Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen trasează liniile de acțiune pentru reducerea riscurilor în relația cu China: Este ”partener comercial”, ”o putere militară” și ”un actor global cu idee divergentă despre ordinea mondială”

Published

on

Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă o strategie de reducere a riscurilor în relația cu China, axată pe trei piloni: apărarea ”intereselor economice legitime” ale UE, dialog pentru a gestiona diferențele de viziune și diversificarea împreună cu partenerii europeni.  

Într-un discurs organizat de Consiliul European pentru Relații Externe și de Institutul Mercator pentru Studii privind China și susținut cu trei săptămâni înainte de vizita sa în Beijing pentru a participa alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, la summitul UE-China, aceasta a criticat statul chinez pentru că ”a devenit mai puțin primitor cu companiile străine”, în special cele europene, și  a semnalat că acest colos asiatic nu poate fi privit ”doar ca un partener comercial sau ca pe o putere industrială, ci și ca un concurent tehnologic, o putere militară, un actor global cu o idee distinctă și divergentă despre ordinea globală”.

China nu mai este aceeași țară ca acum zece ani. Economia sa, politicile sale și amprenta sa globală s-au schimbat. Prin urmare, pentru a înțelege corect China, trebuie să stabilim în primul rând datele corecte. (…) Relația noastră cu China este un factor determinant pentru prosperitatea noastră economică și securitatea națională viitoare. Cu două războaie care fac ravagii chiar în afara granițelor Uniunii noastre – în Ucraina și în Gaza. Și cu o perspectivă economică incertă. În aceste vremuri turbulente, este mare nevoie de stabilitate strategică în modul în care ne raportăm la China. Iar pentru aceasta, trebuie să fim sinceri în evaluarea modului în care China evoluează”, și-a început președinta Comisiei Europene discursul susținut la scurt timpă după ce președintele american Joe Biden, aliat al UE, a avut o întâlnire în San Fancisco cu omologul chinez Xi Jinping, în urma căreia au stabilit să comunicarea prezidențială directă

Aceasta a analizat postura economică a statului chinez, înainte de a trece la cea diplomatică și cea militară.

Traiectoria economică a Chinei se schimbă profund. Țara se îndreaptă spre o perioadă de creștere mai lentă. Iar dezechilibrele economice din China sunt extrem de importante pentru noi astăzi. În 2022, excedentul comercial al Chinei cu UE a fost cel mai mare din istorie, puțin sub 400 de miliarde de euro. Actualul său excedent comercial global este cel mai mare pe care l-a avut vreo țară în istorie. Iar acesta este rezultatul intenționat al politicilor Chinei. Politica industrială a Chinei de astăzi nu creează doar actori industriali mult mai competitivi. Supracapacitățile din industriile protejate inundă piețele globale și pot submina baza noastră industrială. Paradigmele <<autonomiei>> și <<integrării civil-militare>> au repercusiuni substanțiale pentru întreaga lume”, semnalează și acuză Ursula von der Leyen.

Ea remarcă că ”aceste tendințe interne din China sunt însoțite de o poziție mai agresivă în străinătate”, inclusiv în Europa.

China a recurs din ce în ce mai mult la coerciție comercială, la boicotarea produselor europene și la controlul exporturilor de materii prime esențiale. Gândiți-vă doar la pregătirea recentă a unor potențiale restricții la exportul de galiu și germaniu, care sunt esențiale pentru bunuri precum semiconductorii și panourile solare. Acest lucru arată că, deși nu dorim să ne decuplicăm de China, trebuie să reducem riscurile unor segmente ale relației noastre”, consideră președinta Comisiei Europene.

Referindu-se la postura diplomatică și cea militară ale Chinei, oficialul european constată că Beijingul ”urmărește o ordine globală care este sino-centrică și ierarhică”.

Ea promovează o agendă care minimalizează reglementările universale, susținând în același timp întâietatea intereselor naționale. Iar acest lucru se opune propriilor noastre interese și valori. Trebuie să recunoaștem că există un element explicit de rivalitate în relația noastră. Dar această rivalitate nu trebuie să fie ostilă. Ea poate fi constructivă. Așadar, trebuie să fim echilibrați și strategici în răspunsul nostru. Cooperarea cu China în probleme globale este posibilă și se întâmplă. Gândiți-vă la schimbările climatice. Economiile noastre se află în stadii foarte diferite pe calea către emisii zero. Dar atât China, cât și Europa sunt de acord cu necesitatea unei acțiuni globale împotriva schimbărilor climatice. (…) Există loc pentru a defini împreună reguli și soluții comune pentru provocările pe care le împărtășim cu toții”, este invitația la cooperare lansată de von der Leyen.

În pofida acestui aspect, președinta Comisiei Europene recunoaște că ”opiniile Chinei cu privire la <<arhitectura globală de securitate>>  nu sunt în mod implicit aliniate cu ale noastre”.

Acestea sunt motivele pentru care UE își fondează acțiunile pe cei trei piloni menționați mai sus.

”În ceea ce privește apărarea intereselor noastre, munca noastră începe chiar aici, acasă. Industriilor și companiilor tehnologice europene le place concurența globală. Acestea știu că este bună pentru afaceri. Creează locuri de muncă bune aici, în Europa. Iar noi lucrăm pentru a ne consolida propria competitivitate. Concurența este o invitație la ascuțirea fierăstrăului nostru. Ea ar trebui să scoată la iveală ce e mai bun din noi. Dar concurența este adevărată doar atâta timp cât este corectă”, a continuat von der Leyen.

Ea a făcut trimitere la ”marile îngrijorări referitoare la corectitudinea și vulnerabilitățile de securitate în sectorul tehnologiilor curate”, punând accentul pe vehiculele electrice din China, în legătură cu care UE a demarat o anchetă cu privire la subvențiile oferite de Beijing acestui sector.

”Există o supracapacitate clară în China, iar această supracapacitate va fi exportată. Mai ales dacă supracapacitatea este determinată de subvenții directe și indirecte. Această situație se va agrava pe măsură ce economia Chinei va încetini, iar cererea internă nu va crește. Acest lucru denaturează piața noastră. Și, așa cum nu acceptăm denaturarea din interior, nu ar trebui să o acceptăm nici din exterior. Acesta este motivul pentru care am lansat ancheta anti-subvenție privind vehiculele electrice chinezești. Europa este în favoarea concurenței, dar nu pentru o cursă dincolo de limitele admise”, a fost mesajul tranșant al Ursulei von der Leyen. 

În pofida reacției ferme, oficialul european a exprimat deschiderea de a aborda dezacordurile prin dialog, făcând trecerea la cel de-al doilea pilon.

”Obiectivul nostru este de a obține condiții de concurență echitabile în relația noastră comercială cu China. Iar acest lucru se va afla în centrul summitului nostru cu China de la începutul lunii decembrie. Vom merge în China cu bună credință. Nu ne vom sfii niciodată să ne exprimăm îngrijorările.  Dar trebuie să lăsăm spațiu pentru o discuție despre o relație mai ambițioasă, care să fie în beneficiul ambelor părți. Și vom continua să colaborăm cu China cu privire la modul în care putem face concurența mai corectă și mai disciplinată. Povestea relațiilor noastre cu China nu este încă pe deplin scrisă. Nimic nu este prestabilit, noi avem posibilitatea de a acționa, iar China este capabilă de schimbare. Așteptăm acțiuni din partea Chinei pentru a soluționa dezechilibrele actuale și sunt convins că acest lucru ar fi, de asemenea, în interesul pe termen lung al Chinei”, a detaliat ea.

Cel de-al treilea pilon face trimitere la reducerea riscului este diversificarea, folosind Global Gateway ca portal între UE și țările terțe pentru a spori reziliența lanțurilor de aprovizionare și pentru a investi în lanțurile valorile locale, în capacitățile locale de prelucrare a materiilor prime.

Capacitatea Chinei de a influența lumea – în bine sau în rău – a crescut exponențial în ultimii zece ani, de când președintele Xi a ajuns la putere. Nu putem privi China doar ca pe un partener comercial sau ca pe o putere industrială. Ci și ca un concurent tehnologic, o putere militară, un actor global cu o idee distinctă și divergentă despre ordinea globală. Așadar, dacă vrem să înțelegem corect China, trebuie să fim capabili să o înțelegem în toată complexitatea sa. Trebuie să înțelegem transformările continue ale Chinei, dacă vrem să obținem stabilitate strategică în relația noastră”, a conchis președinta Comisiei Europene.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

COMISIA EUROPEANA

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Published

on

© European Union 2023

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au făcut joi un apel la “pornirea apărării europene și la “o apărare europeană” care să reflecte nivelul de ambiție al “Uniunii noastre geopolitice”.

Cei doi lideri instituționali s-au adresat reuniunii anuale a Agenției Europene de Apărare.

“Liderii vor să le transmită clar cetățenilor lor că vom fi alături de ei pentru a le asigura siguranța și securitatea. Avem nevoie de o adevărată apărare europeană pentru mai multă securitate. Trebuie să construim un triunghi virtuos – de obiective comune și capacități operaționale îmbunătățite”, a spus Charles Michel, într-un discurs.

Șeful Consiliului European consideră că a sosit momentul să creăm o adevărată uniune a apărării, însoțită de o “veritabilă piață unică a apărării”.

Această piață unică a apărării ar trebui să se concentreze asupra a două obiective în viitor, și anume sprijinul militar pentru Ucraina și clădirea apărării europene.

În ceea ce o privește, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei, a indicat în discursul ei că pentru pregătirea industrială în domeniul apărării este necesar “un reflex european mai puternic”, de la planificare la achiziții.

“Strategia industrială europeană în domeniul apărării va sprijini acest reflex pe patru direcții”, a spus ea, enumerându-le: concentrare strategică, reguli mai bune, dublă utilizare și finanțare.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Guvernul britanic respinge ideea de a readera la UE după ce Ursula von der Leyen a sugerat că generația mai tânără va putea “repara” greșeala Brexit

Published

on

© Ursula von der Leyen/ Twitter

Downing Street a negat că Brexitul este în pericol, în pofida sugestiilor preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform cărora următoarea generaţie ar putea pune Regatul Unit pe calea readerării la Uniunea Europeană, relatează DPA, potrivit Agerpres.

În cadrul unui eveniment găzduit Politico Europe la Bruxelles, von der Leyen a spus că ”direcţia călătoriei” este clară şi a sugerat că generaţia mai tânără va putea ”repara” greşeala reprezentată de ieşirea Regatului Unit din UE.

Întrebată dacă premierul Rishi Sunak este de acord cu această afirmaţie, purtătoarea de cuvânt a Downing Street 10 a răspuns: ”Nu. Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit luăm în calcul, chiar acum, cum să ne consolidăm sistemul privind migraţia”.

”Graţie libertăţilor noastre legate de Brexit le garantăm pacienţilor în Regatul Unit că pot avea acces la medicamente mai rapid, că există o mai mare bunăstare a animalelor. Ne concentrăm foarte mult pe asta”, a adăugat reprezentanta executivului de la Londra.

Întrebată dacă Brexitul este în pericol, ea a răspuns negativ.

Desemnarea fostului premier David Cameron în funcţia de ministru de externe al Regatului Unit şi apelul acestuia ca ţara sa să fie ”un prieten, un vecin şi cel mai bun partener posibil” al Uniunii Europene au cauzat îngrijorări în rândul susţinătorilor Brexitului.

Şeful diplomaţiei britanice a avut miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, care se ocupă de chestiunile privind Brexitul la nivelul executivului european.

“Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la chestiunile care ne interesează pe amândoi, inclusiv sprijinul pentru Ucraina, Acordul de retragere și maximizarea oportunităților oferite de Acordul de comerț și cooperare”, a scris Cameron, pe platforma X (ex-Twitter).

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea și consolidarea drepturilor călătorilor care achiziționează pachete de servicii

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a adoptat o serie de propuneri menite să îmbunătățească experiența pasagerilor și a călătorilor prin consolidarea drepturilor acestora.

Conform unui comunicat al instituției, noile norme se vor baza pe lecțiile învățate, inclusiv pe experiențele recente ale crizei provocate de pandemia de COVID-19 și ale falimentului grupului de voiaje Thomas Cook în 2019, care au avut un impact major atât asupra călătorilor, cât și asupra pieței călătoriilor. În special, acestea vor clarifica normele privind rambursarea atunci când zborurile sau călătoriile multimodale sunt rezervate printr-un intermediar, astfel încât pasagerii să fie mai bine protejați împotriva anulărilor.

Acestea vor asigura, de asemenea, călătorii mai ușoare, în special cele care implică diferite servicii de călătorie sau moduri de transport, asigurându-se că pasagerii au acces la sprijin direct și informații îmbunătățite în timp real, de exemplu cu privire la întârzieri și anulări.

Se acordă o atenție deosebită nevoilor pasagerilor cu handicap sau cu mobilitate redusă pentru a aborda și a facilita trecerea de la un mod de transport la altul și pentru a îmbunătăți asistența de calitate acolo unde este necesar.

”UE dispune de cele mai puternice cadre privind drepturile pasagerilor din lume, dar acest lucru nu înseamnă că nu ar trebui să facem și mai bine, învățând din mai mult de un deceniu de experiență în acest domeniu. Pe lângă îmbunătățirea modului în care normele existente sunt aplicate și respectate, intenționăm să eliminăm trei lacune principale în ceea ce privește aceste propuneri: În primul rând, să se asigure că pasagerii sunt la fel de bine protejați și îngrijiți atunci când își rezervă biletele la intermediari; în al doilea rând, extinderea protecției la pasagerii care combină diferite moduri de transport într-o singură călătorie; și, în al treilea rând, să intensifice asistența specială pentru pasagerii cu handicap și să se asigure că dreptul acestora de a călători cu demnitate este respectat”, a subliniat Adina Vălean, comisar pentru transporturi.

Propunerile adoptate se axează pe 3 aspecte:

1. Întărirea drepturilor consumatorilor

Pasagerii care călătoresc cu avionul, cu trenul, cu vaporul sau cu autobuzul se bucură deja de o protecție recunoscută la nivel mondial prin drepturile pasagerilor din UE. Aceștia au, de exemplu, dreptul la redirecționare, rambursare, despăgubiri și/sau asistență (în funcție de circumstanțe) în cazul în care călătoria este perturbată. Cu toate acestea, persistă unele lacune în normele actuale, în timp ce deficiențele în ceea ce privește punerea în aplicare și asigurarea respectării legislației împiedică pasagerii să beneficieze pe deplin de aceste drepturi.

Propunerea de revizuire a regulamentelor privinddrepturilepasagerilor abordează aceste probleme prin consolidarea mecanismelor de punere în aplicare și prin introducerea unor norme pentru pasagerii aerieni care și-au rezervat zborurile printr-un intermediar, inclusiv în ceea ce privește rambursarea. 

Propunerea privind drepturile pasagerilor în contextul călătoriilor multimodale stabilește, de asemenea, pentru prima dată, noi norme de protecție a pasagerilor care utilizează diferite tipuri de transport, cum ar fi autobuzele, trenurile și avioanele, toate în cadrul unei singure călătorii. Pasagerii se vor bucura de drepturi de informare mai bune înainte și în timpul acestor călătorii, inclusiv în ceea ce privește duratele minime de legătură între diferitele servicii de transport. În plus, în cazul în care au cumpărat călătoria multimodală în cadrul unui contract de transport, aceștia vor avea dreptul la asistență din partea transportatorului în cazul pierderii legăturilor. 

Se acordă o atenție deosebită nevoilor pasagerilor cu handicap sau cu mobilitate redusă. Persoanele cu mobilitate redusă care trec de la un mod de transport la altul în timpul călătoriei vor fi asistate la punctele de legătură de către transportatori și operatorii terminalelor atunci când călătoresc în temeiul unui singur contract de transport sau când călătoresc prin noduri multimodale pentru călători. În cazul în care o companie aeriană obligă un pasager cu handicap sau o persoană cu mobilitate redusă să călătorească însoțit de o persoană, deoarece pasagerul are nevoie de asistență pentru a respecta cerințele de siguranță a aviației (de exemplu, pentru a fixa centura de siguranță), compania aeriană va fi obligată să transporte însoțitorul gratuit și, atunci când este practic, să așeze persoana respectivă lângă pasagerul pe care îl asistă. Acest drept există deja atunci când cetățenii europeni călătoresc cu trenul, vaporul sau autobuzul/autocarul.

2. Protecția călătorilor care achiziționează pachete de servicii

Odată cu revizuirea Directivei din 2015 privind pachetele de servicii de călătorie, protecția călătorilor care achiziționează pachete de servicii va fi mai eficace în viitor, în special în situații de criză, învățând învățămintele desprinse din pandemia de COVID-19. Modificările propuse vor oferi călătorilor drepturi mai puternice și mai clare și vor clarifica obligațiile și responsabilitățile organizatorilor de pachete de servicii de călătorie.

Unele dintre noile norme se referă la:

  • În ceea ce privește rambursările, există un lanț de furnizori de servicii, organizatori de pachete de servicii și călători. Călătorii vor avea în continuare dreptul la rambursare în termen de 14 de zile. Acest lucru va fi facilitat deoarece organizatorii de pachete, dintre care majoritatea sunt întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), vor avea dreptul la o rambursare din partea prestatorilor de servicii în termen de 7 de zile. Faptul că aceștia primesc rambursarea în termen de o săptămână le permite, la rândul lor, să își ramburseze clienții în termen de două săptămâni în total.
  • Aconturile efectuate de călători pentru pachete nu pot depăși 25 % din prețul pachetului, cu excepția cazului în care organizatorii se confruntă cu costuri care justifică un acont mai mare, de exemplu, deoarece aceștia trebuie să plătească în avans companiei aeriene prețul integral al biletului. Organizatorii nu pot solicita plata totală mai devreme de 28 de zile înainte de începerea derulării pachetului.
  • Călătorii cărora li se oferă un voucher vor primi informații clare cu privire la faptul că pot solicita rambursarea și vor fi informați cu privire la caracteristicile voucherului înainte de a-l accepta. Aceste vouchere vor fi rambursate automat dacă nu sunt utilizate înainte de sfârșitul perioadei lor de valabilitate. În plus, titlurile valorice și drepturile de rambursare vor fi acoperite de protecția în caz de insolvență.
  • Informații mai clare: Turiștii vor primi informații clare cu privire la măsura în care o combinație de servicii de călătorie constituie un pachet, cine este răspunzător în caz de probleme, precum și cu privire la drepturile lor în calitate de călători care achiziționează pachete de servicii.

3. Îmbunătățirea serviciilor de informare cu privire la călătoriile multimodale și crearea unui spațiu european comun al datelor privind mobilitatea

Multimodalitatea, sau combinația de moduri de transport, poate reduce emisiile globale generate de transport, permițând călătorilor să aleagă cel mai eficient și mai durabil mod de transport. Revizuirea Regulamentului delegat privind serviciul de informare cu privire la călătoriile multimodale (MMTIS) la nivelul UE va facilita găsirea de către pasageri, prin intermediul serviciilor de informare cu privire la călătorii, a informațiilor în timp real cu privire la diferite moduri de transport și accesul la actualizări în timp real în timpul călătoriei, de exemplu cu privire la întârzieri și anulări. De asemenea, vor fi disponibile noi tipuri de informații, cum ar fi dacă bicicletele pot fi transportate în tren și accesibilitatea, inclusiv pentru călătorii cu handicap sau cu mobilitate redusă.

În conformitate cu Strategia europeană privind datele și sprijinită de programul Europa digitală, inițiativa privind un spațiu european comun al datelor privind mobilitatea (EMDS), adoptată tot miercuri, va facilita accesul, punerea în comun și partajarea datelor din sursele existente și viitoare de date privind transporturile și mobilitatea.

Aceasta va permite accesul la date în timp real și partajarea acestora, permițând publicului călător să rămână la curent cu situația transportului și cu condițiile de trafic, permițându-i să își planifice mai bine călătoriile.

Aceasta va permite, de asemenea, actorilor publici și privați să dezvolte servicii de transport inovatoare și elaborarea de politici bazate pe date în domeniul transporturilor.  

Aproximativ 13 miliarde de pasageri care călătoresc cu avionul, cu trenul, cu autocarul, cu autobuzul sau cu feribotul în fiecare an în UE beneficiază de drepturile pasagerilor din UE și mulți alții utilizează transportul local. Se preconizează că această cifră va ajunge la 15 miliarde până în 2030 și la aproape 20 miliarde până în 2050.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA1 hour ago

România ”este pregătită să joace un rol de lider în efortul global” de triplare a capacității de producție a energiei regenerabile până în 2030, anunță Sebastian Burduja

ROMÂNIA3 hours ago

Raport testare PISA: Elevii din România, cu mult sub nivelul european la cunoștințele de matematică, citit și științe

CONSILIUL UE3 hours ago

România sprijină extinderea competențelor Parchetului European, instituție cu rol important în combaterea criminalității organizate, a punctat Alina Gorghiu în cadrul reuniunii cu omologii din UE

CHINA3 hours ago

Înaintea summitului UE-China, ministrul de externe Wang Yi pledează în fața ambasadorilor țărilor UE pentru ”dialog și cooperare reciproc avantajoasă” pentru a evita ”o confruntare a blocurilor”

POLITICĂ4 hours ago

Lansarea Institutului de Studii Populare. Dan Motreanu: Istoria PNL a fost marcată de modernizarea României, alianța țării cu statele democratice, apartenența la Europa. Avem misiunea să apărăm aceste valori

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu: Cooperarea cu SUA a transformat securitatea energetică într-unul din principalii piloni ai Parteneriatului nostru Strategic

U.E.5 hours ago

Actul privind infrastructura Gigabit: Statele membre adoptă o poziție pentru implementarea mai rapidă a rețelelor de mare viteză în UE

ENERGIE5 hours ago

George Agafiței, director pentru afaceri instituționale și sustenabilitate al PPC, a fost ales președinte al Asociației Române pentru Energie Eoliană

COMUNICATE DE PRESĂ6 hours ago

Reprezentanții ICI București au susținut un curs de Cyber Diplomacy în cadrul Interregional CyberDrill pentru Europa și Asia-Pacific, eveniment dedicat îmbunătății capacităților de răspuns la incidente de securitate informatică

COMUNICATE DE PRESĂ6 hours ago

eMAG aniversează 22 de ani. Oricine intră pe site sau în aplicație în perioada 5-7 decembrie și ”învârte” roata aniversară poate câștiga garantat, în fiecare zi, timp de trei zile

ROMÂNIA8 hours ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA1 day ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO1 week ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN2 weeks ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

Trending