La summitul de la Vilnius, care va avea loc în iulie, NATO se va întoarce în viitor, liderii urmând să aprobe mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia, pentru prima dată de la Războiul Rece încoace, modul în care Alianța va răspunde unui atac rusesc, relatează Reuters într-o analiză publicată în această săptămână.
Această mișcare înseamnă o schimbare fundamentală – NATO nu a considerat necesar să elaboreze planuri de apărare pe scară largă timp de decenii, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și a fost convinsă că Rusia post-sovietică nu mai reprezintă o amenințare existențială.
Dar, în contextul în care cel mai sângeros război din 1945 încoace, în Ucraina, se desfășoară chiar dincolo de granițele sale, Alianța avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult timp înainte de izbucnirea unui conflict cu un adversar de același rang, cum ar fi Moscova.
“Diferența fundamentală dintre gestionarea crizelor și apărarea colectivă este următoarea: Nu noi, ci adversarul nostru este cel care determină calendarul“, a declarat amiralul Rob Bauer, unul dintre cei mai importanți oficiali militari ai NATO.
“Trebuie să ne pregătim pentru faptul că un conflict se poate prezenta în orice moment”, a insistat el.
Prin conturarea a ceea ce numește planurile sale regionale, NATO va oferi, de asemenea, națiunilor îndrumări cu privire la modul în care să își modernizeze forțele și logistica.
Citiți și Secretarul general al NATO: Dacă aliații încep să ofere garanții de securitate bilaterale pentru Ucraina, suntem foarte aproape de articolul 5
“Aliații vor ști exact ce forțe și capacități sunt necesare, inclusiv unde, ce și cum să desfășoare“, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre documentele strict secrete care, la fel ca în Războiul Rece, vor repartiza anumite trupe pentru apărarea anumitor regiuni.
Acest lucru oficializează un proces declanșat de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, care i-a determinat pentru prima dată pe aliații occidentali să desfășoare trupe de luptă în est, Marea Britanie, Canada și Germania preluând fiecare conducerea a câte unui grup de luptă în Estonia, Letonia și Lituania, iar SUA a unui batalion în Polonia.
În primăvara lui 2022, după invazia Rusiei în Ucraina, aceste grupuri de luptă din nordul flancului estic au fost completate de alte patru noi grupuri de luptă în partea de sud, în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România, cel din țara noastră fiind condus de Franța.
În vara lui 2022, la summitul de la Madrid la care au adoptat și noul Concept Strategic al Alianței, unul care definește Rusia drept principala amenințare la adresa securității euro-atlantice, liderii NATO au resetat postura NATO de apărare și descurajare cu decizii privind creșterea grupurilor de luptă de pe flancul estic la nivel de brigadă, planuri de apărare regionale cu forțe specifice pre-alocate pentru anumiți aliați regionali și sporirea efectivelor Forței de Reacție Rapidă a NATO de la 40.000 la 300.000 de soldați.
Citiți și Declarație comună: Aliații din formatul “București 9” solicită un nou model de forțe, planuri de apărare îmbunătățite și apărare antiaeriană și antirachetă integrată pe flancul estic al NATO
Cu toate acestea, va fi o sarcină uriașă ca Alianța să îmbunătățească drastic gradul de pregătire.
Deficiențele în ceea ce privește capacitatea Alianței de a produce suficiente arme și muniții au fost evidențiate de lupta pentru a ține pasul cu cererile Ucrainei, iar NATO trebuie, de asemenea, să modernizeze logistica, neglijată de mult timp, necesară pentru a desfășura rapid trupe pe calea ferată sau pe șosea.
Necesitatea de a finanța punerea în aplicare a planurilor regionale este unul dintre motivele pentru care Stoltenberg a cerut liderilor să crească obiectivul de cheltuieli militare al alianței, un alt subiect care va fi discutat la Vilnius.
Oficialii NATO estimează că va fi nevoie de câțiva ani pentru ca planurile să fie implementate în totalitate, deși subliniază că Alianța poate intra imediat în luptă dacă este necesar.