Reacția UE după anunțul Coreei de Nord privind un test nuclear efectuat. Federica Mogherini cere Phenian-ului să participe la dialog

mogherini-eeasFederica Mogherini, Înaltul Reprezentat pentru Politică  Externă și Securitate Comună, dar și vice-președintele Comisiei Europene, a condamnat miercuri, presupusul  test nuclear desfășurat de Republica Popular Democrată Coreea (RPDC), potrivit unui comunicat de presă al Serviciului de Acțiune Externă al Uniunii Europene, transmis CaleaEuropeana.ro.

Dacă se confirmă, acțiunea ar reprezenta o gravă violarea a obligațiilor internaționale ale  Republicii Populare Democrate Coreea de a nu produce sau testa arme nucleare, precum s-a stabilit prin numeroase rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, și o amenințare la pacea și securitatea întregii zone asiatice de Nord-Est.”

Mogherini a îndemnat Coreea de Nord să participe la dialogul internațional în formula celor șase părți în vederea „încetării acestui comportament ilegal și periculos”.

„Voi discuta în această dimineață cu ministrul de externe al Republicii Coreea, Yun Byung-se și cu ministrul japonez de externe, Fumio Kishida, pentru a stabili abordarea următoare. Vom colabora cu Consiliul de Securitate al ONU cu care ne vom întâlni astăzi într-o sesiune urgentă pentru a discuta această problemă”, a mai declarat Mogherini.

Citiți și Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după presupusul test nuclear reușit anunțat de Coreea de Nord

Anunțul Coreei de Nord că a efectuat un test nuclear cu bombă cu hidrogen a determinat convocarea de urgență a unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU.

SUA și Japonia au cerut consultări de urgență ale Consiliului de Securitate în privința presupusului test nuclear al Coreii de Nord”, a precizat, într-un comunicat, Hagar Chemali, purtătoarea de cuvânt a misiunii americane.

Citiți și Marile Puteri ale lumii despre posibilul test nuclear al Coreei de Nord: Este o PROVOCARE. Se cer reacții puternice ale comunității internaționale

Ulterior, marile puteri occidentale – SUA, Franța și Marea Britanie -, toate trei fiind membrii permanenți în Consiliul de Securitate au reacționat cu prudență și au solicitat, totuși, reacții din partea comunității internaționale.

.

One Response to Reacția UE după anunțul Coreei de Nord privind un test nuclear efectuat. Federica Mogherini cere Phenian-ului să participe la dialog

  1. Pingback: Înregistrarea testului nuclear nord-coreean, trucată. Ce spun experții | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.