Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că executivul european și-a manifestat deschiderea de a dialoga în continuare cu autoritățile române cu privire la modul de interpretare a calculului cifrei de afaceri a companiilor care intră sub incidența Regulamentului privind măsurile de urgenţă în domeniul energiei, iar acest dialog va continua între reprezentanţii autorităţilor române şi cei ai Comisiei Europene, de aceasta data ai DG Taxud.
Conform mențiunilor oficialului român într-o postare publicată pe Facebook, Comisia Europeană, prin ”răspunsul dat la solicitarea noastră de clarificare, certifică faptul că OUG 186 a transpus corect Regulamentul 1854 și menționează că nivelul de 75% din cifra de afaceri nu poate fi scăzut de către un stat membru prin legislație internă”.
”Redau din răspunsul Comisiei Europene, după ce am cerut clarificări la aplicare referitor atât la codurile CAEN stabilite de regulament, dar si referitor la nivelul minim de 75% al cifrei de afaceri stabilit în articolul 2, pct 17 al Reg 1854/2022: 05.1. extracția de huilă; 06.1. extracția de petrol brut; 06.2. extracția de gaze naturale; 19.1. fabricarea de produse de cocserie; și 19.2. fabricarea de produse petroliere rafinate. Mai mult, Comisia Europeană, prin răspunsul dat la solicitarea noastră de clarificare, certifică faptul că OUG 186 a transpus corect Regulamentul 1854 și menționează că nivelul de 75% din cifra de afaceri nu poate fi scăzut de către un stat membru prin legislație internă. Dar, și cu asta închei, CE și-a manifestat deschiderea de a dialoga în continuare cu autoritățile române în ceea ce privește modul de interpretare a calculului cifrei de afaceri a companiilor care intră sub incidența regulamentului, iar acest dialog va continua între reprezentanții autorităților române(ANAF, respectiv MF) și cei ai Comisiei Europene, de aceasta data ai DG Taxud”, a detaliat Câciu, conform Agerpres.
Citiți și:
Ministrul Finanțelor a amintit că ”măsurile cuprinse în Regulamentul 1854 au fost propuse, discutate, dezbătute, negociate și adoptate în cadrul reuniunilor de la Bruxelles ale miniștrilor energiei, pe întreg parcursul lunii septembrie 2022. La 6 octombrie, adoptarea Regulamentului privind măsurile de urgență în domeniul energiei s-a făcut prin <<procedură scrisă în urma unui acord politic la care au ajuns miniștri energiei din UE în cadrul reuniuni extraordinare a Consiliului Energie din 30 septembrie>>”.
În tot acest răstimp, Ministerului Finanțelor ”nu i s-a solicitat un punct de vedere asupra modului de construcție a prevederilor stabilite prin regulament, după cum spuneam mai sus, acesta fiind apanajul structurilor implicate direct în negocierea sa. Mai mult decât atât acest regulament nu a fost supus analizei Consiliul de Afaceri Economice și Financiare nici la nivel tehnic nici la nivel decizional”, a detaliat Adrian Câciu.
România a transpus acest regulament, după adoptarea sa, în legislația națională prin două acte normative și anume: OUG 153/2022, care vizează mecanismul de achiziții centralizate prin stabilirea unui preț fix pe următorii 2 ani (Cap. II din Reg. Consiliului UE) și OUG 186/2022, mult discutata ordonanță care instituie obligația unei contribuții de solidaritate pentru companiile care activează în domeniul combustibililor fosili.
”Țin să subliniez faptul că prin OUG 186/2022, prevederile Regulamentului au fost transpuse integral, așa cum sunt ele descrise de Bruxelles, și redau întocmai caracterul limitativ și strict atât din perspectiva nivelului de încadrare a cifrei de afaceri cât și din perspectiva sectoarelor de activitate vizate, recte codurile CAEN la care se referă”, a mai spus oficialul român.