Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Înainte de a reveni la masa Consiliului European, noul premier al Slovaciei anunță încetarea ajutorului militar pentru Ucraina, în ciuda apelului la unitate din partea liderilor UE

Published

on

© European Union, 2017

Corespondență din Bruxelles

Noul prim-ministru populist al Slovaciei, Robert Fico, a declarat joi că guvernul său oprește ajutorul militar acordat Ucrainei.

Înainte de a se deplasa la Bruxelles pentru a participa la primul Consiliu European după revenirea la putere, Fico a declarat în fața deputaților că țara sa “nu va mai furniza arme Ucrainei”, repetând promisiunile făcute în timpul campaniei sale electorale, dar că va continua să furnizeze ajutor umanitar vecinului său devastat de război.

Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei” , a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă dreapta prorus.

Fico, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA. El a mai fost prim-ministru al Slovaciei între anii 2006 și 2010 și în perioada 2012-2018, demisionând din funcție după cele mai mari proteste din Bratislava de după 1989 ca urmare a asasinării jurnalistului de investigații Jan Kuciak.

Numirea lui Fico în funcția de premier a fost salutată miercuri de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însă acesta reprezintă un gest protocolar pe care liderii instituțiilor UE îl fac la numirea unui nou prim-ministru într-o țară membră.

În acest context, von der Leyen a apreciat că UE are nevoie de “o Slovacie puternică, în special pentru a sprijini Ucraina, pentru a construi o economie europeană competitivă cu o bază industrială puternică și pentru a consolida securitatea europeană”.

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa prin videoconferință liderilor europeni, în vreme ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut un apel la unitate și coerență din partea liderilor europeni pentru ca starea de insecuritate și instabilitate adâncită de criza din Orientul Mijlociu și războiul Israel – Hamas să nu determine neglijarea Ucrainei.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Liderii instituțiilor UE fac un apel la “pornirea” apărării europene pentru a reflecta nivelul de ambiție al “Uniunii geopolitice”

Published

on

© European Union 2023

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au făcut joi un apel la “pornirea apărării europene și la “o apărare europeană” care să reflecte nivelul de ambiție al “Uniunii noastre geopolitice”.

Cei doi lideri instituționali s-au adresat reuniunii anuale a Agenției Europene de Apărare.

“Liderii vor să le transmită clar cetățenilor lor că vom fi alături de ei pentru a le asigura siguranța și securitatea. Avem nevoie de o adevărată apărare europeană pentru mai multă securitate. Trebuie să construim un triunghi virtuos – de obiective comune și capacități operaționale îmbunătățite”, a spus Charles Michel, într-un discurs.

Șeful Consiliului European consideră că a sosit momentul să creăm o adevărată uniune a apărării, însoțită de o “veritabilă piață unică a apărării”.

Această piață unică a apărării ar trebui să se concentreze asupra a două obiective în viitor, și anume sprijinul militar pentru Ucraina și clădirea apărării europene.

În ceea ce o privește, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei, a indicat în discursul ei că pentru pregătirea industrială în domeniul apărării este necesar “un reflex european mai puternic”, de la planificare la achiziții.

“Strategia industrială europeană în domeniul apărării va sprijini acest reflex pe patru direcții”, a spus ea, enumerându-le: concentrare strategică, reguli mai bune, dublă utilizare și finanțare.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Macron îi găzduiește marți pe președintele Consiliului European și pe prim-miniștrii Olandei, Portugaliei, Estoniei și Luxemburgului pentru a discuta viitoarea agendă strategică a UE

Published

on

© European Union, 2022

Preşedintele francez Emmanuel Macron îi va primi marţi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi pe mai mulţi premieri din UE în cadrul unui dineu informal la Elysée pentru a stabili Agenda Strategică pentru perioada 2024-2029 după alegerile europene din iunie, a anunţat luni preşedinţia franceză.

Premierii Mark Rutte (Olanda), Antonio Costa (Portugalia), Kaja Kallas (Estonia) şi Luc Frieden (Luxemburg) vor fi prezenţi.

Preşedintele francez “va aminti importanţa de a continua să reducem dependenţele noastre în domeniile securităţii şi apărării, energiei, sănătăţii, inteligenţei artificiale şi alimentaţiei în special”, a anunţat Elysée, relatează AFP.

Şefii de stat şi de guvern “vor discuta şi despre mijloacele de acţiune ale Uniunii Europene pentru atingerea acestor obiective”, a adăugat sursa citată, potrivit Agerpres.

Înainte de dineu, Emmanuel Macron se va întâlni cu Charles Michel pentru a pregăti Consiliul European din 14 şi 15 decembrie şi cu noul premier luxemburghez Luc Frieden, la conducerea unui guvern de coaliţie conservator-liberal, conchide sursa citată.

Reuniunea de la Paris este ultima dintr-o serie de patru convocate de președintele Consiliului European, Charles Michel, pentru definirea Agendei Strategice a UE.

Charles Michel lansat astfel o nouă abordare pentru definirea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, invitându-i pe liderii celor 27 de state membre ale UE la o serie de dineuri restrânse organizate în luna noiembrie la Berlin, Copenhaga, Zagreb și Paris, potrivit unei scrisori pe care liderul care prezidează summit-urile a transmis-o șefilor de stat sau de guvern din Uniune.

“Suntem martorii unor vremuri tumultoase – de la dezastrele climatice din întreaga lume până la tulburările tehnologice provocate de evoluțiile digitale de ultimă oră și fragmentarea ordinii multilaterale bazate pe reguli. În acest context, trebuie să reflectăm asupra capacității UE de a acționa și de a-și atinge obiectivele”, a transmis Michel, înaintea reuniunilor.

Prima a avut loc la Berlin, fiind găzduită de cancelarul german Olaf Scholz, cea de-a doua la Copenhaga, sub auspiciile premierului danez Mette Frederiksen și următoarea la Zagreb, avându-l drept amfitrion pe premierul croat Andrej Plenkovic.


Citiți și

Declarația de la Granada: Liderii europeni statuează că “extinderea UE este o investiție geostrategică” și că “atât UE, cât și viitoarele state membre trebuie să fie pregătite”

Charles Michel dă startul discuțiilor între liderii UE privind următoarea agendă strategică 2024-2029, cu “extinderea UE în centrul dezbaterilor”: Să decidem ce putere geopolitică vrem să fim, cu peste 30 de state membre


Șeful Consiliului European a subliniat că întrebările cheie care vor putea fi abordate de lideri vizează politicile UE, finanțarea și procesul decizional.

Ce politici și programe trebuie îmbunătățite pentru a consolida poziția globală a UE și cum? Ce politici sectoriale trebuie reformate în contextul viitoarei extinderi și cum? Unde ar trebui să ne concentrăm bugetul comun? Cum ne putem asigura cel mai bine că acesta sprijină prioritățile noastre comune? Cum finanțăm acest buget în practică? Cum ne putem îmbunătăți procesul decizional pentru a rămâne agili? Ar trebui să revizuim regulile de vot și cum?“, a exemplificat el.

“Discuțiile din timpul dineurilor vor alimenta pregătirile în curs ale agendei strategice, care vor continua în cadrul Consiliului European, de acum până în vara anului 2024. Trebuie să fim deschiși, pragmatici și realiști în ceea ce privește schimbările și provocările care ne așteaptă. Sunt încrezător că le vom face față cu succes împreună și vom găsi modalități de a ne consolida în continuare unitatea”, a conchis Charles Michel.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Șeful Consiliului European merge în Ungaria pentru a dezamorsa tensiunile cu Viktor Orban, care amenință că va bloca deciziile UE privind Ucraina

Published

on

© European Union, 2023

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va merge luni în Ungaria pentru a dezamorsa tensiunile cu premierul ungar Viktor Orban care ameninţă că va bloca deciziile cheie privind Ucraina la summitul UE de la jumătatea lui decembrie, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Luni, Charles Michel se va deplasa în Ungaria pentru o întâlnire bilaterală cu Viktor Orban în vederea pregătirii Consiliului European” din 14 şi 15 decembrie, a anunţat joi seară Ecaterina Casinge, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui instanţei statelor membre ale UE, într-un mesaj postat pe X (ex-Twitter).

Premierul ungar este acuzat că ameninţă cu dreptul de veto împotriva unui ajutor european acordat Ucrainei pentru a obţine deblocarea de fonduri europene destinate ţării sale. Viktor Orban i-a scris săptămâna trecută lui Charles Michel pentru a cere o “discuţie urgentă” asupra strategiei europene faţă de această ţară atacată de Rusia. În dificultate pe teren militar, Ucraina aşteaptă noi livrări de arme, sprijin financiar, dar şi deschiderea negocierilor de aderare cu UE.

În scrisoare, adresată șefului Consiliului European, Charles Michel, liderul ungar spune că nicio decizie privind finanțarea Ucrainei, deschiderea negocierilor de aderare la UE sau noi sancțiuni împotriva Rusiei nu poate fi luată până când această “discuție strategică” nu va avea loc atunci când liderii se vor reuni la Bruxelles, la mijlocul lunii decembrie.

“Consiliul European ar trebui să facă un bilanț al implementării și eficacității politicilor noastre actuale față de Ucraina, inclusiv a diferitelor programe de asistență”, scrie Orban în scrisoare, care nu este datată, dar poartă ștampila biroului său.

Orban și Michel s-au întâlnit săptămâna trecută la Berlin, ca parte a consultărilor pe care președintele Consiliului European le-a lansat pentru adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029.

Joi, Ungaria a fost autorizată să primească 900 de milioane de euro în fonduri europene ca avans la planul său de redresare. Însă plăţile din planul ungar, în valoare totală de 10,4 miliarde de euro (6,5 miliarde granturi şi 3,9 miliarde împrumuturi) rămân supuse progresului în domeniul statului de drept. Iar avansul plătit poate fi recuperat dacă plăţile nu sunt în cele din urmă validate de Uniunea Europeană. Fondurile pentru acest plan sunt blocate aşteptând ca Ungaria să îndeplinească o serie de condiţii stabilite de Comisie, în special în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi normele privind achiziţiile publice.

Pe lângă planul de redresare, aproximativ 22 de miliarde de euro fonduri de coeziune destinate Ungariei în cadrul bugetului 2021-2027 sunt, de asemenea, blocate de Bruxelles, suspendate de reforme pentru îmbunătăţirea independenţei justiţiei, drepturilor persoanelor LGBT+, independenţei academice a universităţilor în special.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ENERGIE18 hours ago

Klaus Iohannis, discurs la COP28: Până cel târziu în 2050, mixul energetic naţional al României va fi format în proporţie de 86% din energie regenerabilă

ENERGIE20 hours ago

COP28. Klaus Iohannis: România va deveni lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare ca sursă stabilă de energie

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: La 105 ani de la Marea Unire, România are un loc un binemeritat în UE și NATO și promovează aspirațiile europene ale românilor de peste Prut

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

EDITORIALE2 days ago

Clepsidra, istoria și viitorul: Acum, mai mult ca niciodată, destinul european și euro-atlantic al României trebuie să coboare în Cetatea idealului național

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Maia Sandu: România iubește necondiționat R. Moldova, fără a aștepta lauri. Drumul nostru este comun și locul nostru este împreună în UE

ROMÂNIA2 days ago

Ziua Națională. Marcel Ciolacu, la 105 ani de la Marea Unire: Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că avem un drum comun de parcurs ca națiune

ROMÂNIA2 days ago

Șeful diplomației SUA, mesaj de Ziua Națională a României: Viitorul cooperării dintre națiunile noastre devine din ce în ce mai luminos

ROMÂNIA2 days ago

Ziua Națională. Nicolae Ciucă, la 105 ani de la Marea Unire: Iubirea de ţară stă în inimă şi în faptă. Suntem datori să veghem destinul acestei ţări

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO6 days ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA1 week ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Eurodeputata PPE Pernille Weiss evidențiază potențialul României de a atrage investiții în domeniul farmaceutic prin crearea unui mediu propice pentru inovatori și IMM-uri

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Senatului consideră că ”mediul de afaceri are nevoie de încredere şi predictibilitate” pentru a se dezvolta astfel încât orice situaţie de criză să poată fi depăşită

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Volodimir Zelenski, Maia Sandu și Charles Michel afirmă “calea europeană” a Ucrainei și Moldovei la zece ani de la EuroMaidan: Aderarea va întări frontiera estică a UE

Trending