Serghei Lavrov denunță o ”rusofobie occidentală” mai puternică decât în timpul Războiului Rece

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denunțat ” rusofobia fără precedent” a occidentalilor, apreciind că aceasta este mai puternică decât în perioada Războiului Rece, conform unui interviu publicat duminică pe site-ul cotidianului Kommersant, potrivit AFP, citat de Agerpres.

FOTO: MFA Russia/ Flickr.com

Această direcţie spre rusofobie este fără precedent. Nu am mai văzut aşa ceva din timpul Războiului Rece“, a declarat ministrul de externe care a efectuat joi şi vineri o vizită la New York.

“În acea perioadă, existau unele reguli, convenţii (…) În prezent, toate convenţiile au fost respinse”, a subliniat el.

Serghei Lavrov a criticat “încercările de a pedepsi Rusia prin toate mijloacele posibile”, mai ales prin sancţiuni “absurde şi fără fundament” sau prin “recurgerea la tema sportivilor”.

Din 2014, Rusia este ținta unor grave sancțiuni impuse de Occident ca urmare a anexării peninsulei ucrainene Crimeea și a conflictului din zona de est a Ucrainei, Occidentul și Kievul acuzând Moscova că sprijină separatiștii proruși.

Recent, Parlamentului ucrainean a adoptat o lege prin care califică zonele aflate sub controlul separatiștilor proruși drept ocupate temporar de către Rusia, fiind numit stat agresor.

Comitetul Olimpic Internațional a anunțat în decembrie că suspendă dreptul Rusiei de a participa la Jocurile Olimpice de iarnă din 2018, care se vor desfășura în Coreea de Sud.

Comitetul Olimpic Rus i s-a interzis prezenţa la viitoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, care vor avea loc în Coreea de Sud, la Pyeongchang, şi de asemenea, va trebui să plătească o amendă de 15 milioane de dolari.

În pofida acestui fapt, unii atleți ruși vor putea să concureze sub steagul olimpic. Steagul rus nu va fi arborat la ceremonia de deschidere, iar imnul nu va suna în Coreea de Sud.

“Sunt numeroase fapte care demonstrează că, în afară de cazurile reale de dopaj în rândul sportivilor noştri (…), există o campanie bine pusă la cale” vizând Rusia, a ţinut să adauge Serghei Lavrov.

“Rusia are ‘liniile sale roşii’. Cred că oamenii politici serioşi din Occident înţeleg că trebuie respectate aceste ”linii roşii”, aşa cum se făcea în perioada Războiului Rece”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.