CONSILIUL EUROPEAN
Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”
Published
1 year agoon
By
Teodora IonPreședintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat ”șocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kahovka”.
”Distrugerea infrastructurii civile se încadrează în mod clar în categoria crimelor de război și vom trage la răspundere Rusia și apropiații săi”, a subliniat oficialul european într-un mesaj publicat pe Twitter.
Shocked by the unprecedented attack of the Nova Kakhovka dam.
The destruction of civilian infrastructure clearly qualifies as a war crime – and we will hold Russia and its proxies accountable.
— Charles Michel (@CharlesMichel) June 6, 2023
Acesta a anunțat că va ridica această problemă în cadrul reuniunii șefilor de stat sau de guvern din iunie și va propune asistență financiară sporită pentru zonele inundate.
”Gândurile mele se îndreaptă către familiile din Ucraina afectate de această catastrofă”, a mai spus Michel.
Armata ucraineană a acuzat Rusia că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka, conform Reuters, citat de Agerpres.
Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă Consiliul său de Securitate, a anunţat şeful Administraţiei Prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, care a denunţat o ”crimă de război”.
Pericolul unei ”catastrofe nucleare” la centrala Zaporojie ”creşte rapid”, a avertizat marţi un consilier al Preşedinţiei ucrainene, în contextul în care apa de la hidrocentrala distrusă servea la răcirea centralei nucleare, informează aceeași sursă.
Cu toate acestea, conducerea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată în prezent sub ocupaţie rusă, a afirmat că distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, nu reprezintă deocamdată o ameninţare pentru instalaţie.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu
Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE
Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene
UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina
Regatul Unit se alătură UE și SUA, semnând primul tratat internațional privind inteligența artificială
România-Serbia: Investiții europene de peste 30 milioane de euro în infrastructura de sănătate și protecție civilă și în capacitatea de gestionare a dezastrelor în zona de graniță
CONSILIUL EUROPEAN
Duelul UE-Ungaria prin scrisori. Charles Michel îl admonestează pe Orban pentru vizitele la Moscova și Beijing: Nu reprezentați UE pe scena globală
Published
2 months agoon
July 17, 2024Președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a admonestat pe premierul Viktor Orbán cu privire la “misiunile de pace” autodeclarate ale liderului maghiar la Kiev, Moscova, Beijing și la Donald Trump.
Într-o scrisoare adresată lui Orbán și consultată de CaleaEuropeană.ro, Michel afirmă că “președinția rotativă a Consiliului nu are niciun rol în reprezentarea Uniunii pe scena internațională și nu a primit niciun mandat din partea Consiliului European pentru a se angaja în numele Uniunii”.
Ungaria deține pentru o perioadă de șase luni, începând cu 1 iulie 2024, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Michel i-a explicat lui Orban că “a clarificat acest lucru chiar înainte de vizita dvs. la Moscova, iar acest lucru a fost reiterat ulterior de Înaltul Reprezentant Borrell în declarația sa din 5 iulie”.
Prin această scrisoare, șeful Consiliului European răspunde unei scrisori din partea lui Orbán, transmisă tuturor liderilor europeni, care conține concluzii și sugestii bazate pe “misiunile sale de pace”, inclusiv vizita lui Donald Trump la Mar-a-Lago.
Datată 12 iulie, scrisoarea lui Orban avertiza că, odată cu o “probabilă” victorie a lui Trump, proporția UE din povara financiară a susținerii Ucrainei “se va schimba semnificativ în dezavantajul UE”.
“Nu ne putem aştepta la nicio iniţiativă de pace până la alegeri. Cu toate acestea, pot afirma cu încredere că, la scurt timp după victoria sa electorală, el nu va aştepta până la ceremonia de învestire, ci va fi gata să acţioneze imediat ca mediator de pace. Are planuri detaliate şi bine fundamentate pentru asta.“, a scris Orban în scrisoarea sa trimisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi altor lideri ai UE.
În prima săptămână a președinției maghiare la Consiliul UE, premierul Ungariei s-a deplasat, pe rând, la Kiev, Moscova și Beijing unde s-a întâlnit cu liderii celor trei țări, precizând că este într-o misiune pentru pace. De asemenea, Orban și-a încheiat participarea la summitul NATO de la Washington de săptămâna trecută cu o întâlnire cu Donald Trump, la reședința acestuia din Florida.
În răspunsul său, Michel a menționat angajamentul neclintit al Uniunii Europene de a sprijini Ucraina și poporul său atât timp cât este necesar și atât de intens cât este necesar” și a respins afirmația lui Orbán potrivit căreia UE ar avea “o politică pro-război”.
“Rusia este agresorul, iar Ucraina este victima care își exercită dreptul legitim la autoapărare”, a scris Michel, menționând că această scrisoare va fi împărtășită și cu liderii europeni și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Scrisoarea lui Michel vine pe fondul unui contraatac împotriva modului în care Ungaria gestionează președinția Consiliului Uniunii Europene.
Acțiunile aventuriste ale premierului maghiar par să nu rămână fără consecințe. Ca represalii diplomatice, mai mulți diplomați europeni au transmis că miniștrii de externe din UE se pregătesc să boicoteze o reuniune diplomatică la nivel înalt, respectiv un Consiliu Afaceri Externe informal, pe care președinția Ungariei la Consiliul UE ar trebui să o găzduiască ca parte a mandatului său la cârma Consiliului. În același timp, Comisia Europeană a luat deja măsuri în acest sens, anunțând că nu-şi va trimite comisarii la reuniunile informale organizate de preşedinţia ungară, reducând practic nivelul participării executivului european la aceste reuniuni. Nu în ultimul rând, mai mulți membri ai Parlamentului European au solicitat suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în Uniunea Europeană, în urma vizitelor efectuate de premierul ungar Viktor Orbán în Rusia și China.
CONSILIUL EUROPEAN
Liderii UE au adoptat Agenda Strategică 2024-2029, axată pe valorile fondatoare, apărare complementară cu NATO, extinderea UE, motorul pieței unice și obiectivul întemeietor al păcii
Published
2 months agoon
June 28, 2024Întruniți la Bruxelles pentru un summit cu mize echivalente cu direcția în viitor a Uniunii Europene, cei 27 de șefi de state sau de guverne din UE au adoptat Agenda Strategică pentru perioada 2024-2029, aceasta fiind una dintre cele patru decizii majore adoptate, alături de foaia de parcurs pentru reforma internă a Uniunii în perspectiva extinderii, pachetul de numiri în funcțiile cheie de la vârful UE și un acord comun de securitate UE – Ucraina.
Bazată pe trei piloni – o Europă liberă și democratică, o Europă puternică și sigură, o Europă prosperă și competitivă – agenda adoptată de liderii europeni consacră prioritățile pe care Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană vor trebui să le pună în practică în cursul următorului ciclu instituțional.
Documentul debutează cu o evaluare foarte sobră a noilor realități geopolitice.
“Uniunea Europeană a fost întemeiată pe imperativul asigurării păcii în Europa, având la bază cooperarea, solidaritatea și prosperitatea economică comună. Această promisiune inițială încă ne ghidează și servește drept fundament al priorităților noastre pentru o Europă puternică și suverană. Peisajul politic mondial este în curs de reconfigurare ca urmare a concurenței strategice, a creșterii instabilității la nivel mondial și a încercărilor de subminare a ordinii internaționale bazate pe norme. Rusia a readus războiul pe continentul nostru. În vecinătatea noastră, situația din Orientul Mijlociu este dramatică. Mediul nostru natural se confruntă cu daune și perturbări tot mai mari din cauza schimbărilor climatice, a declinului biodiversității și a poluării. Dezvoltarea rapidă a unor noi tehnologii generează atât oportunități, cât și potențiale riscuri. Aceste provocări fără precedent ne-au determinat să explorăm noi posibilități de cooperare și integrare în ultimii cinci ani”, arată documentul adoptat la finalul summitului Consiliului European.
Prin agenda strategică adoptată, liderii europeni făgăduiesc că “la nivelul Uniunii și la nivelul statelor membre, ne vom combina punctele forte și resursele pentru a întâmpina următorii ani cu unitate și hotărâre” și că “vom răspunde aspirațiilor cetățenilor noștri”.
O Europă liberă și democratică: valorile fondatoare, punctul T-zero al fundației viitorului comun european
Pilonul unei Europe libere și democratice plasează valorile fondatoare ale Uniunii Europene și acțiunea la nivel mondial bazată pe aceste valori drept punct de plecare.
“Valorile noastre și statul de drept sunt busola noastră, atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Ele reprezintă fundamentul unei Uniuni mai puternice, mai prospere și mai democratice pentru cetățenii noștri”, au convenit liderii.
O Europă puternică și sigură: finanțarea industriei de apărare, interoperabilitatea forțelor armate europene, cu NATO în rolul de fundament al apărării colective pentru statele UE care sunt membre ale Alianței
Prin pilonul unei Europe puternice și sigure, liderii statuează că UE își va asuma “responsabilitatea necesară pentru securitatea și apărarea noastră” și își va “consolida capacitatea de a acționa pentru a ne apăra interesele și pentru a deveni mai influenți în lume”.
În noul context geopolitic multipolar, invazia pe scară largă a Ucrainei reprezintă și un atac la adresa unei Europe libere și democratice, au subliniat liderii, evocând nevoia unei acțiuni externe a UE coerente și influente, ambiția consolidării securității și apărării și pregătirea pentru extinderea UE.
“În viitor, vom investi substanțial mai mult și mai eficient împreună, ne vom reduce dependențele strategice, ne vom extinde capacitățile și vom consolida corespunzător baza industrială și tehnologică de apărare europeană. Sporirea securității noastre necesită o bază economică solidă. Vom mobiliza instrumentele necesare pentru a ne consolida securitatea, a întări protecția cetățenilor noștri și a răspunde noilor amenințări emergente. Vom consolida interoperabilitatea între forțele armate europene. Vom îmbunătăți de urgență condițiile pentru dezvoltarea industriei europene de apărare prin crearea unei piețe europene a apărării mai bine integrate și prin promovarea achizițiilor publice comune. Așteptăm cu interes proiecte emblematice și inițiative în domeniul apărării din partea statelor membre. Vom îmbunătăți accesul la finanțare publică și privată, explorând toate opțiunile, inclusiv prin consolidarea rolului de catalizator al Grupului Băncii Europene de Investiții. O Uniune Europeană mai puternică și mai capabilă în domeniul securității și apărării va contribui în mod pozitiv la securitatea mondială și transatlantică și este complementară NATO, care rămâne, pentru acele state care sunt membre ale NATO, fundamentul apărării lor colective. Vom coopera cu partenerii transatlantici și cu NATO, respectând pe deplin principiile stabilite în tratate și de către Consiliul European, fără a aduce atingere caracterului specific al politicii de securitate și apărare a anumitor state membre și ținând seama de interesele de securitate și apărare ale tuturor statelor membre”, au convenit liderii, la rubrica dedicată securității și apărării.
Pregătindu-se pentru o Uniune mai mare și mai puternică, liderii au consacrat în agenda strategică faptul că noua realitate geopolitică evidențiază importanța extinderii ca investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate.
“Procesul de extindere a dobândit un nou dinamism. Atât UE, cât și țările care aspiră la aderare au acum responsabilitatea de a valorifica la maximum această oportunitate și de a comunica acest lucru în mod clar. Uniunea Europeană va urma o abordare a aderării bazată pe merit, cu stimulente concrete. Ea va sprijini țările care aspiră la aderare să îndeplinească criteriile de aderare cu ajutorul unor instrumente adecvate și va utiliza toate posibilitățile pentru a face să avanseze în continuare integrarea lor treptată. De asemenea, va încuraja eforturile de reformă, în special în ceea ce privește statul de drept, precum și integrarea regională, relațiile de bună vecinătate, reconcilierea și soluționarea diferendelor bilaterale. În paralel, Uniunea Europeană va întreprinde reformele interne necesare pentru a se asigura că politicile noastre sunt adaptate viitorului și finanțate în mod durabil și că instituțiile UE continuă să funcționeze și să acționeze în mod eficace”, au transmis liderii.
O Europă prosperă și competitivă: piața unică – cel mai important atu, frâul liber spiritului antreprenorial european și orientarea către următorul cadru financiar multianual
Sub pilonul unei Europei prospere și competitive, statele membre au convenit să consolideze competivitatea, reafirmând obiectivul de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic, realizând cu succes tranziția climatică și pe cea digitală, fără a lăsa pe nimeni în urmă
“În lumea hipercompetitivă de astăzi, trebuie să dăm frâu liber spiritului antreprenorial european. Europa este continentul oamenilor care acționează, produc și inovează. Încrederea în capacitatea întreprinderilor noastre de a transforma riscurile în oportunități va da un impuls investițiilor, va stimula creșterea economică și va face din Europa un lider mondial în industriile și tehnologiile verzi și digitale”, au precizat liderii
Următorul cadru financiar multianual al Uniunii, a cărui propunere bugetară liderii UE o doresc până la data de 1 iulie 2025, va trebui să reflecte aceste priorități, asigurându-se că bugetul UE este adaptat viitorului și că la provocările europene se oferă răspunsuri europene. În acest sens, liderii s-au angajat să depună eforturi în vederea introducerii de noi resurse proprii.
“Ne vom consolida suveranitatea în sectoare strategice și vom transforma Europa într-o putere tehnologică și industrială, promovând în același timp o economie deschisă. Vom elimina decalajele cu care ne confruntăm în materie de creștere, productivitate și inovare în raport cu partenerii internaționali și cu principalii noștri concurenți. Acest lucru necesită un efort semnificativ la nivel de investiții colective, care să mobilizeze atât finanțare publică, cât și finanțare privată, inclusiv prin intermediul Băncii Europene de Investiții”, au precizat cei 27 de șefi de stat sau de guvern.
În agenda strategică adoptat, liderii consacră piața unică drept cel mai important atu, motorul pe termen lung al prosperității și convergenței, care permite realizarea de economii de scară.
“Prin urmare, o vom aprofunda în continuare, în special în domeniile energiei, finanțelor și telecomunicațiilor. Vom elimina obstacolele rămase, în special în ceea ce privește serviciile și bunurile esențiale, și vom asigura accesul egal la piața unică prin îmbunătățirea conectivității. Vom asigura un cadru echilibrat și eficace privind ajutoarele de stat și concurența, pentru a menține integritatea pieței unice și condiții de concurență echitabile. IMM-urile vor rămâne esențiale pentru structura economică și socială a Europei. Pentru a debloca potențialul de investiții necesar, vom accelera integrarea financiară prin realizarea uniunii piețelor de capital și finalizarea uniunii bancare. Vom crea piețe europene de capital cu adevărat integrate, care să fie accesibile și atractive pentru toți cetățenii și toate întreprinderile și să aducă beneficii tuturor statelor membre. Învățând din experiență, nu vom permite subminarea piețelor noastre deschise”, au mai convenit liderii.
Sub angajamentul “Mergem înainte împreună”, documentul Agendei Strategice adoptat de liderii europeni se încheie profetic: “Destinul nostru se află în propriile noastre mâini. Avem talentul, curajul și viziunea pentru a ne modela cu succes viitorul. Această agendă strategică este angajamentul nostru comun de a lucra fără echivoc în slujba cetățenilor noștri și de a ne îndeplini obiectivul întemeietor de pace și prosperitate”.
CONSILIUL EUROPEAN
Liderii UE au adoptat o foaie de parcurs pentru reforma internă a Uniunii în perspectiva extinderii: Procesul de reformă va merge în paralel cu cel de extindere
Published
2 months agoon
June 28, 2024Reuniți la Bruxelles pentru un summit al Consiliului European cu mize semnificative pentru viitorul mandat al instituțiilor europene, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat o foaie de parcurs pentru reformele interne ale Uniunii Europene în perspectiva extinderii UE, aceasta fiind una dintre cele patru decizii majore adoptate, alături de Agenda Strategică 2024-2029, pachetul de numiri în funcțiile cheie de la vârful UE și un acord comun de securitate UE – Ucraina.
Documentul a fost adoptat ca parte a demersurilor de consolidare a Uniunii şi a suveranităţii acesteia pentru îndeplinirea obiectivelor asumate pe termen lung, a capacităţii de acţiune în raport cu provocările complexe, precum şi în contextul pregătirii pentru extindere.
“Pentru ca UE să devină mai puternică și pentru a se consolida suveranitatea europeană, Consiliul European subliniază nevoia de a întreprinde lucrările pregătitoare și reformele necesare pe plan intern pentru a îndeplini ambițiile pe termen lung ale Uniunii și pentru a aborda aspectele-cheie legate de prioritățile și politicile sale, precum și capacitatea sa de a acționa în fața unei noi realități geopolitice și a unor provocări din ce în ce mai complexe”, se arată în concluziile adoptate de Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Donald Tusk, Klaus Iohannis și ceilalți lideri europeni.
Liderii au reafirmat, asemenea concluziilor din trecut, că “aceste lucrări ar trebui să avanseze în paralel cu procesul de extindere, întrucât atât Uniunea, cât și viitoarele state membre trebuie să fie pregătite în momentul aderării”.
În acest scop, Consiliul European a stabilit o foaie de parcurs pentru lucrările viitoare prin care Comisia Europeană este invitată să prezinte, să prezinte, până în primăvara anului 2025, analize aprofundate ale politicilor care să conțină elemente operaționale cu privire la patru direcții de lucru: valori și apărarea și statului de drept, politici axate pe competitivitate și suveranitate strategică, buget și propunerea privind cadrul financiar multianual care să fie prezentate până la 1 iulie 2025 și guvernanță.
De asemenea, Consiliul European invită Consiliul să continue lucrările și să prezinte, până în iunie 2025, un raport privind acțiunile ulterioare, reflectând asupra acestor patru direcții de lucru. Consiliul European va analiza progresele înregistrate în iunie 2025 și va oferi orientări suplimentare, după caz.
“Viitoarele state membre și UE trebuie să fie pregătite în momentul aderării”, a fost punctul de plecare al acestor discuții, conform concluziilor adoptate în decembrie anul trecut de către liderii europeni, care au decis că procesul de extindere și reformarea Uniunii vor “înainta în paralel”.
De altfel, Consiliul European de la Granada din octombrie 2023 s-a încheiat cu adoptarea declarației prin care liderii europeni au pus bazele lansării procesului de reflecție privind agenda strategică 2024-2029 și au statuat că extinderea UE este “o investiție geostrategică” și că “atât UE, cât și viitoarele state membre trebuie să fie pregătite”. În ceea ce o privește, România a punctat că susține un proces paralel al avansării extinderii și al eficientizării funcționării UE, în limitele actuale ale tratatelor.
Concrete & Design Solutions
Volodimir Zelenski, întrevedere cu premierul italian: Am discutat despre reconstrucția Ucrainei, concentrându-ne pe refacerea sistemului energetic
Zelenski și Scholz au discutat la reuniunea de la Ramstein despre extinderea cooperării în domeniul apărării, inclusiv producția comună de armament
Emmanuel Macron și Olaf Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina „atât timp cât este necesar” și cer „revenirea la pace” în Orientul Mijlociu
Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei
Jens Stoltenberg cere mai multe arme pentru Ucraina: „Este modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război”
Partidul Socialiștilor Europeni: O politică de coeziune ambițioasă este esențială pentru creșterea convergenței sociale și pentru succesul pe termen lung al UE
Ministrul Economiei: Accesul la piața israeliană va fi facilitat pentru companiile românești prin eliminarea barierelor comerciale legate de standardele de conformitate israeliene
UE acordă ajutor umanitar în valoare de 40 milioane de euro pentru pregătirile de iarnă în Ucraina
Eurodeputatul Gabriela Firea a votat în PE pentru creșterea bugetului dedicat programelor care sprijină sănătatea și drepturile femeilor
România, pregătită de iarna care urmează. Ministrul Sebastiajn Burduja: Depozitele de gaz, umplute în proporție de 96,53%
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Klaus Iohannis și Maia Sandu au semnat, la Chișinău, Declarația Comună pentru reziliența Republicii Moldova, recunoscând pașii importanți ai Chișinăului “pe calea europeană”
Definind un final de deceniu de “mare risc”, Ursula von der Leyen asigură că va numi un comisar european pentru apărare: Trebuie să ne gândim la UE ca fiind un “proiect de securitate”
Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL
Trending
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Social-democrații europeni și cei ai cancelarului german Olaf Scholz îl susțin pe Victor Negrescu în obținerea poziției de vicepreședinte în Comisia Europeană
- POLITICĂ2 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă a fost desemnat candidat la alegerile prezidențiale de Biroul Politic Național al PNL
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă, la Forumul Globsec: România, o poveste de succes în care adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna țara într-o perioadă dificilă