România, alături de alte opt state, printre care Franța și Germania, salută noua strategie industrială prezentată marți de Comisia Europeană prin care urmărește să stimuleze competitivitatea Europei și autonomia sa strategică într-o perioadă de mutații geopolitice și de intensificare a concurenței la nivel mondial.
”Industria europeană se confruntă cu schimbări tehnologice și climatice, în contextul unei lumi tot mai globalizate. Singurul mod în care industria noastră va putea concura este prin unirea forțelor nostre naționale. Criza COVID-19 ne amintește de nevoia urgentă de a reducere dependența de furnizorii non-europeni. Suveranitatea noastră este în joc”, precizează cei nouă miniștrii într-o declarație comună publicată de Reprezentanța Permanentă a Franței pe lângă Uniunea Europeană.
Cel mai probabil, cei opt fac trimitere la faptul că epidemia de coronavirus, răspunzătoare pentru peste 4000 de decese la nivel global și peste 113.000 de îmbolnăviri, determină Europa să admită că a sosit moemntul să își reducă dependența de China.
Producătorii și furnizorii chinezi și-au oprit activitatea la începutul acestui an, pentru a împiedica răspândirea epidemiei de coronavirus, efectele resimțindu-se pe lanț în mai multe sectoare la nivel mondial, în special în cel tehnologic și în industria farmaceutică, ambele cu lanțuri de aprovizionare complexe, care trec inevitabil prin China.
De altfel, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a afirmat săptămâna trecut, în cadrul unei intervenții la postul de radio France Inter, că ”trebuie să ne reducem dependența de câteva mari puteri, în particular China, în lanțurile de aprovizionare ale anumitor produse”, potrivit Politico Europe.
”În vreme ce companiile ar trebui să profite de oportunitățile pe care le au schimbările tehnologice și climatice, Uniunea Europeană și statele sale membre pot contura mediul politic adecvat pentru ca aceste companii să inoveze”, mai este precizat în declarația comună.
Cele nouă state pledează astfel pentru accelerarea decarbonizării industriei europene, invocând Pactul Ecologic European, și propun:
– ”finanțarea proiectelor ecologice, inclusiv cu sprijinul BEI, și focusarea pe tehnologii și soluții verzi menite să decarbonizeze industria, reprezintă un prim pas în direcția corectă, care ar trebui să se bucure de resurse adecvate în cadrul viitorului buget multianual al Uniunii Europene,
– realizarea unui mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, bazat pe normele Orbanizației Mondiale a Comerțului, și încurajarea viitoareloer acțiuni pentru a proteja industriile de scurgerile de carbon,
– adaptarea cadrului european privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și îmbunătățirea pieței unice pentru bunuri și servicii, pentru bunurile economiei circulare și pentru echiziții publice mai ecologice.”, recomandă cele nouă state.
În același timp, miniștrii celor nouă state au salutat nouă strategie pentru întreprinderile mici și mijlocii.
”Dorim să ne concentrăm asupra lanțurilor valorice strategice, prin proiecte importante de interes european comun (PCEI) sau prin alte instrumente, precum cele deja adoptate privind bateriile electrice, sau alte proiecte europene imporate în domeniul sănătății, climei sau digital care vor fi esențiale pentru asigurarea suveranității noastre tehnologice”, au precizat cei nouă miniștrii, semnatarii declarației comune.
Aceștia au salutat, de asemenea, adoptarea, de către Comisia Europeană, a unul plan de acțiune pentru o mai bună implementare și asigurare a respectării normelor privind piața unică, sugerând nevoia ”adoptării unui instrument eficient care să asigure reciprocitate și condiții de concurență echitabilă în ceea ce privește achizițiile publice. Consideră că o aprofundare a pieței unice reprezintă forța motrice pentru consolidarea competitivității”, mai este precizat în declarația comună.
Comisia Europeană a prezentant marți o nouă strategie industrială prin care urmărește să ajute industria europeană să conducă tranziția dublă către neutralitatea climatică și către poziția de lider în domeniul digital.
Strategia urmărește să stimuleze competitivitatea Europei și autonomia sa strategică într-o perioadă de mutații geopolitice și de intensificare a concurenței la nivel mondial.
Pachetul de inițiative prezintă o nouă abordare a politicii industriale europene, ancorată solid în valorile și în tradițiile economiei sociale de piață europene. Sunt prevăzute diverse acțiuni menite să sprijine toți actorii din industria europeană, inclusiv întreprinderile mari și mici, întreprinderile nou-înființate inovatoare, centrele de cercetare, prestatorii de servicii, furnizorii și partenerii sociali.
O strategie specifică pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) urmărește să reducă birocrația și să ajute numeroasele IMM-uri din Europa să își desfășoare activitatea la nivelul întregii pieței unice și în afara acesteia, să obțină acces la finanțare și să contribuie la pregătirea tranziției digitale și verzi.
Inițiativele prezentate includ, de asemenea, măsuri concrete pentru abordarea barierelor din calea funcționării optime a pieței unice, aceasta fiind cel mai puternic atu al Europei care le poate permite tuturor întreprinderilor noastre să se dezvolte și să fie competitive atât în Europa, cât și dincolo de granițele acesteia.