Reuniune cu miză uriașă a țărilor UE-27 la Bruxelles: România află astăzi dacă va găzdui Agenția Europeană pentru Medicamente

Miniștrii pentru afaceri europene din țările membre ale Uniunii Europene se reunesc astăzi la Bruxelles în cadrul Consiliului Afaceri Generale, atât în format UE-28, cât și UE-27, fără Marea Britanie.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Dacă în prima parte a reuniunii, miniștrii vor începe pregătirile pentru reuniunea Consiliului European din decembrie și vor dezbate programul de lucru al Comisiei Europene pentrul anul viitor, Consiliul în format UE-27 va vota asupra relocării celor două agenții ale Uniunii Europene aflate în Marea Britanie: Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Autoritatea Bancară Europeană (EBA).

Nouăsprezece orașe europene, între care și București, și-au depus candidatura pentru găzduirea EMA, în timp ce opt pentru găzduirea EBA. Decizia de astăzi va fi formulată în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având la dispoziție un număr egal de voturi. 

Miza acestor relocări este una uriașă, nu doar prin prisma beneficiilor pe care le implică găzduirea unor astfel de agenții, ci și pentru influența politică exercitată prin lobby-ul făcut de liderii naționale și guvernele membre în favoarea candidaturilor lor. Astfel, presa europeană nota recent, citând surse oficiale, că nu va exista nicio înregistrare permanentă a modului în care statele membre ale UE vor vota în procesul de relocare ale celor două agenții cu sediul în Londra. 

FOTO: CaleaEuropeana.ro

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, cel care reprezintă România la reuniunea Consiliul Afaceri Generale de astăzi, a explicat la lansarea candidaturii că dosarul de candidatură a României este unul complet, dar că votul de tip Eurovision ar putea fi problematic pentru România.

Din punct de vedere tehnic, dosarul nostru este complet şi are argumentele necesare. Problema este că votul va fi unul predominant politic. Vorbim de un vot ca la Eurovision, în care fiecare stat are dreptul să voteze alte state şi are şase puncte pe care le poate aloca altor state: trei puncte statului preferat, două puncte, celui de al doilea şi un punct ultimului stat preferat. Acest tip de vot, evident, nu este convenabil României, dar acest lucru ne împinge pe noi să fim şi mai motivaţi, pentru a promova mai bine România şi pentru a folosi această oportunitate pentru a arăta ţara noastră sub alt unghi”, a precizat atunci Negrescu.

Ce rol joacă cele două agenții în Uniunea Europeană?

EMA și EBA sunt unele dintre cele mai mari și importante agenții europene, ambele avându-și în acest moment sediul la Londra.

Agenția Europeană pentru Medicamente, înființată la 1 ianuarie 1995, este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Autoritatea Bancară Europeană, creată la 1 ianuarie 2011, este agenția UE care se ocupă de implementarea unui set standard de norme privind reglementarea și supravegherea sistemului bancar din toate țările Uniunii. Scopul său este de a crea o piață unică eficientă și transparentă a produselor bancare.

Potrivit datelor oficiale, EMA are un corp de angajați – secretariat, management etc. – de aproximativ 900 de persoane, iar EBA peste 150 de angajați.

Barcelona, Lille sau Milano, rivalele Bucureștiului pentru găzduirea EMA

România va concura cu alte 18 state pentru a găzdui Agenția Europeană pentru Medicamente. 

Cele 19 propuneri propuneri depuse pentru relocarea EMA sunt: Amsterdam (Țările de Jos), Atena (Grecia), Barcelona (Spania), Bonn (Germania), Bratislava (Slovacia), Bruxelles (Belgia), București (România), Copenhaga (Danemarca), Dublin (Irlanda), Helsinki (Finlanda), Lille (Franța), Milano (Italia), Porto (Portugalia), Sofia (Bulgaria), Stockholm (Suedia), Malta (Malta), Viena (Austria), Varșovia (Polonia), Zagreb (Croația).

Ce orașe se duelează pentru găzduirea EBA: Frankfurt și Dublin sunt favorite

Pentru Autoritatea Bancară Europeană candidează 8 orașe: Bruxelles (Belgia), Dublin (Irlanda), Frankfurt (Germania), Paris (Franța), Praga (Republica Cehă), Luxemburg (Luxemburg), Viena (Austria), Varșovia (Polonia).

Șase criterii au stat la baza evaluării făcute de către Comisia Europeană

Cele 27 de candidaturi (19 pentru EMA și 8 pentru EBA) au fost evaluate în funcție de cele șase criterii convenite de către cele 27 de state membre:

1) Asigurarea cadrului că aceste agenții pot fi relocate imediat după ce Marea Britanie s-a retras din UE;

2) Accesibilitate la locație – acest criteriu face referire la disponibilitatea, frecvența și durata conexiunilor aeriene între capitalele tuturor țărilor membre UE și aeroportul cel mai apropiat de locația agenției, la disponibilitatea, frecvența și durata conexiunilor de transport public de la aeroport spre locația agenției, precum și calitatea facilităților;

3) Existența unor facilități de educație adecvate pentru copiii staff-ului agenției;

4) Acces adecvat la piața muncii, asigurări sociale și medicale pentru copii și pentru soții/ soțiile staff-ului agenției;

5) Continuitatea activității – acest criteriu presupune existența posibilităților pentru ca agențiile să poată recruta personal în cazul în care nu toți angajații actuali vor dori să fie relocați. Totodată, criteriul acesta depinde și de îndeplinirea simultană a primelor patru criterii enunțate;

6) Răspândirea geografică – potrivit căruia statele membre noi vor avea prioritate pentru găzduirea unor agenții relocate sau nou înființate.

Potrivit procedurii instituite de Consiliu la 22 iunie, până la data de 30 septembrie 2017, Comisia a publicat o evaluare a ofertelor, luând în calcul criteriile menționate.

Cum a fost evaluată candidatura Bucureștiului de către Comisia Europeană?

În ceea ce priveşte oferta României, Comisia a declarat că indică disponibilitatea zborurilor directe între Aeroportul internaţional Bucureşti şi 23 de capitale UE, cu legături aeriene având durate cuprinse între trei şi patru ore, o frecvenţă între două şi 14 curse aeriene pe zi şi transport public cu o durată mai mică de 16 minute de la aeroport la sediul propus, fără a fi furnizate informaţii despre frecvenţa acestor legături de transport public.

FOTO: Sediul propus de România pentru găzduirea EMA

În privinţa “disponibilităţii spaţiului adecvat” pentru sediul Agenţiei Europene a Medicamentului, “în ofertă este indicat Complexul Globalworth Campus (27.431 m²), care, conform prezentării, va putea îndeplini condiţiile EMA privind organizarea reuniunilor, serviciile de primire (suprafaţa nu este menţionată), capacităţile de arhivare, standardele tehnice, de siguranţă şi de tehnologie informaţională (IT) (fără a conţine detalii despre spaţiile de birouri, săli de şedinţe şi de conferinţă); complexul va fi disponibil pentru ocupare în mod etapizat, înainte de septembrie 2018”, constată Comisia Europeană.

La nivelul “existenţei unor instituţii de învăţământ adecvate pentru copiii angajaţilor Agenţiei Europene a Medicamentului”, “oferta indică existenţa unor grădiniţe în Bucureşti cu predare în română, engleză, germană, finlandeză şi în alte limbi, fără a oferi detalii despre capacităţile cursurilor în limbile europene şi date despre locurile disponibile.

În funcţie de criteriul “răspândirii geografice” a instituţiilor UE pe întregul continent, Comisia Europeană notează că “România nu găzduieşte nicio agenţie” europeană.

“Oferta conţine date despre accesul la servicii sociale şi medicale pentru copiii şi soţiile/soţii angajaţilor/angajatelor AEM, în peste 50 de spitale publice din Bucureşti, precum şi într-o varietate largă de clinici şi spitale private, inclusiv în cele în care se vorbeşte limba engleză. Oferta conţine informaţii generale despre oportunităţile de lucru în România, în diverse domenii şi în companii multinaţionale. (…) Oferta indică intenţia Guvernului României de a oferi avantaje suplimentare, fără a fi furnizate date specifice”, observă Comisia Europeană în evaluarea publicată pe 7 octombrie.

Ce spun oficialii de la București: Condițiile sunt bune, oferta este una solidă

România şi-a lansat oficial, pe 8 septembrie, candidatura pentru relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului, care se află în prezent în Marea Britanie, ministrul Sănătăţii precizând că Bucureştiul este pregătit pentru acest pas, urmând ca, în noiembrie, să se decidă statul învingător.

România merită să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentului, suntem pregătiţi pentru asta, avem cel puţin 50 de ani în acest domeniu”, a spus Florian Bodog.

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a explicat la lansarea candidaturii că tipul de vot, asemănător cu cel de la Eurovision, ar putea pune uşoare piedici României.

Din punct de vedere tehnic, dosarul nostru este complet şi are argumentele necesare. Problema este că votul va fi unul predominant politic. Vorbim de un vot ca la Eurovision, în care fiecare stat are dreptul să voteze alte state şi are şase puncte pe care le poate aloca altor state: trei puncte statului preferat, două puncte, celui de al doilea şi un punct ultimului stat preferat. Acest tip de vot, evident, nu este convenabil României, dar acest lucru ne împinge pe noi să fim şi mai motivaţi, pentru a promova mai bine România şi pentru a folosi această oportunitate pentru a arăta ţara noastră sub alt unghi (…)“Într-adevăr, România, nu este singura țară care candidează, mai sunt alte 19 state, pentru a găzdui Agenția Europeană a Medicamentului. Cu siguranță, România are multe atuuri pe care le poate folosi. Este clar că putem profita de acest moment, putând prezenta mai bine România, arătând ce are de oferit orașul București la nivel european și subliniind nevoia ca fiecare stat european să găzduiască o agenție europeană. De fapt acesta este mesajul nostru, propunerea celei mai inteligente relocari de îndată ce această agenție va dori să își găsească un nou sediu”, a precizat Victor Negrescu, ministru al Afacerilor Europene în cadrul evenimentului.”, a precizat Negrescu pe 8 septembrie.

Noi tot timpul facem lobby pentru a aduce o agenţie în România. De această dată se ştie că noi am aplicat doar pentru Agenţia Medicamentului şi dorim să o găzduim la Bucureşti. Condiţiile sunt bune, oferta este una solidă”, a spus și Klaus Iohannis luna trecută înaintea întâlnirii sale cu liderii UE în cadrul Consiliului European.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.