Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul Nicolae Ciucă, întrevedere cu omologul Natalia Gavrilița: Dorim să încheiem un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova

Published

on

© Guvernul României

Premierul României, Nicolae Ciucă a declarat că în urma întrevederii de joi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, se va încheia un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova. 

„Convorbirile noastre de astăzi au stabilit reperele concrete ale cooperării noastre în perioada următoare pe baza parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, pornind de la comunitatea de limbă, cultură și istorie. Plecăm de la Foia de Parcurs privind domeniile prioritate de cooperare România- Republica Moldova semnată în marja vizitei președintei Maia Sandu și care inventariază toate inițiativele sectoriale de interes prioritar”, a transmis Nicolae Ciucă într-o conferință de presă cu prilejul primei vizite în România a prim-ministrului Republicii Moldova. 

Premierul României a subliniat că vizita Nataliei Gavrilița  marchează continuarea efortului comun de punere în practică a agendei bilaterale, care este „ambițioasă și orientată spre viitor”.

„Am stabilit, de altfel, să avem o conlucrare intensă, pragmatică și eficientă, nu doar la nivel de premieri, ci și la nivelul fiecărui membru al guvernelor. Mulțumesc doamnei prim-ministru pentru sprijinul deosebit de apreciat acordat de echipele medicale din Republica Moldova în noiembrie în contextul unui val patru virulent al pandemiei de COVID-19”, a mai spus el. 

Şeful Executivului a afirmat că, în cadrul întrevederii, cei doi au evidențiat interesul comun pentru extinderea cooperării din domeniu economic, având un punct de plecare excelent: România este primul partener comercial al Republicii Moldova. 

„Ne dorim mult mai mult și susținem consolidarea prezenței investițiilor românești în Republica Moldova și pentru aceasta va fi nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri în Republica Moldova ca să fie mai atractiv pentru investitorii români și nu numai. Avem o agendă bilaterală bogată cu proiecte clare și de impact pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului și dorim să încheiem cât mai curând un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova. Vechiul acord semnat în 2010 a ieșit din vigoare anul acesta în luna martie, dar ne-am angajat împreună să depunem eforturi astfel încât să putem să prelungim valabilitatea acestuia”, a punctat Nicolae Ciucă. 

Un alt subiect prioritar pe care l-au abordat cei doi premieri a fost interconectarea energetică: realizarea interconectării linilor electrice între România și Republica Moldova, urmărind, de asemenea, implementarea proiectelor de infrastructură cu rol central în conectarea Republicii Moldova la spațiul european prin România, cu accent deosebit asupra construcției podului rutier de la Ungheni sau asupra consolidării podului rutier Galați – Giurgiulești. 

Acesta a precizat că un alt subiect de interes care a fost discutat se referă la reducerea tarifelor de roaming.

„Urmărim dezvoltarea de proiecte în domenii precum justiția, afacerile interne, sănătatea, educația, munca, agricultura, cercetarea, cultura, mediul, precum și asistența oficială pentru dezvoltare. Sunt proiecte cu impact pozitiv pentru toți cetățenii, de susținere a procesului de reforme și a demersurilor de dezvoltare și modernizare. Aceste acțiuni dețin o relevanță strategică dacă ne gândim la acțiunile care vizează creșterea rezilienței prin  consolidarea securității energetice. Sunt proiecte menite să întărească traseul european al Republicii Moldova, să reconfirme apartenența sa la setul de valori pe care se întemeiază Uniunea Europeană, să sprijine efortul autorităților Republicii Moldova  pentru creșterea sustenabilă al nivelului de trai al populației, combaterea fermă a corupției și consolidarea statului de drept. Suntem deplini angajați în aceste eforturi comune”, a conchis premierul României. 

La rândul său, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a afirmat că există șansa istorică de a transforma comunitatea de limbă într-o comunitatea a marilor proiecte în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, „prin construirea la propriu și la figurat de noi poduri, fie că vorbim de interconexiunea în sfera energetică, fie că discutăm despre racordarea infrastructurii de transport din Republica Moldova  la rețelele europene”. 

„Este o deosebită o onoare pentru mine să fiu primul premier pe care îl primiţi la Palatul Victoria în cadrul unei vizite oficiale. Cred că însuşi acest fapt reflectă relaţia specială privilegiată dintre Republica Moldova şi România, o relaţie bazată pe comunitate de limbă, cultură şi istorie, cât şi pe ataşamentul profund faţă de valorile fundamentale europene. Mă bucură, totodată, că am ocazia să vizitez Bucureştiul la doar două săptămâni după ce s-a aflat aici preşedinta Maia Sandu, când a fost semnată şi noua Foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova şi România”, a declarat aceasta. 

Natalia Gavrilița a subliniat că o mai bună integrare economică, comercială și în domeniul infrastructurii a României și Republicii Moldova este garanția unei integrări accelerate a țării sale în Uniunea Europeană.

„Foia de Parcurs se înscrie într-o continuitate firească a relației noastre de prietenie care s-a manifestat nu doar prin vorbe, dar și prin fapte. România a fost alături de Republica Moldova în momentele cele mai grele din ultimii ani: pandemia de COVID-19 şi criza energetică. Doresc să mă folosesc de această ocazie pentru a adresa mulţumirile noastre cele mai sincere pentru solidaritatea generoasă a României faţă de cetăţenii noştri, care au beneficiat de sute de mii de doze de vaccin anti-COVID, sau faţă de medicii din Republica Moldova, care au primit echipamente de protecţie şi alte materiale când acestea cu greu se puteau găsi pe pieţele internaţionale. Era de bun simţ să fim şi noi solidari atunci când am avut ocazia”, a punctat Gavriliţa.

Ea a amintit şi faptul că, în contextul crizei energetice, “România din nou a sărit în ajutorul Republicii Moldova” prin gazul livrat în octombrie.

„Dincolo de crizele din ultima vreme contăm pe ajutorul României pentru agenda ambițioasă a guvernului pe care îl conduc de a transforma Republica Moldova într-un stat european în care legea și statul de drept să fie în frunte. Lupta împotriva corupţiei reprezintă precondiţia esenţială pentru dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova. Aşa vom convinge cetăţenii noştri să revină şi să rămână acasă. Aşa vom consolida instituţiile statului, aşa vom atrage tot mai mulţi investitori să creeze locuri de muncă bine plătite pentru cetăţeni”, a afirmat premierul Republicii Moldova. 

În finalul intervenției sale, Natalia Gvrilița a menţionat că Republica Moldova doreşte mai mulţi investitori din România, precizând că o prioritate absolută este ca până în 2024 să fie realizată interconectarea sistemelor energetice dintre cele două ţări, construirea de drumuri care să lege regiunile de pe ambele maluri ale Prutului, ameliorarea legăturilor feroviare între Bucureşti şi Chişinău.

„Am toată încrederea că agenda noastră ambiţioasă va avea parte de un început în forţă în 2022. Nu a existat niciodată în istoria recentă un moment mai oportun pentru ca proiectele noastre să poată fi considerate realizabile. Dacă vom reuşi să valorificăm împreună Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, împreună cu Planul de Redresare Economică pentru Republica Moldova şi Planul Economic şi de Investiţii al Parteneriatului Estic, lista pe care am enumerat-o va putea fi completată şi cu multiple alte realizări şi alte proiecte, pe calea construcţiei unui viitor digital, verde, inovativ şi benefic pentru fiecare cetăţean, un viitor în care să păşim împreună, cu încredere, prietenie şi solidaritate”, a conchis premierul Gavriliţa.

Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița au convenit să se revadă la începutul anului viitor pentru o nouă ședință comună a celor două guverne. 

