Sondaj: Peste 50% dintre moldoveni vor unirea cu Romania

Flag-Romania-MoldovaUn sondaj realizat de Centrul Roman de Studii si Strategii in Republica Moldova arata ca peste 60% din moldovenii intervievati declara ca vorbesc limba romana.

De asemenea, mai arata cercetarea citata de deschide.md și preluată de Ziare.com, peste 50% din cei chestionati cred ca s-ar putea realiza unirea R. Moldova cu Romania.

Fiind pusi sa raspunda la intrebarea “Care e limba pe care o vorbiti cel mai des?”, 63% din cei chestionati au declarat romana. Pentru “moldoveneasca” s-au pronuntat 26%, pentru rusa 10% si 1% din respondenti vorbesc alta limba.

In ceea ce priveste intrebarea “Credeti ca unirea R. Moldova cu Romania s-ar putea realiza?”, 20% au spus “sigur ca da”, 34% au raspuns “cred ca da”, 25% din respondenti au optat pentru “cred ca nu”, 7% pentru “sigur ca nu” si 15 din cei intervievati nu au raspuns la aceasta intrebare.

In ceea ce priveste pozitia celor chestionati fata de unire, 27% se declara “categoric pentru”, 25% “mai degraba pentru”, 20% “mai degraba impotriva”, 12% “categoric impotriva”. De asemenea, 11% din chestionati au bifat “mi-e indiferent” si 4% nu au raspuns.

Respondentii care s-au declarat in favoarea unirii au fost intrebati si care cred ca ar fi principalele avantaje pe care cetatenii Republicii Moldova le-ar putea avea ca urmare a reunirii cu Romania (raspuns multiplu). Libera circulatie in UE a fost aleasa de 43% din cei chestionati, accesul liber la locurile de munca din Romania si UE de 38%, dezvoltarea economica reprezinta un avantaj pentru 28%, pensii si salarii mai mari pentru 21% din respondenti. Totodata, 15% sunt de parere ca nu ar exista avantaje.

“Considerati ca reunirea Republicii Moldova cu Romania ar trebui sa fie o prioritate pentru politicienii din R. Moldova?” a fost o alta intrebare a sondajului CRSS. 41% au sustinut ca da, 34% ca nu si 25% au optat pentru “nu stiu/nu raspund”.De asemenea, 45% din respondenti considera ca reunirea Republicii Moldova cu Romania ar trebui sa fie o prioritate pentru policienii din Romania, 34% nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, iar 29% nu au raspuns sau nu sunt interesati de subiect.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.