INTERNAȚIONAL
Șefa FMI, Christine Lagarde, inculpată într-un dosar de arbitraj
Published
11 years agoon

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, fost ministru francez de finanțe, a fost inculpată miercuri pentru “neglijență” într-o anchetă asupra unui arbitraj privat contestat care a avut loc în anul 2008 între omul de afaceri Bernard Tapie și banca Crédit Lyonnais, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Întrebată dacă intenționează să demisioneze din fruntea FMI, Christine Lagarde a răspuns negativ. “Mă întorc la Washington în cursul acestei după-amiezi” a precizat Lagarde.
Inculparea lui Christine Lagarde vine după ce în luna mai directoarea general al FMI a fost plasată de justiția franceză sub statutul de martor asistat, un statut intermediar între cel de martor și cel de inculpat.
Audierile s-au axat pe rolul lui Lagarde în plata a 400 de milioane de euro /520 milioane dolari/ către Tapie, un om de afaceri controversat și apropiat al fostului președinte Nicolas Sarkozy, pe vremea când ea era ministru de finanțe al Franței. Plata a fost făcută antreprenorului Bernard Tapie ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a soluționa un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vânzării participației la Adidas în anii 1990.
Litigiul dintre omul de afaceri și Credit Lyonnais se referă la o tranzacție ce a avut loc în 1993 când Tapie a vândut către bancă participația pe care o deținea la producătorul german de îmbrăcăminte și echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție susținând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție.
.
.
You may like
Christine Lagarde a reconfirmat, la Kiev, angajamentul financiar al Băncii Centrale Europene pentru Ucraina
De la Beijing, șefa BCE avertizează că este necesar să se acționeze pentru a se „evita o escaladare a tensiunilor reciproc dăunătoare”
FMI recomandă României un pachet de reforme fiscale care ar putea aduce 1,2% din PIB la buget în 2025. Creșterea TVA, a impozitului pe dividende, impozitare progresivă a veniturilor din muncă, printre măsuri
Euro ar putea deveni o alternativă viabilă la dolar, subliniază președinta Băncii Centrale Europene: Nu va câștiga influență globală în mod implicit. Va trebui să o câștige
Ministrul Finanțelor participă la Reuniunile de Primăvară ale Grupului Băncii Mondiale și FMI, reafirmând angajamentul României pentru stabilitatea fiscal-bugetară
România nu se află în situația de a apela la FMI, transmite Administrația Prezidențială, îndemnând mass-media la responsabilitate și echilibru
NATO
Situația de securitate din regiunea Mării Negre, analizată de șefii apărării din Bulgaria, România și Turcia: Cooperarea noastră trilaterală este esențială pentru descurajare și apărare
Published
2 hours agoon
July 3, 2025
Șefii de stat major din Bulgaria, România și Turcia s-au reunit joi, la Sofia, pentru a analiza situația de securitate din regiunea Mării Negre și despre cooperarea trilaterală a aliaților NATO cu litoral la Marea Neagră ca pilon esențial pentru descurajare și apărare.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, a participat, la invitația amiralului Emil Eftimov, șeful Apărării din Republica Bulgaria, la Reuniunea trilaterală desfășurată la Sofia, miercuri, 2 iulie, alături de generalul Metin Gürak, șeful Apărării din Republica Turcia.
În cadrul întâlnirii, cei trei oficiali militari au analizat situația de securitate din Regiunea Mării Negre și au subliniat importanța consolidării cooperării trilaterale, pentru asigurarea stabilității regionale. De asemenea, au fost discutate măsuri concrete pentru intensificarea eforturilor comune și adaptarea acțiunilor la evoluțiile de securitate din zonă.
Generalul Gheorghiță Vlad a reiterat angajamentul României de a contribui activ la dezvoltarea inițiativelor de cooperare militară, în special în domeniul maritim, în cadrul grupării navale operative de luptă contra minelor, Mine Countermeasures Black Sea Task Group (MCM BSTG). Totodată, a fost accentuată necesitatea unei coordonări strânse între Bulgaria, România și Turcia.
“Marea Neagră are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, iar cooperarea noastră trilaterală este un pilon esențial pentru descurajare, apărare și menținerea stabilității. România rămâne ferm angajată alături de partenerii săi, pentru întărirea securității colective” a declarat generalul Gheorghiță Vlad.
La finalul reuniunii, șefii Apărării din cele trei state și-au reconfirmat determinarea de a lucra împreună, pentru consolidarea cooperării trilaterale și pentru susținerea unui climat stabil și sigur în regiunea Mării Negre.
NATO
Flancul estic al NATO și programele de înzestrare româno-americane, discutate de ministrul apărării cu senatorul american Mark Kelly
Published
2 hours agoon
July 3, 2025
Viceprim-ministrul și ministrul apărării naționale, Ionuț Moșteanu, a avut miercuri, la sediul Ministerului Apărării Naționale, o întrevedere cu senatorul american Mark Kelly, membru al Comisiei pentru Forțe Armate și al Comisiei pentru informații din Senatul SUA.
Potrivit unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile au vizat consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite în domeniul apărării, în contextul provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre și al evoluțiilor recente de pe flancul estic al NATO.
Cei doi oficiali au evidențiat importanța prezenței militare americane în România ca element esențial pentru postura de descurajare și apărare a Alianței în sud-estul Europei.
În cadrul întrevederii, ministrul Moșteanu a subliniat relevanța deciziilor adoptate la summitul NATO de la Haga, desfășurat săptămâna trecută, pentru coerența și eficiența posturii de apărare a Alianței. În acest context, a fost evidențiat rolul României ca stat aliat de încredere, cu contribuții active la securitatea regională și la sprijinirea Ucrainei în fața agresiunii ruse.
„Securitatea regiunii Mării Negre este strâns legată de securitatea euroatlantică. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, bazat pe încredere, interoperabilitate și angajamente solide, este un pilon al apărării naționale și al stabilității regionale”, a declarat oficialul român.
În cadrul discuțiilor, a fost abordată și cooperarea bilaterală în domeniul modernizării forțelor armate, cu accent pe programele de înzestrare aflate în derulare cu partenerul american. Partea română a prezentat progresele semnificative realizate în acest domeniu și a reafirmat angajamentul României de a continua investițiile în capabilități moderne, compatibile cu standardele NATO.
Totodată, a fost subliniată importanța unei coordonări strânse între România și Statele Unite în domeniul apărării, inclusiv în gestionarea amenințărilor hibride din regiunea extinsă a Mării Negre.
NATO
Nicușor Dan: România are nevoie de o strategie clară la Marea Neagră, de o politică externă și de securitate dinamică, activă, cu personalitate
Published
2 hours agoon
July 3, 2025
Într-un context internațional foarte complicat, cu provocări permanente în zona de securitate, apărare și politică externă, este vital ca interesele României să fie sprijinite atât din zona executivă, cât și din cea non-guvernamentală, a afirmat joi președintele Nicușor Dan, într-un mesaj transmis cu prilejul Galei New Strategy Center și a aniversării a 10 ani de activitate.
Mesajul a fost prezentat de consilierul prezidențial Luminița Odobescu.
”Într-un context internațional foarte complicat, cu provocări permanente în zona de securitate, apărare și politică externă, este vital ca interesele României să fie sprijinite atât din zona executivă, cât și din cea non-guvernamentală. Din această perspectivă, New Strategy Center este o voce puternică în arena internațională, un think tank care și-a construit credibilitatea prin efort constant și implicare, susținând valorile spațiului euroatlantic, care ne definesc ca națiune”, arată șeful statului.
Potrivit acestuia, regiunea Mării Negre are o relevanță strategică pentru România.
”De aceea, salut promovarea permanentă, timp de un deceniu, a acestei problematici, ca și a zonei Balcanilor, realizate prin evenimentele organizate de New Strategy Center, prin conferințe și dezbateri la care au participat mii de experți și oficiali români și străini. În vremuri caracterizate de un grad mare de volatilitate și impredictibilitate, New Strategy Center oferă expertiză, creează punți de dialog, generează idei și propuneri. La Conferința de Securitate de la Munchen, la Washington, Londra, Paris, Berlin, Oslo, Roma, Varșovia, Kiev, Ankara și în alte multe locuri vocea României s-a făcut auzită și prin efortul New Strategy Center. Împreună cu instituțiile statului român, cu partenerii noștri din NATO și UE, avem în continuare multe de făcut pentru a menține atenția asupra regiunii noastre, pentru a anticipa mai bine riscurile și pentru a crește reziliența în fața multiplelor amenințări, fie ele militare sau hibride”, spune Nicușor Dan.
El anunță că acesta este contextul în care va fi elaborată noua Strategie de Apărare a Țării, pe care o va prezenta în acest an Parlamentului, conform atribuțiilor constituționale.
În același timp, “România are nevoie de o strategie clară la Marea Neagră, de o politică externă și de securitate dinamică, activă, cu personalitate“, subliniază președintele.
”Mă bucur că în acest proces de reflecție strategică putem conta pe experiența și conexiunile internaționale ale New Strategy Center. În procesul de elaborare a documentelor, la consultări, la identificarea de idei și soluții, inputul think tank-ului dumneavoastră este relevant. În cei 10 ani de activitate, caracterizați de seriozitate și patriotism, ați avut un rol important în dezvoltarea gândirii strategice în România. Vă felicit pentru realizările din acest deceniu, pentru faptul că ați devenit un reper în regiune atunci când vorbim de securitate, apărare și relații internaționale”, a transmis șeful statului.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Avertisment pentru von der Leyen înaintea prezentării bugetului UE: România, Polonia, Italia, Spania și alte 10 țări UE se opun reducerii fondurilor de coeziune sau comasării cu cele agricole

Mette Frederiksen a inaugurat, la Aarhus, președinția daneză a Consiliului UE alături de liderii UE și de Zelenski: Ucraina aparține familiei europene și NATO

Situația de securitate din regiunea Mării Negre, analizată de șefii apărării din Bulgaria, România și Turcia: Cooperarea noastră trilaterală este esențială pentru descurajare și apărare

Flancul estic al NATO și programele de înzestrare româno-americane, discutate de ministrul apărării cu senatorul american Mark Kelly

Nicușor Dan: România are nevoie de o strategie clară la Marea Neagră, de o politică externă și de securitate dinamică, activă, cu personalitate

Acuzat că a lăsat România în “dezastru economic”, Ciolacu contraatacă: România nu este în niciun colaps. Austeritatea oarbă nu reduce deficitul, îl adâncește

Legea privind piețele digitale (DMA), în consultare publică. Comisia Europeană așteaptă feedback de la cetățenii UE până la data de 24 septembrie 2025

„Parcursul comun al Ucrainei și R. Moldovei către UE este un factor de securitate și stabilitate regională”, subliniază ministrul ucrainean de Externe într-o discuție telefonică cu omologul polonez

Donald Trump și Volodimir Zelenski vor discuta telefonic despre întreruperea livrărilor de arme americane către Ucraina

Comitetul European al Regiunilor solicită statelor UE să pună în aplicare, pe deplin, strategiile de securitate cibernetică pentru a proteja sistemele de sănătate

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Prelungirea PNRR presupune un proces decizional complet inițiat de CE și nu este fezabilă din perspectiva timpului, afirmă noul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene

Bogdan Ivan anunță că a transmis oficial Comisiei Europene proiectul pentru construirea unei giga-fabrici de inteligență artificială în România: Devenim un hub regional al tehnologiilor emergente

Luca Niculescu anunță lansarea unei campanii prin care le explică românilor „într-un limbaj clar, prietenos și interesant” aderarea României la OCDE: „Va însemna că vom juca în prima ligă a economiilor mondiale”

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Cristian Diaconescu, Luminița Odobescu și Delia Dinu rămân consilieri prezidențiali în echipa lui Nicușor Dan de la Palatul Cotroceni
- ROMÂNIA1 week ago
Franța neagă informațiile false privind prețul achiziției rachetelor Mistral de către România: Este o achiziție comună pentru nouă țări. Prețul propus României, sub bugetul de 700 de milioane de euro aprobat de Parlament
- ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Nicușor Dan, către guvernul Bolojan: Aderarea la OCDE în 2026 va însemna încredere pentru economia din România, investiții străine și dobânzi mai ieftine
- NATO1 week ago
Oana Țoiu, la Consiliul NATO-Ucraina: România reafirmă sprijinul pentru Ucraina și R. Moldova. Parteneriatul strategic cu SUA, rol esențial pentru stabilitatea Mării Negre
- POLITICĂ1 week ago
Șefii diplomațiilor de la Chișinău și Kiev, mesaj pentru Oana Țoiu: România, cel mai important partener al R. Moldova/ “Legătura puternică” Ucraina-România, “crucială” pentru securitatea Mării Negre