Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și omologul său rus, Vladimir Putin, a inaugurat miercuri, în mod oficial gazoductul TurkStream, care va alimenta anual Turcia cu o cantitate de 31.5 miliarde de metri cubi de gaze via Marea Neagră, jumătate din acest volum urmând să meargă mai departe către Balcani și Europa Centrală, inclusiv Bulgaria, Serbia și Ungaria, informează Digi24. La eveniment au participat și premierul bulgar, Boiko Borissov și președintele Serbiei, Aleksandar Vučić.
Rusia este principalul furnizor de gaze naturale pentru Turcia, care se bazează pe importuri pentru nevoile sale de energie, transportând gazul printr-o altă conductă din Marea Neagră, numită Blue Stream.
Cu prilejul unei ceremonii organizate la Istanbul, Recep Erdogan a calificat inaugurarea conductei TurkStream drept ”un eveniment istoric pentru relaţiile turco-ruse şi harta energetică regională”. ”Parteneriatul dintre Rusia şi Turcia se consolidează în toate domeniile în pofida eforturilor celor care se opun”, a declarat la rândul său Vladimir Putin, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Cu o lungime de peste 930 km, prima linie a gazoductului TurkStream, prevăzută să traverseze Marea Neagră și să lege Rusia de Turcia pornind de la compresorul Russkaya din Anapa, urmând să ajunge în satul Kıyıköy, într-un district din nord-vestul Turciei, face parte din eforturile Rusiei de a ocoli Ucraina în livrările sale de gaze naturale spre Europa.
La finalul anului trecut, președintele SUA, Donald Trump, a elaborat legea bugetului militar al SUA pentru 2020 care impune sancțiuni companiilor implicate în implementarea proiectelor ruseşti pentru gazoductele North Stream II şi Turk Stream.
Conducta de gaze naturale TurkStream a fost creată ca o alternativă la conducta South Stream, după ce Bulgaria a abandonat proiectul în 2014, la presiunea Statelor Unite.
La sfârșitul lunii decembrie, Bulgaria și-a anunțat disponibilitatea de a primi gaz natural de la Rusia prin Turcia. Același lucru a fost anunțat și de Serbia însă sârbii trebuie să aștepte până când conducta va fi prelungită de bulgari până la graniță.
Astfel, cea de-a doua linie, cu o capacitate similară, care va trece prin Bulgaria via Europa Centrală, ar urma să fie destinată aprovizionării clienţilor din Europa de Sud-Est.
Și Ungaria dorește să utilizeze conducta de gaz natural TrukStream pentru a diversifica aprovizionarea cu energie.
La finalul lunii octombrie 2019, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto a declarat pentru Reuters că porțiunea gazoductului TurkSream care tranzitează teritorul bulgăresc ar trebuie construită cât mai rapid pentru a deschide rute suplimentare de livrare a gazului rusesc către Ungaria. Budapesta este deja dependentă de energia rusească, Moscova furnizând 80% din petrol şi 70% din gazul consumat de populaţia Ungariei.
Să nu uităm că lucrările premergătoare construcţiei secţiunii offshore a gazoductului Nord Stream 2 au debutat la 15 mai 2018, în Germania.
Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.
Nord Stream este un proiect deținut în majoritate de Rusia prin intermediul companiei de stat Gazprom și implică și actori energetici din Uniunea Europeană, precum Basf, E.ON, Engie, OMV și Shell. Proiectul în valoare de 10 miliarde de dolari vine în sprijinul relației sensibile dintre Rusia şi Germania și ar putea aduce Berlinul în poziţia de punct central al pieţei europene a gazelor.