Connect with us

U.E.

Programul politic al conservatorilor germani după epoca Angela Merkel: Fondul de redresare a UE nu este o poartă de intrare într-o “Uniune a datoriilor”. Germania va contracara voința de putere a Chinei ”în strânsă cooperare” cu SUA

Published

on

© Armin Laschet/ Facebook

Cu trei luni înaintea alegerilor care vor marca încheierea celui de-al patrulea, şi ultimul, mandat al cancelarului Angela Merkel, conservatorii germani CDU și CSU şi-au prezentat luni programul electoral, care exclude orice creştere de impozite, susține ca planul de redresare a UE să nu fie o intrare într-o Uniune a datoriilor promite acţiuni de combaterea a schimbărilor climatice şi contracararea Chinei ”în strânsă cooperare” cu SUA, consemnează France Presse și Politico Europe.

Programul de ”stabilitate şi reînnoire”, un text de 139 de pagini prezentat luni de candidatul la succesiunea Angelei Merkel, Armin Laschet, și de liderul CSU din Bavaria, Markus Söder, va fi baza de negociere pentru formarea unei eventuale coaliţii după alegerile generale din 26 septembrie, informează și Agerpres.

Conform sondajelor, conservatorii Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi ai filialei bavareze a acesteia, Uniunea Creştin-Socială (CSU), sunt favoriţii scrutinului, în faţa Verzilor.

Potrivit Politico Europe, cinci capitole din programul de guvernare prezentat de liderii CDU și CSU sunt importante: politica externă, schimbările climatice, digitalizarea și birocrația, taxele și politica fiscală.

Politica externă, în prim plan

La capitolul politică externă se observă o schimbare de ton a conservatorilor germani faţă de China, deşi Angela Merkel a efectuat mai multe vizite în această ţară pentru a promova exporturile germane, iar la sfârşitul anului trecut a susţinut semnarea acordului UE-China privind investiţiile, demers între timp suspendat.

“Pandemia a arătat că provocările noastre nu sunt naționale, ci globale”, a spus Laschet, adăugând că “de aceea, am plasat în mod deliberat Europa și afacerile internaționale la începutul programului nostru”.

”Cea mai mare provocare de politică externă şi de securitate astăzi este reprezentată de Republica Populară Chineză”, se arată în programul conservatorilor germani, care descriu Beijingul drept ”un concurent, un partener de cooperare, dar şi un rival sistemic”, asemenea documentelor programatice ale Uniunii Europene și concluziilor recente ale summitului dintre Uniunea Europeană și SUA

Prin urmare, Germania va trebui ”să contracareze voinţa de putere a Chinei în strânsă cooperare” cu SUA, iar una dintre priorităţi va fi protejarea ”proprietăţii intelectuale”, se precizează în document.

Tonul este la fel de dur faţă de Rusia, despre care conservatorii germani afirmă că ”sfidează valorile noastre” şi a încălcat dreptul internaţional prin anexarea Crimeei.

Schimbări climatice

În chestiunea combaterii schimbărilor climatice, pentru atingerea neutralităţii emisiilor de CO2 în anul 2045, alianţa CSU-CDU promite dezvoltarea mobilităţii electrice, a hidrogenului şi a carburanţilor de sinteză în transportul rutier. Totuşi, în program nu se mai regăseşte interzicerea din anul 2035 a motoarelor pe combustie, nici măcar a celor diesel. În schimb, CDU-CSU doreşte o creştere a costurilor certificatelor pentru emisiile de carbon la nivel european.

Digitalizare și birocrație

Potrivit manifestului lor, CDU și CSU intenționează să dea un impuls economiei după pandemie prin introducerea unui “an fără birocrație” pentru antreprenorii care tocmai au înființat un start-up și “reducerea birocrației la minimum” în al doilea an al unei companii, “aplicându-se în primul rând la anumite reglementări fiscale și cerințe de documentare”.

În ceea ce privește infrastructura digitală, conservatorii au promis să “creeze o rețea 5G la nivel național în întreaga Germanie până în 2025 și să ofere un total de 15 miliarde de euro pentru rețele gigabit până în 2025”.

