Connect with us

EVENIMENTE

Romania, Laborator al Dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in Lumea Contemporana

Published

on

Romania, ca “Laborator al Dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate in Lumea Contemporana”, este deviza sub care, timp de doua zile, la Bucuresti, Academia Romana va gazdui unul dintre cele mai importante evenimente ale acestui an.

In perioada 19-20 octombrie 2009, celebrand inchiderea programului “Știință si Ortodoxie-Cercetare si Educatie sub egida Fundatiei “John Templeton”, se desfasoara primul program national amplu in cadrul unei lumi ortodoxe si post-comuniste. Principalul scop este acela de a impartasi experienta dintre diferite personalitati din diferite tari, religii si spiritualitati.

Luni seara va fi lansata cartea “Ce este Realitatea? Reflectii asupra lumii lui Stefan Lupascu” a lui Basarab Nicolescu (foto), membru de onoare al Academiei Romane.

Participarea la congres se face pe baza de invitatie. Calea Europeana va fi acolo si, gratie bunului nostru prieten, profesorul Florin Munteanu, vom avea o extraordinara emisiune, in curand, in care vom discuta despre rolul important pe care Romania il joaca pe teritoriul dialogului dintre Stiinta si Spiritualitate, in plin avant al Societatii Cunoasterii.
Puteti accesa aici intregul program al Congresului.

Iata si emisiunea la care a participat, in 2007, pe Calea Europeana, domnul profesor Munteanu.Puteti urmari fragmente, in care, inca de acum doi, trei ani, se vorbea despre Societatea Cunoasterii si rolul romanilor in dezvoltarea acestui concept.

Partea 1

Partea 2

Partea 3

Partea 4

Partea 5

Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

 1. MARIUS GOGONEA

  October 26, 2009 at 4:24 pm

  La biserica Palatului Cotroceni si nu numai s-a ajuns la aberatia ca,… satelitii bat clopotele bisericii. Ce treaba are in acest caz stiinta cu spiritualitatea? Nu este indreptatit si ingaduit ca omul sa slujeasca Dumnezeului sau, Creatorului sau, oricit de mult ar evolua stiinta? Ce treaba are Sfintenia lui Dumnezeu, ale carei dimensiuni noi oamenii nici macar nu ni le putem imagina, cu tehnologia rece, goala si moarta?

 2. Florin Munteanu

  November 19, 2009 at 2:01 am

  Pai tocmai asta este si problema! Daca vom continua sa producem doar obiecte “moarte si goale” de orice proprietate capabila sa dezvolte dimensiunea spirituala a unui Om, daca vom continua sa construim aceasta societate centrata doar pe eficienta, profit si materie, in care individul este vazut doar ca si o simpla “piesa de schimb” a mecanismului social actual… nu vom mai avea in curand pentru cine …bate clopotele si pregati pachetelul de dimineata pentru gredinita..

  Tehnologiile moderne sunt extrem de periculoase, cu mult mai distructive decat orice bomba inventata caci nanotehnologia, genetica dar si memetica, infodinamica si psihologia cuantica ofera forme de distrugere, in masa sau “selectiva” , cum nimeni nu a visat vreodata… asa ca, fara o induhovnicire a omului de stiinta nu ne ramane decat sa ne pregatim de pe-acum grota pentru un nou stagiu …in comuna primitiva…

  Cele 40 de carti scoase de editura Curtea veche in colectia Stiinta si Religie in care:
  – s-a lamurit limita sistemelor formale si deci teritoriul filozofiei si al teologiei academice – imperiu limitat al cuvantului – si
  – s-a structurat taramul trairii in comuniune cu principiile de viata ale Sfintilor parinti ca si cale catre pregatirea spirituala personala,
  sunt o marturie ca acest dialog este si util si mai ales fertil: el defineste, dincolo de cuvinte NEVOIA de restructurare a stilului nostru de viata centrat acum pe placerea de a Traii. Stiinta a ajuns sa aduca dovada palpabila a nevoii de “igiena mentala”, de curatenia gandurilor si trairilor, a reusit sa justifice calea de devenire spirituala ca fiind singura cale de co-evolutie cu natura (vezi GAIA, dezvoltare durabila etc.)etc… Odata in plus, alaturi de spusele initiatilor din misterii, din cele ale marilor Invatatori ai Omenirii si Omul de stiinta de azi intelege, recunoaste si recomanda Omenirii – sub deviza OMENIREA are O MENIRE – o cale duhovniceasca…Si asta , cred ca este ceva… cu mult peste permanenta balacareala si confuzia “intelectuala” la care asistam azi la majoritatea televiziunilor, la majoritatea comentariilor de politica … si careia multi oameni deosebiti ii cad prada(le-a devenit un stil de viata, de functionare)… Va asigur ca dialogul avut nu este de nivelul bascaliei sugerate de relatia …palatul Cotroceni…. sateliti si biserica…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EVENIMENTE

Model European Union Iași 2020, una dintre cele mai realiste simulări privind procesul decizional al UE, are loc în perioada 10-15 martie 2020

Published

on

© Model European Union/ Facebook

Model European Union Iași, una dintre cele mai realiste simulări privind procesul decizional al Uniunii Europene și un proiect de tradiție pentru Asociația Studenților din Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, se va desfășura anul acesta în perioada 15-20 martie, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Aflat la cea de-a patra ediție, evenimentul a căpătat amploare și a pus Iașiul pe harta orașelor care promovează valorile europene.

