Connect with us

Dan Motreanu

Protejarea apicultorilor români de concurența neloială, integrată cu succes de eurodeputatul Dan Motreanu într-un dosar ce vizează modificarea Directivei privind mierea

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Viziunea europarlamentarului Dan Motreanu de a-i proteja pe apicultorii români de concurența neloială a fost integrată cu succes într-un proiect de raport ce a fost supus la vot în Comisia de agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European. 

„Proiectul nostru de raport a integrat cu succes viziunea mea și a PPE de a-i proteja pe apicultorii noștri de concurența neloială, de a oferi o transparență crescută consumatorilor, de a interzice procedurile care deteriorează calitatea mierii, precum și de a reduce importurile de miere frauduloasă. Am votat în Comisia de agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European dosarul ce vizează modificarea Directivei privind mierea”, a transmis deputatul european într-o postare pe pagina oficială de Facebook,

Mai multe detalii cu privire la raport: 

  • Raportul adoptat în comisia parlamentară este mult mai ambițios decât propunerea originală a Comisiei Europene, stabilind obligația de a trece pe etichetă, nu doar originea mierii, ci și procentajul corespunzător în greutate al mierii în funcție de proveniență.
  • Calitatea mierii este strict legată de originea acesteia iar numeroase importuri din țări non-UE, cum ar fi China, promovează tipuri de miere care au la bază sirop de zahăr.
  •  Mai mult, pentru a detecta mai ușor frauda și a facilita efectuarea de controale, am votat un sistem de trasabilitate consolidat și armonizat la nivelul Uniunii Europene.
  • Dacă sistemul va fi implementat în următorii ani, cetățenii noștri vor avea certitudinea că achiziționează miere adevărată, iar producătorii vor primi un preț corect pentru produsele lor de cea mai înaltă calitate, stimulând totodată dezvoltarea apiculturii.
  • Nu în ultimul rând, albinele, în procesul de a genera miere, efectuează o funcție esențială, acea de a poleniza culturile noastre, contribuind astfel la securitatea alimentară europeană.

 

Dan Motreanu

Parlamentul European a aprobat “Mecanismul de stimulare a talentelor” pentru a sprijini regiunile confruntate cu plecarea tinerilor, anunță Dan Motreanu, responsabil din partea grupului PPE

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Europarlamentarul Dan Motreanu a afirmat joi că a obținut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare.

“Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care a fost responsabil din partea grupului PPE, a fost aprobat, Motreanu precizând că acest vot reprezintă “o probă concretă a solidarității europene”.

”Capcana dezvoltării talentelor afectează 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populația UE. Din păcate și șapte din cele opt regiuni din România sunt afectate de declinul demografic. Comisia Europeană are în vedere proiecte pilot prin care se oferă asistență finanțată 100% de UE. Un proiect este axat pe formarea, atragerea și reținerea lucrătorilor calificați, iar al doilea este axat pe sprijinirea regiunilor din care tinerii sunt mai predispuși să plece. Statele UE vor fi susținute, prin instrumentul de sprijin tehnic (IST), să pună în aplicare reforme pentru a aborda problema reducerii populației în vârstă de muncă, lipsa competențelor necesare și pentru a răspunde nevoilor pieței locale”, a afirmat Dan Motreanu (PNL, PPE).

Prin amendamentele depuse și votate de Parlamentul European se solicită următoarele:

– Asistența tehnică personalizată să fie extinsă atât la toate cele 46 de regiuni aflate deja în „capcana dezvoltării talentate”, cât și la toate cele 36 de regiuni care riscă să se confrunte cu o „capcană a dezvoltării talentate” în viitor.

– Comisia Europeană să înființeze un grup operativ responsabil de punerea în aplicare a Mecanismului de stimulare a talentelor.

– Noua perioadă de programare a politicii de coeziune să includă crearea unui fond UE dedicat care să abordeze problema exodului creierelor.

– Comisia Europeană să faciliteze investițiile sociale și teritoriale prin excluderea cofinanțării naționale a fondurilor de coeziune pentru regiunile aflate într-o „capcană de dezvoltare”.

– Comisia Europeană să reintroducă Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) sub umbrela fondurilor de coeziune și să aloce cel puțin 5 % din resursele politicii de coeziune la nivel național pentru zonele rurale.

– Comisia Europeană și statelor membre să identifice stimulentele și scutirile fiscale pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în regiunile europene care fac parte din „capcana dezvoltării talentelor”.

Continue Reading

Dan Motreanu

România folosește fonduri europene pentru sprijinirea fermierilor și modernizarea infrastructurii agricole, subliniază Dan Motreanu

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

România folosește fonduri europene pentru sprijinirea fermierilor și modernizarea infrastructurii agricole, a evidențiat eurodeputatul Dan Motreanu, care a anunțat că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale lansează astăzi trei sesiuni de proiecte din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricolă Comună (PAC).

Sesiunile de proiecte vizează:

  • Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri -250 de milioane de euro. Solicitările pot fi depuse până pe 31 ianuarie 2024.
  • Construcția, exinderea sau modernizarea rețelei de drumuri de interes local– 200 de milioane de euro. Pot depune proiecte comunele și asociațiile acestora. Solicitările pot fi depuse până pe 29 februarie 2024.
  • Construcția, exinderea sau modernizarea drumurilor agricole către ferme – 100 de milioane de euro. Pot depune proiecte unitățile administrativ teritoriale și asociațiile acestora. Solicitările pot fi depuse până pe 29 februarie 2024.

Planul Strategic al României pentru Politica Agricolă Comună se ridică la aproape 15 miliarde de euro și vizează îmbunătățirea competitivitatea fermierilor

Printre altele, acesta va sprijini dezvoltarea surselor de energie regenerabilă și va crește valoarea adăugată a produselor agricole.

Fermele cu mai puțin de 50 de hectare vor primi, de asemenea, o plată redistributivă suplimentară. România utilizează 41% din bugetul de dezvoltare rurală pentru a încuraja practicile ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată pentru a proteja biodiversitatea.

Se preconizează că 611.000 de hectare de teren vor fi acoperite de astfel de practici. Pentru a menține atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone prin finanțarea întreprinderilor și a infrastructurii.

Continue Reading

Dan Motreanu

Comisia pentru dezvoltare regională din PE a adoptat raportul eurodeputatului Dan Motreanu de sprijinire a regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă și plecarea tinerilor

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Uniunea Europeană vine în sprijinul regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare, a subliniat eurodeputatul Dan Motreanu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Comisia pentru dezvoltare regională din Parlamentul European a adoptat ”Mecanismul de stimulare a talentelor, raport pentru care europarlamentarul a fost responsabil din partea grupului PPE.

Comisia Europeană are în vedere proiecte pilot prin care se oferă asistență finanțată 100% UE. Un proiect este axat pe formarea, atragerea și reținerea lucrătorilor calificați, iar al doilea este axat pe sprijinirea regiunilor din care tinerii sunt mai predispuși să plece.

Prin amendamentele depuse, eurodeputații acestei comisii solicită ca asistența tehnică personalizată să fie extinsă atât la toate cele 46 de regiuni aflate deja în „capcana dezvoltării talentate”, cât și la toate cele 36 de regiuni care riscă să se confrunte cu o „capcană a dezvoltării talentate” în viitor.

În viziunea lor, Comisia Europeană trebuie să înființeze un grup operativ responsabil de punerea în aplicare a Mecanismului de stimulare a talentelor.

De asemenea, ei sugerează ca noua perioadă de programare a politicii de coeziune să includă crearea unui fond UE dedicat care să abordeze problema exodului creierelor.

”Invităm Comisia să faciliteze investițiile sociale și teritoriale prin excluderea cofinanțării naționale a fondurilor de coeziune pentru regiunile aflate într-o <<capcană de dezvoltare>>. Solicităm Comisiei să reintroducă Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) sub umbrela fondurilor de coeziune și să aloce cel puțin 5 % din resursele politicii de coeziune la nivel național pentru zonele rurale”, a mai explicat Dan Motreanu.

În cele din urmă, Comisia Europeană și țările membre ar trebui să identifice stimulentele și scutirile fiscale pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în regiunile europene care fac parte din „capcana dezvoltării talentelor”.

Raportul eurodeputatul Dan Motreanu vine în contextul în care în Europa sunt afectate 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populația UE. Din păcate și șapte din cele opt regiuni din România sunt afectate de declinul demografic.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ENERGIE13 mins ago

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

ENERGIE2 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

ROMÂNIA20 hours ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA20 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA21 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE1 day ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA1 day ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA1 day ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA1 day ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

ROMÂNIA20 hours ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA21 hours ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO5 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA5 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA1 week ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending