Connect with us

Rareș Bogdan

Rareș Bogdan, la deschiderea expoziției ”30 Years of Freedom in Romania”: Sângele curs în 1989 pentru democrație va continua să curgă până când se va face dreptate

Published

on

© Rareș Bogdan/Facebook

Luptătorilor pentru libertate la Revoluția din 1989 le datorăm să nu mai permitem urmașilor torționarilor să sfâșie România și să acapareze instituții, este mesajul transmis marți de eurodeputatul Rareș Bogdan (PNL, PPE), liderul delegației României în grupul PPE al Parlamentului European, în cadrul expoziției dedicată marcării a 30 de ani de la căderea comunismului în România, organizată la Bruxelles. 

,,Respect adevăraţilor luptători pentru libertatea noastră, celor ce au crezut și continuă să creadă că România merită totul! Instantanee de la expoziția organizată la Bruxelles, în Parlamentul European, de Delegația EPP România. După 30 de ani de libertate, am invitat 30 de revoluționari din orașe-martir. Printre ei sunt Doru Mărieș, Lucian Căldăraru, Romeo Dunca, Marian Moroșanu… Sunt 30 de ani de libertate în care acești oameni au luptat pentru adevăr și continuă să lupte. Le port un respect profund”, scrie eurodeputatul pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a mai spus că ,,încă așteptăm cu toții adevărul, cel juridic” pentru că, altfel, ,,inima noastră ne-a spus de mult cum stau lucrurile”. 

,,De această dată, adevărul înseamnă dreptate. Nu poate fi altfel. Sângele din 1989 a curs pentru a avea dreptul la democrație. Până nu se va face justiție, el va continua să curgă”, a precizat Rareș Bogdan. 

În cadrul evenimentului de marți seară, 30 de revoluționari și-au spus poveștile dureroase despre 1989.

,,Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, evenimentele din 1989 s-au soldat, în total, cu 5.205 victime, dintre care 1.116 morți și 4.089 de răniți. Din cei 1.116 morți, 159 au căzut până în 22 decembrie, orele 12.09 (fuga lui Ceaușescu de la sediul CC). Cel mai mare număr de morți a fost la Timișoara. Printre ei, 50 de copii. Le datorăm dreptul de a vorbi liberi. Le mai datorăm ceva: să nu mai permitem urmașilor torționarilor, colegilor lor ideologici, să sfâșie România, să acapareze instituții, să jefuiască atât cât a mai rămas din vatra noastră.
Mulțumesc Doru Mărieș, Oreste Teodorescu, Paul Cozighian! Mulțumesc colegilor din Delegația EPP România!”, a mai spus șeful delegației României în grupul popularilor europeni. 


Delegația română din grupul PPE din Parlamentul European a găzduit, marți, la sediul PE din Bruxelles, o expoziție dedicată marcării a 30 de ani de la căderea comunismului în România.

Intitulată ”30 Years of Freedom in Romania. Exbihition opening”, expoziția a fost deschisă de eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE în Parlamentul European.

Tot din partea grupului PPE a luat cuvântul și eurodeputatul Marian-Jean Marinescu, precum și alți membri din cadrul delegației române din grupul PPE.

De asemenea, intervenții au fost susținute și de reprezentanții asociațiilor revoluționare, Doru Mărieș, Lucian Căldăraru și Toma Velici, precum și de jurnaliștii Oreste Teodorescu și Paul Cozighian.

România marchează anul acesta, alături de celelalte țări din fostul bloc comunist, 30 de ani de la prăbușirea regimurilor totalitariste în Europa de Est și începutul procesului de unitate europeană.

Din cadrul delegației române din grupul PPE fac parte zece eurodeputați PNL (Rareș Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Daniel Buda, Gheorghe Falcă, Vasile Blaga, Dan Motreanu, Cristian Bușoi, Marian-Jean Marinescu și Vlad Nistor), doi europarlamentari PMP (Traian Băsescu și Eugen Tomac) și doi eurodeputați UDMR (Iuliu Winkler și Vincze Lorant).

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Rareș Bogdan

Rareș Bogdan: Am cerut Comisiei Europene, în numele Delegației EPP România din PE, măsuri reale pentru salvarea producătorilor români de cereale

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE din Parlamentul European, a cerut Comisiei Europene „măsuri reale” pentru salvarea producătorilor români de cereale,  „care se uită la porumbul lor cum putrezește, deoarece piața e plină de cereale din Ucraina”, potrivit unui mesaj postat pe Facebook.

„Comisia ar trebui să cumpere cerealele din Ucraina și sa le trimită în Africa sau alte zone unde foametea face ravagii, iar noi să facem mămăligă sau să hrănim animalele cu ce crește în țara noastră, este de părere eurodeputatul Rareș Bogdan.

„Știu de la colegul Daniel Buda, ale cărui poziții in Comisia de Agricultură sunt remarcabile, că mulți cultivatori de cereale din România și alte țări est-europene înregistrează pierderi uriașe din cauza războiului din Ucraina, deoarece produsele din țara invadată de Putin sunt scutite de taxe vamale, deci mai ieftine, și fac concurență cerealelor din UE”, afirmă acesta.

Eurodeputatul mai explică că pentru multe exploatații s-au folosit bani europeni, dar subvenția nu acoperă costurile de producție, iar fermierii nu pot desface pe piață din cauza produselor din Ucraina mai ieftine și sunt pe marginea falimentului, având de achitat și rate la bănci, și facturi către furnizori.

În cele din urmă, Rareș Bogdan subliniază că eurodeputații români din grupul PPE sunt solidari cu drama poporului ucrainean, iar România este în prima linie a demersurilor umanitare menite să salveze o națiune din fața terorismului practicat de Kremlin. Cu toate astea, ei cer Comisiei Europene „măsuri concrete de îndată pentru fermierii aflați în proximitatea graniței cu Ucraina, a căror existență este pusă în pericol!”.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan speră că președinția suedeză a Consiliului UE va evidenția unitatea europeană prin aderarea României la Schengen: Românii au suportat destulă umilință prin refuzul nejustificat al Austriei

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, liderul delegației române din Grupul PPE din Parlamentul European, speră că România va fi primită în spațiul Schengen în timpul președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene, ”deoarece românii au suportat destulă umilință prin refuzul nejustificat al Austriei de a respecta normele europene”.

”Suedia a preluat șefia Consiliului UE, prioritățile sale sună bine, mai rămâne să nu fie doar intenții, deoarece românii au suportat destulă umilință prin refuzul nejustificat al Austriei de a respecta normele europene și a accepta prezența noastră în Schengen cu drepturi depline. Marțea viitoare, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, Suedia își va prezenta programul – securitate, unitate, prosperitate, energie verde, stat de drept”, a anunțat acesta într-un mesaj publicat pe Facebook.

În viziunea sa, fără ”România în Schengen vorbim degeaba despre unitate” în cadrul Uniunii Europene.

”Fără respectarea regulilor de către Austria, vorbim degeaba de stat de drept! Fără unitate și stat de drept discutăm degeaba despre prosperitate și tranziție la economia verde, ca să nu mai vorbim de securitate”, a completat Rareș Bogdan.

Scoțând în evidență beneficiile extinderii spațiului de liberă circulație către țara noastră în contextul războiului din Ucraina, eurodeputatul a amintit că marți, la Bruxelles, Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyen și Charles Michel vor semna o Declarație comună privind cooperarea NATO-UE, ”document extrem de important în contextul regional”, având în vedere că ”în februarie e un an de la invadarea Ucrainei, iar unitatea e mai importantă decât oricând”.

Conform programului președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene, miniștrii justiției și ai afacerilor interne vor avea în perioada 26-27 ianuarie o reuniune informală la Stockholm, prima din acest an după ce Austria și Olanda au votat la 8 decembrie, în cadrul reuniunii Consiliului JAI prezidată de Cehia, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație.

Decizia a stârnit un val puternic de nemulțumiri din partea oficialilor europeni și ai statelor membre, evidențiindu-se în acest caz Germania și Franța.

În semn de protest, România a decis să diminueze relațiile diplomatice cu Austria, ambasadorul Emil Hurezeanu fiind chemat în țară pentru consultări, astfel că Ambasada de la Viena va fi asigurată de însărcinat cu afaceri ad interim.

Prezentă la summitului Consiliului European ce a avut loc la mijlocul lunii decembrie, chestiunea blocării României și Bulgariei de a deveni membre ale spațiului de liberă circulație a fost ridicată de președinta Parlamentul European, Roberta Metsola, care și-a exprimat dezamăgirea față de votul din Consiliul JAI.

Așadar, România se bucură de sprijinul instituțiilor europene pentru a-și îndeplini obiectivul de a deveni membru Schengen, fapt reiterat și de Roberta Metsola în cadrul primei sale vizite în țara noastră, dar și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu prilejul vizitei efectuate pentru a lua parte la semnarea Acordului de privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, prin care va realizat un cablu subacvatic electric prin Marea Neagră.

Continue Reading

Rareș Bogdan

Rareș Bogdan: Companiile austriece din România fac deja presiune asupra guvernului de la Viena să revină asupra votului său

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Într-o intervenție în plenul Parlamentului European, care dezbate prioritățile eurodeputaților pentru agenda Consiliului European, liderul delegației române din grupul PPE, Rareș Bogdan, a vorbit despre presiunile din partea mediului privat austriac din România și criticile aduse de presa din Austria guvernului de la Viena pentru votul împotriva aderării țării noastre la spațiul Schengen.

Totodată, Rareș Bogdan a subliniat oportunitatea pe care o vor avea liderii europeni de a repara răul făcut României de votul negativ al Austriei.

„Membrii Consiliului au șansa de a repara mâine mizeria făcută României prin blocarea aderării la Schengen și vor face, astfel, un serviciu cancelarului Karl Nehammer. Cancelarul Austriei riscă să piardă alegerile din țara asta pentru că valul de antipatie stârnit prin blocarea României se poate transforma în bumerang la alegerile din ianuarie. Companiile austriece prezente în România, care asigură 7% din PIB-ul Austriei, adică 32 miliarde de euro, fac deja presiune asupra Guvernului de la Viena să revină asupra votului său. Considerând votul profund nedrept, întreaga presă austriacă, Die Presse, Der Standard, Kurier, ORF, până și cea oficială, critică în cor atitudinea profund antieuropeană a cancelarului austriac. Îl acuză că-și izolează țara, că își pedepsește propriile companii, că distruge reputația Austriei. Și vă spun ceva, Herr Nehammer, nimeni nu a câștigat vreodată un război cu presa. Nimeni, niciodată”, a afirmat eurodeputatul PPE, în discursul său.

Rareș Bogdan a subliniat că Austria nu a respectat actele normative ale UE și, prin urmare, încalcă statul de drept. „Cetățenii austrieci trebuie să știe că din această cauză țara se poate alege cu fonduri europene blocate”, a adăugat acesta.

Politicianul i-a transmis cancelarului austriac Karl Nehammer că România nu va uita ceea ce s-a întâmplat.

„Și încă ceva, Herr Nehammer: piatra lui David căreia puțini îi dădeau o șansă l-a nimerit totuși pe Goliat. Atenție la ce ați pornit cu țara mea! Noi nu uităm chiar dacă iertăm”. În schimb, Rareș Bogdan i-a mulțumit vicepreședintelui Parlamentului European, austriacul Othmar Karas,  pentru „modul absolut european în care a procedat și pentru poziția pe care o are, chiar dacă contrazice propriul președinte de partid”. 

Austria și Olanda au votat joia trecută, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație. În același timp, statele membre ale UE care fac parte și din Schengen, 22 dintre acestea, au votat aderarea Croației la spațiul Schengen. Austria este singura ţară din UE care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată şi de către Austria și de către Olanda. Olanda și-a clarificat votul exprimat, explicând în minuta consemnată a reuniunii că este în favoarea aderării României la Schengen, așa cum au decis Guvernul și Parlamentul de la Haga. Votul a fost negativ deoarece România a fost inclusă la pachet cu Bulgaria, Țările de Jos considerând că Sofia nu este pregătită să adere. De altfel, ministrul de interne austriac Gerhard Karner anunțase în ajunul reuniunii JAI că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, precizând că veto-ul ţării sale este ”un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. 

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Procedura de infringement: România are la dispoziție două luni pentru a transpune în legislația națională directive menite să combată evaziunea fiscală și să protejeze consumatorii

U.E.14 hours ago

Olaf Scholz: Decizia recentă a Berlinului de a furniza Kievului tancuri nu face din Germania parte beligerantă în Ucraina

NATO16 hours ago

Jens Stoltenberg a ajuns în Coreea de Sud, prima oprire a unei călătorii menite să consolideze legăturile NATO în Asia, pe fondul unei ”securități tot mai interconectate”

U.E.16 hours ago

Italia, noi pași pentru înlocuirea gazului rusesc. Aceasta a semnat un acord de 8 miliarde de dolari cu Libia în domeniul gazelor naturale

U.E.18 hours ago

Liderii instituțiilor UE salută victoria lui Petr Pavel în alegerile prezidențiale din Cehia: Experiența dumneavoastră va fi prețioasă pentru a menține și consolida unitatea Europei în sprijinul pentru Ucraina

NATO1 day ago

Nicolae Ciucă îl felicită pe Petr Pavel: Convingerile sale pro-europene sunt argumente solide pentru întărirea relațiilor România – Cehia

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis îl felicită pe Petr Pavel, președintele ales al Cehiei: Aștept cu nerăbdare să ne coordonăm în cadrul UE și NATO

U.E.1 day ago

Ursula von der Leyen reiterează sprijinul pentru Ucraina, fără niciun fel de ”dacă” sau ”dar”: Luptă pentru respectarea dreptului internaţional şi pentru principiile democraţiei

U.E.1 day ago

Ministrul italian al Apărării pledează pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina: Dacă tancurile ruseşti ar ajunge la Kiev, ar începe al ”Treilea Război Mondial”

U.E.1 day ago

Generalul în retragere Petr Pavel, fost șef al Comitetului Militar NATO, a fost ales președinte al Cehiei, învingându-l pe fostul premier Andrej Babis

NATO2 days ago

Ungaria se alătură Cehiei și Poloniei în misiunile de protejare a spațiului aerian al Slovaciei

U.E.2 days ago

Ministrul de externe al Olandei: România a parcurs un drum extraordinar. Am spus că vom sprijini aderarea României la Schengen și ne menținem angajamentul luat

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii de externe ai Franței și Olandei despre aderarea României la Schengen și sprijinirea R. Moldova

NATO3 days ago

Grupul de luptă NATO de la Cincu: Miniștrii de externe ai României, Olandei și Franței reafirmă solidaritatea și unitatea aliată pentru apărarea flancului estic

NATO3 days ago

Vizită istorică la NATO: Președintele Israelului s-a adresat în premieră aliaților reuniți în Consiliul Nord-Atlantic

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: PIB-ul României a crescut cu 49 de miliarde de euro în 2022. Pentru acest an prognoza este una favorabilă, cu o creștere de 2,8%

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Din Parlamentul European, președintele Israelului a îndemnat la comemorarea „alianței sacre făurite în paralel cu Holocaustul” pentru cinstirea supraviețuitorilor și combaterea antisemitismului

PARLAMENTUL EUROPEAN4 days ago

Roberta Metsola evidențiază responsabilitatea generației actuale de a menține vie memoria victimelor Holocaustului: Ura încă găsește multe voci care o disculpă. Nu putem permite nimănui să găsească alinare în ignoranță

INTERNAȚIONAL4 days ago

SUA aprobă trimiterea a 31 de tancuri Abrams în Ucraina. NATO afirmă că “împreună, tancurile americane, britanice și germane” pot face diferența în lupta împotriva Rusiei

NATO6 days ago

Secretarul general al NATO are încredere că decizia trimiterii de tancuri de luptă în Ucraina va veni în curând: Este un moment crucial al războiului

Team2Share

Trending