Programul include, de asemenea, un angajament de a adopta o “lege spațială” care va ajuta întreprinderile mici și mijlocii să se echipeze și să concureze în cadrul proiectelor orbitale.

CDU/CSU promit că nu vor mări taxele

În ciuda provocărilor determinate de pandemie în raport cu economia și societatea, Laschet a insistat că nu se pune problema unor taxe mai mari.

Manifestul se declară în favoarea “economiei sociale de piață în locul redistribuirii socialiste”. Acesta spune că, mai ales în urma pandemiei, statul ar trebui să facă un pas înapoi pentru a face loc mai multă libertate și mai puține reglementări.

În loc de noi taxe, atât Laschet, cât și Söder au declarat că politicile de stimulare a creșterii economice ar trebui să creeze veniturile necesare pentru a plăti factura pentru COVID-19.

Politica fiscală: Next Generation EU nu este o intrare într-o uniune a datoriilor

În schimb, CDU/CSU dorește ca Germania să revină la un buget echilibrat “cât mai repede posibil”.

Orice discuție despre modificarea frânei datoriei, consacrată prin constituție , care limitează deficitul structural al guvernului la 0,35% din PIB – va fi scoasă din discuție dacă Laschet va deveni cancelar.

Laschet și aliații săi sunt, de asemenea, dornici să sublinieze o linie fermă în ceea ce privește datoria europeană. Emisiunea comună de datorie a UE pentru programul Next Generation EU trebuie să fie unică.

“Nu este o intrare într-o uniune a datoriilor – și nu trebuie să devină niciodată una”, declară manifestul, înainte ca președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să efectueze o vizită la Berlin, pentru a marca aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență al Germaniei, cu granturi în valoare de 25,6 miliarde de euro.

Manifestul a afirmat, de asemenea, un angajament față de independența Băncii Centrale Europene.

“Politicile monetare și fiscale trebuie să rămână separate”, se afirmă în document.

Săptămâna trecută, într-un interviu acordat în marja Brussels Forum 2021, Armin Laschet, candidatul alianței conservatoare formate din Creștin Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială (CSU) la funcția de cancelar al Germaniei, și-a descris stilul politic ca fiind un melanj între ”sobrietatea” Angelei Merkel și ”pasiunea” lui Emmanuel Macron pentru reforme la nivel european. De altfel, Laschet va moșteni de la Merkel un nou tratat de cooperare franco-germană, semnat la Aachen, orașul natal al noului lider al CDU, el insuși fiind un promotor al unei Uniuni Europene puternice și a unui parteneriat franco-german consolidat în această direcție.

Prim-ministru al celui mai industrializat land german, Renania de Nord, Armin Laschet este un veteran al politicii germane și europene, având deopotrivă o experiență legislativă și executivă.

El a fost membru al Bundestagului în perioada 1994-1998, pentru a deveni membru al Parlamentului European din 1999 și până în anul 2005, unde a activat în Comisia pentru bugete și în Comisia pentru afaceri externe.

Din 2017 este prim-ministru al Renaniei de Nord, iar în ianuarie 2021 a devenit lider al CDU, fiind considerat un aliat al Angelei Merkel.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Dan Motreanu

Dan Motreanu, printre inițiatorii propunerii grupului PPE care ar urma să asigure fermierilor români subvenții PAC apropiate de cele primite de fermierii din țările din vestul și sudul Europei

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Eurodeputatul Dan Motreanu a aprobat împreună cu colegii din grupul PPE din Parlamentul European documentul referitor la agricultură în Uniunea Europeană prin care popularii europeni susțin ”majorarea sumelor alocate de UE pentru agricultură, distribuția corectă a banilor între țările membre, sprijinirea tinerilor fermieri, creșterea veniturilor agricultorilor”.

Documentul a fost prezentat la Congresul european al tinerilor fermieri, unde m-am numărat printre invitați.

”Partidul Popular European (PPE) este și va rămâne apărătorul fermierilor și al comunităților rurale”, a precizat Motreanu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Grupul PPE susține majorarea bugetului alocat pentru Politica Agricolă Comună (PAC), argumentând că ”fermierii asigură siguranța alimentară a UE”, în pofida multiplelor crize care arată că aceștia au nevoie de sprijin suplimentar.

”Vrem creșterea sprijinului pentru tinerii fermieri pentru a asigura reînnoirea generațională. Am obținut deja majorarea alocărilor pentru tinerii fermieri cu 20 de milioane de euro prin bugetul UE pe anul 2024”, amintește eurodeputatul.

Popularii europeni susțin distribuția echitabilă a banilor din PAC între țărilor UE. Parlamentul European a aprobat propunerea privind egalizarea subvențiilor PAC în toate statele membre. ”În acest fel, sumele acordate fermierilor români ar urma să crească și să fie cât mai apropiate de cele din statele din vestul si sudul Europei. M-am numărat printre inițiatorii propunerii și am avut sprijinul PPE”, anunță Motreanu.

În viziunea grupului PPE, ”fermierii trebuie să primească un preț echitabil pentru munca lor și să nu mai fie dezavantajați în relația cu marile companii comerciale”.

”Directiva de abordare a practicilor comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare cu alimente a fost aprobată cu sprijinul PPE. Printre practicile comerciale interzise se numără: plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor sau refuzul contractelor scrise. Pentru ca fermierii din UE să rămână competitivi, PPE vrea condiții de concurență echitabile. Orice țară care exportă în UE trebuie să respecte aceleași reguli pe care le stabilim pentru fermierii din UE”, explică europarlamentarul.

În cele din urmă, documentul adoptat de popularii europeni stipulează că ”trecerea la economia verde trebuie susținută prin investiții în agricultura de înaltă performantă, nu prin reglementări împotriva fermierilor”.

Continue Reading

U.E.

EU4Health: 4 milioane de euro pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru refugiații ucraineni din România și alte nouă țări din UE

Published

on

© European Union, 2022/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană lansează miercuri, 6 decembrie, un proiect finanțat cu 4 milioane de euro prin programul EU4Health, pentru a contribui la îmbunătățirea accesului la asistență medicală pentru refugiații ucraineni și persoanele strămutate care beneficiază de protecție temporară în Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România și Slovacia.

Proiectul este sprijinit de Comisie, împreună cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acesta se va derula pe o perioadă de 24 de luni și are ca scop consolidarea capacității sistemelor naționale de sănătate pentru a face față afluxului de persoane care fug de războiul din Ucraina și pentru a îmbunătăți accesul pacienților la sistemele naționale de sănătate în perioada de protecție temporară. Unele dintre inițiativele care vor fi desfășurate în comun de cei trei parteneri includ sprijinul acordat autorităților naționale de sănătate pentru a extinde acoperirea medicală pentru refugiați, inclusiv prin vaccinare. Integrarea lucrătorilor din domeniul sănătății strămutați din Ucraina în forța de muncă din domeniul sănătății din țările gazdă, precum și eforturile de a stabili și consolida rețelele de astfel de lucrători pentru a le permite să ofere asistența medicală specifică de care au nevoie refugiații sunt, de asemenea, priorități ale proiectului.

Acest proiect reprezintă un alt pas important pentru a cimenta cooperarea UE-Ucraina în domeniul sănătății, după ce Comisia și Ministerul Sănătății din Ucraina au semnat un Acord de cooperare în domeniul sănătății în iunie 2023.

Continue Reading

NATO

Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români se opun ideii ca România iasă din UE și NATO. Roexit-ul, în creștere, fiind susținut de 25% dintre cetățeni

Published

on

© MApN

Peste șapte din zece români sunt de părere că România nu ar trebui să se retragă din Uniunea Europeană (70,3%) și din Alianța Nord-Atlantică (77,3), însă aproape 20%, respectiv 25%, consideră că țara noastră ar trebui să se retragă din NATO, respectiv UE, relevă datele unui sondaj de opinie INSCOP Research, realizat la comanda New Strategy Center. În același timp, un sondaj Eurobarometru dat publicității de Parlamentul European cu șase luni înainte de alegerile europene arată că 69% dintre români consideră că România a beneficiat de apartenența la UE, iar 75% ar merge la vot dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână. Prin comparație cu un sondaj similar realizat de INSCOP în luna martie, se observă o diminuare a susținerii apartenenței europene și euro-atlantice a României. În urmă cu nouă luni, trei sferturi dintre români se opuneau ideii ieșirii României din Uniunea Europeană (76,8%), iar patru din cinci români erau împotriva ieșirii din NATO (80%).

“În ciuda valului masiv de dezinformare, românii nu cred că ieșirea din NATO sau UE este o opțiune, ceea ce reprezintă un element cu adevărat pozitiv. Se observă însă o diminuare a culpabilizării Rusiei în cea ce privește declanșarea războiului din Ucraina, indicator ce coboară sub 50% și un echilibru între cei care cred că Ucraina, respectiv Rusia, vor câștiga războiul, atitudine determinată de percepția că ofensiva Ucrainei din acest an nu și-a atins obiectivele”, a spus George Scutaru, director general New Strategy Center, în contextul sondajului INSCOP publicat miercuri, 6 decembrie.

“Trebuie remarcat, ca aspect negativ, faptul că 35,5% dintre cei chestionați consideră că trimiterea de mai multe trupe ale NATO și SUA în România ar supăra Rusia, un procent important, în timp ce 57,1% au o părere bună despre acest fapt, cam tot atâția cât privesc Rusia drept o amenințare la adresa României (56,4%). Merită de remarcat și faptul că doar 1 din 2 români și-ar apăra țara în cazul unui conflict, societatea fiind astfel împărțită clar asupra acestui subiect. Toate aceste răspunsuri ar trebui să dea de gândit responsabililor politici și militari. Avem nevoie de campanii de informare care să explice românilor de ce sunt necesare trupe NATO în România, ce obligații avem în cadrul NATO și de ce este în interesul României să susțină Ucraina, pentru că alternativa de a-i avea vecini pe ruși, în cazul înfrângerii Ucrainei, este perspectiva cea mai sumbră pentru interesele de securitate ale României”, a adăugat Scutaru.

Principalele date reieșite din sondajul INSCOP:

Vinovatul pentru războiul din Gaza

Întrebați cine cred că este principalul vinovat de declanșarea conflictului din Gaza, 35.7% dintre respondenți indică Hamas, 9.6% – SUA, 9% – Israel, 7.1% – țările arabe, 6.6% – Rusia, iar 4.2% – Iran. 25.7% nu știu, iar 2.1% nu răspund la această întrebare.

Vinovatul pentru războiul din Ucraina

49.8% dintre români cred că Rusia este principalul vinovat de declanșarea războiului din Ucraina. 14.6% menționează SUA, 8.8% Ucraina, 4.6% NATO, iar 2.9% UE. Nu știu sau nu răspund la această întrebare 19.4% dintre cei chestionați.

Câștigătorul războiului din Ucraina

34.5% dintre respondenți sunt de părere că Ucraina va câștiga războiul, în timp ce 32.6% cred că Rusia va fi învingătoare, iar 32.9% nu știu sau nu răspund.

Soluții pentru încheierea războiului din Ucraina

64.7% dintre participanții la sondaj sunt de acord cu afirmația ”pentru a se opri războiul, Rusia ar trebui să se retragă și să returneze Ucrainei teritoriile ocupate”, în timp ce 24.5% sunt de părere că ”pentru a se opri războiul, Ucraina ar trebui să facă anumite concesii Rusiei”. 10.1% din totalul eșantionului nu pot aprecia sau nu știu, iar 0.7% nu răspund.

Temeri cu privire la războiul din Ucraina

Rugați să indice care este cea mai mare temere privind războiul din Ucraina, 41.6% dintre respondenți menționează creșterea prețurilor și a costului vieții, 23.9% atacarea de către Rusia  a unor țări membre NATO. 19.5% declară că nu au nicio temere, iar 12.1% sunt îngrijorați de creșterea numărului de refugiați. 3% nu știu sau nu răspund.

Surse de informații cu privire la războiul din Ucraina

53.3% dintre români se informează despre războiul din Ucraina de la televizor. 16.5% urmăresc informații pe această temă de pe rețelele sociale. Spun că nu prea îi interesează subiectul 11.7% dintre cei chestionați. 9.9% își iau informațiile din ziare din și site-uri internaționale, iar 7.3% din ziare și site-uri românești. Ponderea non-răspunsurilor la această întrebare este 1.3%.

Percepția cu privire la informațiile referitoare la războiul din Ucraina

29.8% dintre români consideră că informațiile care circulă astăzi la noi în țară despre războiul din Ucraina sunt în general corecte, în timp ce 42.1% sunt de părerea contrarie.  20.8% declară că nu urmăresc evenimentele din Ucraina. 7.3% nu știu sau răspund la această întrebare.

Țara care reprezintă un pericol pentru România

Întrebați ce țară cred că reprezintă un pericol pentru România, 56.4% menționează Rusia, 8.6% Ungaria, 8.2% SUA, 6.6% China, 4% Ucraina, 0.9% Germania. 15.3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

21.9% cred că Rusia reprezintă un pericol pentru România în foarte mare măsură, 34.9% în mare măsură, 21.4% în mică măsură, 18% în foarte mică măsură / deloc. Ponderea non-răspunsurilor este de 3.9%.

Ieșirea din Uniunea Europeană

25.7% dintre respondenți cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană, în timp ce 70.3% se opun unei astfel de idei. 4% dintre cei chestionați nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Ieșirea din NATO

18.9% dintre respondenți cred că România ar trebui să iasă din NATO, în timp ce 77.3% împărtășesc părerea contrarie. 3.8% nu știu sau nu răspund.

Trimiterea de trupe NATO în România

57.1% dintre români au o părere bună despre faptul că NATO și SUA trimit mai multe trupe în România, deoarece ne apără de Rusia. 35.5% au o părere proastă, deoarece trimiterea de trupe NATO și SUA în România va supăra Rusia. 7.4% nu știu sau nu răspund.

Atitudine personală în cazul unui război

În cazul unui război în care Romania ar fi atacată, 50.5% dintre români declară că ar lupta să-și apere țara, 11.8% spun că s-ar ascunde până trece războiul, iar 19.4% că ar emigra. 5.6% declară că și-ar scoate un certificat medical ca să fie inapți de luptă. 4.7% aleg varianta altceva, iar 8% nu știu sau nu răspund.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu3 hours ago

Dan Motreanu, printre inițiatorii propunerii grupului PPE care ar urma să asigure fermierilor români subvenții PAC apropiate de cele primite de fermierii din țările din vestul și sudul Europei

ROMÂNIA3 hours ago

Autoritățile locale au la dispoziție 500 milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare, pentru investiții în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile

MAREA BRITANIE4 hours ago

Înaintea vizitei lui David Cameron în SUA, Marea Britanie anunță noi sancțiuni împotriva a zeci de firme care furnizează echipamente militare Rusiei: Îl vor lovi pe Putin acolo unde îl doare

U.E.5 hours ago

EU4Health: 4 milioane de euro pentru a îmbunătăți asistența medicală pentru refugiații ucraineni din România și alte nouă țări din UE

NATO5 hours ago

Sondaj INSCOP: Peste 70% dintre români se opun ideii ca România iasă din UE și NATO. Roexit-ul, în creștere, fiind susținut de 25% dintre cetățeni

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

”Uniți în diversitate”: Comisia Europeană dă forță mottoului UE printr-un apel la acțiune împotriva tuturor formelor de ură, în contextul proliferării discursurilor și infracțiunilor motivate de ură

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Cătălin Predoiu, către omologii din UE: Trebuie să avem curajul să luăm decizia corectă și dreaptă de a extinde spațiul Schengen cu România și Bulgaria

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Grecia și Turcia trebuie să-și consolideze încrederea reciprocă, subliniază Recep Tayyip Erdogan înaintea unei vizite la Atena: Nu există vreo problemă pe care nu o putem rezolva prin dialog

ROMÂNIA7 hours ago

Sebastian Burduja: Încă un pas înainte către recuperarea circuitului nuclear integrat în cadrul Nuclearelectrica, un operator puternic și strategic

U.E.8 hours ago

Ministrul german al Apărării: Livrările de sisteme de apărare antiaeriană și muniție către Ucraina sunt întârziate, dar creștem capacitățile

ROMÂNIA1 day ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA2 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending