Connect with us

EVENIMENTE

Romania, Laborator al Dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in Lumea Contemporana

Published

on

Romania, ca “Laborator al Dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in Lumea Contemporana”, este deviza sub care, timp de doua zile, la Bucuresti, Academia Romana va gazdui unul dintre cele mai importante evenimente ale acestui an.

In perioada 19-20 octombrie 2009, celebrand inchiderea programului “Știință si Ortodoxie-Cercetare si Educatie sub egida Fundatiei “John Templeton”, se desfasoara primul program national amplu in cadrul unei lumi ortodoxe si post-comuniste. Principalul scop este acela de a impartasi experienta dintre diferite personalitati din diferite tari, religii si spiritualitati.

Luni seara va fi lansata cartea “Ce este Realitatea? Reflectii asupra lumii lui Stefan Lupascu” a lui Basarab Nicolescu (foto), membru de onoare al Academiei Romane.

Participarea la congres se face pe baza de invitatie. Calea Europeana va fi acolo si, gratie bunului nostru prieten, profesorul Florin Munteanu, vom avea o extraordinara emisiune, in curand, in care vom discuta despre rolul important pe care Romania il joaca pe teritoriul dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate, in plin avant al Societatii Cunoasterii.
Puteti accesa aici intregul program al Congresului.

Iata si emisiunea la care a participat, in 2007, pe Calea Europeana, domnul profesor Munteanu.Puteti urmari fragmente, in care, inca de acum doi, trei ani, se vorbea despre Societatea Cunoasterii si rolul romanilor in dezvoltarea acestui concept.

Partea 1

Partea 2

Partea 3

Partea 4

Partea 5

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

 1. MARIUS GOGONEA

  October 26, 2009 at 4:24 pm

  La biserica Palatului Cotroceni si nu numai s-a ajuns la aberatia ca,… satelitii bat clopotele bisericii. Ce treaba are in acest caz stiinta cu spiritualitatea? Nu este indreptatit si ingaduit ca omul sa slujeasca Dumnezeului sau, Creatorului sau, oricit de mult ar evolua stiinta? Ce treaba are Sfintenia lui Dumnezeu, ale carei dimensiuni noi oamenii nici macar nu ni le putem imagina, cu tehnologia rece, goala si moarta?

 2. Florin Munteanu

  November 19, 2009 at 2:01 am

  Pai tocmai asta este si problema! Daca vom continua sa producem doar obiecte “moarte si goale” de orice proprietate capabila sa dezvolte dimensiunea spirituala a unui Om, daca vom continua sa construim aceasta societate centrata doar pe eficienta, profit si materie, in care individul este vazut doar ca si o simpla “piesa de schimb” a mecanismului social actual… nu vom mai avea in curand pentru cine …bate clopotele si pregati pachetelul de dimineata pentru gredinita..

  Tehnologiile moderne sunt extrem de periculoase, cu mult mai distructive decat orice bomba inventata caci nanotehnologia, genetica dar si memetica, infodinamica si psihologia cuantica ofera forme de distrugere, in masa sau “selectiva” , cum nimeni nu a visat vreodata… asa ca, fara o induhovnicire a omului de stiinta nu ne ramane decat sa ne pregatim de pe-acum grota pentru un nou stagiu …in comuna primitiva…

