POLITICĂ
Senatorul PSD Angel Tîlvar, prezent la reuniunea COSAC: Este nevoie de o implicare mai consistentă a Parlamentului României în implementarea PNRR
Published
3 years agoon
By
Diana ZaimSenatorul PSD Angel Tîlvăr, în calitate de președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene, a participat la cea de-a 65-a reuniune plenară a COSAC (conferința structurilor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii Europene), organizată de președinția portugheză a Consiliului UE, potrivit comunicatului, remis CaleaEuropeana.
Cu acest prilej, senatorul român a reiterat nevoia unei implicări mai consistente a Parlamentului României în implementarea Planului de Național de Reziliență și Redresare.
În intervenția sa, senatorul Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, a subliniat, la sesiunea dedicată implementării Planurilor Naționale de Reziliență și Redresare, că „ într-o perioadă atât de dificilă la nivel european, economia României are nevoie de sprijin și salutăm eforturile Președinției portugheze de a crea condițiile necesare demarării programelor aferente Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și, respectiv, PNRR.”
Totodată, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senat, a subliniat că „ provocările pandemiei de COVID-19 au afectat toate statele europene precum și instituțiile europene și naționale și este nevoie de măsuri interne de natură legislativă în implementarea pachetului de reforme în cadru PNRR.
Angel Tîlvăr a mai adăugat că „Parlamentul României nu a fost implicat consistent în etapa anterioară PNRR, în special în construcția bugetară dar, în faza de implementare, datorită măsurilor legislative de suport, parlamentul ar trebui să fie un actor-cheie.Doar parlamentele naționale pot garanta implementarea măsurilor cuprinse în PNRR și în monitorizarea lor.”
Pe agenda reuniunii, s-au aflat teme precum: Europa socială, tripla tranziție (economică, digitală și climatică) și rolul parlamentelor naționale în Conferința privind viitorul Europei.
La conferință au fost prezenți și Eduardo Ferro Rodrigues, președintele Parlamentului Portugaliei, António Costa, prim-ministrul Portugaliei, PadoGentilioni, Comisarul european pentru economie, Roberta Metsola, Prim vice-președintele Parlamentului European.
Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.
You may like
Guvernul ia în calcul constituirea unui centru logistic la Castellón pentru a-i ajuta pe românii din Spania afectați de inundații
Ministrul Bogdan Ivan a inaugurat Centrul de competențe al UE în materie de securitate cibernetică: Un moment al recunoașterii noastre ca jucător în lupta pentru asigurarea securității cibernetice
Cel mai amplu program de investiții în infrastructura de sănătate începe pe 1 noiembrie, anunță Adrian Câciu. Peste 13 miliarde de lei pot fi accesate până pe 2 decembrie
Ministrul Ștefan-Radu Oprea a inaugurat o nouă linie automatizată de asamblare a bateriilor pentru noile autovehicule electrice produse la fabrica Ford-Otosan
Eurodeputatul Gabriela Firea pledează pentru o legislație unitară la nivelul UE privind creșterea, îngrijirea, susținerea şi educarea copiilor
România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic
POLITICĂ
PSD a lansat programul de guvernare 2024-2028. Marcel Ciolacu: Nu avem orgolii când vorbim de un consens politic pentru dezvoltarea României prin bani europeni
Published
3 days agoon
October 29, 2024Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că este “o certitudine” că orice alianţă de guvernare din decembrie încolo nu se poate face decât în jurul partidului pe care îl conduce, adăugând că social-democraţii “nu au orgolii” când este vorba de a ajunge la un consens politic pentru dezvoltarea României folosind banii europeni.
“Lansăm azi un program de guvernare care este compatibil 100% cu Proiectul pentru România pe care l-am lansat acum 10 zile, în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale din partea PSD. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar este o certitudine că orice alianţă de guvernare din decembrie încolo nu se poate face decât în jurul PSD, iar dacă românii îmi vor acorda încrederea şi votul lor pentru a ajunge preşedintele României voi face ce am zis: voi împărţi puterea. (…) Însă, a împărţi puterea înseamnă inclusiv a găsi acel partener politic alături de care să putem realiza cât mai multe dintre obiectivele comune din programul meu prezidenţial şi din programul PSD. Evident, alături de orice alte idei valoroase ale altor partide. (…) Noi nu avem orgolii când este vorba de a ajunge la un consens politic pentru dezvoltarea României folosind banii europeni. Nu avem orgolii să ne aşezăm la masă cu oricine susţine finalizarea autostrăzilor şi a spitalelor moderne, investiţiile masive în educaţie, protejarea copiilor noştri de droguri şi susţinerea românilor din diaspora”, a afirmat Ciolacu, potrivit Agerpres.
La evenimentul de lansare a programului de guvernare al PSD pentru perioada 2024 – 2028, el a susţinut că românii aşteaptă de la clasa politică să termine cu scandalurile, cu acuzaţiile şi cu demagogia şi să muncească mai mult pentru a dezvolta ţara şi pentru a avea un nivel de trai similar statelor europene dezvoltate.
“Sunt un om politic crescut şi format în PSD şi voi fi mereu un partener corect faţă de toţi colegii mei. Cred că am demonstrat asta până acum şi vă asigur că nu îmi voi schimba principiile nici de-acum înainte. Însă, ca preşedinte al României, voi fi reprezentantul tuturor românilor, pesedişti, liberali sau userişti, al românilor care votează cu AUR sau cu UDMR, pentru că, indiferent de opţiunile politice, toţi suntem români. Totodată, voi face tot ce stă în puterea mea pentru a fi loial, în primul rând, intereselor ţării, iar acest program de guvernare este gândit să maximizeze potenţialul de creştere a României în următorii ani, care sunt ani de vârf ai dezvoltării noastre europene”, a menţionat liderul PSD.
Marcel Ciolacu a susţinut că, dacă va fi ales preşedinte al ţării, va sta “umăr la umăr” cu Executivul în realizarea tuturor măsurilor din programul de guvernare, va merge ori de câte ori va fi nevoie la şedinţele Cabinetului şi îi va însoţi membrii acestuia şi pe teren.
POLITICĂ
Sondaj INSCOP: Peste două treimi dintre români preferă ca viitorul președinte al României să fie un candidat pro-occidental
Published
4 days agoon
October 28, 2024Un sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea, relevă că majoritatea românilor își doresc un președinte înclinat spre Vest și cu experiență politică.
Întrebați cum ar trebui să fie viitorul președinte al României, 67.5% dintre români ar prefera ca viitorul președinte al României să fie mai degrabă un candidat pro-occidental, în timp ce 17.1% ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental. 3.9% spun că acest aspect nu contează, iar 11.5% nu știu sau nu răspund.
Conform sursei citate, ar prefera mai degrabă un candidat pro-occidental în special votanții lui Mircea Geoană și ai Elenei Lasconi, votanții USR, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu studii superioare, locuitorii din București sau din urbanul mare.
Cei care ar prefera mai degrabă un candidat anti-occidental sunt votanții lui George Simion, votanții AUR, cei cu educație primară și utilizatorii de TikTok.
70.6% dintre cei intervievați declară că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experiență, iar 24.5% spun că ar prefera mai degrabă pe cineva mai tânăr. 3.7% spun că acest aspect nu contează, iar 1.2% nu știu sau nu răspund.
Cetățenii care ar prefera ca viitorul președinte al României să fie cineva mai tânăr în special sunt votanții Elenei Lasconi și ai lui George Simion, votanții USR și ai AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani.
Votanții lui Marcel Ciolacu și ai lui Mircea Geoană, votanții PNL și ai PSD, persoanele cu vârsta peste 45 de ani declară într-o proporție mai mare decât media că ar prefera mai degrabă pe cineva cu experiență.
44.5% dintre participanții la sondaj ar prefera ca viitorul președinte al României să fie mai degrabă cineva independent de partide. 41.9% ar prefera mai degrabă reprezentantul unui partid politic pentru prima funcție în stat.
