U.E.
Premierul Ungariei Viktor Orbán, vorbind despre migrație la Summit-ul UE-Liga Arabă din Egipt: Ungaria ar dori să vadă ajutoare acordate celor care sunt capabili să creeze stabilitate în loc să fie acordate pe o bază ideologică
Published
6 years agoon

Cauzele tensiunilor actuale declanșate de migrație vor crește, ridicând întrebarea dacă “dorim să preluăm controlul asupra acestor tendințe sau pur și simplu să le suferim”, a declarat luni primul ministru Viktor Orbán la primul summit al Uniunii Europene – Liga Statelor Arabe, din Egipt, potrivit Hungary Today.
,,Experiența demonstrează necesitatea respectului reciproc pentru tradițiile culturale, religioase și politice ale diferitelor națiuni”, a declarat Orbán la summitul de la Sharm El Sheikh, adăugând că puterea demografică nu trebuie subestimată.
Orbán a declarat că tendințele demografice care indică o migrație mai intensă s-ar putea întări, probabil, odată cu creșterea populației din lumea arabă cu 30%, între 2015 și 2030, și cu scăderea simultană a celei din Europa.
Orbán a afirmat că traficanții de persoane, organizațiile teroriste, grupurile de putere nelegitime, ONG-urile, speculatorii financiari și mass-media exercită o influență puternică asupra politicilor de migrație și asupra acestui subiect în contextul relațiilor arabo-europene.
,,Dorim să vedem liderii politici legitimi stabilind împreună direcția evenimentelor viitoare, ceea ce face ca declarația noastră de astăzi să fie extrem de importantă”, citează Agerpres.
,,Politicile ungare se bazează pe principiul că ajutorul trebuie să ajungă acolo unde se află problema, în loc să se răspândească necazurile”, a mai spus Orbán.
,,Ca națiune de zece milioane de locuitori, Ungaria este în mod clar conștientă de amploarea influenței sale și își urmărește în consecință politica externă”, a afirmat liderul ungar cu referire la poziționarea Ungariei și a adăugat că ,,sprijinim Uniunea Europeană pentru a-și asuma un rol mai puternic în gestionarea crizelor regionale și în sprijinirea țărilor afectate de criză”.
,,Ungaria ar dori să vadă ajutoare acordate celor care sunt capabili să creeze stabilitate în loc să fie acordate pe o bază ideologică.”
În acest sens, Orbán a menționat că Ungaria participă la misiuni internaționale în Liban, Irak, Libia și în zona Sahel, iar țările din Grupul de la Visegrad (V4) oferă sprijin financiar comun pentru eforturile Libiei de protecție a frontierelor. Ungaria este de asemenea implicată într-un proiect comun V4-Germania pentru a ajuta Marocul, a adăugat acesta.
De asemenea, declara premierul ungar, țara sa acordă 1400 de burse pe an tinerilor din țările Ligii Arabe, existând 2300 de astfel de studenți care își desfășoară în prezent studiile în Ungaria. Acesta speră ,,că se vor întoarce acasă pentru a-și ajuta țara”.
Orbán a exprimat mulțumiri liderilor arabi care oferă protecție comunităților creștine care suferă de persecuție în țările și regiunile respective și le-a cerut acestora să-și continue eforturile în acest sens.
În cadrul summit-ului din Egipt participă 24 de șefi de stat și de guvern din Europa, printre care și Președintele României, Klaus Iohannis,președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară
Afirmând “apusul epocii beneficiilor păcii” și “o nouă ordine globală până în 2030”, Ursula von der Leyen propune strategia “Readiness 2030”: Pentru a evita războiul, Europa trebuie să se pregătească pentru război
O bază franceză, în apropiere de Germania și care a găzduit militari americani în Primul Război Mondial, va fi dotată cu avioane de luptă cu focoase nucleare hipersonice până în 2035, anunță Macron
România face progrese semnificative în privința reducerii numărului de decese rutiere, dar rămâne printre țările UE cu cele mai ridicate rate ale mortalității
Dacian Cioloș, numit de Ilie Bolojan în poziția de consilier onorific al președintelui pentru parteneriatele strategice ale României
Bolojan, discuție telefonică cu Antonio Costa în ajunul Consiliului European: Echilibru între competitivitate, apărare, coeziune și agricultură, prioritățile României în viitorul buget UE
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară
Published
7 minutes agoon
March 19, 2025By
Andreea Radu
Europarlamentarul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene explicații în legătură cu adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară, printr-o întrebare semnată alături de mai mulți deputați europeni.
„Fuziunea nucleară reprezintă o oportunitate deosebit de importantă pentru Europa de a-și consolida independența energetică și de a asigura aprovizionarea sigură cu energie pentru generațiile viitoare”, a scris eurodeputatul, pe Facebook.
Potrivit acestuia, Comisia Europeană se angajează, în cadrul actualului mandat, să prezinte o strategie a UE privind fuziunea, potrivit răspunsului primit de la Dan Jørgensen, Comisarul european pentru Energie și Locuințe.
„În 2024, Comisia a înființat un grup de experți dedicat, format din reprezentanți ai statelor membre interesate. Acest grup de experți are rolul de a oferi consiliere cu privire la măsurile care trebuie luate în vederea dezvoltării unui cadru de reglementare specific. De asemenea, consilierea vizează opțiunile de stimulare a inovării industriale prin cercetarea și dezvoltarea în domeniul fuziunii”, a adăugat Dan Motreanu.
De asemenea, Dan Motreanu a subliniat că Executivul european colaborează cu industria fuziunii și organizațiile de cercetare pentru a identifica modalități de implicare a sectorului privat și pentru a dezvolta o platformă europeană dedicată tehnologiei și inovației.
„Comisia colaborează cu industria europeană a fuziunii și cu organizațiile de cercetare pentru a explora modalități de implicare a industriei private, precum și de a crea o platformă europeană pentru tehnologie și inovare”, a mai spus europarlamentarul.
U.E.
De la Berlin, Macron salută “votul istoric” al Bundestagului privind investițiile în apărare: “O veste bună pentru Germania și o veste bună pentru Europa”
Published
1 hour agoon
March 19, 2025
În cadrul unei vizite efectuate marți la Berlin, președintele francez Emmanuel Macron a salutat pachetul “istoric” de cheltuieli al Germaniei pentru apărare și infrastructură, calificându-l drept “o veste bună pentru Europa”, relatează AFP, potrivit The Guardian.
La capătul unei întâlniri cu cancelarul german în exercițiu Olaf Scholz, Macron l-a felicitat pe acesta într-o conferință de presă “pentru votul istoric al Bundestagului, care este o veste bună pentru Germania și o veste bună pentru Europa”.
La Berlin, Macron s-a întâlnit și cu liderul conservator Friedrich Merz, viitorul cancelar al țării și artizanul acestui acord.
Heute Abend in Berlin.
Deutschland und Frankreich gehen gemeinsam voran – heute und für morgen. Für Europa. pic.twitter.com/l7T78pJnl3
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 18, 2025
Bundestagul, camera inferioară a Parlamentului german, a adoptat marți mai multe amendamente la Constituția țării care ar permite viitoarelor guverne federale și de stat să își asume mai multe datorii în domeniul apărării, deblocând astfel așa numita “frână constituțională a datoriei”, Votul pentru această reformă istorică a reprezentat ultimul punct de pe agenda celui de-al 20-lea Bundestag înainte de a-și încheia mandatul. Cel de-al 21-lea Parlament al Germaniei, ales în urma alegerilor din 23 februarie, își va începe mandatul la 25 martie. Votul în favoarea modificărilor îi oferă viitorului cancelar Friedrich Merz mână liberă și un “cec în alb” când vine vorba de cheltuielile pentru apărare, acesta invocând acordul drept un pas major către o nouă comunitate europeană de apărare. Planul de reformă a datoriei, prezentat în comun de conservatori și social-democrați, ar excepta cheltuielile de apărare de la rigorile frânei constituționale a datoriilor țării (de la o,35% din PIB la 1%) și va crea un fond special extra-bugetar de 500 de miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor de infrastructură.
Ziua de marți în care întreaga atenție internațională a fost îndreptată spre convorbirea telefonică dintre președinții Statelor Unite și Rusiei, Donald Trump și Vladimir Putin, privind un posibil acord de pace, a fost martora unor evenimente politice majore pe continentul european, votul din Bundestag fiind precedat de un discurs al președintelui francez Emmanuel Macron privind înarmarea Franței și continuat de un discurs similar al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Academia Militară Regală Daneză.
Emmanuel Macron a declarat marți, într-un discurs la baza aeriană Luxeuil-Saint-Sauveur din estul țării, că această bază din apropiere de Germania și care a găzduit soldați americani în Primul Război Mondial va fi dotată, până în 2035, cu avioane de luptă Rafale care vor transporta rachetele de croazieră hipersonice cu armament nuclear ASN4G de nouă generație ale Franței, întărind postura nucleară a principalei puteri militare din UE.
Tot marți, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a schițat cele patru priorități pentru reînarmarea Europei sub denumirea “Readiness 2030“. Într-un discurs susținut la Academia Militară Regală a Danemarcei cu o zi înainte să publice Carta Albă a Apărării, șefa executivului european a afirmat că “până în anul 2030 Europa trebuie să aibă o postură de apărare europeană puternică”.
Carta Albă a Apărării va reprezenta o bază de discuție la summitul Consiliului European din 20-21 martie, axat pe competitivitate economică, o uniune a investițiilor și economiilor, apărare, sprijinul pentru Ucraina și o primă discuție privind viitorul buget pe termen lung 2028-2034.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Gabriela Firea a organizat în Parlamentul European o dezbatere privind egalitatea de gen la nivelul UE: Nu vrem să lăsăm generațiilor viitoare un sistem injust
Published
1 hour agoon
March 19, 2025By
Diana Zaim
Europarlamentarul Gabriela Firea a organizat ieri, 18 martie, la Bruxelles, o dezbatere privind inegalitatea dintre femei și bărbați în Uniunea Europeană.
La masa rotundă, „Cum să accelerăm egalitatea de gen la nivelul Uniunii Europene?”, au participat comisarul european Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, ambasadorul Iulia Matei, reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, precum și europarlamentara Maria Grapini europarlamentar, vicepreședinta Comisiei IMCO din Parlamentul European. Cu acest prilej, au fost discutate măsuri concrete privind transparență salarială, combaterea violenței de gen, acces egal la educație și sprijinirea femeilor în funcții de conducere.
„În această săptămână, la Bruxelles, am fost alături de doamne puternice pentru a dezbate o realitate: inegalitatea dintre femei și bărbați! Mai avem nevoie de încă 60 de ani, spun statisticile, pentru a ajunge la echitate. Inacceptabil! (…) Nu mai putem accepta ca femeile să fie încă plătite mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă. Nu putem tolera violența bazată pe gen sau discriminarea în carieră. Nu vrem să lăsăm generațiilor viitoare un sistem injust! De aceea, acționăm acum pentru: egalitate salarială, combaterea violenței de gen, acces nediferențiat la educație și sănătate și promovarea femeilor în funcții de conducere”, a transmis eurodeputatul social-democrat în urma reuniunii.
De asemenea, Gabriela Firea susține că România trebuie să fie parte activă a acestei schimbări: „Europa trebuie să fie un model de echitate și progres. (…) Voi lupta în continuare (așa cum am făcut și ca senator, primar general și ministru) pentru ca femeile să fie respectate, sprijinite și să aibă aceleași drepturi și oportunități ca bărbații.”
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

România și Bulgaria își consolidează cooperarea în Schengen pentru a garanta mobilitatea ”în siguranță” a cetățenilor

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene explicații privind adoptarea unei strategii a UE pentru fuziunea nucleară

ICI București, prezent la Cybersecurity Forum pentru a promova securitatea cibernetică și dezvoltarea de soluții pentru protejarea infrastructurii critice și a datelor

Premierul Canadei anunță un acord cu Australia pentru întărirea securității în Arctica: Prioritățile SUA, altădată strâns aliniate cu ale noastre, încep să se schimbe

MIPE și Camera de Comerț și Industrie Franceză în România vor organiza grupuri de lucru tematice pentru accelerarea absorbției fondurilor europene

Bolojan și Ciolacu s-au pus de acord privind poziția României la Consiliul European axat pe competitivitate, simplificare, apărare și Ucraina

De la Berlin, Macron salută “votul istoric” al Bundestagului privind investițiile în apărare: “O veste bună pentru Germania și o veste bună pentru Europa”

Gabriela Firea a organizat în Parlamentul European o dezbatere privind egalitatea de gen la nivelul UE: Nu vrem să lăsăm generațiilor viitoare un sistem injust

Macron, Scholz și Starmer salută “progresul lui Trump către o încetare a focului”, dar cer ca Ucraina să fie la masa discuțiilor: Ucraina poate conta pe Europa. Nu vom dezamăgi Kievul

”România, pe drumul cel bun către OCDE. Obiectivul aderării în 2026 poate fi atins”, subliniază secretarul de stat Luca Niculescu

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană
Trending
- NATO7 days ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- REPUBLICA MOLDOVA1 week ago
Maia Sandu, în vizită luni și marți la Paris la invitația lui Macron, după ce liderul francez a avertizat asupra amenințărilor Rusiei la adresa R. Moldova
- EVENIMENTE1 week ago
Construction & Infrastructure Summit – Conference & Networking, eveniment de elită care reunește liderii din construcții, proiectare și infrastructură (13 martie, Cluj-Napoca)
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea
- INTERNAȚIONAL1 week ago
“Taci, om mărunt”, i se adresează Elon Musk lui Sikorski. Ministrul polonez de externe a sugerat înlocuirea sistemului Starlink în Ucraina după ce Musk speculase că l-ar putea dezactiva