REPUBLICA MOLDOVA
Premierul R. Moldova atenționează că democrația țării este atacată de grupări criminale: Trebuie să votăm pentru ca votul nostru să învingă frauda electorală
Published
2 months agoon
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a dat asigurări duminica aceasta că Ministerul de Interne, dar şi alte instituţii publice lucrează pentru prevenirea unui atac asupra democraţiei ţării, referindu-se la tentativele de fraudă electorală influenţate de Federaţia Rusă.
După ce a votat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, Recean a declarat că moldovenii trebuie să aleagă “liderul care ne va conduce spre prosperitate spre Uniunea Europeană”.
“Suntem într-un moment de atac din partea grupărilor criminale care au cumpărat foarte multe voturi şi de asta este foarte important să ne mobilizăm, să votăm pentru că votul nostru va învinge frauda electorală pe care o perpetuează. Atât Ministerul de Interne, cât şi celelalte instituţii lucrează foarte intensiv pentru ca să putem să prevenim acest atac asupra democraţiei noastre. Noi trebuie să încurajăm pe fiecare să iasă la vot. Votul nostru va decide care este viitorul Republicii Moldova şi noi astăzi trebuie să alegem liderul care ne va conduce spre prosperitate, spre Uniunea Europeană şi spre o viaţă la noi aici acasă”, a afirmat Recean, citat de Agerpres.
Peste 2,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Viitorul şef al statului va fi ales între actuala preşedintă pro-europeană Maia Sandu, care este susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, şi fostul procuror general al Republicii Moldova, pro-rusul Alexandr Stoianoglo, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.
În urmă cu două săptămâni, când au decis să-i trimită în turul al doilea al prezidențialelor pe Maia Sandu și pe Alexandr Stoianoglo, cetățenii Republicii Moldova au ales calea europeană la plebiscitul constituțional desfășurat în paralel cu primul tur al scrutinului pentru funcția supremă în stat. După numărarea tuturor voturilor exprimate la referendumul republican constituțional privind integrarea europeană, 50,35% dintre cetățenii prezenți la urne au votat pentru modificarea Constituției și înscrierea integrării europene ca obiectiv strategic în legea fundamentală a țării.
Scrutinul respectiv a fost marcat de ingerințe electorale din partea Rusiei, condamnate ca atare de Uniunea Europeană, România și mai multe cancelarii occidentale.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice
Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
INTERNAȚIONAL
Zelenski îi promite Maiei Sandu sprijin în contextul încercărilor Rusiei de a folosi energia împotriva R. Moldova: Sarcina urgentă este stabilitatea pentru poporul moldovean
Published
4 days agoon
January 9, 2025Ucraina este pregătită să sprijine Republica Moldova, sarcina urgentă fiind aceea de a menține stabilitatea pentru ca poporul moldovean să susțină în continuare aderarea la Uniunea Europeană, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o convorbire telefonică pe care a avut-o cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Într-o postare ulterioară pe X, Zelenski a precizat că o “sarcină importantă la etapa actuală este să ajutăm Moldova să depășească provocările energetice și să împiedicăm Moscova să stârnească tensiuni sociale”.
El a apreciat că situația energetică actuală din Moldova, în special pe malul stâng al Nistrului, este “o încercare evidentă a Rusiei de a manipula și de a folosi resursele energetice împotriva autorităților din Republica Moldova”.
“Suntem pregătiți să sprijinim statul vecin. Sarcina urgentă este de a menține stabilitatea și de a crea condiții pentru poporul moldovean, astfel încât acesta să poată trăi în pace, să muncească pentru țara sa și să sprijine mișcarea noastră comună către Uniunea Europeană”, a mai afirmat liderul ucrainean.
Am discutat astăzi cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. O sarcină importantă la etapa actuală este să ajutăm Moldova să depășească provocările energetice și să împiedicăm Moscova să stârnească tensiuni sociale.
Situația energetică actuală din Moldova, în special pe…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 8, 2025
La rândul ei, Maia Sandu a punctat că a vorbit cu Zelenski despre criza umanitară din regiunea transnistreană cauzată de întreruperea de către Gazprom a furnizării gazelor.
Liderii de la Chișinău și Kiev au convenit să lucreze împreună cu privire la soluții care să protejeze oamenii de înarmarea energetică a Rusiei.
Spoke with President @ZelenskyyUa about the humanitarian crisis in the Transnistrian region caused by Gazprom’s gas cutoff.
We agreed to work together on solutions to prevent further suffering and protect people from Russia’s weaponisation of energy.
— Maia Sandu (@sandumaiamd) January 8, 2025
Gigantul rus Gazprom a anunţat în decembrie suspendarea livrărilor sale de gaze către Republica Moldova în contextul unui diferend financiar cu această republică ex-sovietică cu aspiraţii europene.
Astfel, de la 1 ianuarie, Gazprom a închis robinetul la gaze, pretinzând o datorie de peste 700 milioane de dolari, estimată de Chişinău la numai circa nouă milioane.
Teritoriul Republicii Moldova controlat de Chişinău este ferit pentru moment de întreruperi de curent, dar depinde în mare parte pentru nevoile sale de electricitate de centrala termică Cuciurgan, situată în Transnistria.
Această importantă infrastructură, care asigură până la 80% din producţia electrică a Republicii Moldova, nu aprovizionează decât Transnistria de la 1 ianuarie şi funcţionează în prezent pe bază de cărbune, rezervele urmând să se epuizeze la sfârşitul lunii ianuarie sau cel târziu la mijlocul lunii februarie.
“Rusia are un singur scop: să provoace instabilitate în regiune şi mai ales să influenţeze rezultatele alegerilor legislative preconizate să aibă loc în toamnă”, a denunţat premierul moldovean Dorin Recean în faţa presei străine.
Închiderea robinetului la 1 ianuarie corespunde încheierii livrărilor de gaze ruseşti prin Ucraina, decizie luată de Kiev din cauza războiului.
REPUBLICA MOLDOVA
Confruntată cu o criză de securitate ca urmare a întreruperii gazului rusesc, R. Moldova se bazează pe importul de energie electrică din România
Published
1 week agoon
January 3, 2025Republica Moldova se confruntă cu o criză de securitate energetică după ce enclava separatistă Transnistria a fost întreruptă de la aprovizionarea cu gaz rusesc, a declarat vineri prim-ministrul Dorin Recean, subliniind că întreg volumul necesar de energie electrică a fost acoperit din surse interne și importul din România.
Fluxurile de gaz rusesc prin Ucraina către Europa Centrală și de Est au fost oprite în ziua de Anul Nou, după ce un acord de tranzit între țările aflate în război a expirat, iar Kievul a respins continuarea acordului cu Moscova.
Recean a declarat că Moldova își va acoperi propriile nevoi energetice prin producția internă și importuri, dar a menționat că regiunea separatistă Transnistria a suferit o lovitură dureroasă, în ciuda legăturilor sale cu Moscova.
Locuitorii din regiune au rămas fără apă caldă și încălzire centrală, iar toate fabricile, cu excepția producătorilor de alimente, au fost forțate să oprească producția.
“Punând în pericol viitorul protectoratului pe care l-a susținut timp de trei decenii într-un efort de a destabiliza Moldova, Rusia dezvăluie rezultatul inevitabil pentru toți aliații săi – trădarea și izolarea. Tratăm acest lucru ca pe o criză de securitate menită să permită revenirea forțelor pro-ruse la putere în Moldova și înarmarea teritoriului nostru împotriva Ucrainei, cu care împărțim o frontieră de 1 200 km”, a afirmat Recean într-o declarație.
Rusia neagă utilizarea gazului ca armă pentru a constrânge Moldova și acuză Kievul că refuză să reînnoiască acordul de tranzit al gazului.
Dar gigantul rus Gazprom a declarat separat, la 28 decembrie, că va suspenda exporturile către Republica Moldova la 1 ianuarie din cauza a ceea ce Moscova consideră a fi datorii moldovenești neplătite de 709 milioane de dolari. Moldova contestă această afirmație.
Potrivit unui comunicat al guvernului de la Chișinău, consumul de energie electrică al Republicii Moldova pentru ziua de 2 ianuarie a fost acoperit în deplină măsură. Pentru ziua de 3 ianuarie, de asemenea, este asigurat volumul necesar de curent pentru malul drept, chiar dacă se estimează o creștere cu 10% a consumului.
Pentru 2 ianuarie, întreg volumul necesar de energie electrică a fost acoperit din surse interne și importul din România, după ce, începând cu 1 ianuarie, Republica Moldova nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan. O creștere de peste 6 ori este înregistrată în cazul producției de energie din surse regenerabile.
În particular, sursele de energie utilizate pe 2 ianuarie au fost următoarele:
– Import al energiei electrice (RO) – 48,22%
– SA „Termoelectrica” – 30,88%
– Energie regenerabilă –15,31 %
– SA „CET-Nord”– 4,43%
– Întreprinderea de Stat „NHE Costești” – 1,16 %
REPUBLICA MOLDOVA
Premierul R. Moldova acuză Rusia de utilizarea energiei ca „armă politică” după decizia Gazprom de a sista livrarea de gaze naturale în Transnistria
Published
2 weeks agoon
December 29, 2024Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a transmis sâmbătă dupa-amiaza, pe Facebook, un mesaj dur pe fondul anunțului Gazprom de a sista tranzitul de gaze naturale către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia Kremlinului este considerată o nouă dovadă a folosirii energiei ca armă politică.
„Gazprom a notificat astăzi compania fiică pe care o controlează, Moldovagaz, că nu va mai livra gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00 (ora Moscovei), invocând pretextul că Moldovagaz «nu-și onorează constant obligațiile de plată»”, a scris Recean. Premierul moldovean a subliniat că această decizie „confirmă încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii”.
Șeful guvernului de la Chișinău a acuzat Rusia că folosește energia ca armă politcă, într-un context mai larg de presiuni asupra regiunii transnistrene. „Rusia transformă oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”, a mai afirmat Recean.
Guvernul Republicii Moldova a condamnat aceste tactici opresive și a reiterat că nu va recunoaște vreo pretinsă datorie față de Gazprom, premierul Dorin Recean subliniind că auditul internațional a invalidat astfel de datorii pretinse.
Într-un context de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale, Republica Moldova este pregătită să facă față acestei situații. „Țara noastră este pregătită să gestioneze orice situație apărută în urma deciziei Kremlinului. Noi vom continua să asigurăm aprovizionarea cu gaze naturale din alte surse și să protejăm consumatorii vulnerabili”, a explicat Dorin Recean.
De asemenea, Guvernul Republicii Moldova analizează opțiunile legale pentru a-și proteja interesele naționale. „Guvernul va analiza cu atenție opțiunile legale, inclusiv recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri în urma deciziilor Kremlinului, care cauzează pierderi economice și afectează siguranța și securitatea cetățenilor Republicii Moldova”, a concluzionat premierul moldovean.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Eurodeputatul Dan Motrenau, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO
Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR
România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)
Șeful diplomației daneze admite că Statele Unite au interese de securitate legitime în Arctica: „Suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte”
Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice
Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA
Keir Starmer îl numește pe Michael Ellam pentru a conduce negocierile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și UE
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
Nivelul de încredere a ucrainenilor în Volodimir Zelenski a scăzut cu 25% în decursul lui 2024 (sondaj KIIS)
UE are în vedere o atenuare a sancțiunilor pentru Siria, care se află în tranziție după răsturnarea Regimului al-Assad
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- U.E.1 week ago
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”