 minutes ago

”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv

MAREA BRITANIE2 hours ago

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

INTERNAȚIONAL2 hours ago

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

ROMÂNIA4 hours ago

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce un cont de X atribuit ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ14 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA15 hours ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending