Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Premierul Nicolae Ciucă, întrevedere cu omologul Natalia Gavrilița: Dorim să încheiem un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova

Published

on

© Guvernul României

Premierul României, Nicolae Ciucă a declarat că în urma întrevederii de joi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, se va încheia un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova. 

„Convorbirile noastre de astăzi au stabilit reperele concrete ale cooperării noastre în perioada următoare pe baza parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, pornind de la comunitatea de limbă, cultură și istorie. Plecăm de la Foia de Parcurs privind domeniile prioritate de cooperare România- Republica Moldova semnată în marja vizitei președintei Maia Sandu și care inventariază toate inițiativele sectoriale de interes prioritar”, a transmis Nicolae Ciucă într-o conferință de presă cu prilejul primei vizite în România a prim-ministrului Republicii Moldova. 

Premierul României a subliniat că vizita Nataliei Gavrilița  marchează continuarea efortului comun de punere în practică a agendei bilaterale, care este „ambițioasă și orientată spre viitor”.

„Am stabilit, de altfel, să avem o conlucrare intensă, pragmatică și eficientă, nu doar la nivel de premieri, ci și la nivelul fiecărui membru al guvernelor. Mulțumesc doamnei prim-ministru pentru sprijinul deosebit de apreciat acordat de echipele medicale din Republica Moldova în noiembrie în contextul unui val patru virulent al pandemiei de COVID-19”, a mai spus el. 

Şeful Executivului a afirmat că, în cadrul întrevederii, cei doi au evidențiat interesul comun pentru extinderea cooperării din domeniu economic, având un punct de plecare excelent: România este primul partener comercial al Republicii Moldova. 

„Ne dorim mult mai mult și susținem consolidarea prezenței investițiilor românești în Republica Moldova și pentru aceasta va fi nevoie de îmbunătățirea mediului de afaceri în Republica Moldova ca să fie mai atractiv pentru investitorii români și nu numai. Avem o agendă bilaterală bogată cu proiecte clare și de impact pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului și dorim să încheiem cât mai curând un nou acord privind acordarea de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova. Vechiul acord semnat în 2010 a ieșit din vigoare anul acesta în luna martie, dar ne-am angajat împreună să depunem eforturi astfel încât să putem să prelungim valabilitatea acestuia”, a punctat Nicolae Ciucă. 

Un alt subiect prioritar pe care l-au abordat cei doi premieri a fost interconectarea energetică: realizarea interconectării linilor electrice între România și Republica Moldova, urmărind, de asemenea, implementarea proiectelor de infrastructură cu rol central în conectarea Republicii Moldova la spațiul european prin România, cu accent deosebit asupra construcției podului rutier de la Ungheni sau asupra consolidării podului rutier Galați – Giurgiulești. 

Acesta a precizat că un alt subiect de interes care a fost discutat se referă la reducerea tarifelor de roaming.

„Urmărim dezvoltarea de proiecte în domenii precum justiția, afacerile interne, sănătatea, educația, munca, agricultura, cercetarea, cultura, mediul, precum și asistența oficială pentru dezvoltare. Sunt proiecte cu impact pozitiv pentru toți cetățenii, de susținere a procesului de reforme și a demersurilor de dezvoltare și modernizare. Aceste acțiuni dețin o relevanță strategică dacă ne gândim la acțiunile care vizează creșterea rezilienței prin  consolidarea securității energetice. Sunt proiecte menite să întărească traseul european al Republicii Moldova, să reconfirme apartenența sa la setul de valori pe care se întemeiază Uniunea Europeană, să sprijine efortul autorităților Republicii Moldova  pentru creșterea sustenabilă al nivelului de trai al populației, combaterea fermă a corupției și consolidarea statului de drept. Suntem deplini angajați în aceste eforturi comune”, a conchis premierul României. 

La rândul său, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a afirmat că există șansa istorică de a transforma comunitatea de limbă într-o comunitatea a marilor proiecte în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, „prin construirea la propriu și la figurat de noi poduri, fie că vorbim de interconexiunea în sfera energetică, fie că discutăm despre racordarea infrastructurii de transport din Republica Moldova  la rețelele europene”. 

„Este o deosebită o onoare pentru mine să fiu primul premier pe care îl primiţi la Palatul Victoria în cadrul unei vizite oficiale. Cred că însuşi acest fapt reflectă relaţia specială privilegiată dintre Republica Moldova şi România, o relaţie bazată pe comunitate de limbă, cultură şi istorie, cât şi pe ataşamentul profund faţă de valorile fundamentale europene. Mă bucură, totodată, că am ocazia să vizitez Bucureştiul la doar două săptămâni după ce s-a aflat aici preşedinta Maia Sandu, când a fost semnată şi noua Foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre Republica Moldova şi România”, a declarat aceasta. 

Natalia Gavrilița a subliniat că o mai bună integrare economică, comercială și în domeniul infrastructurii a României și Republicii Moldova este garanția unei integrări accelerate a țării sale în Uniunea Europeană.

„Foia de Parcurs se înscrie într-o continuitate firească a relației noastre de prietenie care s-a manifestat nu doar prin vorbe, dar și prin fapte. România a fost alături de Republica Moldova în momentele cele mai grele din ultimii ani: pandemia de COVID-19 şi criza energetică. Doresc să mă folosesc de această ocazie pentru a adresa mulţumirile noastre cele mai sincere pentru solidaritatea generoasă a României faţă de cetăţenii noştri, care au beneficiat de sute de mii de doze de vaccin anti-COVID, sau faţă de medicii din Republica Moldova, care au primit echipamente de protecţie şi alte materiale când acestea cu greu se puteau găsi pe pieţele internaţionale. Era de bun simţ să fim şi noi solidari atunci când am avut ocazia”, a punctat Gavriliţa.

Ea a amintit şi faptul că, în contextul crizei energetice, “România din nou a sărit în ajutorul Republicii Moldova” prin gazul livrat în octombrie.

„Dincolo de crizele din ultima vreme contăm pe ajutorul României pentru agenda ambițioasă a guvernului pe care îl conduc de a transforma Republica Moldova într-un stat european în care legea și statul de drept să fie în frunte. Lupta împotriva corupţiei reprezintă precondiţia esenţială pentru dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova. Aşa vom convinge cetăţenii noştri să revină şi să rămână acasă. Aşa vom consolida instituţiile statului, aşa vom atrage tot mai mulţi investitori să creeze locuri de muncă bine plătite pentru cetăţeni”, a afirmat premierul Republicii Moldova. 

În finalul intervenției sale, Natalia Gvrilița a menţionat că Republica Moldova doreşte mai mulţi investitori din România, precizând că o prioritate absolută este ca până în 2024 să fie realizată interconectarea sistemelor energetice dintre cele două ţări, construirea de drumuri care să lege regiunile de pe ambele maluri ale Prutului, ameliorarea legăturilor feroviare între Bucureşti şi Chişinău.

„Am toată încrederea că agenda noastră ambiţioasă va avea parte de un început în forţă în 2022. Nu a existat niciodată în istoria recentă un moment mai oportun pentru ca proiectele noastre să poată fi considerate realizabile. Dacă vom reuşi să valorificăm împreună Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, împreună cu Planul de Redresare Economică pentru Republica Moldova şi Planul Economic şi de Investiţii al Parteneriatului Estic, lista pe care am enumerat-o va putea fi completată şi cu multiple alte realizări şi alte proiecte, pe calea construcţiei unui viitor digital, verde, inovativ şi benefic pentru fiecare cetăţean, un viitor în care să păşim împreună, cu încredere, prietenie şi solidaritate”, a conchis premierul Gavriliţa.

Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița au convenit să se revadă la începutul anului viitor pentru o nouă ședință comună a celor două guverne. 

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul Vasile Dîncu, în vizită oficială la Chișinău: România sprijină în mod concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică

Published

on

© MApN

În cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la Chișinău, ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavrilița, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și cu ministrul apărării Anatolie Nosatîi, informează un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro

În cadrul discuțiilor cu prim-ministrul Gavrilița, a fost analizat stadiul cooperării bilaterale, precum și în context regional și al instituțiilor internaționale.  

„Putem afirma că stadiul cooperării dintre țările noastre este la cel mai înalt nivel din istoria relațiilor bilaterale, ceea ce creează premise dintre cele mai favorabile inclusiv pentru dezvoltarea colaborării dintre armatele noastre, în multiple domenii – instruire și exerciții comune, învățământ militar, asistență în domeniul planificării militare și dezvoltării de capabilități”, a declarat ministrul Dîncu.

Discuțiile au inclus și un schimb de opinii pe marginea situaţiei de securitate din zonă, pe fondul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în context fiind evidenţiate acţiunile întreprinse de ambele țări pentru gestionarea numărului fără precedent de refugiaţi din Ucraina, precum și criza energetică generată de Rusia.

„Aş vrea să punctez un lucru foarte clar: Vestul, NATO nu caută o confruntare cu Federația Rusă. Ce dorim să transmitem este că există principii și valori de la care nu ne abatem. Susținem fără echivoc suveranitatea, integritatea şi independența Ucrainei şi, sub nicio formă, nu recunoaștem aşa-zisele referendumuri în regiunile ocupate”, a declarat, în acest context, ministrul Vasile Dîncu.

Acesta a amintit că Executivele celor două țări au condamnat ferm acțiunile barbare ale armatei ruse şi s-au implicat cu toate puterile în a sprijini umanitar Ucraina, prin gestionarea unui număr extrem de mare de refugiați.

„Vreau să felicit autoritățile Republicii Moldova pentru exemplul de solidaritate şi umanitate fără precedent demonstrat în toată această perioadă”, a mai spus ministrul Dîncu. 

În cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, ministrul apărării naționale a apreciat, printre altele, că războiul din Ucraina a declanșat crize multiple și a evidențiat rolul parlamentelor celor două țări în crearea cadrului legislativ pentru consolidarea rezilienței, în special în domeniul energetic. 

„Nu mai este o noutate pentru nimeni că Federația Rusă folosește energia ca pe un element de șantaj. De aceea, din punct de vedere al securității energetice, fiecare dintre țările noastre trebuie să facă mai mult, să creștem reziliența în acest domeniu vital pentru securitatea națională. România sprijină în mod concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de această criză energetică”, a declarat Vasile Dîncu. 

De asemenea, în cadrul întrevederii oficiale dintre cei doi miniștri ai apărării, Vasile Dîncu și Anatolie Nosatîi, au fost discutate stadiul și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul militar și situaţia de securitate regională. Totodată, au fost analizate stadiul implementării proiectelor comune şi priorităţile de cooperare, îndeosebi în contextul desfășurării celei de-a VII-a reuniuni a Comisiei militare mixte România-Republica Moldova, care a avut loc la Chișinău între 14 și 16 septembrie.

În plus, a fost menționată importanța instruirii în comun pentru creșterea interoperabilității între cele două armate, exercițiile recente „SCUTUL DE FOC”, care a avut loc în Republica Moldova, și „CETATEA”, desfășurat în România, fiind cele mai bune exemple. 

În același timp, a fost reiterată susţinerea deplină a țării noastre pentru avansarea traseului european al Republicii Moldova, dezvoltarea relaţiilor cu structurile euroatlantice, pentru participarea în cadrul misiunilor ONU și la proiectele subsumate iniţiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniștrilor din Europa de Sud-Est (SEDM), a cărei președinție rotativă va fi preluată de România în anul 2023.

„Mă bucur că munca şi determinarea dumneavoastră, dublate de sprijinul nostru și al comunității statelor europene democratice, au adus Republicii Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană. Un mare pas spre bunăstare şi prosperitate. Astăzi suntem din nou împreună, în acest efort al Republicii Moldova de a se alătura marii familii europene. Suntem determinați şi încrezători să continuăm împreună. Istoria noastră atât de complicată şi tragică ne-a arătat că nu există altă cale decât cea a construirii unui viitor comun într-o Europă unită”, a afirmat ministrul Dîncu. 

În încheiere, cei doi oficiali au subliniat importanța menținerii unei dinamici constante a dialogului politico-militar, pentru o acţiune cât mai eficientă şi coordonată, şi continuarea eforturilor comune dedicate consolidării Parteneriatului Strategic.

„România este un contributor activ la Pachetul NATO pentru consolidarea capacității de apărare dedicat Republicii Moldova și vom menține același caracter constant al coordonării la nivel de experți, în spiritul menținerii eficienței derulării proiectelor. Am agreat să eficientizăm colaborarea pe mai multe segmente din domeniul apărării și securității, cum ar fi învățământul militar. Recent, am consolidat și am ratificat un nou protocol în acest domeniu. Sperăm în utilizarea unui capital uman instruit în România pentru a moderniza structura Armatei Naționale din Republica Moldova, în conformitate cu obiectivele pe care vi le-ați propus”, a concluzionat Vasile Dîncu.

Agenda vizitei oficiale a ministrului Vasile Dîncu la Chișinău include pentru duminică, 2 octombrie, vizitarea Agenției pentru Știință și Memorie Militară, respectiv a Muzeului Militar din capitala Republicii Moldova.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu condamnă și respinge anexările ilegale ale Rusiei: Donețk, Luhansk, Herson, Zaporijie și Crimeea sunt ale Ucrainei

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președinta Republicii Moldova s-a alăturat vineri comunității internaționale de lideri în condamnarea anexării ilegale de către Rusia a patru regiuni din Ucraina controlate parțial de forțele armate ruse ca parte a agresiunii militare pe care Moscova a declanșat-o la 24 februarie.

Condamn și resping cu fermitate încercarea Rusiei de a anexa în mod ilegal regiunile ocupate ale Ucrainei în urma unor voturi fictive organizate sub amenințarea armelor. Donețk, Luhansk, Herson, Zaporijie și Crimeea sunt ale Ucrainei“, a spus Sandu, într-o postare pe Twitter.

Sprijinul Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne neclintit“, a continuat ea.

Președintele rus Vladimir Putin a proclamat vineri, de la Kremlin, în fața unei largi audiențe, anexarea a patru regiuni ocupate militar parțial în estul și sudul Ucrainei invadate de Federația Rusă la 24 februarie, în ceea ce reprezintă cea mai mare anexare teritorială în Europa de la Adolf Hitler încoace, precum și cea mai semnificativă escaladare a războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Într-o primă reacție, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, între care președinții Franței și României, dar și cancelarul Germaniei, precum și președintele Consiliului European și președinta Comisiei Europene, au adoptat vineri o declarație comună în care resping cu fermitate și condamnă fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia și Kherson. De asemenea, Emmanuel Macron, Klaus Iohannis, Olaf Scholz și ceilalți lideri avertizează că Rusia pune în pericol securitatea globală, inclusiv prin amenințările nucleare despre care spun că “nu vor zdruncina hotărârea UE de a fi alături de Ucraina”. În același timp, liderii europeni statuează că nu vor recunoaște niciodată “referendumurile” ilegale pe care Rusia le-a pus la cale ca pretext pentru această nouă încălcare a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, nici rezultatele lor falsificate și ilegale și că nu vor recunoaște niciodată această anexare ilegală.

Putin a semnat documentele anexării a patru regiuni din Ucraina – Herson, Zaporijjea, Doneţk şi Lugansk – în cadrul unei ceremonii vineri după-amiază, iar momentul va fi urmat de un concert pop în Piaţa Roşie, care să sărbătorească cea mai mare anexare din Europa de la Hitler încoace, când Germania nazistă a anexat Austria (Anschluss) și regiunea sudetă din Cehoslovacia în 1938, dar și din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă și URSS anexau părți din Polonia sau Uniunea Sovietică ocupa Basarabia.

Ucraina și Occidentul au denunțat referendumurile false și au declarat că nu vor recunoaște niciodată legitimitatea acestora.

NATO, SUA și ONU au denunțat referendumurile ilegale organizate de Rusia pentru anexarea teritoriilor ucrainene, în timp ce China, un aliat al Moscovei, a solicitat respectarea integrității teritoriale a Ucrainei. Reacții similare au venit și din partea Marii Britanii și a României, iar Uniunea Europeană a anunțat noi sancțiuni la adresa Rusiei, dar și sprijinirea Ucrainei atât timp cât va fi necesar

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Secretarul de stat Iulian Fota a efectuat o vizită la Chișinău ca parte a sprijinului României pentru aderarea R. Moldova la UE și gestionarea provocărilor energetice

Published

on

© Nicu Popescu/ Facebook

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a întreprins o vizită la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 28-29 septembrie 2022, programul secretarului de stat român cuprinzând o primire la viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, precum și consultări cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Veaceslav Dobîndă, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Totodată, au fost purtate discuții cu viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, cu consilierul prezidențial Dorin Recean și cu secretarul general adjunct al Guvernului Republicii Moldova, Svetlana Țurcanu. Secretarul de stat Iulian Fota a avut, de asemenea, întrevederi cu reprezentanți ai Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) și cu directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.

O temă de interes central a agendei discuțiilor a privit parcursul european al Republicii Moldova, cu accent asupra măsurilor întreprinse de Guvernul de la Chișinău pentru transpunerea în practică a obiectivelor cuprinse în Opinia Comisiei Europene din 17 iunie 2022, prin care a fost recomandată acordarea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Secretarul de stat român a evidențiat, în context, disponibilitatea deplină a României de a oferi în continuare asistență Republicii Moldova, în procesul complex de reformă în care s-au angajat autoritățile de la Chișinău.  

De asemenea, în cadrul consultărilor au fost analizate cele mai recente evoluții legate de situația de securitate regională, în contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Au fost abordate provocările multiple cu care se confruntă Republica Moldova pe acest fundal, îndeosebi în plan economic și energetic.

De asemenea, în planul asistenței acordate de România Republicii Moldova, au fost abordate teme precum implementarea Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro și proiectele de dezvoltare promovate de Ministerul Afacerilor Externe de la București, îndeosebi în sprijinul reformelor în domeniul administrației întreprinse de autoritățile de la Chișinău. În plan sectorial, o temă importantă a fost reprezentată de măsurile susținute întreprinse de autoritățile de la București și Chișinău pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea fluidizării traficului la frontieră.

În egală măsură, au fost discutate aspecte legate de oportunitățile pe care le oferă Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, care a fost creată la inițiativa ministrului afacerilor externe al României, alături de omologii din Germania și Franța. Secretarul de stat Iulian Fota a arătat, astfel, că România va continua să acorde un sprijin solid și multidimensional Republicii Moldova în vederea dezvoltării societății, a consolidării statului de drept, a rezilienței energetice și consolidării într-un ritm cât mai susținut a parcursului european.

O componentă importantă a discuțiilor purtate la Chișinău de către secretarul de stat Iulian Fota a fost, totodată, schimbul substanțial de opinii avut cu reprezentanții AIR, fiind punctate creșterea solidă a schimburilor comerciale între România și Republica Moldova, precum și modalitățile optime de valorificare a potențialului existent în planul relațiilor economice bilaterale.

Oficialul MAE a subliniat importanța consultării constante și substanțiale între mediul de afaceri și autoritățile de la Chișinău.

Nu în ultimul rând, a arătat că procesul de aderare la Uniunea Europeană este o temă prioritară, de egal interes pentru autorități, investitori și societate, context în care sunt necesare politici și practici economice dezvoltate în interes public.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA33 mins ago

Ministrul Vasile Dîncu, în vizită oficială la Chișinău: România sprijină în mod concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică

ROMÂNIA17 hours ago

De la Sofia, Nicolae Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaz: Țara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului

ENERGIE19 hours ago

Ministrul Energiei: Finalizarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria este un pas foarte important pentru designul pieței de energie din regiune

NATO19 hours ago

EXCLUSIV Șeful Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Estoniei: Dacă Putin o ia razna și folosește arme nucleare tactice, acesta ar trebui să fie sfârșitul jocului pentru Rusia

ROMÂNIA19 hours ago

Experții New Strategy Center au avut mai multe întrevederi la Congresul SUA pentru a împărtăși perspectivele privind situația de securitate din regiunea Mării Negre

COMISIA EUROPEANA21 hours ago

Ursula von der Leyen, la inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia: Astăzi începe o nouă eră pentru Europa de Sud-Est și pentru securitatea energetică a UE

NATO21 hours ago

Țările baltice susțin aderarea accelerată a Ucrainei la NATO: Curajul Ucrainei nu poate decât să ne întărească alianţa

ENERGIE21 hours ago

Premierul Ciucă, la inaugurarea interconectorului de gaze Bulgaria – Grecia: România își va juca rolul în asigurarea securității energetice a Europei

Eugen Tomac22 hours ago

Eurodeputatul Eugen Tomac a adus un omagiu, în plenul PE, românilor care și-au pierdut viața pe frontul din Ucraina: „Putin are mâinile pătate de sânge”

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Joe Biden afirmă că SUA și aliații săi nu se vor lăsa „intimidați” de Vladimir Putin: NATO va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul său

NATO2 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL2 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE5 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO1 week ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.1 week ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

Team2Share

Trending