Connect with us

SUA

Statele Unite și Japonia semnează un acord-cadru privind cooperarea în domeniul spațial 

Published

on

© State Department photo by Freddie Everett/ Public Domain

Statele Unite și Japonia au semnat, vineri, un acord-cadru privind consolidarea cooperării în domeniul spațial, cu prilejul vizitei la Casa Albă a premierului nipon Fumio Kishida, informează Departamentul de Stat american.

Premierul Japoniei, alături ministrul de externe Hayashi Yoshimasa, s-a alăturat secretarului de stat american Antony Blinken și directorului NASA, Bill Nelson, pentru a semna un acord care a fost elaborat de-a lungul a mai bine de 10 ani.

Potrivit Departamentului de Stat al SUA, acordul-cadru pentru cooperarea în domeniul explorării și utilizării spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a altor corpuri cerești, în scopuri pașnice, se bazează „pe mulți ani de cooperare pașnică și fructuoasă în spațiu – și reprezintă viziunea noastră comună pentru promovarea progresului științific și a explorării spațiale umane”.

Cooperarea și prietenia dintre SUA și Japonia aici, pe Pământ, au dus la realizări semnificative în spațiul cosmic. Japonia și Statele Unite au fost doi dintre cei opt semnatari inițiali ai Acordurilor Artemis, demonstrând angajamentul fundamental al țărilor noastre față de explorarea responsabilă, durabilă și pașnică a spațiului cosmic în beneficiul întregii omeniri. Împreună, am dezvoltat frontierele activității umane și ale cunoașterii științifice prin intermediul parteneriatului nostru – de la crearea Stației Spațiale Internaționale până la dezvoltarea portalului lunar Gateway, un avanpost de cercetare care va orbita în jurul Lunii și va fi folosit pentru a pregăti viitoarele misiuni pe Marte. Viitorul spațiului va fi construit pe colaborare. Prin acest acord, vom merge mai departe și vom învăța și mai multe împreună”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

Citiți și Întrevedere Biden-Kishida la Casa Albă: Alianța dintre SUA și Japonia rămâne „piatra de temelie a păcii, securității și prosperității din Indo-Pacific”

Având în vedere că explorarea și utilizarea spațiului cosmic devin din ce în ce mai active, semnarea acestui acord este extrem de importantă. Înțeleg că, în cadrul programului Artemis, Japonia și SUA planifică dezvoltarea de vehicule de explorare lunară, activități lunare de către astronauți japonezi și americani. Și astfel, odată cu încheierea acestui acord între cele două țări noastre, numeroase proiecte de cooperare – inclusiv planurile menționate mai sus – vor fi realizate în mod eficient în cadrul acestui acord. Sper sincer că, pe baza acestui acord, cooperarea spațială dintre Japonia și SUA se va aprofunda în continuare și va fi în beneficiul viitorului întregii omeniri”, a declarat, la rândul său, ministrul de externe nipon, Hayashi Yoshimasa.

Cele două națiuni intenționează să colaboreze în domeniul științei spațiale, inclusiv știința lunară; știința Pământului; operațiunile și explorarea spațială, inclusiv operațiunile și explorarea lunară; știința și tehnologia aeronautică; tehnologia spațială; transportul spațial; siguranța și asigurarea misiunilor; și alte oportunități conexe.

De asemenea, SUA și Japonia intenționează să organizeze un Dialog cuprinzător privind spațiul în martie 2023 pentru a valorifica acordul și pentru a consolida cooperarea în toate sectoarele cooperării spațiale.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

SUA

Directorul CIA avertizează că Ucraina ar putea pierde războiul cu Rusia dacă SUA nu trimit mai mult ajutor

Published

on

© Georgetown University

Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea „pierde” războiul împotriva Rusiei până la sfârșitul anului, relatează CNN și Politico.

Comentariile sale marchează unul dintre cele mai dure avertismente de până acum din partea administrației Biden cu privire la mizele din Ucraina, în timp ce Congresul dezbate dacă va aproba sau nu un pachet de ajutor mult amânat pentru Kiev.