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu i-a transmis președintelui Consiliului European că “acordarea statutului de țară candidată Moldovei va reprezenta un semnal de încurajare și de sprijin”

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Maia Sandu s-a întâlnit marți, la Bruxelles, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul unei vizite pe care o efectuează la instituțiilor UE și la Paris, căruia i-a transmis că “acordarea statutului de țară candidată” la UE “va reprezenta un semnal de încurajare și de sprijin pentru programul de reformare după model european”.

“M-am bucurat să-l revăd, la Bruxelles, pe Charles Michel, Președintele Consiliului European, care a vizitat recent țara noastră în semn de solidaritate cu eforturile umanitare ale cetățenilor și autorităților Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina”, a informat Maia Sandu, într-o postare pe Facebook.

Cei doi au vorbit despre evoluția riscurilor de securitate din regiunea noastră, iar Maia Sandu i-a mulțumit lui Charles Michel pentru sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru gestionarea fluxului de refugiați și pentru depășirea consecințelor economice și sociale nefaste ale războiului.

“Am discutat, de asemenea, despre agenda de integrare europeană a Republicii Moldova. Acordarea statutului de țară candidată Moldovei va reprezenta un semnal de încurajare și de sprijin pentru programul de reformare a țării noastre după model european”, a subliniat Sandu, în contextul în care Republica Moldova așteaptă o decizie din partea Uniunii Europene la summitul Consiliului European din 23-24 iunie.

 

Întrevederea dintre cei doi a avut loc la două săptămâni distanță de la vizita la Chișinău a președintelui Consiliului European, unde Charles Michel a afirmat că UE va sprijini R. Moldova să își consolideze capacitatea de reziliență prin ajutor militar suplimentar.

Maia Sandu efectuează în zilele de 17-18 mai o vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu prim-ministrul Regatului Belgiei și va avea întrevederi cu oficiali ai instituțiilor UE.

Miercuri, Maia Sandu va ține un discurs în plenul Parlamentului European, când va deveni primul șef de stat al Republicii Moldova care se va adresa eurodeputaților în plen.

După discursul Maiei Sandu, eurodeputații vor dezbate raportul anual de evaluare privind Acordul de asociere UE-Republica Moldova, iar votul asupra acestuia va avea loc joi.

În calitate de țară învecinată cu Ucraina, Republica Moldova a fost deosebit de grav afectată de războiul în curs. Pe lângă faptul că a primit un număr mare de refugiați ucraineni, țara s-a confruntat și cu atacuri cibernetice și o serie recentă de incidente de securitate în Transnistria, regiunea separatistă sprijinită de Rusia.

Președinta R. Moldova se va afla la Bruxelles în timp ce țara sa așteaptă un aviz din partea Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE. Republica Moldova a finalizat, la 22 aprilie, completarea primei părți a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană pe care liderii țării – președinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița – l-au înmânat vineri ambasadorului Uniunii Europene în R. Moldova, în cadrul unei ceremonii organizate la Președinția de la Chișinău după ședința de constituire a Comisiei pentru integrare europeană condusă de șefa statului. La data de 12 mai, Republica Moldova a transmis și a doua parte a chestionarului de aderare la UE. Avizul din partea Comisiei Europene și o poziție din partea statelor membre privind acordarea statutului de țări candidate la UE Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei sunt așteptate la summitul Consiliului European din 23-24 iunie.

 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, l-a felicitat pe președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Acțiune și Solidaritate

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Președintele PNL, premierul Nicolae Ciucă l-a felicitat duminică pe preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, pentru alegerea sa ca lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), potrivit Agerpres

Prim-ministrul României i-a adresat felicitări şi premierului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, pentru alegerea în funcţia de prim-vicepreşedinte al PAS.

„Felicitări Igor Gros şi Natalia Gavrilița. Suntem pregătiţi să mergem PAS cu PAS alături de voi pe calea europeană a democraţiei, stabilităţii şi prosperităţii”, a scris Nicolae Ciucă, pe Twitter.

La rândul său, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, transmis că noua conducere a partidului, aleasă pentru următorii patru ani la un congres desfăşurat duminică, are ca obiectiv obţinerea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

„Suntem echipa care va face următorul pas şi va obţine statutul de candidat pentru Republica Moldova. Integrarea europeană este modelul de dezvoltare care răspunde, în primul rând, aşteptărilor oamenilor. Oameni care-şi doresc justiţie dreaptă, o economie competitivă şi inovativă, un mediu înconjurător sănătos, o infrastructură modernă, servicii publice calitative. Această cale trebuie să fie ireversibilă. Părinţii noştri au clădit Moldova independentă, iar acum noi trebuie să construim Moldova europeană”, a scris Natalia Gavrilița, pe Facebook.

 

Igor Grosu a fost singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al PAS. El a ocupat din decembrie 2020 funcţia de preşedinte interimar al PAS, după ce Maia Sandu, fondatoarea partidului, a fost aleasă președinta Republicii Moldova şi a trebuit să renunţe la conducerea formaţiuni. PAS a câştigat alegerile din 11 iulie 2021 şi deţine majoritatea în Parlamentul de la Chişinău.

Continue Reading

G7

G7: Guvernarea R. Moldova este orientată spre europenizarea țării, asigură Nicu Popescu la participarea în premieră la reuniunea celor mai puternice democrații

Published

on

© Nicu Popescu/ Facebook

Guvernarea Republicii Moldova este orientată spre europenizarea țării, iar proiectul european reprezintă un proces de transformare și modernizare a instituțiilor, consolidarea democrației, a statului de drept și respectarea drepturilor omului, a transmis duminică șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, la reuniunea miniștrilor de externe din țările G7, de la Weisenhaus, Germania, întrunire la care R. Moldova a participat în premieră.

La invitația șefei diplomației germane Annalena Baerbock, ministrul afacerilor externe și integrării europene din Republica Moldova, Nicu Popescu, a participat la reuniunea miniștrilor de externe ai statelor G7 alături de miniștrii de externe din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii, înaltul reprezentant al Uniunii Europene, precum și ministrul de externe al Ucrainei.

În cadrul reuniunii, oficialii au reiterat condamnarea profundă a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și încălcarea normelor de drept internațional.

“Ne-am exprimat solidaritatea față de poporul ucrainean și victimele acestui război și am reafirmat sprijinul și angajamentul ferm față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, orice schimbare de statut atrăgând după sine nerecunoașterea din partea altor state”, a spus vicepremierul Nicu Popescu, potrivit unui comunicat al MAEIE. 

 

În intervenția sa, șeful diplomației de la Chișinău și-a exprimat îngrijorarea în raport cu războiul din Ucraina, menționând că sprijinul partenerilor externi, inclusiv al țărilor G7 reprezintă unica modalitate de consolidare a capacităților interne noastre ale țării noastre în vederea gestionării situației de criză generată de instabilitatea prețurilor la resursele energetice, impactul economic urmare a afectării lanțurilor de aprovizionare, creșterea prețurilor și a inflației cauzate de factori externi, precum și administrarea de către autorități a crizei umanitare.

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu a comunicat miniștrilor de externe că, în pofida provocărilor menționate, guvernarea este orientată spre europenizarea țării, îmbunătățirea vieții cetățenilor și aducerea Republicii Moldova mai aproape de standardele europene.

„Proiectul european pentru Republica Moldova înseamnă un proces de transformare și modernizare a instituțiilor, consolidarea democrației, a statului de drept și respectarea drepturilor omului. Uniunea Europeană a fost, este și rămâne cel mai important proiect al păcii pe continentul european, iar viitorul democrației noastre, viitorul țării noastre este ancorat în parcursul nostru ireversibil european.” – a punctat oficialul moldovean.

Totodată, în cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte privind securitatea regională și modalitățile de fortificare a rezilienței socio-economice a țării noastre.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA25 mins ago

Marcel Ciolacu, după adoptarea legii offshore: România a intrat în linie dreaptă pentru independență energetică

U.E.55 mins ago

Înainte de a se adresa Parlamentului European, Maia Sandu s-a întâlnit cu premierul Belgiei: R. Moldova are nevoie de sprijinul tuturor statelor UE pentru a avansa pe calea integrării europene

SUA1 hour ago

Departamentul de Stat al SUA înființează o unitate pentru cercetarea și documentarea ”atrocităților comise de Rusia în Ucraina”: Dovezile vor fi puse la dispoziția publicului larg pentru a contracara dezinformarea rusă

ENERGIE2 hours ago

Nicolae Ciucă anunță că legea offshore trece astăzi de Parlament: În luna iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră. În cinci ani vom deveni independenți energetic

CONSILIUL DE SECURITATE2 hours ago

Bogdan Aurescu, invitat de Antony Blinken la două evenimente ale CS ONU privind securitatea alimentară pe fondul războiului din Ucraina

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul de Interne, la Washington: România a fost, este şi va rămâne un partener ”de nădejde” al SUA. Relaţia bilaterală este ”foarte puternică și a evoluat foarte mult în ultimele decenii”

ENERGIE2 hours ago

Klaus Iohannis: Este încurajatoare creșterea economică a României din primul trimestru al anului, peste așteptări în raport cu prognozele

U.E.2 hours ago

Macron: Livrările de arme și echipamente umanitare din Franța către Ucraina vor crește în intensitate în zilele și săptămânile următoare

CONSILIUL UE3 hours ago

Josep Borrell pledează pentru creșterea investițiilor în domeniul apărării: A cheltui împreună este cel mai bun mod de a cheltui mai bine

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Volodimir Zelenski anunță că a avut o discuție „lungă și semnificativă” cu Emmanuel Macron: Am pus problema alimentării cu combustibil a Ucrainei

NATO4 hours ago

Finlanda și Suedia au depus oficial cererile de aderare la NATO, o schimbare majoră a arhitecturii de securitate în Europa după invazia Rusiei în Ucraina

U.E.1 day ago

Viktor Orban, în debutul celui de-al cincilea mandat de premier: Deceniul care vine va fi unul al pericolelor, insecurității și războiului

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a prezidat reuniunea Comitetului de monitorizare a PNRR: Timpul și ritmul în care acționăm sunt decisive pentru ca reformele și investițiile să se concretizeze cât mai repede

NATO3 days ago

Stoltenberg: Vom căuta modalități de a oferi garanții de securitate Finlandei și Suediei pe parcursul procesului de aderare la NATO

NATO3 days ago

Stoltenberg: Am discutat cu ministrul de externe turc și mă aștept să dăm curs rapid cererii de aderare a Finlandei și Suediei. Intenția Turciei nu este de a bloca aderarea la NATO

INTERNAȚIONAL3 days ago

Mai mult ajutor militar din partea SUA este în drum spre Ucraina, a anunțat șeful diplomației ucrainene după întâlnirea cu Antony Blinken

NATO3 days ago

Secretarul general adjunct al NATO: Finlanda și Suedia sunt cei mai apropiați parteneri ai NATO. Vom găsi condițiile pentru un consens dacă decid să solicite aderarea

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

De la Hiroshima, primul oraș din istorie bombardat nuclear, șeful Consiliului European denunță “referirile rușinoase ale Rusiei la utilizarea armelor nucleare”

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis: Inflația și prețurile la energie au o singură cauză, războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin

MAREA BRITANIE1 week ago

Într-un moment de cotitură pentru monarhia britanică, prințul Charles a deschis o nouă sesiune a Parlamentului britanic în locul reginei Elisabeta a II-a

Team2Share

Trending