Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat marți, în plenul Parlamentului European, că va lansa împotriva Ungariei o procedură fără precedent care permite suspendarea plăţii fondurilor UE în caz de încălcare a principiilor statului de drept.
În cadrul unei dezbateri cu eurodeputații, la Strasbourg, șefa executivului UE a spus că responsabilul pentru buget din Comisie, comisarul Johannes Hahn, a informat autoritățile maghiare cu privire la planurile Comisiei de a “trece la pasul următor” și de a “lansa în mod oficial mecanismul de condiționalitate privind statul de drept” pentru a proteja bugetul UE, în principal din cauza preocupărilor legate de corupție, se arată într-un comunicat al PE.
“Vom trimite scrisoarea oficială de notificare pentru a declanşa mecanismul de condiţionalitate. Comisarul Hahn i-a informat pe oficialii unguri că vom trimite scrisoarea oficială de punere în întârziere pentru activarea mecanismului“, a declarat Ursula von der Leyen, aceasta fiind de altfel și prima poziționare a Comisiei Europene cu privire la Ungaria după ce Viktor Orban a câștigat cel de-al patrulea mandat de premier, obținând din nou majoritate în Parlament printr-o victorie despre care liderul maghiar a spus că “se poate vedea de la Bruxelles”.
Președinta Comisiei Europene a participat în cadrul unei ore de întrebări cu eurodeputaţii la jumătatea mandatului, care a avut loc în premieră în Parlamentul European.
Victoria lui Orban în Ungaria în fața unui front al opoziției unite i-a oferit decanului în exercițiu de la masa Consiliului European un nou avânt, în pofida ciocnirilor sale cu omologii europeni și reprezentanții instituțiilor UE.
Din 2018, de când Parlamentul European a votat pentru activarea articolului 7 din tratatul UE împotriva Ungariei, relațiile regimului Orban cu majoritatea actorilor europeni s-au depreciat considerabil, partidul său Fidesz fiind eliminat atât din Partidul Popular European, cât și din grupul Partidului Popular European.
Citiți și Ungaria solicită Comisiei Europene să-i deblocheze PNRR-ul și să-i acorde și partea de împrumut din cadrul MRR pentru a face față efectelor războiului din Ucraina
În ceea ce privește mecanismul de condiționalitate privind statul de drept, Parlamentul European a solicitat constant Comisiei să acționeze “imediat” și să protejeze valorile UE, în conformitate cu deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene. CJUE a confirmat validitatea regulamentului privind condiționalitatea legată de statul de drept, respingând în integralitate contestațiile Poloniei și Ungariei privind legalitatea mecanismului.
Prin urmare, prin decizia CJUE, Comisia Europeană poate întrerupe finanțarea către statele membre care încalcă principiile statului de drept.
Ungaria și Polonia au introdus fiecare câte o acțiune în fața Curții de Justiție solicitând anularea acestui regulament. Ambele țări sunt beneficiari importanți ai fondurilor UE și se temeau că Comisia Europeană va folosi sancțiunile împotriva lor, după ce au fost acuzate că au subminat standardele democratice, cum ar fi independența justiției.
Hotărârea confirmă poziția de lungă durată a instituțiilor de la Bruxelles de a proteja bugetul Uniunii Europene împotriva utilizării abuzive de către guvernele naționale care încalcă statul de drept.
Deși mecanismul este în vigoare de la începutul anului 2021, la cererea țărilor UE, Bruxelles a fost de acord să aștepte hotărârea înainte de a lua o decizie finală cu privire la tăierea plăților către țări precum Polonia și Ungaria, care se confruntă de mult timp cu liderii UE din cauza acuzațiilor de regres democratic.
Întârzierea fusese convenită cu Ungaria și Polonia în 2020 ca o concesie la momentul respectiv pentru a se ajunge urgent la un acord cu privire la bugetul multianual al UE.