Connect with us

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE afirmă că procesul de reducere a inflației nu s-a încheiat, iar instituția urmărește evoluțiile din Orientul Mijlociu

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat miercuri că procesul de reducere a inflației nu s-a încheiat, dar s-a arătat încrezătoare că aceasta va reveni în timp util la ținta de 2%, informează Bloomberg, preluat de Agerpres.

„Nu am terminat”, a conchis șefa instituției europene într-un interviu acordat presei elene ‘Antenna TV’. În acest sens, Lagarde a reiterat angajamentul instituției de a reuși să o controleze pe termen mediu, deoarece stabilitatea prețurilor este o „misiune” a BCE.

„Trebuie să monitorizăm prețurile și salariile, precum și profitabilitatea și așa mai departe, pentru a ști unde sunt riscurile”, a explicat acesta. „Dar, deocamdată, sunt sigură de faptul că suntem pe cale să readucem inflația la 2%”, a asigurat șefa BCE.

Lagarde a mai spus că cei responsabili de politica monetară ar trebui să acorde “o atenție deosebită” riscurilor potențiale pentru stabilitatea financiară, inclusiv posibilei escaladări a războiului dintre Israel și Hamas din 7 octombrie.

În acest sens, fostul ministru francez al Economiei a declarat la postul de televiziune “ERT TV” că impactul instabilității din Orientul Mijlociu se regăsește în prețul energiei, deoarece această regiune este un important producător de petrol și o zonă de tranzit. Acest lucru, „direct sau indirect”, afectează încrederea generală a economiei. Lagarde a reamintit că tranziția energetică va fi “principalul motor” al inflației în 2022, cu costurile care vor rezulta pentru activitate și familii, însă, în acest caz, motivul este invazia Rusiei în Ucraina.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Autoritatea Bancară Europeană va verifica anul viitor lichiditățile băncilor din Uniunea Europeană după crizele din 2023

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Planurile băncilor din Uniunea Europeană de a supraviețui unei crize majore fără a fi nevoite să apeleze la banii Băncii Centrale Europene vor fi supuse unui control intens anul viitor, a declarat organismul de supraveghere bancară al UE, transmite Reuters.

Nevoia de opțiuni credibile a fost întărită după ce banca centrală elvețiană a intervenit în martie cu o garanție de lichiditate pentru Credit Suisse, înainte ca aceasta să fie preluată de rivalul UBS

Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a declarat joi că va începe să verifice anul viitor dacă autoritățile naționale de reglementare testează ipotezele băncilor privind găsirea de lichidități după o prăbușire, în special în lumina “vitezei potențiale de retragere a depozitelor, un element crucial care a apărut în contextul recentului eveniment de criză din SUA și Elveția”.

Lichiditatea se referă la o sumă de cash, sau datorii pe termen scurt de la un cumpărător pregătit, disponibil constant să finanțeze operațiunile zilnice ale unei bănci fără să fie nevoie de vânzarea activelor. Băncile aflate în Uniunea Europeană și-au propus să supraviețuiască o criză majoră fără să acceseze banii băncilor centrale.

ABE a publicat un prim raport care consideră cum autoritățile de reglementare din cele 27 de state UE aplică normele introduse după criza financiară globală pentru a evita salvarea financiară a băncilor cu banii din taxe.

Normele de rezoluție pot însemna închiderea treptată a unei bănci sau transferarea activităților cheie, precum depozite, unui creditor. Recuperarea s-ar obține prin restructurarea băncii în așa fel încât să poată utiliza anumite piețe sau alte surse de lichiditate pentru a-și continua afacerile.

Strategiile de a susține lichiditatea prin rezoluții propuse de instituțiile europene sunt limitate la accesarea facilităților oferite de băncile centrale, potrivit ABE.

Cu toate acestea, accesarea lichidității prind băncile centrale poate fi dificilă fără genera efecte colaterale. Alte opțiuni ar putea fi depozitarea activelor, emiterea datoriilor, sau accesarea liniilor de credit garantate.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Economia zonei euro depășește așteptările setate de Banca Centrală Europeană, creșterea PIB-ului accelerând în al doilea trimestru și inflația fiind în scădere

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea, după ce a stagnat în primele trei luni ale acestui an, iar inflația se află în scădere, arată o estimare preliminară publicată luni de Eurostat, informează Reuters.

Analiști de la Reuters și CNN au remarcat o creștere neașteptată a PIB-ului din zona euro. În ultimele trei luni, PIB-ul a căzut cu 0.1% și a stagnat în primul trimestru, motivând Banca Centrală Europeană să implementeze majorarea dobânzilor constant de-a lungul anului. Cererea pentru împrumuturi de afaceri a ajuns la un minim record în al doilea trimestru. Însă, datorită statisticilor recente, instituția s-ar putea să facă o pauză de la asemenea măsuri, începând din toamnă.

În luna iulie, rata de inflație anuală în zona euro a scăzut de la 6.1%, precum a fost raportat în luna mai, la 5.3%, conform Agerpres. De asemenea, PIB-ul s-a dezvoltat cu 0.3%, comparativ cu estimatul de 0.2%. Șocul cauzat de Putin se disipează, declară un specialist de la Berenberg, o firmă de consultanță. Prețurile extrem de ridicate pentru energie și alimentație au afectat profund consumatorii, dar precum inflația încetinește, piața de muncă continuă să crească.

Cu toate acestea, inflația de bază -inflația excluzând prețurile pentru bunuri volatile (alimente și energie)- a rămas neschimbată la 5.5%, potrivit articolului CNBC. Mai presus, Capital Economics atribuie dezvoltarea PIB-ului în zona euro creșterii remarcabile din Franța și Irlanda. Creșterea PIB-ului în Franța se datorează exportului ridicat, în timp ce indicatorii domestici de cerere performă mult mai rău. Organizația conclude evoluția din cele două state creează impresii înșelătoare în legătură cu posibilitatea unei potențiale recesiuni.

Conform specialiștilor menționați anterior, stagnarea sau recesiunea sunt posibilități reale care încă nu au fost complet înlăturate. În consecință, în întîlnirea BCE din septembrie, va trebui să se considere dacă PIB-ul în zona euro a avansat destul încât creșterea ratelor să se oprească.


Material redactat de Taisia Fusea

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Grupul BEI și România marchează 30 de ani de parteneriat prin semnarea unor noi finanțări, în valoare de 675 milioane de euro, pentru transport, dezvoltare urbană și mici întreprinderi

Published

on

© European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Banca Europeană de Investiții a anunțat joi noi finanţări pentru România, în valoare de 675 milioane euro, pentru transport, dezvoltare urbană şi mici întreprinderi.

Potrivit unui comunicat al instituției bancare, suma acordată transporturilor de către BEI, în valoare de 600 milioane de euro, va fi o cofinanțare cu fondurile UE pentru redresare și reziliență.

”Având în vedere progresul pe care l-a înregistrat economia țării în ultimii 30 de ani, sunt mândră că Grupul BEI, ca bancă a UE, a putut să o susțină oferind finanțare pentru școli, spitale, infrastructură publică, universități și transport mai bune și sprijinind acțiunile climatice și micile întreprinderi. Angajamentul nostru față de România rămâne puternic, așa cum o demonstrează noile finanțări, în valoare de 675 milioane de euro, pentru transport, dezvoltare urbană și micile întreprinderi, din care 600 milioane de euro contribuie la implementarea Mecanismului de redresare și reziliență”, a declarat ,vicepreședinta BEI, Lilyana Pavlova.

”Angajamentul nostru în România este un adevărat succes, dovedind ce putem reuși prin colaborare eficientă între actorii locali, naționali și europeni. Până în prezent, FEI a generat sprijin financiar pentru mai mult de 56 000 de întreprinderi românești, în mare parte datorită parteneriatului nostru cu guvernul român. Intenționăm să rămânem implicați îndeaproape pe piața românească, motiv pentru care am încheiat o serie de noi acorduri, prin care oferim soluții de finanțare care vor contribui la impulsionarea antreprenoriatului, la susținerea potențialului de inovare al țării și la ajutorarea micilor întreprinderi în tranzițiile ecologice și digitale. Pentru a gestiona dificultățile cu care ne confruntăm, în primul rând, schimbările climatice și impactul lor economic, este nevoie de sinergii și de o cooperare strânsă. Suntem încrezători în potențialul parteneriatelor de afaceri pe termen lung pe care le-am dezvoltat și care vor ajuta la implementarea promptă a sprijinului pe care îl acordăm IMM-urilor din România”, a mai spus Marjut Falkstedt, directoare executivă al FEI.

Drumuri mai bune pentru români și conectivitate îmbunătățită

O primă tranșă de 600 milioane de euro dintr-un împrumut aprobat de BEI în valoare de 1,2 miliarde de euro va fi acordată pentru construirea unei noi autostrăzi între Ploiești și Pașcani în zona de est a României. Construcția, sprijinită de Mecanismul de redresare și reziliență al Uniunii Europene, va face parte din rețeaua centrală și va avea un impact economic și social substanțial pentru regiune, reducând semnificativ timpul de călătorie și îmbunătățind siguranța. Pe lângă finanțare, BEI a avut o contribuție importantă în ceea ce privește consultanța tehnică pentru pregătirea proiectului (JASPERS) și pentru implementarea proiectului (PASSA).

Eficiență energetică pentru orașe mai bune

BEI a anunțat acordarea unui împrumut de 20,9 milioane de euro către municipalitatea din Oradea pentru a finanța investiții în transportul urban, regenerarea urbană și îmbunătățirea eficienței energetice a școlilor, clădirilor publice și iluminatului stradal. BEI a încheiat și un contract de împrumut în valoare de 30 milioane de euro pentru finanțarea reabilitării din punct de vedere al eficienței energetice a clădirilor rezidențiale din sectorul 2, București. Ambele investiții sunt continuări ale colaborării pe termen lung dintre BEI și municipalitatea din Oradea și din sectorul 2, București. În ultimii cinci ani, Grupul BEI a investit 398 milioane EUR în sprijinirea dezvoltării urbane și regionale din toată țara. 

Sprijin pentru micile întreprinderi

Grupul BEI a fost un susținător important al micilor întreprinderi, forța motoare a economiei românești. În ultimii cinci ani, am investit în România 2,85 miliarde de euro, pentru a oferi sprijin întreprinderilor mici și de talie intermediară. În prezent, BEI și Garanti BBVA au încheiat un contract de împrumut în valoare de 24,4 milioane de euro, menit să sprijine accesul la finanțare al micilor întreprinderi. Împrumutul va face finanțarea mai accesibilă pentru întreprinderile din România, majoritatea fiind din regiunile beneficiare ale fondurilor de coeziune, precum și pentru întreprinderile care investesc în acțiunile climatice, ca modalitate de a susține o transformare ecologică, inclusivă și durabilă a economiei românești.

Pe lângă noua finanțare, vicepreședinta BEI Pavlova i-a mulțumit Larei Tassan Zanin pentru mandatul ca șefă a biroului Grupului BEI în România, după cinci ani de serviciu onorabil.

BEI lucrează în România de la începutul anilor 1990, îmbunătățind coeziunea, infrastructura și serviciile de sănătate și sprijinind întreprinderile mici și mijlocii. Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia.

Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE. După izbucnirea Covid-19, în 2020, banca UE și-a mărit semnificativ sprijinul pentru sectorul sănătății din România, contribuind cu 1,1 miliarde de euro la finanțarea a trei spitale regionale și la reabilitarea a 26 de spitale și unități medicale mai mici din toată țara.

Pe lângă domeniul sănătății, Grupul BEI s-a concentrat recent și pe investițiile în învățământul superior, sprijinirea IMM-urilor și tranziția verde. România găzduiește unul dintre cele mai mari birouri ale Grupului BEI din lume și este cel mai mare beneficiar de consultanță din partea BEI, care sprijină autoritățile române în pregătirea și punerea în aplicare a proiectelor cofinanțate cu fonduri UE.

De la înființarea sa, FEI a oferit finanțare în valoare de 2,3 miliarde de euro prin 115 contracte în România. Se preconizează că aceste investiții vor genera finanțare de aproximativ 6,5 miliarde de euro, iar până acum au susținut peste 381 000 de locuri de muncă. FEI face parte din Grupul BEI.

Misiunea sa centrală este de a sprijini microîntreprinderile și IMM-urile din Europa, facilitându-le accesul la finanțare. FEI proiectează și dezvoltă instrumente de capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare care vizează în mod special acest segment de piață.

În acest rol, FEI contribuie la urmărirea obiectivelor cheie ale politicii UE, cum ar fi competitivitatea și creșterea, inovarea și digitalizarea, impactul social și incluziunea, competențele și capitalul uman, acțiunile climatice și durabilitatea mediului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.14 hours ago

Viktor Orbán își reafirmă opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, dar arată că este dispus la compromisuri în alte privințe

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Liderii din Parlamentul European au adoptat pachetul de reformă pentru modernizarea și consolidarea capacității de acțiune a instituției

COMISIA EUROPEANA15 hours ago

Comisia Europeană urmează să aprobe o propunere legală privind utilizarea activelor rusești înghețate

ROMÂNIA16 hours ago

Modificarea PNRR a fost evaluată pozitiv de Consiliul UE. Planul modificat include capitolul REPowerEU și se ridică la 28,5 mld. de euro

U.E.17 hours ago

Eurogrupul a ajuns la un acord privind direcția politicii bugetare pentru 2024, stabilind un echilibru între menținerea flexibilității și adaptarea la condițiile globale

ROMÂNIA17 hours ago

Luminița Odobescu și James O’Brien au discutat despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic, cu accent pe creșterea prezenței economice a SUA în România

ROMÂNIA18 hours ago

SUA, alături de România, Ucraina, R. Moldova și UE, pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene și securitatea alimentară globală

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII18 hours ago

Nadia Calviño, ministrul spaniol al economiei și finanțelor, va deveni prima femeie președintă a Băncii Europene de Investiții, după un acord al țărilor UE

ROMÂNIA18 hours ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA18 hours ago

FMI sfătuiește România să introducă noi taxe și impozitarea progresivă în 2024, pentru a aduce mai mulți bani la buget

ROMÂNIA18 hours ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA4 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending