Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Siegfried Mureșan a fost numit negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE 2024. Este singurul eurodeputat român care deține acest rol pentru a doua oară

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE, PNL), vicepreședintele Grupului PPE din Parlamentul European, a fost desemnat marți raportor general (negociator-șef) al Parlamentului pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, fiind pentru a doua oare când acesta va negocia, în numele PE, bugetul anual al UE, după cel negociat pentru anul 2018.

Decizia a fost luată de conducerea Comisiei pentru bugete.

“Le mulțumesc colegilor din Comisia pentru bugete a Parlamentului European pentru această desemnare. Ca negociator-șef al Parlamentului, voi avea două obiective majore: în primul rând, să adoptăm un buget puternic, care să acopere toate nevoile de finanțare pentru 2024, și, în al doilea rând, să-l adoptăm la timp. Voi lucra cu toate forțele proeuropene din Parlamentul European pentru a asigura o susținere largă în rândul europarlamentarilor pentru viitorul buget european”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după anunțul desemnării, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Vreau să mă asigur că în Bugetul UE pentru 2024 vom aloca fonduri suficiente pentru a rambursa cheltuielile cu absorbția fondurilor europene. Acesta este un lucru foarte important mai ales pentru România. Mă aștept ca anul viitor să accelerăm în țara noastră investițiile din fondurile europene aferente actualului exercițiu financiar multianual. De aceea, este important să asigurăm banii necesari pentru plata facturilor pentru aceste investiții.  Prioritar pentru mine va fi și continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova. Putem asigura pacea și securitatea în Uniunea Europeană doar dacă sprijinim rapid și adecvat cele două țări să facă față amenințărilor de orice fel dinspre Federația Rusă. Voi negocia ca sprijinul pentru Ucraina și Moldova să vină din surse clare, predictibile, fără a mai pierde timp de la lună la lună cu negocierea alocărilor și fără a afecta prioritățile tradiționale ale Uniunii Europene, precum coeziunea, dezvoltarea economică, sprijinirea întreprinzătorilor și a agricultorilor. În ceea ce privește agricultorii din Uniunea Europeană, vedem că aceștia au fost puternic afectați de consecințele războiului din Ucraina. De aceea, ca negociator-șef pentru Bugetul UE 2024, mă voi asigura că avem suficiente fonduri la dispoziție în cadrul Politicii Agricole Comune, inclusiv în Fondul de Urgență pentru Sectorul Agricol, pentru a sprijini rapid fermierii din România și din Uniunea Europeană în fața crizelor actuale”, a mai spus eurodeputatul român. 

Deputatul european Siegfried Mureșan este desemnat pentru a doua oară negociator-șef al Parlamentului european pentru Bugetul Uniunii Europene, fiind singurul europarlamentar român care deține această poziție în două rânduri. Siegfried Mureșan a mai negociat și Bugetul Uniunii Europene din 2018. 

Comisia Europeană urmează să înainteze o propunere de buget pentru anul 2024 la începutul lunii iunie. Pe baza acestei propuneri de buget, urmează negocierile între echipele de negociatori ale Parlamentului European și Consiliul Uniunii Europene. Obiectivul este de a se ajunge la un acord astfel încât bugetul să fie adoptat înainte de finalul anului 2023.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Victor Negrescu, întâlnire cu CEO-ul Raiffeisen din România: Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen

Published

on

© Victor Negrescu - Facebook

Europarlamentarul Victor Negrescu anunță că demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen continuă. 

„Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen. Marea reușită din ultima perioadă a fost că am adus alături de noi mediul de afaceri austriac prezent în țara noastră”, a anunțat deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

De asemenea, acesta a reamintit că organizat în ultimele luni întâlniri cu reprezentanți ai mai multor companii şi a discutat despre beneficiile Schengen și îmbunătățirea relațiilor dintre România și Austria: „Îi mulțumesc CEO-ului Raiffeisen din România, Zdenek Romanek, pentru bunele discuții purtate săptămâna aceasta la Bruxelles. Și nu este singurul reprezentant al unei companii care ne susține.”

„Mereu am abordat aceste negocieri de aderare la zona de liberă circulație cu atenție și seriozitate atât la nivelul discuțiilor informale, cât și a celor publice. Sunt mulți care au sprijinit și susțin România în acest proces de aderare la spațiul Schengen și care merită să fie menționați”, a conchis Victor Negrescu în mesajul său. 

   Citiți și: România „a intrat în linie dreaptă” privind aderarea completă la Schengen. Victor Negrescu prezintă trei scenarii de lucru după discuția cu comisarul desemnat al Austriei

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

România „a intrat în linie dreaptă” privind aderarea completă la Schengen. Victor Negrescu prezintă trei scenarii de lucru după discuția cu comisarul desemnat al Austriei

Published

on

© Victor Negrescu/Facebook

Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD/S&D), vicepreședintele al Parlamentului European, a anunțat pe pagina sa de Facebook că aderarea completă a României la spațiul Schengen a intrat în faza finală de negociere. După discuțiile avute cu Magnus Brunner, comisarul desemnat pentru portofoliul Afaceri Interne și Migrație, din partea Austriei, Negrescu a prezentat trei scenarii de lucru pentru realizarea acestui obiectiv:

  • Decizia rapidă: Până la 1 decembrie, odată cu încheierea mandatului actualei Comisii Europene, o decizie privind aderarea României la zona de liberă circulație ar putea fi luată la nivel tehnic.
  • Varianta moderată: În așteptarea formării noii Comisii Europene, decizia ar putea fi adoptată în marja Consiliului Justiție și Afaceri Interne sau chiar în cadrul unei reuniuni ministeriale.
  • Scenariul pe termen lung: Decizia ar putea fi amânată, invocându-se factorii politici din Bulgaria, presiunile partidelor populiste din state membre sau eventuale evenimente de securitate.

Victor Negrescu a subliniat că menținerea aderării României la spațiul Schengen pe agenda europeană a fost o prioritate, chiar și în fața criticilor, și rămâne optimist în ceea ce privește o decizie favorabilă pentru accesul terestru al României în acest spațiu.

După Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg, de la începutul lunii octombrie, președinția Ungariei la Consiliul Uniunii Europene a anunțat că va pune subiectul ridicării controalelor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Afaceri Interne din 12 decembrie. Tot în cadrul acelei întâlniri, președinția ungară a raportat cu privire la stadiul punerii integrale în aplicare a acquis-ului Schengen de către Bulgaria și România, concluzie reiterată în repetate rânduri atât de Comisia Europeană și de Parlamentul European, ambele instituții susținând definitivarea cât mai rapidă a procesului de aderare a celor două state la spațiul de liberă circulație.

Cu toate acestea, ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a cărui țară este singura care se mai opune aderării complete a României și a Bulgariei la spațiul Schengen, afirma, la acea dată, că nu a sosit încă momentul pentru acest pas, precizând că există motive de optimism prudent.

Pe de altă parte, comisarul desemnat Magnus Brunner și-a exprimat de curând susținerea pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen, în cadrul audierii din Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European. El a afirmat că este „optimist” cu privire la acest aspect și a declarat că „va face presiuni în acest sens”.

România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023. Pentru ridicarea controalelor la frontiere terestre este nevoie de încă o decizie în unanimitate a Consiliului UE.

În ultimii ani, eurodeputatul Victor Negrescu a depus nenumărate eforturi în sprijinul aderării României la spațiul Schengen, printre care amintim: demararea, în 2015, a campaniei #RomâniaCereSchengen, care a generat o anchetă a Legislativului European și o rezoluție pentru susținerea aderării țării noastre la spațiul de liberă circulație; amendamentele depuse în acest sens și aprobate de Parlamentul European; demararea, în 2022, a campaniei #RomâniiMerităÎnSchengen, în cadrul căreia a contact personal oficialii europeni care puteau influența decizia privind accelerarea aderării la spațiul Schengen; discuțiile repetate cu comisarul european pentru afaceri interne pentru a-i solicita sprijinul pentru îndeplinirea acestui obiectiv; rezoluția de sprijin a Parlamentului European obținută după depunerea unei solicitări oficiale pentru o dezbatere pe subiect în plen; sau raportul privind procedurile legislative speciale la nivel european, aprobat de Parlament, care prevede condiționarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale și include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe Tratate.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Virgil Popescu, prezent la audierea comisarului desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată: Dialogul cu companiile interesate să investească în sustenabilitate și competitivitate va fi esențial

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Eurodeputatul Virgil Popescu, membru al  Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, a participat la audierile lui Wopke Bastiaan Hoekstra, comisar desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată.

”În cadrul prezentării sale, Hoekstra și-a expus strategia pentru atingerea obiectivelor ambițioase în lupta împotriva schimbărilor climatice, o provocare care ne privește pe toți”, a dezvăluit Popescu într-un mesaj publicat pe Facebook.

Conform acestuia, comisarul desemnat ”a subliniat angajamentul său față de Pactul pentru o Industrie Curată, menit să ne asigure competitivitatea la nivelul Uniunii Europene, dar și la nivelul fiecărui stat membru” și a afirmat că ”va colabora strâns cu europarlamentarii pentru a identifica soluțiile optime de deblocare a finanțărilor, inclusiv din sectorul privat”.

”Dialogul cu companiile interesate să investească în sustenabilitate și competitivitate va fi esențial pentru a atinge obiectivele de tranziție ecologică. Totodată, Hoekstra a menționat că susținerea decarbonizării domeniului energiei va fi o prioritate, împreună cu măsurile de combatere a efectelor schimbărilor climatice”, a arătat eurodeputatul.

Parlamentul European a început în această săptămână procedurile de audiere a comisarilor desemnați, în cadrul evaluării la finalul căreia trebuie să primească confirmarea din partea comisiilor de specialitate înainte ca întreg Colegiul Comisarilor să fie aprobat prin vot nominal de legislativul european.

Wopke Bastiaan Hoekstra se află în ultimul grup de comisari desemnați care sunt audiați în această săptămână, urmând ca săptămâna viitoare vicepreședinții executivi să parcurgă același traseu al întrebărilor din partea europarlamentarilor.

După finalizarea tuturor audierilor, Conferința președinților de comisie va evalua rezultatul acestora și va transmite concluziile Conferinței președinților, informează Parlamentul European

Conferința președinților va analiza scrisorile de evaluare primite de la comisiile competente și recomandările Conferinței președinților de comisie. Ea va face apoi o evaluare finală și, pe 21 noiembrie, va declara audierile închise. Scrisorile de evaluare vor fi publicate după ce Conferința președinților declară toate audierile închise.

După încheierea audierilor, președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta colegiul complet al comisarilor și programul său în plen. Prezentarea va fi urmată de o dezbatere cu deputații europeni. Orice grup politic sau cel puțin a douăzecea parte dintre membrii Parlamentului (pragul redus) poate depune o propunere de rezoluție.

Întreaga Comisie Europeană trebuie să primească aprobarea Parlamentului (cu majoritatea voturilor exprimate, vot prin apel nominal). Votul este planificat să aibă loc în sesiunea plenară din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.

După ce este confirmată de Parlament, Comisia trebuie numită oficial de Consiliul European, hotărând cu majoritate calificată.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

POLITICĂ20 mins ago

Nicolae Ciucă: Onorez faptele de vitejie ale camarazilor mei. Prin curajul şi comportamentul lor ireproşabil în misiuni, au făcut ca Armata României să fie respectată şi apreciată peste tot în lume

INTERNAȚIONAL26 mins ago

Washington Post: Trump a vorbit cu Putin la telefon, sfătuindu-l să nu escaladeze conflictul din Ucraina și amintindu-i de prezența militară a SUA în Europa

POLITICĂ41 mins ago

Sondaj CIRA la comanda EvZ: Nicolae Ciucă în turul doi. Bătălia finală se va da între candidații PNL și PSD (P)

EDITORIALE2 hours ago

Iulian Chifu: Planurile de pace Trump pentru Ucraina – bătălia consilierilor pentru soluția acceptabilă

POLITICĂ15 hours ago

Renumitul neurochirurg Leon Dănăilă îi îndeamnă pe români să îl voteze președinte pe Nicolae Ciucă (P)

U.E.19 hours ago

Bugetul UE pentru 2025. Parlamentul Eropean și Consiliul UE continuă negocierile pentru un acord final

U.E.21 hours ago

La o lună de la alegerile legislative din Lituania, populiștii se alătură coaliției de guvernare. SUA critică alianța

PARLAMENTUL EUROPEAN22 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu, întâlnire cu CEO-ul Raiffeisen din România: Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen

U.E.22 hours ago

Josep Borrell, mesaj din cea de-a cincea vizită la Kiev: Ucraina nu are nevoie de aplauze. În război ai nevoie de muniție 

U.E.2 days ago

Consiliul a prelungit cu doi ani mandatul misiunii de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei, cu un buget de peste 400 mil. euro

INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

ROMÂNIA6 days ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA6 days ago

Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja

ROMÂNIA6 days ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA7 days ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

ROMÂNIA7 days ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 days ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

Advertisement

Trending