  Cele 40 de carti scoase de editura Curtea veche in colectia Stiinta si Religie in care:
  – s-a lamurit limita sistemelor formale si deci teritoriul filozofiei si al teologiei academice – imperiu limitat al cuvantului – si
  – s-a structurat taramul trairii in comuniune cu principiile de viata ale Sfintilor parinti ca si cale catre pregatirea spirituala personala,
  sunt o marturie ca acest dialog este si util si mai ales fertil: el defineste, dincolo de cuvinte NEVOIA de restructurare a stilului nostru de viata centrat acum pe placerea de a Traii. Stiinta a ajuns sa aduca dovada palpabila a nevoii de “igiena mentala”, de curatenia gandurilor si trairilor, a reusit sa justifice calea de devenire spirituala ca fiind singura cale de co-evolutie cu natura (vezi GAIA, dezvoltare durabila etc.)etc… Odata in plus, alaturi de spusele initiatilor din misterii, din cele ale marilor Invatatori ai Omenirii si Omul de stiinta de azi intelege, recunoaste si recomanda Omenirii – sub deviza OMENIREA are O MENIRE – o cale duhovniceasca…Si asta , cred ca este ceva… cu mult peste permanenta balacareala si confuzia “intelectuala” la care asistam azi la majoritatea televiziunilor, la majoritatea comentariilor de politica … si careia multi oameni deosebiti ii cad prada(le-a devenit un stil de viata, de functionare)… Va asigur ca dialogul avut nu este de nivelul bascaliei sugerate de relatia …palatul Cotroceni…. sateliti si biserica…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

LSRS organizează Conferința Future Skills & Future of Work. La eveniment participă și președintele Klaus Iohannis (LIVE ora 18:00)

Published

on

© LSRS

Liga Studenților Români din Străinătate organizează marți Conferința Future Skills & Future of Work, un eveniment dedicat studenților români și la care participă și președintele Klaus Iohannis.

Evenimentul are loc marți, la Romexpo, Pentagon Events, intrarea C, ora 18:00. Conferința va fi transmisă LIVE pe CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul are ca tematica o dilemă actuală pentru studenții și societatea de astăzi, și anume job-urile viitorului precum și skill-urile de care vom avea nevoie pe piața muncii.

Potrivit organizatorilor, la eveniment vor participa, în calitate vorbitori, președintele Klaus Iohannis, președintele Consiliului Național al Rectorilor Sorin Cîmpeanu și rectorul Universității de Vest din Timișoara Marilen Pirtea

Conform World Economic Forum, începând cu 2022, mai mult de 1/2 din persoanele angajate va trebui să capete mai multă expertiză pentru poziția pe care o dețin sau să își dezvolte noi abilități.

Evenimentul Future Skills & Future of Work dă startul unei serii de 3 conferințe, cu scopul întocmirii unui raport care va conține concluzii și propuneri menite să fie înaintate Ministerului Educației Naționale. Totodată, prin aceste conferințe se dorește și conștientizarea nevoii de schimbare și adaptare a abilităților și competențelor deținute de tineri la viitoarele cerințe ale pieței muncii.

Următoarele conferințe vor avea ca vorbitori reprezentanți ai Romanian Business Leaders, CNIPMMR, Repatriot, Lumea Geospațială, Patriot Fest.

Continue Reading

EVENIMENTE

ADR Nord-Est: Inovarea și creativitatea și-au dat mâna la Iași în cadrul Săptămânii Regiunilor Inovatoare din Europa la Conferința WIRE

Published

on

Sub deviza “Explorează. Creează. Inovează în regiunea ta!” Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est a organizat la finalul președinției României la Consiliul UE cea de-a X-a ediție a Conferinței internaționale WIRE – “Săptămâna Regiunilor Inovatoare din Europa”.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, peste 250 de participanți, reprezentând universități, centre de cercetare și inovare, clustere, ministere, agenții guvernamentale, organizații de dezvoltare regională și antreprenori din 33 de țări s-au întâlnit la Iași în perioada 26 – 28 iunie 2019 pentru a identifica soluții în vederea stimulării dezvoltării și consolidării ecosistemelor regionale de inovare și pentru a dezbate viitorul cercetării și inovării în perioada de programare 2021-2027.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost marcată de mesajele reprezentanților țării gazdă, respectiv Nicolae Hurduc, Ministrul Cercetării și Inovării, Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean Iași, Sorin Brașoveanu, Președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și Vasile Asandei, Directorul General al ADR Nord-Est, dar și de câteva momente artistice de excepție oferite de studenții Universității de Arte “George Enescu” din Iași.

“Toată lumea vorbeşte în ultima vreme despre creativitate şi despre faptul că procesul de inovare necesită un aport suplimentar din partea viitorilor specialişti în domeniu. Puţină lume ne spune cum putem deveni mai creativi. La Universitatea Tehnică din Iaşi este un curs de creativitate, unde studenţilor li se predau ore de pictură, teatru şi muzică, astfel încât viitorii ingineri să îşi folosească creierul la întreaga lor capacitate. (…) Ca atare, un viitor inginer, un viitor cercetător nu trebuie să înveţe numai cursuri de specialitate, ci trebuie să îşi dedice o cantitate importantă de timp şi zonei artistice. (…) Recomand viitorilor specialişti care vor să lucreze în domeniul ingineriei să fie activi în zona frumosului”, a spus Nicolae Hurduc, subliniind faptul că mulţi dintre laureaţii premiului Nobel aveau preocupări artistice.

Invitatul special al acestui eveniment, reprezentând Comisia Europeană, Signe Ratso, Director General adjunct al Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare, a declarat: “Reuniunea informală a șefilor de state de la Sibiu a subliniat că cercetarea și inovarea vor avea o importanță vitală în conturarea unei Europe durabile în viitor. Vom avea nevoie de toți actorii, la nivel european, național și regional, să ne implicăm în acest proces, fructificând întregul potențial de cercetare și inovare, în special potențialul care este în prezent insuficient valorificat. Comisia Europeană a depus mult efort pentru a se asigura că instrumentele sale de finanțare lucrează împreună pentru a sprijini acest demers. Viitorul program Horizon Europe va oferi noi oportunități de sinergie cu Politica de Coeziune, permițând combinarea diferitelor surse de finanțare UE pentru a maximiza impactul. WIRE X 2019 facilitează o mai bună poziționare a actorilor regionali în vederea consolidării și extinderii capacității de cercetare și inovare în Europa.”

“Transformare economică, digitalizare, excelență, piețe globale, ecosisteme regionale de inovare și, bineînțeles, educația sunt doar câteva dintre temele pe care le abordăm anul acesta la conferința WIRE. Dar, așa cum poate observați, nu prea avem noi oportunitatea de alege subiectele, ci ele ne aleg pe noi, pentru că rezultă din realitatea globală și din nevoia noastră de a ne adapta permanent, într-o manieră inteligentă. Recunoștința noastră se îndreaptă către Comisia Europeană, în special Directoratul pentru Cercetare și Inovare și Ministerului Cercetării care ne-au sprijinit în acest efort, partenerilor noștri locali și regionali și lectorilor care au ales să împărtășească cu noi din expertiza lor, din provocări, dar și din lecții-învățate. Sper și cred cu tărie că aceasta nu va reprezenta pentru dumneavostră doar “încă o altă conferință, ci lucrurile pe care le discutăm aici vor avea un impact real în viitorul nostru comun. Mulțumesc că sunteți parte din WIRE 2019!” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est.

Interviuri cu participanții la eveniment

Principalele mesaje transmise au fost legate de nevoia încurajării apropierii dintre cercetare și mediul de afaceri și dezvoltarea de instrumente de stimulare a dezvoltării ecosistemelor regionale de inovare.

De asemenea, printre recomandările și concluziile desprinse se regăsesc următoarele:

o          In viitoarea politică de coeziune, strategiile de specializare inteligentă trebuie să se focuseze mai mult către necesitatea preluării noilor descoperiri tehnologice;

o          Pentru a sprijini integrarea în lanțurile valorice ar trebui să ne concentram pe măsuri de creștere a capacității și eficienței administrației publice locale, dezvoltarea de competențe tehnologice și identificarea de noi soluții pentru finanțarea proiectelor inovative;

o          Educația nu trebuie acuzată pentru eșecurile economice; acestea trec dincolo de educație; dacă vrem să fim pregătiți pentru viitor, instrumentele de învățare propuse de societatea civilă trebuie preluate, stimulând astfel angajarea societății civile, acesta fiind un subiect important pe agenda Comisiei Europene;

o          Trebuie să dezvoltăm ecosistemele regionale de inovare, să reunim toți actorii implicați și să începem dialogul pentru a construi încrederea și angajamentul față de o viziune comună;

o          Toți trebuie să sprijinim schimbarea! Fără angajamentul nostru comun, aceasta nu se poate obține.

Video de prezentare WIRE X

Continue Reading

EVENIMENTE

Consiliul Județean Sibiu și Advisory Hub organizează Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale (LIVE, 28 iunie, ora 11:30)

Published

on

Consiliul Județean Sibiu, alături de platforma Advisory Hub și cu sprijinul Uniunii Naționale a Consiliilor Județene și a Asociațiilor Municipiilor, Orașelor și Comunelor din România – AMR, AOR și ACOR -, în contextul deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene, organizează vineri, 28 iunie, Summitul pentru simplificarea accesării fondurilor structurale.

Evenimentul are loc la Muzeul Astra, care a găzduit pe 9 mai Summitul PPE, și va fi transmis LIVE pe CaleaEuropeană.ro de la ora 11:30.


Scopul evenimentului este de a concretiza munca experților AdvisoryHub începută încă din 2015, de a simplifica procedurile pentru accesarea și implementarea fondurilor structurale, atât la nivel european, cât și la nivel național, prin dezbaterea propunerii legislative pentru simplificarea măsurilor necesare.

“Fondurile europene sunt șansa României de a recupera decalajele de dezvoltare socio-economică și de a deveni competitivă la nivel european. Însă, deși suntem cu “banii aproape în sac”, absorbția precară și folosirea uneori ineficientă a acestora, ne împiedică să fructificăm această șansă.Propunerea legislativă de simplificare a procedurilor de accesare a fondurilor europene este o soluție pe care vrem să o lansăm în 28 iunie de la Sibiu” a declarat Daniela Cîmpean președinta Consiliului Județean Sibiu.

Simplificarea regulilor și a legislației naționale privind accesarea fondurilor structurale și de investiții Europene trebuie să fie o prioritate maximă pentru România pentru a urgenta dezvoltarea  infrastructurii, scurtării timpului de depunere a proiectelor până la finanțare și a asigura o finanțare rapidă a mediului privat. Începând cu actuala perioadă  2014-2020, Regulamentele UE au pus bazele simplificării, dar din păcate acest lucru nu s-a întâmplat la nivel național, din contră – complexitatea sistemului de management și control a crescut, generând o scădere a eficienței și impactului fondurilor structurale.

“În primul rând, simplificarea trebuie să fie făcută pentru beneficiarii și aplicanții din mediul public și privat pentru ca ei să se concentreze pe calitatea implementării proiectelor și să nu fie axați mai mult decât ar fi necesar pe partea administrativă. În al doilea rând, nevoia de simplificare trebuie înțeleasă și în contextul unei nevoi de creștere a performanței, a eficienței și a impactului ultilizării fondurilor europene. Nu în ultimul rând, trebuie simplificate obiectivele de investiții care să corespundă cu nevoile reale de dezvoltare la nivel național, la nivel de comunități locale, ale IMM-urilor și microîntreprinderilor, combinând acolo unde este posibil granturile cu instrumentele financiare. Doresc să-i mulțumesc atât doamnei Daniela Cîmpean – Președinta Consiliului Județean Sibiu, pentru sprijinul și asocierea în cadrul evenimentului, dar și partenerilor din cadrul asociatiilor publice, autoritatilor locale și din mediul privat, care au contribuit la concretizarea printr-un act legislativ la nevoia de simplificare a accesării fondurilor în România” a declarat Bogdan Rogin, inițiatorul platformei AdvisoryHub.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending