Raport Freedom House: 30 de guverne își manipulează online cetățenii

Organizația Freedon House și-a prezentat astăzi raportul anual privind libertatea pe internet, analizând modul în care anumite guverne și-au manipulat cetățenii folosind internetul.

Potrivit studiului „Libertatea pe internet 2017“, realizat în 65 de ţări de organizaţia neguvernamentală pentru pentru apărarea libertăţilor fundamentale, 30 de guverne au folosit tehnici de manipulare pe internet în ultimul an pentru a distorsiona informaţiile online, faţă de 23 în anul precedent.   Respectivele manipulări includ folosirea comentatorilor plătiţi, a trolilor, a conturilor automate („bots“) sau a unor site-uri de ştiri false.

Pentru al treilea an consecutiv, China se situează în fruntea ţărilor care manipulează pe internet, ca urmare a creşterii cenzurii şi a luptei împotriva anonimatului online, precum şi a întemniţării disidenţilor care îşi exprimă opinia online.  

„Utilizarea comentatorilor plătiţi şi a conturilor automate pentru difuzarea propagandei guvernamentale a fost iniţial dezvoltată de China şi Rusia, însă acum este un fenomen global“, a declarat Michael Abramowitz, preşedintele Freedom House.

Nici Statele Unite nu sunt cruţate. „Dacă mediul online din SUA a rămas dinamic şi divers, prevalenţa dezinformării şi a conţinutului partizan a avut un impact semnificativ“ , precizează raportul, care adaugă că „jurnaliştii care au contestat poziţiile lui Donald Trump s-au confruntat cu hărţuirea online“.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.