Protecția bunurilor digitale defecte cumpărate online și finanțarea partidelor politice, subiecte aflate pe agenda europarlamentarilor în săptămâna 20-24 noiembrie

În săptămâna 20-24 noiembrie Parlamentul European se va reuni la Bruxelles unde deputații europeni vor avea întâlniri în cadrul comisiilor și grupurilor politice.

Foto: CaleaEuropeana.ro/ Parlamentul European

Pe agenda acestora se vor afla teme precum protecția bunurilor digitale defecte cumpărate online, finanțarea partidelor politice, reînnoirea parteneriatului cu Africa, etc, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.

Glifosat. O petiție a unei inițiative cetățenesti europene care solicită interzicerea la nivel european a controversatului erbicid glifosat va fi discutată cu petiționarii în cadrul unei audieri publice. Parlamentul a respins în octombrie o înnoire pe o perioadă de zece ani a licenței pentru glifosat și a propus o interdicție totală până în 2022. Statele membre ale UE vor vota cu privire la o reînnoire de cinci ani pe 27 noiembrie. (Luni)

Cumpărături online: protecția împotriva bunurilor digitale defecte. Comisiile pentru piața internă și afaceri juridice vor decide cu privire la normele UE de protejare a cumpărătorilor online atunci când conținutul digital, cum ar fi muzica sau jocurile descărcate, nu funcționează corect. Aceste prevederi includ soluții pentru perioadele de rambursare și acordare a garanției. (Marți) 

Televiziune și radio online. Un regulament care facilitează distribuirea programelor TV și radio online în UE va fi supus la vot în cadrul Comisiei pentru afaceri juridice. Problemele legate de drepturile de autor pot împiedica în prezent difuzarea transfrontalieră a programelor TV și radio online. (Marți)

Controlul exporturilor produselor cu dublă utilizare. Comisia pentru comerț internațional va vota pentru intensificarea controlului exporturilor de bunuri și tehnologii care au aplicații civile legitime, dar care pot fi folosite și pentru tortură, arme de distrugere în masă sau terorism. Acestea includ tehnologii de supraveghere cibernetică, produse chimice, armuri rezistente la explozivi, echipamente radio și lasere. (Joi)

Finanțarea partidelor politice europene. Modificări privind regulile de finanțare a partidelor și fundațiilor politice din UE vor fi supuse votului în cadrul Comisiei pentru afaceri constituționale. Scopul acestora este de a spori transparența, de a împiedica apartenența la mai multe partide, de a combate abuzul asupra contribuţiilor contribuabililor și de a facilita recuperarea fondurilor care sunt cheltuite incorect. (Joi)

BCE / Draghi. Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, va prezenta și va dezbate cu Comisia pentru afaceri economice și monetare perspectiva băncii asupra evoluțiilor economice și monetare din zona euro. Deputații europeni ar putea, de asemenea, să aducă în discuţie măsurile de eliminare treptată a achiziţiilor de obligațiuni și alte măsuri non-standard de politică monetară, și dezechilibrele între băncile centrale naționale din zona euro. (Luni)

Reînnoirea parteneriatului cu Africa. Pentru a discuta noi răspunsuri la provocările cu care se confruntă Africa și soluții pentru dezvoltarea parteneriatului UE-Africa, Parlamentul European organizează o conferință la nivel înalt cu liderii africani și europeni. Printre reprezentanții sectorului privat și ai societății civile se numără și câștigătorul premiului Saharov în anul 2014, Dr. Denis Mukwege. O conferință de presă cu președintele PE Antonio Tajani și alți lideri este programată pentru ora 16.30 (ora României). (Miercuri)

Agenda președintelui. Antonio Tajani, Președintele Parlamentului European, va prezida marți o întâlnire a Conferinței președinților grupurilor politice din Bulgaria, pentru a pregăti viitoarea Președinție a Consiliului. Miercuri, președintele Tajani se va întâlni cu președintele Republicii Centrafricane, Faustin-Archange Touadéra. Joi, va susține discursul de deschidere la primul Summit European al Educaţiei Antreprenoriale, iar vineri va participa la sesiunea plenară a Summit-ului Parteneriatului Estic, care va reuni șefii de stat sau de guvern din statele membre ale UE și ai celor șase țări din Parteneriatul Estic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.