Connect with us

NATO

Premierul Nicolae Ciucă și conducerea MApN, întâlniri cu șeful Comandamentului Operațiilor Speciale SUA. Consolidarea capacităţii defensive aliate pe flancul estic al NATO, printre temele abordate

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă l-a primit sâmbătă, la Palatul Victoria, pe comandantul Comandamentului Operațiilor Speciale SUA (US SOCOM), generalul Bryan P. Fenton.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană,ro, prim-ministrul a evidențiat, în timpul întrevederii, importanța forțelor pentru operații speciale, a modernizării și înzestrării acestora, mai ales în actualul context de securitate.

De asemenea, Nicolae Ciucă a subliniat relevanța prezenței forțelor SUA pe teritoriul României, a coeziunii NATO și a hotărârii de a proteja aliații.

Oficialul american a avut întâlniri și cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, dar și cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

La activitate au participat și comandantul Comandamentului pentru Operații Speciale din Europa (Special Operations Command Europe – SOCEUR), generalul-maior Steven G. Edwards, și comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale din Armata României, generalul-maior Dacian-Tiberiu Șerban.

Potrivit unui comunicat al MApN, Subiectele discutate au vizat situaţia de securitate din regiune, evoluțiile privind consolidarea capacităţii defensive aliate pe flancul estic al NATO, postura forţelor americane în țara noastră şi cooperarea dintre forțele pentru operații speciale din România și Statele Unite.

Ministrul Tîlvăr a subliniat că structurile de Forțe pentru Operații Speciale reprezintă a capabilitate esențială a Armatei României, cu un nivel rapid al reacției, la nivel strategic. “Prin evenimentele curente de instruire în comun cu forțele pentru operații speciale ale SUA, urmărim creșterea continuă a capacității proprii de acțiune și a interoperabilității structurilor de forțe pentru operații speciale ale armatei noastre cu cele din armata SUA și ale țărilor aliate”, a arătat ministrul Apărării. 

Relațiile solide de cooperare se întind pe aproape două decenii, atât în planul instruirii, cât și în cel al executării de misiuni în teatre multinaționale de operații, a afirmat șeful Statului Major al Apărării.

”Am transmis mulțumiri generalului Bryan P. Fenton pentru sprijinul constant pe care Comandamentul pentru Operaţii Speciale ale SUA l-a acordat pe această direcție.Expertiza partenerului american a contribuit la transformarea forțelor românești pentru operații speciale în structuri recunoscute în plan internațional, capabile să răspundă unor sarcini operative complexe și să îndeplinească obiective ambițioase de instruire”, a subliniat generalul Daniel Petrescu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

NATO

Sondaj: 77% dintre suedezi consideră că securitatea țării lor ”este întărită” prin aderarea la NATO

Published

on

© NATO

Majoritatea suedezelor consideră că securitatea țării lor va fi întărită prin aderarea la NATO, fiind de acord, în egală măsură, că Suedia a făcut ”prea multe sacrificii” pentru a deveni membră a Alianței, arată un sondaj publicat vineri, conform AFP, citat de Agerpres.

Conform unui sondaj realizat de institutul Indikator pentru postul de radio suedez SR, 55% dintre suedezi cred că ţara lor ”a făcut prea multe sacrificii pentru a adera la NATO”, în timp ce 77% dintre respondenţi consideră că ”securitatea Suediei este întărită” prin această aderare.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 4-26 februarie, pe un eşantion de 2.413 de persoane.

Suedia și Finlanda au renunțat în luna iulie 2022 la politica de neutralitate, în contextul declanșării războiului din Ucraina de către Rusia, și au semnat  protocoalele de aderare la NATO .

Cele două țări ar fi trebuit să adere împreună la Alianță, dar opoziția manifestată de Turcia a împiedicat acest lucru, astfel că în luna aprilie 2023 doar Finlanda a devenit membră a NATO.

Pentru a răspunde cererilor Turciei și a ridica blocada, Stockholmul şi-a reformat Constituţia şi a adoptat o nouă lege împotriva terorismului.

Astfel că, șa finalul lunii ianuarie, Parlamentul Turciei a ratificat aderarea Suediei la NATO, urmat de cel al Ungariei, care a adoptat o decizie identică la 26 februarie

Odată parcurși acești pași, următoarele etape sunt doar procedurale pentru desăvârșirea unei Alianțe Nord-Atlantice cu 32 de membri.

Continue Reading

NATO

Luminița Odobescu, videoconferință cu omologii din Bulgaria, țările baltice și Grecia: De la Marea Baltică la Marea Neagră, ne confruntăm cu amenințări identice. Sprijinirea Ucrainei, parte din abordarea noastră comună

Published

on

© Lumința Odobescu/ X

Ministrul de externe, Luminița Odobescu, a avut vineri o întâlnire în format de videoconferință cu omologii săi din Bulgaria, țările baltice (Lituania, Letonia, Estonia) și Grecia.

”De la Marea Baltică la Marea Neagră, ne confruntăm cu amenințări identice. Trebuie să răspundem cu aceeași hotărâre. Sprijinirea urgentă și eficientă a Ucrainei face parte din abordarea noastră comună”, a menționat Odobescu într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

Uniunea Europeană este convinsă că Putin ”nu are nicio intenție de a opri războiul” din Ucraina, ci așteaptă rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA, existând temeri că, în eventualitatea în care Donald Trump va reveni la Casa Albă, acesta va decide sistarea sprijinului pentru Ucraina, deja aflat în impas, având în vedere blocajul din Congresul american.

Chiar dacă Volodimir Zelenski a anunțat că are ”un plan clar” pentru o nouă contraofensivă în 2024, Kievul are nevoie de arme și muniție pentru a fi una încununată de succes, ori avertismentele acestuia în cadrul summitului regional Ucraina – Europa de Sud-Est, conform cărora există o criză de muniție, reclamă mai mult sprijin din partea Uniunii Europene și statelor sale membre.

De altfel, Parlamentul European a solicitat Uniunii Europene printr-o rezoluție recent adoptată să ofere Kievului tot ce are nevoie pentru a învinge Rusia, accentuând că aliații UE și NATO ar trebui să sprijine Ucraina cu nu mai puțin de 0,25% din PIB-ul lor anual.

O altă preocupare care a urcat în vârful priorităților este situația din Transnistria, folosită de Rusia pentru a destabiliza Republica Molodova, țară care a ales un viitor european și care anul acesta va organiza alegeri prezidențiale. 

Congresul aşa-zişilor deputaţi ”de toate nivelurile” din regiunea transnistreană au adoptat miercuri o rezoluție prin care cer, printre altele ”protecţia” Moscovei în faţa ”presiunii sporite” din partea Republicii Moldova.

Reacția Chișinăului nu a întârziat să apară, Guvernul de peste Prut respingând ”declaraţiile propagandistice” ale Tiraspolului, în vreme ce Statele Unite au reafirmat susținerea “fermă” pentru “suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Luminița Odobescu a avut în această săptămână o întâlnire cu  viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova,  căruia i-a transmis că țara noastră susține eforturile Chișinăului de a soluționa dosarul transnistrean.

Între timp, la nivelul UE și NATO se observă o schimbare de paradigmă prin adoptarea de măsuri de descurajare credibilă. 

Uniunea Europeană ar urma să anunțe săptămânile viitoare Strategia europeană pentru industria de apărare, care permite, printre altele achiziții militare în comun, precum și posibilitatea ca Ucraina să participe la astfel de achiziții ca și cum ar fi membru UE, într-o transpunere în practică a aceea ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, descria drept ”o mentalitate europeană în domeniul apărării”.

În arhitectura de securitate europeană și a NATO se regăsește și acordul semnat la Istanbul, la începutul lunii ianuarie, de Turcia, România și Bulgaria pentru înființarea grupului operativ pentru combaterea minelor marine.

Mai mult, având drept scop consolidarea flancului estic al Alianței și în complementaritate cu acțiunile europene, Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat, în 2025, la nivel de brigadă, acest lucru implicând creşterea numărului de militari aliaţi până la 4.000.

 

Continue Reading

NATO

La Harkov, pe linia frontului și la 40 de km de granița cu Rusia, Zelenski și Rutte au semnat un acord de securitate între Ucraina și Olanda

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul olandez Mark Rutte au semnat vineri un acord de securitate între Ucraina și Olanda în orașul Harkov, situat pe linia frontului, în nord-estul Ucrainei.

Acordul include ajutor militar de 2 miliarde de euro din partea Olandei în acest an, precum și alte tipuri de asistență în domeniul apărării în următorii zece ani, a declarat Zelenski pe platforma de socializare X.

Acordul acordă prioritate furnizării de capacități de apărare aeriană, de artilerie, maritime și cu rază lungă de acțiune, punând un accent deosebit pe consolidarea forțelor aeriene ale Ucrainei. De asemenea, oficializează poziția de principiu a Țărilor de Jos privind consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei, obligând-o să compenseze daunele și să tragă agresorul la răspundere. Potrivit documentului, Olanda susține, de asemenea, viitoarea aderare a Ucrainei la UE și NATO.

Acordul a fost semnat de Rutte în timpul unei vizite neanunțate la Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, care se află la doar aproximativ 42 km de granița cu Rusia și este atacat în mod regulat de lovituri aeriene rusești, subliniază Reuters.

 

Premierul olandez aspiră să fie următorul secretar general al NATO, având susținerea Statelor Unite, Franței, Germaniei și Marii Britanii și a două treimi din statele aliate, însă unele țări din Europa de Est sunt nemulțumite de poziția rezervată a lui Rutte cu privire la Rusia, motiv pentru care Bloomberg a relatat că România a anunțat statele membre NATO că plănuiește să-l nominalizeze pe președintele Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al Alianței. Ulterior, doi diplomați NATO care au cunoștință de această evoluție au confirmat pentru Politico Europe demersul din partea României.

“Îi sunt recunoscător premierului Rutte pentru acest acord, care va consolida protecția Ucrainei, inclusiv a orașului Harkov, unde ne-am întâlnit astăzi”, a declarat Zelenski.

Olanda este cea de-a șaptea țară care semnează un acord de securitate pe 10 ani cu Kievul. În ultimele două luni, Canada, Italia, Germania, Franța, Danemarca și Marea Britanie au semnat acorduri cu Ucraina.

În luna ianuarie, președintele ucrainean Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au semnat, la Kiev, un “acord de securitate fără precedent”, primul din seria angajamentelor de securitate G7 și care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO.

De altfel, Zelenski convenise anterior și cu omologul său român, Klaus Iohannis, demararea discuțiilor pentru angajamente de securitate bilaterale pe baza Declarației G7 de la summitul NATO de la Vilnius. Astfel, în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, Bucureștiul și Kievul au început negocierile pentru un acord bilateral de securitate, România, fiind a noua țară din lume după statele G7 și Olanda care a inițiat astfel de tratative cu Ucraina.

Acordurile sunt menite să consolideze securitatea Ucrainei până când aceasta își va putea atinge obiectivul de a deveni membră a NATO.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

NATO33 mins ago

Sondaj: 77% dintre suedezi consideră că securitatea țării lor ”este întărită” prin aderarea la NATO

S&D2 hours ago

Vicepreședinele PES Victor Negrescu: Susținem integrarea completă a României în Schengen și dezvoltarea măsurilor pentru creșterea nivelului de trai în toate statele UE

U.E.3 hours ago

Focurile armatei israeliene au ucis civili palestinieni în timpul operațiunilor de distribuire a ajutoarelor în Gaza, acuză Josep Borrell, care cere o anchetă internațională

COMUNICATE DE PRESĂ4 hours ago

A murit scriitorul Dinu Săraru, membru fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România, care lasă în urmă o moștenire de neegalat în literatură, teatru și gazetărie

ROMÂNIA5 hours ago

Cătălin Predoiu, după întâlnirea cu ministrul italian de Interne: Am convenit să dezvoltăm cooperarea polițienească pentru combaterea crimei organizate, a traficului de droguri și a traficului de ființe umane

ROMÂNIA5 hours ago

Sebastian Burduja vine cu ”noutăți importante” în domeniul energiei: România își consolidează poziția geostrategică pentru întreaga regiune

ROMÂNIA6 hours ago

La Forumul Diplomatic de la Antalya, Luminița Odobescu a subliniat importanța consolidării posturii NATO de apărare și descurajare în regiunea Mării Negre, în paralel cu dezvoltarea economică

S&D22 hours ago

Nicolas Schmit, ales candidat comun al PES pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Partidul Socialiștilor Europeni a adoptat programul electoral pentru alegerile europarlamentare din iunie

REPUBLICA MOLDOVA24 hours ago

32 de ani de la războiul de pe Nistru. Maia Sandu și UE ”condamnă agresiunile armate” și transmit un mesaj ”forțelor care încearcă să sădească neîncredere și discordie” în R. Moldova: Nu vor reuși

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu a stabilit cu Pedro Sanchez ”ultimele detalii privind acordarea dublei cetățenii pentru românii care trăiesc în Spania”: În curând, această dorință a românilor din Spania o să devină realitate

ROMÂNIA3 days ago

Bogdan Ivan, la Gala Cercetării Românești 2024: Inovarea trebuie să iasă din laboratoare și să fie pusă în valoare

RUSIA4 days ago

Din PE, Iulia Navalnaia transmite Occidentului: Dacă vreți să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Încetați să mai fiți plictisitori

ROMÂNIA4 days ago

Au fost semnate contractele de execuție pentru construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj. Marcel Ciolacu: Îndeplinim o promisiune făcută românilor de clasa politică de mai bine de 15 ani

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă susține o coaliție transpartinică pentru promovarea egalității de gen: Există o legătură directă între o democrație solidă și respectarea drepturilor femeilor

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO1 week ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 week ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA2 weeks ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

Trending