În contextul în care la nivel internațional românii au cea mai mare încredere în cele două configurații euroatlantice, NATO și Uniunea Europeană, echipa de organizare a evenimentului și-a propus să aducă mai aproape activitățile instituțiilor din Bruxelles în rândul tinerei generații. Astfel că, între 10 și 15 martie, va avea loc într-un cadru oficial și multicultural, simularea procesului legislativ al Uniunii Europene.

Care sunt tematicile evenimentului

În cele 5 zile de dezbatere peste 100 de participanți vor avea ocazia să discute și să propună amendamente pentru două legi de importanță majoră pentru publicul european. Cele două tematici ale ediției viitoare vor fi mediul înconjurător precum și securitatea și schimbul de informații între Statele Membre.

Ce roluri vor avea participanții

Ca participant la MEU Iași, se poate aplica pentru unul dintre următoarele roluri: membru al Parlamentului European (MEP), ministru de resort în Consiliul Uniunii Europene, interpret, jurnalist (foto/video jurnalist).

Toți participanții vor beneficia de o experiență unică, de o mai bună înțelegere a procesului decizional al Uniunii Europene, dar și își vor contura diferite calități, cum ar fi vorbitul în public sau lucrul în echipă.

Participanții vor fi susținuți de membrii echipei de organizare pe tot parcursul simulării și președinții experimentați vor modera dezbaterile în timpul simulării, asigurând în același timp că toți participanții au oportunități egale de a-și face vocea ascultată și de a contribui la discuții.

Prezența comisarilor europeni în această simulare îi va ajuta pe participanți să înțeleagă intenția Comisiei Europene din spatele propunerilor legislative specifice discutate și va evidenția rolul esențial pe care îl joacă Instituția în procedura legislativă ordinară.

Ediția anterioară a MEU Iași fost marcată de președinția României la Consiliul Uniunii Europene, iar ediția din 2020 va sublinia importanța orașului Iași. În calitate de capitală a tineretului din România, cel mai ambițios program național destinat noii generații, va oferi contextul oportun pentru dezvoltarea și promovarea educației, valori importante pentru Model European Union Iași, din acest motiv tematica evenimentului din această ediție va încuraja proactivitatea tinerilor.

Având în vedere că politica pare să joace un rol marginal în viața majorității tinerilor români, MEU Iași militează pentru conștientizarea a beneficiilor aduse prin apartenența României la Uniunea Europeană.

Astfel, timp de o săptâmână, studenți și tineri profesioniști din fiecare stat membru, vor experimenta la Iași atmosfera încărcată de diversitate pe care o întâlnim în inima Uniunii Europene, Bruxelles.

Continue Reading

EVENIMENTE

Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate. Cine sunt studenții câștigători ai celei de-a XI-a ediții a Galei LSRS

Published

on

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a organizat cea de-a 11-a ediție a Galei LSRS, pe 7 ianuarie 2020 la Palatul Parlamentului și totodată, a marcat atât intrarea în cea de-a 2-a decadă de existență a Ligii, cât și abordarea unei noi viziuni și direcții strategice pentru viitorul comunității LSRS.

Întregul eveniment a fost transmis live pe pagina de Facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro

#galaLSRS premiază,  pe baza unei competiții  deschise, studenţii şi absolvenţii din diaspora românească ce are ca scop recunoașterea performanțelor academice și extracurriculare. Acesta este singurul eveniment național destinat promovării meritelor și valorilor studenților români de pretutindeni. LSRS crede într-o nouă viziune și premiază oamenii care inspiră o nouă generație!

 

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2020 a premiat următoarele categorii:

Studentul Român al Anului din Europa – Nivel Universitar Licență

Dumitru Elena Roxana – mențiune
Ionete Delia Roxana – premiul câștigător

Studentul Anului în Europa Universitar – Nivel Universitar Master

Lupu Ana – premiul câștigător
Lazăr Teodora – mențiune

Categoria Studentul Anului în Europa Postuniversitar:

Ciupăgeanu Dana Alexandra – mențiune
Farcaș Ionuț Gabriel – premiul câștigător

Studentul Român al Anului de pe alte Continente:

Radulescu Andreea – mențiune
Lepadatu Florina – premiul câștigător

Studentul Român al Anului din America de Nord

Manoliu Ioana Alexandra – mențiune
Suciu Diana Maria – premiul câștigător

Categoria Studentul Anului categoria Erasmus:

Margaras Andreea Sorana – premiul câștigător
Cotrau Ioana Daria – mențiune 

Categoria Studentul Anului categoria Arte:

Buzila Ciprian Ilie – mențiune
Scripcariu Ochiai Ana – premiul câștigător

Categoria Studentul Anului în România – Universitar:

Boț Mădălina – mențiune
Grigore Mădălina Elena – premiul câștigător

Categoria Studentul Anului în România – Postuniversitar:

Moisoiu Vlad – premiul câștigător
Brandibur Oana
Rusu Mircea Călin
Dogariu Laura Maria – mențiune 

Marele premiu al Galei LSRS 2020 a fost câștigat de Daniel Prelipcean.


”Știința m-a modelat în persoana care sunt astăzi, iar în semn de recunoștință am decis să-mi dedic viața acestei curiozități umane. În particular, entuziasmul de a descoperi ceva nou pentru beneficiul întregii lumi este unul dintre principalele motive pentru care mă trezesc în fiecare dimineață. Masterand în Fizică Aplicată la Universitatea Tehnică din Miinchen, Germania, am descoperit în această alegere de a aborda lumea într-un mod rațional că măsura tuturor lucrurilor este fericirea omului. Astfel, ca olimpic național la fizică și matematică, am avut un vis de peste un deceniu: să ajung la granițele cunoașterii umane și să încerc să le împing și mai departe. Vara aceasta mi-am trăit visul, ca student practicant la CERN (Consiliul European pentru Cercetare Nucleară), iar din Aprilie 2019 mă voi întoarce pentru a-mi scrie dizertația de Master.”


 

 

Continue Reading

EVENIMENTE

LSRS premiază studenţii şi absolvenţii din diaspora românească în cea de-a 11-a ediție a Galei LSRS. LIVE – 7 ianuarie, la Palatul Parlamentului

Published

on

© LSRS

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) organizează cea de-a 11-a ediție a Galei LSRS, care va avea loc pe 7 ianuarie 2020 la Palatul Parlamentului și va marca atât intrarea în cea de-a 2-a decadă de existență a Ligii, cât și abordarea unei noi viziuni și direcții strategice pentru viitorul comunității LSRS.

Gala LSRS va fi tranmisă LIVE pe pagina de Facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro.

Ce reprezintă Gala LSRS?


#galaLSRS premiază,  pe baza unei competiții  deschise, studenţii şi absolvenţii din diaspora românească ce are ca scop recunoașterea performanțelor academice și extracurriculare. Acesta este singurul eveniment național destinat promovării meritelor și valorilor studenților români de pretutindeni. LSRS crede într-o nouă viziune și premiază oamenii care inspiră o nouă generație!


În cadrul Galei, ca în fiecare an, se decernează Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate.

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2019 a reprezentat o ocazie de a aduce alături reprezentanți de valoare ai diasporei academice și personalități recunoscute din mediul public, privat și non-guvernamental românesc. La împlinirea a 10 ani de #LSRS, la gală s-au înscris peste 800 de participanți și au fost acordate 7 premii.

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2o20 va premia următoarele categorii:

Studentul Român al Anului din Europa – Nivel Universitar Licență

Vlad Cătălina
Dumitru Elena Roxana
Ionete Delia Roxana
Pernea Marius
Balmez Andrada Ioana

 Studentul Anului în Europa Universitar – Nivel Universitar Master

Prelipcean Daniel
Pavel Ștefania Felicia
Lupu Ana
Lazăr Teodora
Zamfira Denisa Adina

Categoria Studentul Anului în Europa Postuniversitar:

Ciupăgeanu Dana Alexandra
Paladi Irina
Farcaș Ionuț Gabriel
Naciu Anda
Lungu Daniel Adrian

Studentul Român al Anului din America de Nord

Zait Ruxandra
Manoliu Ioana Alexandra
Suciu Diana Maria
Mihalache Oana Cosmina

Categoria Studentul Anului în România – Universitar:

Busioc Costin
Burlacu Maria Monica
Boț Mădălina
Mohan Aurelian Dragoș
Grigore Mădălina Elena

Categoria Studentul Anului în România – Postuniversitar:

Moisoiu Vlad
Brandibur Oana
Rusu Mircea Călin
Dogariu Laura Maria

Categoria Studentul Anului categoria Arte:

Buzila Ciprian Ilie
Jitariu Tudor
Scripcariu Ochiai Ana
Rusu Lia
Spataru Cristian

Categoria Studentul Anului categoria Erasmus:

Margaras Andreea Sorana
Neculau Diana Cosmina
Zota Laura Stefania
Diaconescu Ioana Catalina
Cotrau Ioana Daria

Studentul Român al Anului de pe alte Continente:

Radulescu Andreea
Lepadatu Florina
Ungureanu Raducu Gabriel

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending