Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a participat, alături de înalți oficiali ai ONU, la un turneu în țări din Africa de Vest și Sahel

Published

on

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a participat în perioada 15 – 19 octombrie 2018, în calitate sa de Președinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission – PBC), alături de Reprezentantul Special al Secretarului General ONU pentru Africa de Vest și Sahel (SRSG), Mohamed Ibn Chambas, și de Șeful Biroului de Sprijin pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Support Office), Asistentul Secretarului General ONU (ASG), Oscar Fernandez-Taranco, la un turneu în patru țări din Africa de Vest și Sahel (Gambia, Senegal, Coasta de Fildeș și Burkina Faso).

Obiectivul turneului l-a constituit cunoașterea nemijlocită a priorităților acestor state în materie de consolidare a păcii, în vederea informării PBC pentru stabilirea direcțiilor de acțiune în conformitate cu competențele Comisiei, modul în care sunt implementate proiecte ale ONU destinate reconcilierii naționale, promovării dialogului și medierii la nivelul comunităților locale și transfrontaliere, provocările și dificultățile cărora țările în cauză trebuie să le facă față, inclusiv în planul securității, precum și necesitățile urgente de asistență ce pot fi finantațe prin intermediul Fondului ONU de Consolidare a Păcii. Prezența ambasadorului Ion Jinga alături de oficialii ONU a reprezentat, un bun prilej pentru reafirmarea poziției constante a României de promovare a păcii și securității prin mediere și diplomație, cu respectarea deplină a dreptului internațional, precum și de reiterare a susținerii pe care țara noastră o acordă dezvoltării durabile a statelor din Africa, bazată pe o tradiție solidă de cunoaștere și ințelegere aprofundată a realităților africane.    

În Gambia, delegația ONU a participat la ceremonia de lansare a Comisiei pentru Adevăr, Reconciliere și Reparații (The Truth, Reconciliation and Reparations Commission), în prezența Președintelui țării, a conducerii Parlamentului, membrilor Guvernului, Procurorului General, precum și a reprezentanților societății civile și a victimelor regimului înlăturat de la putere în ianuarie 2017. Ambasadorul Ion Jinga a salutat angajamentul ferm al Președintelui Adama Barrow pentru consolidarea păcii și democrației în Gambia, a evocat cooperarea excelentă cu Comisia ONU pentru Consolidarea Păcii, reflectată inclusiv prin participarea președintelui țării, în aprilie 2018, la reuniunea PBC dedicată situației din Gambia și a reiterat disponibilitatea Comisiei de a acționa în continuare pentru menținerea unui sprijin internațional coordonat și coerent în favoarea reconcilierii și dezvoltării Gambiei.

Vizita desfășurată în perioada 15-16 octombrie, a inclus primirea la Președintele Gambiei, Adama Barrow, urmată de o conferință de presă, întrevederi cu miniștrii de Externe și Justiție, precum și întâlniri de lucru cu comunitatea diplomatică acreditată la Banjul și reprezentanții agențiilor ONU prezente în această țară.

Președintele PBC și ceilalți doi înalți oficiali ai ONU au participat la 16 octombrie 2018, în Senegal, la lansarea studiului «Pastoralism și Securitate în Africa de Vest și Sahel», realizat sub egida Oficiului ONU pentru Africa de Vest și Sahel (UNOWAS), și au avut întâlniri cu șefii misiunilor diplomatice acreditate la Dakar și cu reprezentanții agențiilor ONU prezente în Senegal.

În Coasta de Fildes, delegația ONU a fost primită de Vicepreședintele țării, Daniel Kablan Duncan, la finalul acestei întrevederi ambasadorul Ion Jinga fiind invitat să susțină declarația de presă în numele delegației, în prezența Vicepreședintelui Duncan. Tot în Coasta de Fildeș, în perioada 17-18 octombrie, oficialii ONU au avut convorbiri cu ministrul de Externe, cu ministrul Planificării și Dezvoltării și cu ministrul Solidarității, Coeziunii Sociale și Luptei împotriva Sărăciei. De asemenea, au avut întrevederi cu repreprezentanți ai societății civile din Coasta de Fildes, precum și o reuniune de lucru cu conducerea Băncii Africane de Dezvoltare, pentru identificarea modalităților de cooperare în domeniul finanțării consolidării păcii în țările africane care primesc asistență din partea Fondului ONU pentru Consolidarea Pacii (Peacebuilding Fund – PBF).

În Burkina Faso, delegația ONU a avut, la 18-19 octombrie, o reuniune de lucru cu reprezentanții locali ai agențiilor ONU, a fost primită de către Președintele Burkina Faso, Roch Marc Christian Kabore și a avut convorbiri cu ministrul de Externe, ministrul de Finanțe și ministrul Securității din Burkina Faso. Cei trei oficiali ai ONU au avut, de asemenea, întâlniri cu șefi ai misiunilor diplomatice acreditate la Ouagadougou, cu reprezentanți ai societății civile și cu lideri politici locali.

Informații suplimentare

Sesiunea anuală a Comisiei ONU pentru Consolidarea Păcii, care se va desfășura la New York, la 12 noiembrie 2018, va fi dedicată exclusiv situației din regiunea Sahel, iar la 13 noiembrie 2018 Consiliul Economic și Social al ONU (ECOSOC) și Comisia pentru Consolidarea Păcii vor organiza o reuniune comună cu tema «Impactul schimbărilor climatice asupra păcii și securității în regiunea Sahel».

 

 

.

COMUNICATE DE PRESĂ

New Strategy Center și Curtea Veche Publishing lansează cartea “Lumea în pericol” a ambasadorului Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen (27 august, ora 15.00)

Published

on

New Strategy Center și Curtea Veche Publishing lansează marți, 27 august, cărtea “Lumea în pericol” a ambasadorului Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la Munchen.

Evenimentul, care va începe la ora 15.00, va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, Str. Boteanu nr. 1, intrarea din Blv. Victoriei, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Timp de o oră, reputatul diplomat german se va afla într-un dinamic dialog despre provocările de securitate actuale și evoluțiile imprevizibile în relațiile internaționale, împreună cu Sorin Ducaru, președinte onorific al Consiliului Științific al New Strategy Center și director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene, și cu Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin.

Dezbaterea va fi urmată de o sesiune de autografe a autorului.

Cei care doresc să participe la eveniment, o pot face la adresa de e-mail office@newstrategycenter.ro sau la tel. 0753103310, până vineri, 23 august, ora 12.00. Invitaţia nu este transmisibilă. Accesul se va face strict pe baza invitației. Evenimentul se va desfășura în limba engleză.

Wolfgang Ischinger, născut în 1946 este un diplomat și jurist german. A fost secretar permanent în Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei și ambasador la Washington D.C. și la Londra. Începând din 2008 este președintele Conferinței de Securitate de la München. Cariera sa a fost marcată de întâlniri istorice (cu Ronald Reagan, Gorbaciov, regina Marii Britanii, dar și cu Slobodan Milošević sau Nicolae Ceaușescu) și momente dramatice: în 1989, i-a ajutat pe fugarii din RDG să ajungă cu bine în Berlinul de Vest, iar mandatul său de ambasador în SUA a început exact în nefasta zi din septembrie 2001. Publicația The Economist l-a numit „cel mai bine conectat fost diplomat german”.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Cooperare româno-britanică la nivel de think tank: New Strategy Center și London School of Economics IDEAS au încheiat un protocol de cooperare

Published

on

© New Strategy Center

New Strategy Center și London School of Economics IDEAS au încheiat un protocol de cooperare, al carui scop este elaborarea de analize și studii pe teme de interes comun în domeniul afacerilor externe, securității și al relațiilor economice internaționale sau pe alte domenii considerate a fi prioritare pentru cele două părți, informează think tank-ul de la București într-un comunicat.

Potrivit protocolului, New Strategy Center și LSE IDEAS vor organiza evenimente în comun și vor face schimburi de experți pentru conferințe și dezbateri.

Protocolul a fost semnat de profesorul Cristopher Coker, directorul LSE IDEAS, și de ambasadorul Sergiu Celac, președintele de onoare al New Strategy Center.

 

LSE IDEAS este think tank-ul în domeniul afacerilor externe și securității internaționale al prestigioasei universități britanice London School of Economics.

New Strategy Center este un think tank românesc specializat în politică externă, de apărare și securitate, o organizație non-partizană, non-guvernamentală.

New Strategy Center iși concentrează activitatea pe trei direcții principale: furnizarea de analize de specialitate pentru factorii de decizie; desfășurarea unor dezbateri periodice, atât în regim Chatham House, cât și publice, pe teme de interes pentru securitatea națională a României; extinderea activității externe prin încheierea de parteneriate cu instituții sau organizații similare din Europa și SUA, în vederea elaborării de documente de politici și organizării de conferințe internaționale. Regiunea extinsă a Mării Negre și zona Balcanilor sunt domenii de interes prioritar pentru New Strategy Center.

De asemenea, activitățile New Strategy Center acoperă subiecte de pe agenda internă din România, relevante pentru securitatea națională, cum ar fi achizițiile în domeniul apărării, securitatea energetică, securitatea cibernetică și amenințările hibride.

New Strategy Center consideră că pe marile teme care țin de securitatea națională trebuie să existe consens politic și național. Avem nevoie de o coerență a politicilor publice în plan securitar, avem nevoie de strategii pe termen mediu și lung, care să fie asumate de întreg spectrul politic și să fie duse la bun sfârșit, indiferent de guvernele care se succed la putere. Pentru că dincolo de simpatiile politice, dincolo de stânga sau de dreapta, există România.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Gabriela Drăgan și-a încheiat mandatul de director general al Institutului European din România. Noul director al IER este Oana-Mihaela Mocanu

Published

on

© Institutul European din România/ Facebook

Gabriela Drăgan, prof. univ. dr. în cadrul Academiei de Studii Economice, și-a încheiat luni mandatul în funcția de director general al Institutului European din România, poziție pe care a ocupat-o din 30 iulie 2019, informează IER într-un comunicat.

”Doamna prof.univ.dr. Gabriela Drăgan își va încheia mandatul de Director General al Institutului European din România (IER) la data de 29 iulie 2019. Doamna Gabriela Drăgan a fost Director General ad interim al IER în perioada 1 ianuarie 2008 – 29 iulie 2009, iar din 30 iulie 2009 a ocupat funcția de Director General al IER”, scrie sursa citată.

Prin decizia Consiliului de Administrație al IER, noul director al instituției va fi Oana-Mihaela Mocanu, aceasta urmând să ocupe începând cu data de 30 iulie 2019 funcția de director general ad interim.

”Doamna Oana-Mihaela Mocanu, doctor în economie, și-a început activitatea la IER în anul 2000. Este redactor-șef al Romanian Journal of European Affairs și șef Birou Studii și Analize”, precizează IER.

Conform sursei citate, ”Consiliul de Administrație și colectivul IER doresc să-și exprime deplina apreciere și recunoștință cu privire la întreaga activitate desfășurată de doamna Gabriela Drăgan în calitate de Director General al Institutului European din România. Domnia sa a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea strategiei instituționale a IER, la diversificarea activităților și programelor derulate de institut, susținând totodată implementarea de noi inițiative, prin care să se asigure o mai bună conectare a IER, atât în plan național cât și european. La nivel profesional, a reprezentat cu eficiență și discreție instituția în relația cu partenerii instituționali, desfășurând și o semnificativă activitate publicistică și de comunicare, menită să consolideze profilul profund european al Institutului. La nivel personal, a asigurat un climat de stabilitate, verticalitate și transparență, încurajând dezvoltarea angajaților IER și îmbunătațirea abilităților acestora”.

Institutul European din România, instituţie publică aflată în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, are ca misiune furnizarea de expertiză în domeniul afacerilor europene administraţiei publice, mediului de afaceri, partenerilor sociali şi societăţii civile. În perioada 2000-2006, IER s-a concentrat pe analiza impactului pe care aderarea României la UE l-ar avea asupra economiei şi societăţii româneşti. După aderarea României la UE în 2007, institutul a pus accentul pe sprijinirea consolidării deciziilor şi politicilor rezultate din calitatea României de stat membru UE şi din evoluţiile politice şi instituţionale înregistrate la nivel comunitar.

Pentru informații suplimentare privind activităţile specifice desfăşurate de institut vă rugăm accesați www.ier.gov.ro.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending