PRIMUL RAPORT ANTICORUPTIE UE. Olanda – probleme de coruptie in tranzactiile comerciale internationale. Economia subterana – peste 70 miliarde de dolari

olanda raport CEOlanda, tara europeana care a pus la zid Romania pentru problemele legate de coruptie, are la randul ei, probleme. Cel putin asa rezulta din primul Raport anticoruptie dat publicitatii de Comisia Europeana la nivelul UE, analizat de caleaeuropeana.ro. Astfel, Tara laleleor se confrunta cu o economie subterana de 9 la suta din PIB, adica 70 de miliarde de dolari. La acest lucru se adauga si problemele cu tranzactiile comerciale internationale.

Comisia Europeană a dat publicităţii un raport pe tema corupţiei la nivelul UE, comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom subliniind ca nu exista zone fara coruptie in UE.

Astfel, primul raport anticoruptie pentru statele membre UE  critica Olanda pentru adoptarea tardiva de catre politicieni a noilor norme privind transparenta finantarii.

Raportul Comisiei sugereaza  extinderea  categoriilor de bunuri detinute de alesii olandezi  care trebuie declarate. Comisia sugereaza ca Olanda ar trebui sa isi concentreze eforturile asupra cazurilor de coruptie din tranzactiile comerciale internationale.

In cazul olandezilor, economia subterana ajunge la 9,1% din PIB-ul tarii, adica aproximativ 70 de miliarde de dolari. Potrivit Bancii Mondiale, PIB-ul Olandei se ridica la 772 miliarde de dolari, in 2012, ocupand locul 18 in lume.

Alaturi de analiza situatiei din fiecare stat membru UE, Comisia prezinta si doua sondaje de opinie. Potrivit acestora, 61% dintre olandezi cred ca fenomenul coruptiei este larg raspandit in tara lor de origine, iar 2%, fata de media europeana de 4%, dintre respondenti sustin ca le-a fost ceruta mita in ultimul an.

Eforturile Guvernului de combatere a coruptiei sunt eficiente in 31% din cazuri, iar 24% dintre olandezi vad coruptia ca pe o problema serioasa si foarte serioasa in desfasurarea afacerilor.

Comisia Europeana puncteaza totodata ca, intr-un raport realizat in perioada 2011-2012 privind coruptia in administratia publica, doar 1% dintre respondenti au raportat fapte de coruptie la nivelul autoritatilor publice, media UE fiind de 10%.

Capitolele consacrate fiecărei țări, sunt disponibile accesând linkul: http://ec.europa.eu/anti-corruption-report.

Detalii despre primul raport anticoruptie, aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.