Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell le-a cerut miercuri cetăţenilor europeni “să dea căldura mai încet în locuinţe”, pentru că trebuie “plătit un preţ” pentru “tăierea cordonului ombilical” care uneşte economia UE de cea rusă, în contextul războiului din Ucraina, transmite EFE, potrivit Agerpres.
“Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să tăiem cordonul ombilical care leagă economia noastră cu cea rusă şi să întrerupem fluxul care le permite să acumuleze rezerve cu care să-şi finanţeze războiul“, a declarat Borrell în cadrul unei dezbateri în Parlamentul European pe tema invaziei ruse, la care a participat şi şefa guvernului eston Kaja Kallas.
“Putem face acest lucru la nivel macro”, aşa cum a făcut marţi Comisia Europeană, prezentând o o serie de măsuri pentru reducerea cu două treimi a importurilor de gaz rusesc până la sfârşitul anului, dar şi la nivel micro, spune Borrell, care i-a invitat în acest sens pe cetăţenii europeni să mai pună o haină pe ei.
“Cer totodată ca toată lumea să facă un efort individual pentru a reduce consumul de gaz, la fel cum reducem consumul de apă atunci când este secetă şi la fel ca atunci când ne punem o mască pentru a combate un virus”, a insistat el, referindu-se la pandemia de coronavirus, conchide sursa citată.
Comisia Europeană a prezentat inițiativa “RePowerEU”, care reprezintă liniile generale ale unui plan menit să asigure independența Europei de gazele din Rusia cu mult înainte de 2030. Planul de măsuri europene pentru reducerea dependenței de gaze din Rusia prevede, între altele, realizarea unui stoc de rezerve de gaze de 90% până la 1 octombrie pentru necesitățile de iarna viitoare și sporirea importurilor de gaz natural lichefiat. RePowerEU va încerca să diversifice aprovizionarea cu gaze, să accelereze introducerea gazelor din surse regenerabile și să înlocuiască gazul pentru încălzire și producerea de energie electrică. Astfel, estimează Comisia Europeană, până la sfârșitul anului, cererea UE de gaz rusesc s-ar putea reduce cu două treimi.
Borrell nu este primul oficial european care lansează o astfel de solicitare către cetățenii europeni.
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru Pactul Verde European, Frans Timmermans a declarat, marți, la Strasbourg, că europenii pot contribui la lupta împotriva lui Vladimir Putin prin diminuarea căldurii din casele lor, potrivit The Guardian.
“Este greu. Este al naibii de greu, dar este posibil. O putem face și o putem face rapid. Tot ce avem nevoie e curaj pentru a ajunge acolo. Dacă a existat vreo perioadă pentru a face asta, acum este timpul. Alegerile voastre privind câtă energie consumați vor decide cât de puternici suntem în reacția noastră față de Rusia”, a spus el.
“Noua realitate geopolitică și a pieței energetice ne impune să accelerăm drastic tranziția către o energie curată și să creștem independența energetică a Europei față de furnizorii nesiguri și față de combustibilii fosili volatili. În urma invaziei Ucrainei, argumentele în favoarea unei tranziții rapide către o energie curată nu au fost niciodată mai puternice și mai clare“, a transmis Comisia Europeană.
UE importă 90 % din consumul său de gaze, Rusia asigurând aproximativ 45% din aceste importuri, în proporții diferite în funcție de statele membre. De asemenea, Rusia reprezintă aproximativ 25% din importurile de petrol și 45% din importurile de cărbune.
Potrivit statisticilor europene, România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai redusă nevoie de gazul rusesc, aproximativ 10% din necesarul energetic național provenind din Rusia. Finlanda, Estonia și Letonia sunt țările din UE cu cea mai mare dependență de gazul provenit din Rusia.