Cu doar o lună în urmă, Burns a avertizat, în cadrul unei apariții în fața Comisiei de Informații a Senatului, că dacă Congresul nu se va mobiliza pentru a autoriza un sprijin suplimentar – mult timp împiedicat de opoziția conservatoare din Camera Reprezentanților – „Ucraina va pierde probabil teren și probabil un teren semnificativ în 2024″.

Dar joi, în timpul unei apariții la George W. Bush Center, el a avertizat că Ucraina ar putea fi forțată să capituleze în întregime.

„Cu impulsul pe care l-ar da asistența militară, atât din punct de vedere practic, cât și psihologic, cred că ucrainenii sunt pe deplin capabili să reziste până în 2024″, a declarat Burns.

„Fără asistență suplimentară, situația este mult mai gravă”, a continuat el. „Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024, sau cel puțin să-l pună pe Putin într-o poziție în care ar putea dicta termenii unei înțelegeri politice.”

Burns a detaliat nevoia disperată de muniție de bază cu care se confruntă Ucraina pe câmpul de luptă. El a povestit că două brigăzi – unități de peste 2.000 de oameni – au avut „15 cartușe de artilerie pe zi” și, respectiv, „un mare total de 42 de cartușe de mortier”.

„Au fost copleșiți, și nu a fost din lipsă de curaj sau determinare din partea lor, iar îngrijorarea mea este că vom vedea mai multe Avdiivka în viitor fără asistență suplimentară”, a spus Burns, referindu-se la un oraș ucrainean pierdut recent în fața avansurilor rusești.

Lipsa de muniție și echipament militar din Ucraina, rezultată din lupta SUA și a aliaților săi pentru a realimenta armata țării, a avut un efect din ce în ce mai grav pe câmpul de luptă.

Avertismentul survine în contextul în care administrația Biden încearcă să profite de o oportunitate politică neașteptată la Capitoliu pentru a determina Camera Reprezentanților să adopte pachetul de ajutor financiar care se ridică la 61 miliarde de dolari. Legislația include, de asemenea, un ajutor pentru Israel și, ca urmare, președintele Camerei, Mike Johnson, a fost presat să treacă la adoptarea pachetului după atacul iranian asupra Israelului din weekend. Într-un efort de a satisface facțiunile divizate ale Partidului Republican, dintre care unele susțin și altele se opun ajutorului pentru Ucraina, el a împărțit legislația în proiecte de lege separate, iar partea privind ajutorul pentru Ucraina ar trebui să fie supusă la vot sâmbătă seara.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

De la Bruxelles, Mike Pence face apel la Congres să adopte ajutorul pentru Ucraina: SUA nu va avea de ales decât să lupte împotriva Rusiei în Europa dacă Putin învinge în Ucraina

Published

on

© GMFUS

Trupele americane nu vor avea de ales decât să lupte împotriva invadatorilor ruși în Europa dacă Vladimir Putin va învinge Ucraina, a declarat joi, la Bruxelles, fostul vicepreședinte american Mike Pence.

Avertismentul, lansat de fostul vicepreședinte al lui Donald Trump în timpul Brussels Forum, face parte din apelul lui Pence către Congres pentru a aproba fonduri suplimentare pentru ajutorul militar acordat Ucrainei, care a fost amânat de luni de zile.

Izolaționismul nu este niciodată răspunsul la regimurile tiranice cu intenții expansioniste și cred că majoritatea membrilor Congresului înțeleg acest lucru“, a declarat Pence în cadrul evenimentului, găzduit de think tank-ul German Marshall Fund of the United States, relatează Politico Europe.

“Cred că vor face față acestui moment”, a subliniat el.

 

Miercuri, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a dezvăluit o schiță a planului său de ajutor extern. Propunerea în patru părți împarte ajutorul pentru Israel, Ucraina și Taiwan în proiecte de lege separate, iar o parte din asistență ar fi condiționată ca un împrumut și ar include mandate pentru strategie militară și supraveghere.

Citiți și SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

Dacă Putin va învinge Ucraina, “nu am nicio îndoială că va veni momentul în care va trece granița [în Europa], că bărbații și femeile noastre în uniformă vor trebui să lupte”, a declarat Pence.

“Nu ar trece mult timp până când el ar trece granița și oamenii noștri ar trebui să meargă să lupte în conformitate cu articolul 5” din tratatul NATO, conform căruia un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor, a spus Pence.

Fostul vicepreședinte american a precizat că în cazul în care Putin ar ataca mai departe în Europa, nu ar trece mult timp până când va exista o acțiune a Chinei în strâmtoarea Taiwan sau undeva în China de Sud.

Citiți și “Mișcă-te Europa!”: Donald Trump cere Europei să furnizeze mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina

Pence a apărat retorica dură a lui Trump cu privire la eșecul aliaților europeni de a îndeplini obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.

“Aliații noștri din NATO se află astăzi într-o poziție mai bună pentru a sprijini Ucraina în ultimii doi ani datorită acestor creșteri ale cheltuielilor pentru apărare”, a spus el.

Cu toate acestea, Pence a subliniat că Trump este “un pic diferit” de el, în timp ce a reflectat asupra refuzului său din 2021 de a-l susține pe Trump în blocarea certificării în Congres a lui Joe Biden ca fiind câștigătorul alegerilor din SUA.

“Întotdeauna am crezut, prin harul lui Dumnezeu, că mi-am făcut datoria în acea zi, de a susține și apăra Constituția Statelor Unite”, a spus Pence.

Continue Reading

SUA

“Mișcă-te Europa!”: Donald Trump cere Europei să furnizeze mai mulți bani pentru a ajuta Ucraina

Published

on

© Donald J. Trump/ Facebook

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se “mişte” şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Cum se face că Statele Unite au angajat peste 100 de miliarde de dolari în războiul din Ucraina, mai mult decât Europa, în timp ce ne desparte un ocean!”, a exclamat el pe reţeaua sa, TruthSocial.

Statele Unite ale Americii sunt principalul susţinător militar al Kievului, iar Congresul examinează în prezent un nou pachet de 61 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, contestat aprig de aleşii republicani cei mai apropiaţi de Donald Trump.

Într-o mișcare semnificativă de consolidare a sprijinului internațional al SUA, Camera Reprezentanților este pe cale să voteze sâmbăta aceasta un pachet de ajutor în valoare de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina, printre alte măsuri cruciale. Președintele Joe Biden și-a exprimat sprijinul pentru acest proiect de lege, subliniind importanța acestuia în transmiterea unui mesaj hotărât către lume.

Fără a se opune direct, fostul preşedinte republican a estimat în ultimele zile că SUA trebuie să “înceteze să mai dea bani fără să spere ca ei să fie rambursaţi”.

“De ce Europa nu dă mai mulţi bani pentru a ajuta Ucraina?”, a scris joi republicanul într-o postare pe reţeaua sa, lansând următorul îndemn, scris cu majuscule:”Mişcă-te, Europa!”.

Între timp, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au stabilit miercuri, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar că este necesar să fie furnizată urgent apărare antiaeriană Ucrainei, muniție de artilerie și rachete.

Trump, candidatul republican la președinția SUA, consideră că nu este potrivit pentru el să viziteze Ucraina în acest moment, deoarece nu deține o funcție, după ce președintele Volodimir Zelenski l-a îndemnat să vină în vizită

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL3 mins ago

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere

PARLAMENTUL EUROPEAN17 mins ago

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor

NATO11 hours ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.18 hours ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G718 hours ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

CONSILIUL EUROPEAN18 hours ago

Charles Michel răspunde la atacurile lui Trump cu cifre: Sprijinul UE pentru Ucraina, 150 de miliarde de dolari. Nu vă lăsați intimidat de Putin, că noi nu suntem

NATO18 hours ago

MApN: Încă trei avioane de luptă F-16 achiziționate de la Norvegia au aterizat în România la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii

G719 hours ago

Țările G7 se angajează să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei și vor analiza folosirea activelor rusești înghețate în sprijinirea Kievului

ROMÂNIA19 hours ago

Sebastian Burduja: Hidroelectrica și compania emiratează Masdar încheie un parteneriat de investiții verzi de 1,5 mld. de euro în România

ROMÂNIA2 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA3 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA3 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending