Şeful diplomaţiei germane a vizitat lagărul de exterminare de la Auschwitz: „Cel mai groaznic loc din lume”

Lagărul nazist Auschwitz-Birkenau este „cel mai groaznic loc din lume“, iar responsabilitatea „va fi mereu” a Germaniei, cea care l-a creat, a declarat luni ministrul german de Externe Heiko Maas în cursul unei vizite la faţa locului. Maas fost primul şef al diplomaţiei germane care a făcut o astfel de vizită în ultimii 26 de ani. 

Am fost în camerele de gazare de la Auschwitz. Este dificil de exprimat, este cel mai rău loc din lume“, a spus ministrul german, potrivit căruia Auschwitz a fost motivul pentru care a intrat în politică, potrivit Deutsche Welle.

Ministrul german de Externe a fost vizibil cutremurat după ce a părăsit alături de delegația sa o mică clădire cu un cuptor, singura cameră de gazare păstrată și azi. În cartea memorială aflată în locul respectiv el a scris: „Iadul pe pământ, această creație germană cu numele de Auschwitz”. Și a adăugat: „Avem nevoie de acest loc pentru că responsabilitatea noastră nu se va sfârși niciodată”.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost exterminate de nazişti în lagărul Auschwitz-Birkenau.

În noiembrie 1977, cancelarul federal Helmut Schmidt a fost primul politician german de rang înalt care a vizitat acest loc al groazei. După Schmidt, și cancelarul Helmut Kohl a vizitat lagărul de la Auschwitz. Între timp, o dată la zece ani, la ceremoniile de sărbătorire a eliberării lagărului iau parte și președinții Germaniei. La aniversarea a 50 de ani a fost președintele Roman Herzog, la cea de 60 de ani 60 a fost prezent Horst Köhler, la cea de 70 Joachim Gauck. Maas este o excepție, el a venit la Auschwitz fără un motiv special, dintr-o nevoie de ordin personal, notează Deutsche Welle.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.