NATO
Blinken îi asigură pe aliații din NATO că administrația Biden încearcă livrarea către Ucrainei a întregului ajutor militar aprobat de Congres înainte de a-i preda ștatefa lui Trump
Published
3 weeks agoon
Corespondență din Bruxelles
Secretarul de stat american Antony Blinken a asigurat miercuri aliații din NATO că administrația Biden își va consolida sprijinul pentru Ucraina în cele câteva luni dinaintea revenirii lui Donald Trump în funcția de președinte și va încerca să consolideze alianța în acest timp.
Întâlnindu-se cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles, Blinken a mai spus că desfășurarea de trupe nord-coreene pentru a ajuta Rusia în războiul din Ucraina “necesită și va primi un răspuns ferm”, relatează Reuters.
Președintele ales Trump, care a pus sub semnul întrebării sprijinul militar al SUA pentru Ucraina, spune că va pune capăt rapid războiului Rusiei, fără a spune cum, stârnind îngrijorări în rândul aliaților SUA că ar putea încerca să forțeze Kievul să accepte pacea în condițiile Moscovei. Biden își încheie mandatul pe 20 ianuarie.
Blinken a declarat, după întâlnirea cu Rutte la sediul Alianței Nord-Atlantice, că au discutat despre sprijinul continuu acordat Ucrainei, unde forțele rusești au înregistrat progrese pe liniile de front din est, și despre eforturile pe care NATO trebuie să le facă pentru a-și consolida baza industrială de apărare.
Administrația americană demisionară va “continua să consolideze tot ceea ce facem pentru Ucraina” pentru a se asigura că aceasta poate lupta eficient anul viitor sau poate negocia pacea cu Rusia dintr-o poziție de forță, a spus el.
Biden va “folosi fiecare zi pentru a continua să facem ceea ce am făcut în ultimii patru ani, și anume să consolidăm această alianță”, a spus Blinken, adăugând că oficialii lui Biden lucrează pentru a livra tot ajutorul aprobat de Congresul SUA pentru Ucraina înainte de a părăsi funcția.
Vorbind despre desfășurarea de trupe nord-coreene pentru a sprijini Rusia, Blinken a declarat reporterilor că relația Moscovei cu Phenian este o “stradă cu două sensuri” și că există “o îngrijorare profundă cu privire la ceea ce Rusia face sau ar putea face pentru a consolida capacitatea Coreei de Nord”, inclusiv capacitatea sa nucleară.
La rândul său, Rutte a declarat că “Rusia nu a câștigat” în Ucraina, pe care a invadat-o în februarie 2022. “Evident, trebuie să facem mai mult pentru a ne asigura că Ucraina poate rămâne în luptă și este capabilă să respingă cât mai mult posibil atacul rusesc și să îl împiedice pe Putin să aibă succes în Ucraina”, a spus el.
Blinken urmează să se întâlnească ulterior cu ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha, potrivit programului Departamentului de Stat. De asemenea, el s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu comandantul suprem al forțelor aliate ale NATO din Europa, generalul Christopher Cavoli, cu înalți oficiali ai UE și cu ministrul britanic de externe David Lammy.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
NATO: Norvegia trimite în Polonia avioane F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS pentru protejarea centrului logistic strategic de la Rzeszów
Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO
Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce un cont de X atribuit ideologului lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
NATO
NATO: Norvegia trimite în Polonia avioane F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS pentru protejarea centrului logistic strategic de la Rzeszów
Published
49 minutes agoon
December 3, 2024Ministrul norvegian al apărării Bjorn Arild Gram a anunțat că Norvegia va trimite Poloniei avioane multirol F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS, care vor contribui la protejarea spațiului aerian deasupra orașului Rzeszów, un centru logistic cheie în cadrul apărării antiaeriene și antirachetă integrate a NATO, informează un comunicat al guvernului norvegian.
