Prima provocare pentru noul agent guvernamental la Curtea de Justiție UE: România, trimisă în judecată de Comisia Europeană alături de Franța și Germania

Comisia Europeană a decis să trimită Franța, Germania, Ungaria Italia, România și Marea Britanie în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru nerespectarea valorilor-limită convenite pentru calitatea aerului și pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depășire a acestor valori, măsură ce survine în contextul în care agentul guvernamental al României la CJUE, Răzvan Horațiu Radu, a fost înlocuit printr-o decizie a prim-ministrului Viorica Dăncilă, cu Costin Radu Canţăr.

FOTO: European Commission

România, alături de Ungaria și Italia sunt trimise în fața Curții de Justiție din cauza nivelurilor ridicate persistente de particule în suspensie (particulate matter – PM10), informează Comisia Europeană într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Valorile-limită stabilite în legislația UE privind calitatea aerului înconjurător (Directiva 2008/50/CE) ar fi trebuit atinse în 2010 și, respectiv, 2005.

Celelalte țări – Franța, Germania și Marea Britanie – sunt trimise în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea valorilor-limită pentru dioxidul de azot (NO2) și pentru neadoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depășire a acestor valori. 

România are un nou agent guvernamental pentru CJUE: Răzvan Horaţiu Radu, înlocuit de Costin Radu Canţăr printr-o decizie a premierului

Trimiterea României în fața CJUE privind valorile limită pentru calitatea aerului va reprezenta prima provocare pe care o avea de gestionat noul agent guvernamental al României la Curtea de Justiție a UE, Costin Radu Canțar, care l-a înlocuit în funcție pe Răzvan Horațiu Radu, aflat în această poziție din anul 2013.

Decizia, care i-a aparținut premierului Viorica Dăncilă, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, informează Adevărul.

Potrivit sursei citate, Costin Radu Canţăr a dat în 2016 examen pentru admiterea în corpul diplomatic, dar nu a reuşit nici după contestaţii să obţină calificativul necesar la proba scrisă.  Totodată, el a fost avocat în Baroul Dolj, de unde a fost suspendat la cerere în 2013, pentru a deveni inspector de concurenţă. 

Reacția lui Răzvan Horațiu Radu: ”După 11 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene am fost  condamnați de CJUE doar o singură dată”

Răzvan Horaţiu Radu este magistrat de carieră şi ocupa din 19 ianuarie 2013 funcţia de Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Între anii 2007-2011, Horațiu Radu a fost Agent Guvernamental al României pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

FOTO: Ministerul Afacerilor Externe

Ulterior, Răzvan Horațiu Radu a reacționat într-un comunicat remis Ziare.com în care a precizată că lasă în urmă ”11 ani de activitate de reprezentare a României în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și a Curții de Justiție a Uniunii Europene”. 

”Le mulțumesc pe această cale tuturor celor care au pus umărul la o prestație cât mai bună a României. Le mulțumesc totodată miniștrilor care mi-au acordat sprijin necondiționat și premierilor României care au  aprobat pozițiile  de reprezentare: Lazăr Comănescu, Titus Corlățean, Cristian Diaconescu, Leonard Orban, Bogdan Aurescu, Bogdan Mănoiu, Teodor Baconschi, Adrian Cioroianu, Ana Birchall, Teodor Meleșcanu, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Victor Ponta, Mihai Răzvan Ungureanu, Dacian Cioloș. Ordinea este aleatorie și sper că n-am omis pe nimeni dintre cei care au contat cu adevărat și mi-au sprijinit activitatea”, a spus Radu.

Horațiu Radu evidențiază și faptul că România, de când este țară membră UE, nu a fost condamnată de CJUE decât o singură dată, neplătind încă vreo sancțiune pentru nerespectarea legislației europene.

“După 11 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene am fost condamnați de CJUE doar o singură dată și nu am plătit încă vreo sancțiune pentru nerespectarea legislației europene. Nu este o performanță ușor de trecut cu vederea, mai ales că nu sunt multe state care se pot lăuda cu asta”, a mai transmis Horațiu Radu.

 

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.