7.1% spun că acest aspect nu contează, iar 6.5% nu știu sau nu răspund.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1106 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
POLITICĂ
Nicolae Ciucă pledează pentru finanțarea mai serioasă a industriei de apărare și cere respect pentru militari: Prestigiul Armatei României a fost clădit de cei care au luptat pentru acest neam
Published
1 week agoon
October 25, 2024Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a declarat vineri, în discursul său cu ocazia Zilei Armatei, că pentru a asigura pacea şi securitatea fiecărui cetăţean român şi pentru a evita războiul, trebuie dezvoltată capacitatea de a ne apăra şi de a descuraja orice posibilă agresiune, în timp ce a cerut autorităților să trateze cu respect militarii, inclusiv prin eliminarea inechităţilor privind pensiile.
”Ne aflăm împreună la sărbătoarea de suflet a ostaşilor Armatei României, la sărbătoarea care cinsteşte devotamentul militarilor români şi sacrificiul lor pentru ţară. Marcăm astăzi o cifră rotundă, 80 de ani, de la momentul eliberării Ardealului de nord, de la ceea ce avea să devină Ziua Armatei României. Este o zi a jertfei, dar şi o zi a recunoştinţei. În această zi, poate mai mult oricând, ne amintim că România datorează enorm militarilor ei, capacităţii lor de sacrificiu, dragostei lor pentru ţară. Prestigiul Armatei României a fost clădit de cei care au luptat pentru acest neam, care au fost răniţi şi care au murit în lupte. Pe jertfă se întemeiază încrederea şi se construieşte speranţa. În acelaşi timp, azi celebrăm spiritul de fraternitate, de camaraderie, care există în Armata României şi între militarii români. Toţi cei care a slujit sau slujesc în uniformă ştiu bine legăturile de suflet pe care le creează serviciul militar, prieteniile pe viaţă care se formează în mediul militar”, a afirmat Ciucă.
El a subliniat că Armata României este de 20 de ani armată NATO, iar asta a însemnat şi siguranţă mai mare pentru ţară, şi dotare mai bună pentru militarii ei.
”Finanţarea pentru apărarea naţională a crescut treptat în ultimii zece ani, dar ea trebuie să crească mai mult în anii care vin. Este nevoie de creşterea bugetului apărării în continuare, proporţional cu nevoile descurajării credibile integrate la nivel aliat şi cu nivelul de ambiţie al României. E important în special să finanţăm mai serios industria românească de apărare, ceea ce ar reprezenta atât o investiţie suplimentară în securitatea naţională, cât şi o investiţie în revigorarea capacităţii industriale generale a României. Am spus că îmi doresc o Românie prosperă şi sigură. Pentru a asigura pacea şi securitatea fiecărui cetăţean român şi pentru a evita războiul, trebuie să dezvoltăm capacitatea de a ne apăra şi de a descuraja orice posibilă agresiune”, a argumentat Nicolae ciucă, fost ministru al apărării naționale și fost șef al Statului Major al Apărării.
Nicolae Ciucă apreciază că, în acelaşi timp, statul trebuie să trateze cu respect militarii – inclusiv prin eliminarea inechităţilor privind pensiile lor.
”Ameninţările externe (şi în primul rând agresiunea rusă din Ucraina) ne obligă să fim în alertă şi să gândim pe termen lung. Pe noi înşine trebuie să ne bazăm în primul rând pentru siguranţa naţională, iar în al doilea rând pe aliaţii noştri. În contextul geopolitic actual, România are oportunitatea de a deveni cel mai solid pilon de stabilitate şi securitate în regiune. Dezvoltarea, în România, a uneia dintre cele mai mari baze NATO din Europa va consolida securitatea naţională şi va atrage investiţii strategice”, a declarat Ciucă.
”Doamnelor şi domnilor, aşa cum frumos s-a spus odată, patria înseamnă altarele credinţei şi mormintele strămoşilor. Ne închinăm deci cu recunoştinţă atât în faţa lui Dumnezeu, cât şi în faţa celor care s-au jertfit pentru ţară. Le mulţumesc militarilor români pentru că servesc patria şi îi felicit în această zi deosebită”, a încheiat el.
La ceremonia din Parcul Carol I au participat preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a generalului Lucian Pahonțu, care va rămâne în funcția de director al SPP
Borrell: Viitorul UNRWA este un test al umanității noastre. Legislația adoptată de Israel va face aproape imposibilă salvarea de vieți în Gaza
Depozitele de gaze din UE sunt pline în proporție de 95%, anunță Comisia Europeană: Ne oferă posibilitatea de a menține aprovizionarea și prețurile stabile în această iarnă
Ministrul Economiei arată „progresul evident” al schimburilor comerciale România-Turcia: Am avut o țintă de 10 miliarde de dolari, iar acum suntem deja la 11,5 miliarde de dolari
ICI București participă la InnopRo Summit 2024, arătându-și astfel angajamentul de a contribui activ la dezvoltarea ecosistemului de inovație digitală din România
Ministrul Luminița Odobescu: Participarea universităților românești în alianțe universitare europene constituie o prioritate strategică pentru stimularea educației și promovarea diplomației culturale și academice în Europa
Sprijinul „material și diplomatic” al Chinei pentru Rusia este o „amenințare directă” pentru securitatea Europei, avertizează șeful diplomației UE
UE și Japonia încheie un parteneriat de apărare și securitate, primul de acest fel al Uniunii în regiunea Indo-Pacifică
Josep Borrell subliniază nevoia unui ”răspuns contondent și unit” la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia
Emmanuel Macron, mesaj în română pentru moldoveni înainte de turul 2 al prezidențialelor: “Calea europeană este cea a libertății și democrației”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Viktor Orban a sfidat din nou UE, devenind primul oaspete oficial al președintelui de extremă-dreapta al Parlamentului Austriei, în vreme ce Szijjarto susținea discurs în rusă în Belarus despre ”cooperarea eurasiatică”
România va avea un hub unic de cercetare în Europa, la Murighiol, care va avea un impact în dezvoltarea economică, a ecosistemului din Delta Dunării, dar și în domeniul transferului tehnologic
Țările nordice își consolidează cooperarea împotriva crimei organizate și în ceea ce privește imigrația, fenomene legate
NATO confirmă prezența trupelor nord-coreene în Rusia: Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian, o amenințare pentru securitatea euro-atlantică și indo-pacifică
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE
Alegeri prezidențiale în R. Moldova: Maia Sandu califică drept ”ofensă la adresa României” afirmația contracandidatului său conform căreia R. Moldova nu a realizat cu țara noastră ”niciun proiect” care să o apropie de UE
Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei
PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința intitulată ”Dezvoltarea Moldovei – proiectul – cheie pentru valorificarea potențialului de dezvoltare a României”, organizată în parteneriat cu BNR
Marcel Ciolacu își lansează Planul pentru România, axat pe investiții de 155 miliarde de euro și reindustrializare: Putem fi a 10-a economie a UE în următorii cinci ani
INTERVIU | Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului PPE: Cu 1% din PIB nu rezolvăm problema competitivității UE. Trebuie să reformăm structurile și să generăm investiții
Trending
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago
Victor Negrescu, negociator-șef pentru bugetul UE pentru 2025, le-a prezentat eurodeputaților prioritățile în cadrul negocierilor cu țările membre: Trebuie să le arătăm cetățenilor europeni că suntem alături de ei
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago
Bugetul UE pentru 2025. Gheorghe Falcă a reușit să includă în poziția de negociere a PE ”priorități strategice” pentru dezvoltarea infrastructurii de transport: Pentru România, beneficiile vor fi semnificative
- INTERVIURI7 days ago
INTERVIU Corina Crețu: Politica de coeziune trebuie să sprijine zonele metropolitane și rurale din UE, nu să fie o cutie din care se pot lua bani pentru alte priorități
- SĂNĂTATE1 day ago
ARPIM aduce în prim-plan România inovatoare: Drumul către un stat membru rezilient și competitiv în UE și OCDE prin parteneriat cu industria farmaceutică
- REPUBLICA MOLDOVA5 days ago
Dezbatere prezidențială în R. Moldova. ”Noi ne dorim să rezolvăm conflictul transnistrean pe cale paşnică”, afirmă Maia Sandu: Aproape 80% din exporturile din această regiune merg astăzi în UE