Pe lângă aeronave și sisteme antiaeriene, aproximativ 100 de soldați norvegieni vor fi desfășurați la Rzeszów. Misiunea lor va implica sprijinirea forțelor staționate acolo și supravegherea securității transporturilor de echipamente trimise Ucrainei prin acest nod, după cum a declarat Ministerul norvegian al Apărării.
Władysław Kosiniak-Kamysz, șeful Ministerului polonez al Apărării Naționale, le-a mulțumit norvegienilor pentru sprijinul lor.
„Din decembrie, consolidarea în continuare a securității frontierelor noastre. Patru avioane norvegiene F-35 și sistemele lor de apărare aeriană și antiaeriană vor proteja spațiul nostru și flancul estic al NATO. Vrem să le mulțumim aliaților noștri din Norvegia!”, a scris el luni pe X.
Przed chwilą rozmawiałem z ministrem obrony Norwegii 🇳🇴 Bjørn Arild Gram. Podziękowałem za wsparcie, jakiego jeszcze w tym miesiącu udzieli Polsce🇵🇱 armia Norwegii. Stu norweskich żołnierzy już jest gotowych do przyjazdu do naszego kraju. Ta decyzja pokazuje, jak działa… pic.twitter.com/kWNwbDKmcw
— Władysław Kosiniak-Kamysz (@KosiniakKamysz) December 2, 2024
Ucraina are o nevoie critică de sprijin militar, Polonia fiind cel mai important centru logistic. La începutul lunii decembrie 2024, Norvegia va prelua responsabilitățile de apărare aeriană pentru această rută critică pentru transportul de materiale civile și militare către Ucraina. Potrivit ministrului apărării Bjørn Arild Gram, acest angajament garantează că ajutorul ajunge la destinația prevăzută, facilitând lupta continuă a Ucrainei pentru libertate. Misiunea se va desfășura din decembrie până în perioada Paștelui și va opera în spațiul aerian polonez, cu diferiți aliați NATO care se vor roti pentru a oferi sprijin pentru protecția Poloniei.
„Polonia depune eforturi uriașe pentru a se asigura că livrările civile și militare ajung în Ucraina. Aeroportul este, de asemenea, esențial pentru eforturile de evacuare medicală de care este responsabilă Norvegia”, a declarat ministrul Gram.
„Invazia Rusiei în Ucraina a demonstrat valoarea apărării aeriene, iar contribuția norvegiană în Polonia este foarte apreciată. Facem acest lucru în primul rând pentru Ucraina și Polonia, dar arată, de asemenea, că ne respectăm angajamentele în cadrul NATO”, a adăugat ministrul.
Ministrul apărării a subliniat că au fost evaluate în detaliu considerațiile privind securitatea Norvegiei în timpul îndeplinirii misiunii în Polonia. Pregătirea și operațiunile naționale sunt menținute suficient.
INTERNAȚIONAL
Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme
Published
1 hour agoon
December 3, 2024By
Andreea RaduMinistrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa, în perioada 3 – 4 decembrie 2024, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, desfășurată la Bruxelles.
Potrivit unui comunicat al MAE, reuniunea cuprinde trei sesiuni, care vor aborda dezvoltările din vecinătatea sudică a NATO, evoluțiile din Ucraina, inclusiv atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice, implicarea forțelor armate din Coreea de Nord, relația NATO-Ucraina, cu accent pe reformele interne și cooperarea NATO-UE.
Ultima sesiune va fi dedicată agendei strategice a NATO, priorităților Aliate din perspectiva Summit-ului de la Haga, în special consolidarea măsurilor de întărire a Flancului Estic, parte a răspunsului Aliat la amenințările din partea Rusiei.
Discuțiile din cadrul sesiunii dedicate vecinătății sudice vor avea loc cu participarea M. S. Regele Abdallah al Regatului Hașemit al Iordaniei.
Sesiunea dedicată Ucrainei va fi în format NUC (Consiliul NATO-Ucraina), cu participarea ministrului de externe ucrainean Andrii Sâbiha și a Înaltului Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Kaja Kallas.
Ucraina este aşteptată de asemenea să aibă o nouă tentativă de a o obţine o invitaţie de aderare din partea Alianţei Nord-Atlantice, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că ţara sa fi de acord cu o încetare a focului cu Rusia dacă NATO va asigura protecţia regiunilor din ţară controlate de Ucraina, informează Agerpres.
Miniştrii de externe ai NATO intenţionează de asemenea să discute despre lansarea, lunea trecută, de către Rusia, a unei rachete balistice experimentale asupra Ucrainei şi să examineze nevoile apărării antiaeriene ucrainene.
NATO
Ministrul german de interne atrage atenția asupra riscului crescut de confruntare între Rusia şi NATO
Published
21 hours agoon
December 2, 2024By
Teodora IonMinistrul german de interne Nancy Faeser a atras atenția asupra unui risc crescut de confruntare între Rusia și NATO, în cadrul unui interviu publicat în ziarul Handelsblatt şi citat de DPA, informează Agerpres.
”De la războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei, am cunoscut un punct de cotitură în securitatea internă. Rusia poartă un război hibrid în Europa. Este evident că campaniile de dezinformare, actele de sabotaj şi atacurile cibernetice sunt controlate de stat”, a apreciat ea.
Cu toate acestea, oficialul german a făcut apel la ”prudență” și a ”acțiune fermă”.
Întrebată dacă Rusia şi-a intensificat activităţile de sabotaj, Faeser a răspuns: ”Înregistrăm o creştere semnificativă. De aceea, infrastructura critică trebuie protejată mai bine”.
Cât privește riscul de confruntare între Rusia și NATO, premierul polonez Donald Tusk avertiza asupra pericolului unui conflict global, avertisment venit după ce Moscova a recurs la folosirea unei noi rachete balistice cu rază medie de acțiune împotriva Ucrainei.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
UE monitorizează îndeaproape ultimele evoluții din Siria și condamnă atacurile aeriene ale Rusiei asupra zonelor dens populate
NATO: Norvegia trimite în Polonia avioane F-35 și sisteme antiaeriene NASAMS pentru protejarea centrului logistic strategic de la Rzeszów
Polonia își va reduce cheltuielile pentru apărare din cauza deficitului, dar tot va avea cel mai mare buget al apărării raportat la PIB în rândul țărilor NATO
Luminița Odobescu participă marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe NATO. Evoluțiile din Ucraina și atacurile hibride ale Rusiei, printre principalele teme
”Protestele masive din ultimele zile” din Georgia arată că popoul dorește în continuare ”un viitor în UE”, subliniază Berlinul, criticând Guvernul de la Tbilisi că se îndepărtează de acest obiectiv
Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale
SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari
“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce un cont de X atribuit ideologului lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună
Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor
Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025
PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate
Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE
Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre
Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”
Trending
- U.E.4 days ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- ROMÂNIA1 week ago
“Șoc în România” titrează presa internațională după ce “pro-rusul” Călin Georgescu a produs “un cutremur”, câștigând primul tur al prezidențialelor
- POLITICĂ1 week ago
Rezultate prezidențiale 2024: Suveranistul Călin Georgescu și pro-europeana Elena Lasconi își dispută finala pentru Cotroceni. Pentru prima dată, candidatul PSD nu intră în turul 2
- POLITICĂ1 week ago
LIVE UPDATE Cutremur la alegerile prezidențiale 2024: Ultranaționalistul Călin Georgescu se impune în primul tur și își va disputa finala cu Elena Lasconi
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago
Privind spre viitoarele alegeri din România, Nicu Ștefănuță, vicepreședintele PE, demarează o campanie de informare a tinerilor despre beneficiile apartenenței la UE și NATO