Premierul Viorica Dăncilă, întâlnire cu președintele AG a ONU, Miroslav Lajcak. Impactul schimbărilor climatice și importanța implementării Agendei 2030, printre subiectele discutate

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, marţi, o întrevedere cu preşedintele Adunării Generale a ONU, Miroslav Lajcak, care efectuează o vizită oficială în România, context în care oficialul român a arătat că succesul implementării Agendei 2030 va contribui la construirea unei societăţi echilibrate, bazate pe principii incluzive, având ca scop principal asigurarea dezvoltării durabile şi îmbunătăţirea semnificativă a nivelului de trai pentru toţi cetăţenii.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de opinii asupra unor teme de actualitate aflate pe agenda Adunării Generale a ONU, cel mai important şi reprezentativ for multilateral.

”Prim-ministrul Viorica Dăncilă s-a referit la cadrul instituţional şi operaţional din România pentru punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă – program de acţiune globală în domeniul dezvoltării, care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economic, social şi de mediu. Şeful Executivului a arătat că succesul implementării Agendei 2030 va contribui la construirea unei societăţi echilibrate, bazate pe principii incluzive, având ca scop principal asigurarea dezvoltării durabile şi îmbunătăţirea semnificativă a nivelului de trai pentru toţi cetăţenii”, este precizat în comunicat.

În sursa amintită mai sus mai este stipulat că a fost discutat, de asemenea, impactul schimbărilor climatice, o provocare globală imediată, care are implicaţii pe termen lung pentru dezvoltarea şi securitatea tuturor regiunilor de pe glob, necesitând o abordare responsabilă şi acţiuni concrete la nivelul ONU.

”Preşedintele Adunării Generale a ONU a felicitat România pentru prezentarea, planificată în cursul lunii iulie 2018, a Raportului Naţional Voluntar privind stadiul implementării Agendei 2030. Totodată, a evocat măsurile de reformă pe care le susţine la nivelul Organizaţiei pentru eficientizarea rolului acesteia în identificarea unor soluţii colective cu impact asupra dezvoltării, dar şi pentru a răspunde la provocările comune de securitate”, mai este menționat în comunicat.

Totodată, premierul a reiterat angajamentul ferm al României pentru multilateralism, dimensiune în care ONU deţine rolul central, şi a asigurat că această abordare va fi susţinută şi în calitatea de Preşedinte al Consiliului UE în primul semestru al anului viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.