Connect with us

SUA

Șeful Statului Major al SUA: O victorie militară a Rusiei în războiul din Ucraina este imposibilă

Published

on

© Chairman of the Joint Chiefs of Staff/ Flickr

Rusia nu va câştiga războiul din Ucraina doar prin mijloace militare, a reafirmat joi şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, avertizând că, de asemenea, este puţin probabil ca Kievul să reuşească să expulzeze rapid toate forţele ruse de pe teritoriul său, transmite AFP, potrivit Agerpres.

“Acest război nu va fi câştigat militar de Rusia”, a declarat generalul Milley reporterilor după o întâlnire virtuală a Grupului de contact al Ucrainei, care reuneşte aproximativ 50 de ţări care oferă sprijin militar Rusiei.

Obiectivele iniţiale ale Rusiei, care vizau în special răsturnarea guvernului ucrainean,”nu sunt realizabile prin mijloace militare, nu va funcţiona”, a adăugat generalul Milley.

Pe de altă parte, în prezent există sute de mii de trupe ruseşti în Ucraina, ceea ce face ca obiectivul ucrainean de a-şi recâştiga întreg teritoriul să fie puţin probabil “pe termen scurt”, a continuat el.

“Aceasta înseamnă că luptele vor continua, că vor fi sângeroase, va fi dur. Şi la un moment dat, cele două părţi fie vor negocia un acord, fie vor ajunge la o încheiere militară”, a adăugat şeful Statului Major al SUA.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că alianţa internaţională mobilizată de SUA, principalul furnizor al ajutorului militar pentru Ucraina, a deblocat până în prezent aproape 65 de miliarde de dolari în armamente şi echipamente diverse, precum şi în contracte cu industria de apărare.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Statele Unite și-au exprimat ”preocuparea” cu privire la adoptarea de către Polonia a unei legi ce face referire la crearea unei comisii de anchetă asupra influenței ruse, care ar putea ”interfera cu alegerile libere” din toamnă, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Guvernul Statelor Unite este îngrijorat de adoptarea de către guvernul polonez a unei noi legislații care ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte din Polonia. Împărtășim îngrijorarea exprimată de mulți observatori că această lege de creare a unei comisii de investigare a influenței rusești ar putea fi folosită pentru a bloca candidatura politicienilor din opoziție fără un tratament corect”, precizează Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

SUA au lansat și un apel la adresa Varșoviei ”să se asigure că această lege nu împiedică posibilitatea alegătorilor de a vota pentru candidatul pe care îl doresc și că nu va fi invocată sau folosită în mod abuziv în moduri care ar putea afecta legitimitatea alegerilor”.

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a dat undă verde luni creării acestei comisii de anchetă asupra ”influenţei ruse în Polonia”, o entitate calificată drept ”anticonstituţională” şi de ”tip stalinist” de către opoziţie şi numeroşi jurişti, înaintea alegerilor legislative din toamnă.

Alcătuită din nouă membri aleşi de o cameră inferioară a parlamentului dominată de tabăra naţionalistă populistă aflată la putere, comisia va putea decide dacă responsabili politici ai ţării au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi îi va putea condamna, fără un control efectiv din partea justiţiei, avertizează observatorii.

Oricărei persoane găsite vinovate i se poate interzice să ocupe funcţii publice legate de accesul la finanţele publice şi la informaţii clasificate timp de 10 ani.

Continue Reading

NATO

Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan și-au exprimat ”disponibilitatea, în calitate de aliați NATO, de a aborda provocările regionale și globale, inclusiv consolidarea securității transatlantice”

Published

on

© Presidency of the Republic of Türkiye/ Twitter

Președintele american, Joe Biden, l-a felicitat pe omologul reales al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unei discuții telefonice în care cei doi și-au exprimat ”angajamentul comun de a continua să lucreze împreună ca parteneri apropiați pentru a aprofunda cooperarea dintre țările și popoarele noastre”.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, președinții au abordat și ”disponibilitatea lor, în calitate de aliați NATO, de a aborda provocările regionale și globale, inclusiv consolidarea securității transatlantice în cadrul Summitului NATO de la Vilnius”, într-o referire la extinderea Alianței către Suedia, singura țară din cele două nordice care mai așteaptă undă verde din partea Ungariei și Turciei după ce vecinul său finlandez a devenit al 31-lea membru al NATO în urma ratificării protocolului de aderare de către parlamentele de la Budapesta, respectiv Ankara.

Relațiile dintre Turcia și Suedia au avut de suferit după ce, în cadrul unei manifestaţii autorizate de poliţia suedeză în apropierea ambasadei Turciei, extremistul de dreapta Rasmus Paludan, cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, a ars un exemplar din Coran.

Partenerii occidentali și-au întețit apelurile la adresa singurelor două țări NATO care încă nu au ratificat protocolul de aderare a Suediei, sperând că la finalul summitului de la Vilnius, ce urmează să aibă loc în luna iulie, Alianța să fie mai puternică, cu 32 de membri. 

 

Continue Reading

SUA

Șeful Pentagonului speră ca antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 de fabricație americană să înceapă în următoarele săptămâni

Published

on

© Chad J. McNeeley, DOD

Secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, a declarat joi că speră ca antrenamentul piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16 de fabricație americană să înceapă în următoarele săptămâni, sprijinind Ucraina pe termen lung, dar nu neapărat ca parte a unei contraofensive anticipate în primăvară împotriva Rusiei.

Austin a luat cuvântul în timp ce liderii din domeniul apărării din întreaga lume s-au reunit pentru o întâlnire virtuală pentru a discuta despre sprijinul militar în curs de desfășurare pentru Ucraina.

„Va trebui să aprofundăm mai mult și va trebui să căutăm în continuare modalități creative de a ne spori capacitatea industrială”, a declarat Austin înainte ca liderii militari să înceapă sesiunea cu ușile închise. „Miza este mare. Dar cauza este dreaptă și voința noastră este puternică”.

Țările europene au declarat că poartă discuții cu privire la țările care ar putea avea la dispoziție o parte din avioanele F-16. Statele Unite au ezitat mult timp să furnizeze avioanele avansate Ucrainei și abia la sfârșitul săptămânii trecute președintele Joe Biden a fost de acord să permită altor națiuni să trimită propriile avioane fabricate în SUA la Kiev. Șeful de la Casa Albă a primit asigurări personale din partea lui Volodimir Zelenski că aceste aeronave nu vor fi folosite pe teritoriul Rusiei.

„Sperăm că acest antrenament va începe în următoarele săptămâni”, a declarat Austin. „Acest lucru va consolida și va îmbunătăți și mai mult capacitățile Forțelor Aeriene ucrainene pe termen lung. Și va completa acordurile noastre de securitate pe termen scurt și mediu. Acest nou efort comun transmite un mesaj puternic cu privire la unitatea noastră și la angajamentul nostru pe termen lung față de autoapărarea Ucrainei.”

Decizia administrației Biden a constituit o răsturnare bruscă de situație, după ce, timp de peste un an, a refuzat să aprobe orice transfer al aeronavelor sau să efectueze antrenamente, din cauza temerilor că acest lucru ar putea duce la escaladarea tensiunilor cu Rusia. De asemenea, oficialii americani au argumentat împotriva utilizării F-16 spunând că învățarea pilotării și susținerea logistică a unui avion atât de avansat ar fi dificilă și ar dura luni de zile.

Generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, a declarat săptămâna aceasta că decizia SUA privind F-16 face parte dintr-un angajament mai larg pe termen lung de a satisface viitoarele nevoi militare ale Ucrainei. El a spus că avioanele nu vor fi relevante în nicio contraofensivă care ar trebui să înceapă în curând.

Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, a declarat marți că antrenamentele pentru piloții ucraineni au început în Polonia și în alte câteva țări, deși ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a declarat că antrenamentele se află încă în faza de planificare. Țările de Jos și Danemarca, printre altele, fac, de asemenea, planuri de pregătire.

„Putem să continuăm și, de asemenea, să finalizăm planurile pe care le facem cu Danemarca și alți aliați pentru a începe aceste antrenamente. Și, bineînțeles, acesta este primul pas care trebuie făcut”, a declarat ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, adăugând că sunt în curs de desfășurare discuții inițiale cu privire la cine ar putea avea F-16 disponibile pentru a le pune la dispoziție.

Ucraina urmărește de mult timp acest avion de vânătoare sofisticat pentru a-i oferi un avantaj în luptă, în timp ce se confruntă cu invazia Rusiei, aflată acum în al doilea an.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA30 mins ago

MAE marchează Ziua Tratatului de la Trianon printr-o expoziție dedicată rolului diplomației române la Conferința de Pace de la Paris 1919-1920

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

UE ”este foarte îngrijorată” de stabilirea unei comisii poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită pentru a limita posibilitatea persoanelor de a candida pentru funcții publice”

U.E.5 hours ago

UE dublează flota de stingere a incendiilor rescEU pentru vara anului 2023. România va contribui cu pompieri în Franța, Grecia sau Portugalia

EDUCAȚIE5 hours ago

Klaus Iohannis, consultări cu sindicaliștii: Șeful statului, dispus să garanteze un acord politic între Guvern și sindicate pentru reluarea procesului educațional

U.E.6 hours ago

UE solicită sârbilor și kosovarilor ”să dezamorseze tensiunile imediat şi necondiţionat”

NATO7 hours ago

Miniștrii de externe din NATO se întrunesc la Oslo pentru a găsi un numitor comun privind viitoarea aderare a Ucrainei și succesorul lui Jens Stoltenberg

ROMÂNIA7 hours ago

eMAG a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 7,1 miliarde de lei și cu un profit de 123,7 milioane de lei

U.E.7 hours ago

Banca Națională a Bulgariei: Ne aflăm pe ultima porțiune a drumului către zona euro

U.E.7 hours ago

Germania pune la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita președinția Consiliului UE în 2024

SUA8 hours ago

SUA, ”preocupate” de înființarea comisiei poloneze de anchetă privind influența rusă, care ”ar putea fi folosită în mod abuziv pentru a interfera cu alegerile libere și corecte” din toamnă

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO5 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ5 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA6 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

Team2Share

Trending